Хайде, Пролет, идвай вече, чакаме с нетъпрение АПРИЛското човече – ТЕМА 5

• 57 356
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
За отпуска на бащата знам, има еднократна помощ при раждане, в зависимост от това дали кое поред дете е, или близнаци, и не зависи от размера на доходите. За първо дете е доста ниска, но все пак. За баща не ми казаха да има право на еднократна помощ, за по време на бременността, доколкото разбрах, също има помощ, ако бременната е социално слаба и с доход под определения минимум. Някои общини знам, че отпускат еднократни суми при раждане на дете, които също не са обвързани с дохода, но аз не съм сигурна даже къде в коя община трябва да питам за тези неща, тъй като по настоящ адрес съм регистрирана тук, по постоянен съм в друго населено място и т.н., не знам кое се гледа, трябва ли да сменям адрес и пр.

# 151
  • София
А на нас - майките, ще ни изплати ли нещо държавата? Имам предвид еднократна помощ при раждане? Трябва ли някъде да се подават документи за това? А за който ще ражда в чужбина по различен начин ли стои въпросът?

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 19:21 от ktara

# 152
Ами, доколкото разбрах, еднократната помощ при раждане е една - майката я взема:
http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/rajdane/

За бащата не разбрах да има еднократна помощ при раждане, според мен няма, освен ако не е единственият родител. Това са помощи за деца с българско гражданство, родени в България. За родените в чужбина вероятно си има там помощи. В графата "Семейни помощи" има и за други видове помощи, има и графа "Социални помощи". Като гледам, работещите и осигурените нямат право на повечето видове помощи, но може да се пита на място.

# 153
  • Sofia
Преди доколкото се сещам се изплаща помощ, еднократна, реално на семейството. Мисля, че се ходеше в общината да се подават документи. Сега не съм проучила. Има различен размер в зависимост кое подред е детето и дали са близнаци.
Мами, аз минах на ЖК, докторката ме разсмя. Понеже наедрях доста и тя ми каза, че не е от бебето - върви си нормално. Мои са си сланинките Simple Smile Simple Smile Simple Smile Но лошото е, че март ще излиза две седмици отпуска, точно след като вляза в 36г.с.  И сега ме хвана паника...

# 154
Purple_Peant на смен ми казаха, че почвам да ходя на тонове всяка седмица, но пък аз съм с по-ранен термин от теб май. За помощите има една еднократна за майката. Ходи се в общината в, която се водите към момента, в социален отдел. За бащата няма помощ до колкото знам. Днес ще проверя и ще ви кажа.

# 155
  • София
Със сигурност няма парична помощ за бащата Simple Smile Само за майката, в зависимост от поредността на детето. Бащата има право на 15 дни отпуск, след изписването на бебето от болницата.

# 156
  • София
Момичета, линкът към Дирекция Социално подпомагане за еднократната помощ при раждане е единственото, което ни се полага на всички (ако подадем заявление). Има и други обезщетения - за студентки-майки, за хора с доход под МРЗ и т.н., но в общия случай еднократната помощ е единственото, което ни се полага.
Бащата може да ползва "отпуск" от 15 календарни дни след раждането. Казвам "отпуск", защото се изплащат 90% от среднодневното БТВ, а не 100% както при платения годишен отпуск.

Да дам отчет - бях на ЖК, бебо се е обърнал главично - по-скоро като скарида - с главата надолу, гръбначето извито вляво и крачетата нагоре. Даде ми направление за очен и другият вторник ще отида на прегледа за родоразрешение. Измери го - в норма е. Не знам колко тежи, но имам доверие, че всичко е наред. Ще започнем да мерим тонове като изляза в 45-дневния.
45-дневният ми започва на 9ти март и вече нямам търпение. Успях да си намеря заместничка, която харесвам и сега 3 седмици ще предавам работата. Чувствам се добре и затова съм намалила Магнерот-а самосиндикално до 1 на ден, ама вчера много ходих и през нощта се събудих от адската крампа в прасеца, нищо не помагаше, виех. Опитах дишането от йогата, помогна малко. Представях си, че тренирам за контракция - обезоръжаваща болка и да ви кажа беше много тегаво Sweat Smile

# 157
  • София, България
Purple_Peant на смен ми казаха, че почвам да ходя на тонове всяка седмица, но пък аз съм с по-ранен термин от теб май.

O да, ти си доста по-напред от мен. Simple Smile направо с цял месец Joy нормално е да ходиш всяка седмица. Макар че на всяка седмица мисля, че при мен е чак в 9ти месец, но всеки лекар си преценява. То и аз мисля, че не е нужно толкова рано да записваме тонове, но лекарката ми държи. Simple Smile Явно си ги следи от седмия месец. Някои ги следят чак от 8ми или 9ти. От лекар до лекар... всеки си преценява Simple Smile

За помощите не съм хич наясно. Доколкото знам аз имам право само на еднократната, която беше нещо доста малко.

