Подправките...

  • 18 077
  • 256
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 802
Това с тароса ми е много странно. Аз съм от Габрово, ама тази подправка не я ползваме, както и приятелски семейства и роднини или поне не е някаква типична за нас. По механи и местни заведения също не е често ползвана.

# 181
  • Мнения: 25 571
За тарос чух за първи път от съседка, родом от Северна България. Поразрових се и разбрах, че става въпрос за естрагон. А за естрагон съм чела, чела, чела... по всякакви чуждестранни рецепти и в книгите.
Обърнах света, но години наред така и не можех да намеря тази подправка (ранните '90). В един момент се появи по магазините и пазарите дори и в наше село и аз, много горда, замъкнах едно пакетче като скъпоценна и дълго време лелеяна плячка вкъщи. Съседката каза, че се слага на манджи с картофи и не помня още на какво.
Първият и единствен път, когато сготвих с естрагон, беше една мусака. Все пак картофи, нали...
Леко странен вкус, но ставаше за ядене. Обаче синчето, тогава дете още, щом вкуси, се потресе и каза, че манджата има много гаден вкус и отказа да яде повече. Съпружеството също яде, но ме посъветва другия път да си спестя естрагона.
Та това беше моето фиаско с тази толкова популярна и много специфична за френската кухня подправка. Sad

ПП Синът ми оттогава отказва да яде мусака. Flushed

# 182
  • Мнения: 473
естрагон слагам главно на гъби.. понякога и към някой сос добавям, но рядко...

# 183
  • Мнения: 7 245
Тарос е популярен в Габровско. Майка ми започна да използва тази подправка по препоръка на леля й, която живееше (Бог да я прости!) в Габрово. Това е подправка за кулинарни естети. Ползвам я и я харесвам.

# 184
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Моята баба е от Сев. Б-я, близо до Павликени и там като дете още 80те съм яла тарос в пилешка супа.
Слага във всякакви бели сосове, бели супи (гъбена, крем супа със сметана), в сос Беарнез.
Синът ми е много капризен на ядене, но никога не е мрънкал, че има естрагон в яденето.

Аз я обожавам тази подправка, имах огромен храст, който миналата година не изкара наново пролетта.
Взех си от един съсед, но неговия не е толкова ароматен и ще трябва ново растение да търся!

# 185
  • Бургас
  • Мнения: 1 984
Нашите близки в Габрово, от които вземах сушен, преди да разбера че продават, твърдяха, че няма да се получи вкореняването на друго място, или пък ако нашият се хване, техният ще загине. Поверия разни. Но наистина години наред сме носили от там туфи, татко ми го садеше на неговото място, след години аз започнах да правя опити да завъдя на вилата. Ами не се получава. До втората година не може да окряка. Може би ние сме каръците.Но магазините са за това.

# 186
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Иначе трите с по-твърди листа (дафиновия, кафира и кърито), една червеникава гад ги тормози, ама и аз нея.
...На какво казваш "къри", защото моето "къри" (helichrysum) не е с твърди листа? Thinking
Та листата не са баш твърди де... ето го обновено кърито ми, та даже и цъфна и мирише страхотно и много нежно цветът. Simple Smile



# 187
  • Мнения: 2 755
Morena, от къде се сдоби с дръвчето къри?  
Гледам, че продават семена за лимонов и канелен босилек,  някой да е опитвал тези подправки? Мисля, че ако се хванат ще са супер за коктейли.

# 188
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
От нета, но точно от къде не помня и сега не го намирам. Моето от по миналата пролет.
Гледам, че има някакво друго, а моето е това - https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D1%8A%D1%80%D0%B8

# 189
  • Мнения: X
Интересно, аз имах преди къри в градината, но приличаше на розмарин със сребристо сиви листенца. Цефтеше в едни тъмножълти съцветия и си миришеше на нещо между къри и мерудия. Идея нямам какво реално е било това растение.

# 190
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Имам си нова придобивка, много ѝ се радвам! 

# 191
  • София
  • Мнения: 11 688
Имам си нова придобивка, много ѝ се радвам! 
.............
Що е то?
Купих си розмарин ,мента и босилек розмарина и ментата се хванаха добре, но болилечето ми умря, що така, може и да му е било студено навън...хм..

# 192
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Има си етикетче, душа... Мирта е.
А босилекът е много нежен, определно не е за навън при тия температури.

# 193
  • София
  • Мнения: 11 688
Има си етикетче, душа... Мирта е.
А босилекът е много нежен, определно не е за навън при тия температури.
Да....имало си етикетче, ама кой да го види, а сега ми кажи за какво ше ползваш мирта, за мен е неизвестно, благодаря, а босилечето...м...да, било му е студено, така и предположих, ще си засадя нов малко като се стопли времето. Не мога да го гледам вкъщи, защото си имам котенце, а то ще ми рови в саксийката, затова само на терасата може, ще изчакам малко.

# 194
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Миртата на месо (червено най-вече) смятам да слагам, но онзи ден например я сложих при плодовете на щерката и я хареса. Simple Smile  Та така... въпрос на вкус и ще видя, ще пробвам на какво друго.  Simple Smile
   Ей я при плодовете (пъпеш и червен портокал са).  Simple Smile

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 13:29 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт