Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 фев. 2019, 10:15 ч.

Подправките...

  • 3 200
  • 91
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 1 969
Всъщност канцерогенните съединения се появяват при температура близка до тази на пърженето
Повечето риби се сушат по метода на горещото сушене , където температурата се поддържа 140-160С. Веяната ( полусушена) риба е разновидност на сушената, точно с топъл въздух за 15-17 денонощия ( за последната забравих да питам на каква температура е), но казаха, че може да се слага и пушек или т.к. преди това се осолява, можело маринатата да е с различни подправки. Този процес спирал процесът на зреене ( от осоляването), както и развитието на микроорганизми.

За да се получи пушек, материалът - съчки, стърготини, се нагрява до доста висока температура. Във всеки пушек ги има вредните съединения, а самата температура на опушвания продукт няма никакво значение, той поема канцерогенните съединения при контакта с пушека.
Другите цитирани данни ги има и в разни студентски реферати, преписвани от някъде. При температура 140-160 градуса по целзий, рибата се изпича за 20-25 минути, това не е сушене. Преписано е с грешка, става въпрос за температура 140-160 градуса по фаренхайт, при което вече се получава сушене.
Веяната риба в домашни условия се прави на естествена температура, навън, при студено време.
При промишлено производство се използват сушилни. Не съм запозната каква температура се прилага, може и да имитират естествена, професионалните сушилни поддържат и ниски температури.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 23:54 от nati_nat

# 91
  • Houston, TX
  • Мнения: 8 407
Не позна, не се нагряват съчките. Те се киснат няколко дни във вода и се нагрява водата. Водата започна да кипи при 100 градуса. Вредните вещества се отделят при доста по-висока температура.
В сушилня, тук ако нямаш такава използваш готварска печка на функция втасване на тесто, се поддържа мин 50 Ф. За рибата температурата е по-висока оба ч е, ако не ме лъже паметта е около 75Ф. Явно не си го правила това със сушилнята,  защото рибата има вкус на готвено( като шунка).

Общи условия

Активация на акаунт