ММ ще си вземе отпуск, но по-вероятно да си вземе от нормалния си отпуск. Така или иначе има да чисти Grinning

bib4o, AlegraA, браво за добрите новини от прегледите. Simple Smile

За отпуската на лекаря... много неприятно Sad и те имат право на отпуск, де. Но аз може би поне бих искала да се запозная със заместника. Моето АГ си има заместничка, която е много готина, ама друго си е да знаеш, че твоят лекар си е на разположение. Simple Smile Дано я дочакаш да се върне от отпуската.
Ти къде ще раждаш?

# 158
Момичета, линкът към Дирекция Социално подпомагане за еднократната помощ при раждане е единственото, което ни се полага на всички (ако подадем заявление). Има и други обезщетения - за студентки-майки, за хора с доход под МРЗ и т.н., но в общия случай еднократната помощ е единственото, което ни се полага.
Бащата може да ползва "отпуск" от 15 календарни дни след раждането. Казвам "отпуск", защото се изплащат 90% от среднодневното БТВ, а не 100% както при платения годишен отпуск.

Да дам отчет - бях на ЖК, бебо се е обърнал главично - по-скоро като скарида - с главата надолу, гръбначето извито вляво и крачетата нагоре. Даде ми направление за очен и другият вторник ще отида на прегледа за родоразрешение. Измери го - в норма е. Не знам колко тежи, но имам доверие, че всичко е наред. Ще започнем да мерим тонове като изляза в 45-дневния.
45-дневният ми започва на 9ти март и вече нямам търпение. Успях да си намеря заместничка, която харесвам и сега 3 седмици ще предавам работата. Чувствам се добре и затова съм намалила Магнерот-а самосиндикално до 1 на ден, ама вчера много ходих и през нощта се събудих от адската крампа в прасеца, нищо не помагаше, виех. Опитах дишането от йогата, помогна малко. Представях си, че тренирам за контракция - обезоръжаваща болка и да ви кажа беше много тегаво Sweat Smile

Някои общини действително дават, за да стимулират раждаемостта, някаква отделна помощ за раждане, в размер и при условия, каквито са определени от Общински съвет, но това важи за много малко общини, за нашата например няма такава. Също и работодател има право да отпусне като социален разход еднократна сума в размер до 2400 лв. за раждане на дете, погребение и т.н., но не всички го правят. Иначе еднократната помощ за раждане, която важи за всички, не е мръднала като размер от поне 10 години, защото имам племенници на по 10, 7 и 3 години и сумата е била една и съща през тези години, а сега с 250 лева на практика нищо не можеш да купиш.

На 23 април ли ти е терминът, и на мен 45-дневният ми започва на 9 март.

# 159
Здравейте и от мен! Simple Smile От известно време следя темата и ми е много приятно и разтоварващо.
Предстои ми да стана мама за първи път на момиченце. Терминът ми е на 24.04, но още от начало съм седмица назад.
Относно подготовката върви бавно, но славно с ремонт на детската стая и избор на количка, който доста ме напрегна и все още не е финализиран Grinning

# 160
Добре дошла DramaMama Wink
Общо взето нещата с помощите са така, както ги описват AlegraA и кукумицинка, за съжаление в моята община не отпускат допълнителна помощ Blush
Незнам дали споменах по-рано, но моя 45календарен болничен започва на 18 февруари. Почвам леко да се планирам Grinning

# 161
А имате ли идея как стои въпроса с допълнителните осигурителни фондове. Имам такъв, открит от работодателя към "Доверие", но не съм много на ясно дали при бременност и раждане се покрива нещо от него.

# 162
  • София, България
Зависи какви са клаузите и добавките към договора. Трябвало е да питаш "Доверие" още в началото Simple Smile Могла си да спестиш някой лев от прегледите. Обади се във фонд "Доверие" и те ще ти кажат какво включва. Изискай си да си видиш пакета. Simple Smile

# 163
Добре дошла, DramaMamma Simple Smile
Трябва да провериш при какви условия е сключено допълнителното ти ЗО. Може да имаш включено покритие за бременност и раждане, а може и да нямаш. Попитай застрахователя или работодателя ти ако не си сигурна.

Момичета, дали някоя от вас е поръчвала мебели от АВ мебел ? Харесах си едно бебешко легло от тях и сега много се чудя. Не знам дали в София има къде да го видя преди да се ангажирам с поръчка.

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 19:46 от ViliTod

# 164
  • София
А имате ли идея как стои въпроса с допълнителните осигурителни фондове. Имам такъв, открит от работодателя към "Доверие", но не съм много на ясно дали при бременност и раждане се покрива нещо от него.

Човешки ресурси са длъжни да ти представят условията на покритието. Няма смисъл да питаш други хора към същия фонд, защото пакетите варират от фирма на фирма. Ако се обадиш на фонда също едва ли ще ти дадат инфото по телефона, така че си питай работодателя.

Кукумицинка, да, на 23.04 ми е терминът Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт