Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подправките...

  • 10 378
  • 195
  •   2
Отговори
  • Мнения: 902
Поогледах, но не видях подобна тема, а аз съм маниак на тема подправки. Имам вкъщи около 70 различни вида, и наутрални, и миксове разни-  цял един шкаф с шишенца, тубички, кутийки, пакетчета и прочие джаджи с най -различни подправки, и си ги и ползвам. Неподправена манджа (само сол и пипер не може!) не мога да търпя. В която и държава да съм, първо в магазинчета за подправки ще се набутам, и ми се майтапи Тийнейджърката после, че на някое летище най-вероятно е да ме арестуват заради прекалено многото малки пакетчета с неустановени прахообразни и тревни съдържания...Stuck Out Tongue Winking Eye
Та, кои подправки са ви любими? Без кои не можете хич? Има ли миксове, които според вас са особено сполучливи и откъде купувате обикновено подправки?

Разказвам накратко за най-новата си придобивка-на мен ми подариха една подправка от Афганистан. Състои се, доколкото успях на разваления си дáри (основния език в Афганистан) да се разбера с женицата- от сухи люти чушки, много ситно смлени орехи и много фино смлян кориандър. Невероятен вкус дава на манджите, и за първи път срещам такава комбинация! Особено яйца и пилешка кавърма ...няма такъв вкус! Не съм виждала тоя микс на друго място, бих искала като ми свърши сама да си смеся тези неща- вероятно обаче няма да е същото, както не е същото,когато се пробвам да смесвам съставките на нашенската трапезна чубрица...

# 1
  • Варна
  • Мнения: 987
Аз принципно не използвам и не понасям никакви подправки вкъщи,но се записвам да следя темата с интерес Simple Smile

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
и аз съм като теб!!! имам вече 2 шкафа с подправки  Crazy
все мъкна и влача нови...

любимата ми е една етиопска смеска, сега нямам време, че не помня името, ама съм я пускала тук де.
трябва да я потърся. уникална е...

ще пробвам аз и твоята афганистанска.

има един сос от орехи и сок от нар, орехите се запичат леко, после се варят в сока докато се редуцира. нещо уникално е... Crazy

също скоро четах, че в арменската кухня се ползва много смлян невен (цветчетата) като подправка. не съм пробвала, защото ми се развали мелачката, иначе съм си събрала невен. на месо го слагат.

# 3
  • Мнения: 902
Невен чувам наистина за пръв път... сос от орехи и нар също! Аз ползвам сироп от нар за салатки разни, но иначе не съм го ползвала в друга насока.. Май трябва да се пробвам!
Интересното е , че много не обичам пресен кориандър- имаше един бръмбар у нас, дето като го настъпиш малко намирисва... Извратения ми мозък свързва тази миризма с тази на пресния кориандър, ха питай защо, не знам! Ама е така! Но сух го обичам, а и в тази комбинация е наистина страхотно.

Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856


Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile

тя не е в пакетче, мокра е, сама си я правя, имам рецепта...
другата седмица, сега няма да мога  Whistling
berberi се казва...

# 5
  • Мнения: 902
Спокойно, като ти остане време,тогава.
От Българските подправки най-обичам чубрицата. И вече споменатата смесица на трапезна чубрица.
Особена подправка ми е смардалата, нея я ползвам много рядко, за диви меса.
Не знам на какво друго се слага...

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 427
Невен чувам наистина за пръв път... сос от орехи и нар също! Аз ползвам сироп от нар за салатки разни, но иначе не съм го ползвала в друга насока.. Май трябва да се пробвам!
Интересното е , че много не обичам пресен кориандър- имаше един бръмбар у нас, дето като го настъпиш малко намирисва... Извратения ми мозък свързва тази миризма с тази на пресния кориандър, ха питай защо, не знам! Ама е така! Но сух го обичам, а и в тази комбинация е наистина страхотно.

Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile

Същата история. То не бръмбър,  ми тея гадните смръдливки, смърдулки, миризливки и 'нам си как ги наричат още. Пресният кориандър, точно на тях ми намирисва Simple Smile

# 7
  • Мнения: 7 992
Ястие без подправки - не се получава. У дома ползваме много неща. Като почнем от сандартните - черен/червен питер, чубрица, .. и тези които си отглеждаме - розмарин, мента, лющян,дребни много люти чушки.... Дават специфичен аромат и ястието има съвсем друг вкус. Много от българските подправки ги купуваме, защото няма как да ги отглеждаме в саксии. Чуждестранни подправки не купуваме, в смисъл екзотични. Нашенските са си най-добри според мен. Simple Smile

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856

Не знам на какво друго се слага...

на варени яйца и картофи, на домати.
аз имах преди в градината и си правях сол, ама изчезна... newsm78

# 9
  • София
  • Мнения: 4 675
Много обичам подправки, но ползвани умерено, без да натъртват, а само да радват небцето.
Гледам си и саксии със свежи подправки - риган, джоджен, мента, копър, розмарин, дафинов лист, копър, магданоз, див лук, мащерка, люти чушлета и други, каквито открия в магазините.
И сухи харесвам. Особено розмарин, риган и чубрица. Самардалата ми е много приятна, както и майораната.
Преди няколко месеца си донесох от чужбина шафран. Канела и ванилия много обичам.
Вкъщи сами си правим песто и различни смески от плодов сок, различни балсамови оцети и подправки. Ползваме и различни видове ядкови масла.
Освен подправки, имаме слабост към различни семена и ядки, както и сушени плодове, които влизат в употреба и за готвене, и за салати.
От известно време експериментирам с използване на лавандула, но вкусът ме обърква все още.

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 13:21 от Fever Ray

# 10
  • Мнения: 3 313
И при мен няма манджа без подправка. Ползвам традиционните български, екзотичните не са ми по вкуса. Купувам си пресни, сушени или майка ми ми дава.

# 11
  • Мнения: 19 599
Особена подправка ми е смардалата, нея я ползвам много рядко, за диви меса.
Не знам на какво друго се слага...

Ползва се като шарена сол – да си поръсиш филийка с масло, варени яйца, особено върви със сварени дреболии.

# 12
  • Мнения: 902
Elizabeth, ХАха а аз си мислех че съм нещо не наред в сетивата... Simple Smile
Скрит текст:
Ние живеем в най-северната част на Германия, тук тия бубулечки ги няма , сигурно им е влажно и виреят в по сух климат. Та, мойта дъщеря не ги познава. И като бяхме в Испания и се ражождахме в едно поле, по едно време тя се разшава и заподскача, нещо я било налазило. Погледна крака си, точно тая смръдливка беше, докато реагорам да к.ажа "недееееей!" тя я смъкна с един замах от крака си и я настъпи в яда си... Та, после чак й обяснявах, но вече знае от опит да не ги мачка тия гадини- че платненките след това ги хвърлихме, след два пъти пране още намирисваха... )

Шафран имам, испански и арабски, но не съм ги ползвала и двата още, нови са ми.
Lan_7 a kакво е лющян?
А смардалата си е  билка, така ли? Аз защо все си мислех, че е някаква смес...ScreamЗаради специфичния й вкус я ям само аз, само като правих печеното от диво прасенце я плзвах там и добре ми се върза..

# 13
  • Мнения: 19 599
Самардалата е растение, което се смила на каша, смесва се със сол и така се суши.  Simple Smile

https://www.youtube.com/watch?v=zDciOmiqrHg

# 14
  • Мнения: 7 992
Лющян, девесил - все едно и също е. Незаменима подправка за рибена чорба и риба !

# 15
  • София
  • Мнения: 2 298
И аз ползвам доста подправки.
Не само български - ползвам и джинджифил, кориандър (сух), индийско орехче, кардамом, къри и др., канела и ванилия за сладки неща.
Някои суша сама - червен пипер правя от няколко години всяка есен. Тази година суших и розмарин, мащерка, босилек. Правя смесена подправка като изсушавам пащърнак, целина, праз лук, кромид лук, моркови, смилам всичко на прах и в супите или в някакви яхнии добавям накрая. Ползвам и гъбено брашно от сушени смлени на прах гъби.
Нощес ангажирах сушилнята с 3 връзки ситно нарязан праз лук.
Сушени листни подправки купувам на Kotany, много по-ароматни са. Черен и шарен пипер, както и сушен чесън също от тях.
Ползвам и пресни подправки когато имам възможност да купя.
Миналия месец ми донесоха от Индия една кутия с 6 вида подправки, още не съм я отваряла.
За подправяне ползвам и различни масла - сусамено, тиквено, слънчогледово. Имам домашна преса за масла, правя на момента като ми трябва, така са много ароматни и със запазени свойства.
Правя и ароматен зехтин.
Самардалата се ползва и за агнешко, слагала съм я и в риба.

# 16
  • Мнения: 706
Подправките който използваме постоянно вкъщи са: куркума
Къри
Кимион
Дафинов лист
Индийско орехче
Черен пипер
Бял пипер
Червен пипер
Кардамом
Чили
Микс турска подправка
Сминдух
Ванилия
И още много други. Но най любима ми е чубрица и използвам в всичко. Единствено не обичам асафетида и майорана.

# 17
  • Мнения: 6 987
Смардалата е реално вид див лук, расте на луковичка. Вкъщи ползваме много подправки, мъжът ми ме запали, той прави най-хубавото арабско кафе (е не сме пътували в тази част на света, оригиналното сигурно е по-хубаво 😋) с кардамон, карамфил, канела и джинджифил.
За шафрана - имам арабски - слагам на ориза, става разкошен, ако пък се добавят и сушени плодове, става един екзотичен разкош. Не мога без къри. Без лют червен пипер също. Куркума и индийско орехче на определени манджи - задължително. Кимионът на месо (кюфте или кебапче), канела за агнешкото, джинджифил за пилешкото, мащерка, розмарин за риба, чубрица, разбира се. Бахар, челен пипер и дафинов лист на червени меса. Синап, особено ако ще правим барбекю. Аз също имам градина и пресни подправки, които си изсушавам.

Стана ми интересно за невена, с какво друго се съчетава? Бих го пробвала.

Имам и разни подправки като сминдух, който никога не съм ползвала, та приемам съвети на какво би ходил 🙂

# 18
  • Мнения: 359
Nati_nat, разкажи, моля те, малко повече за пресата, с която правиш маслата Misc Performing Arts

# 19
  • Мнения: 19 599

Имам и разни подправки като сминдух, който никога не съм ползвала, та приемам съвети на какво би ходил 🙂

На стар фасул. Използват се сушени клонки с листата и семената, които се слагат цели в тенджерата и след като бобът се свари, се вадят и изхвърлят, не се ядат.



В някои региони по същия начин овкусяват ястия с картофи и кисело зеле.
Аз обаче го ползвам само на боб. Стрит на прах е съставка от шарената сол.
Семената са познати у нас под името чимен и стрити на прах се ползват за кайзероване на меса.

# 20
  • Мнения: 7 992
Чимена е страхотна подправка за осолено свинско. Осоляваш, мажеш със смлян чимен и окачваш да виси и после ...... мммммм

# 21
  • София
  • Мнения: 28
Да и аз съм пробвала с чимена, супер е

# 22
  • Мнения: 503
Лющян, девесил - все едно и също е. Незаменима подправка за рибена чорба и риба !
Hands Plus1 Наричат я още селим. Може и в боб-чорба да се сложи, вместо джоджен. Баба ми правеше бяла бобена чорбица със селим, мммм...вкусотия.

Много хубава тема! Hands Clap
Ползвам предимно български подправки и по-малко екзотични. Много магданоз, копър, босилек, джоджен. Черен и червен пипер, а на масата в кухнята винаги има лютив червен пипер.
Много ще ми е интересно да науча за нови подправки и най-важното - с какво ястие вървят. Понякога откривам, че комбинирането на традиционни подправки с нетипични ястия или обратно, се получава добре. Например, пилешка супа със сух босилек или кисело мляко със сух джоджен, както и свинско с кисело зеле и кимион.  

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
в Германия чименът се слага на твърди, жълти сирена - козе или краве.

аз го покълвам и слагам в салати - много приятен аромат придава.

намерих рецептата за етиопската смес.
сега погледна в нета, че има и сухи варианти, но мен тази ме устройва идеално и нея ползвам>


Берберска паста за подправяне от Етиопия

2 ч.л.кимион - цял
2 карамфилчета
6 капсулки кардамон или 3/4 ч.л. на зърна
½ ч.л. черен пипер на зърна
¼ ч.л. бахар на зърна
1 ч.л. чимен
2 лука
3 пресни червени люти чушки или 8
сушени
2 см. пресен джинджифил
¼ ч.л. куркума
½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 скилидки чесън
2 TL сол
1/5 ч.ч. олио
½ ч.ч. сухо червено или бяло вино
½ ч.л. канела
2.5 с.л. лют червен пипер

Кардамонът, чименът, карамфилчетата,
бахарът и кимионът се слагат в загрят
тиган без мазнина и се запичат за около 30
-50 сек. при постоянно бъркане. Охлаждат
се. Добавят се останалите подправки без
солта, течните съставки, лука и чесъна.
подправките се смилат в машинка.
Лукът и чесънът се пасират (ако лютите
чушки са пресни се пюрират и те), добавя
се виното за по-лесно пасиране.
Добавя се при подправките.
Слагаме солта и олиото.
Пастата трябва да има консистенция на
паста за зъби.Държи се в плътнозатворено
бурканче в хладилника.
издържа до седмица. При добавяне на
повече сол се увеличава трайността.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 298
Nati_nat, разкажи, моля те, малко повече за пресата, с която правиш маслата Misc Performing Arts
Чименът и аз го използвам при кайзероване на месо.

За масла използвам една приставка към бавнооборотна сокоизтисквачка Сана. Работи на принципа на студеното пресоване. Насипваш семената и маслото излиза. Трябва да се изчака малко да се утаи и да се избистри маслото. Тъй като е без консерванти, маслото няма голяма трайност.






Има и преса, която е самостоятелен уред:

# 25
  • MI
  • Мнения: 11 287
От зелените подправки почти всичко ползвам, най-често магданоз, босилек, розмарин, риган, мащерка (за риба е разкошна), копър, дафинов лист, салвия, чубрица, девисил. Май по честота на ползване съм ги подредила. Simple Smile Голяма част си ги гледам в саксия когато времето позволява. Люти чушки също, после замразявам. От екзотичните ползвам малко - чер и розов пипер, шафран, индийско орехче, канела и ванилия. Кориандър, кимион, куркума и къри имам винаги, но ползвам много, много рядко и много по малко. Много мразя като има толкова много подправки, че не се усеща вкуса на основните съставкина яденето...

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Много мразя като има толкова много подправки, че не се усеща вкуса на основните съставкина яденето...
То подправките трябва да подправят ястието, не да го правят. Ползват се пестеливо. Simple Smile

Та привет в темата и от мен!  Grinning
Много обичам подправки. Ползвам доста и нашенски, и чужди. Имам малка кулинарна библиотека, която сташно си обичам и рецептите там ми дават и идеи за ползването на подправките. Освен че гледам и много кулинарни предавания. 
Отглеждам си и сама някои, споменати вече тук (+ лимонова трева), та и градинката много си обичам. Набавила съм си сега и семана за кресон и няколко вида босилек и скоро ще ги пробвам.

# 27
  • Мнения: 503
Да,  много трябва да се внимава с подправките, особено с някои, които са с доминиращ и силен аромат. Бе, всичко трябва да е с мярка, иначе се получава обратен ефект. О, да - забравила съм да спомена по-горе и чубрица, мащерка и риган - доста застъпени в моите ястия. От "сладките" подправки - ванилията ми е царица, канела, карамфилчета, индрише, лимонова кора...Наскоро открих, че канелата отлично се съчетава с лозовите сармички.

# 28
  • MI
  • Мнения: 11 287
Да, ММ така е намразил кимион след няколко месеца в Египет. Grinning Сега го надушва от километри и започва да мърмори... Забравих ментата, друга често употребявана от мен трева. Планувам да насея напролет и от нея.

# 29
  • Мнения: 1 201
Да ми е жив и здрав дядото. Благодарение на него имаме домашни подправки - червено пиперче, риган, чубрица, магданоз, копър, девисил. Прави една страхотна смес, нещо като шарена сол..уникално вкусно. Понякога си хапвам само от нея поръсена върху хлебче. Simple Smile

# 30
  • София
  • Мнения: 12 859
Имам няколко по-различни подправки, но дъщерята е с доста чувствителен стомах и не дава да слагам, въпреки убеждаването от моя страна,че те се слагат не да дразнят стомаха, а да лекуват.

Веднъж сложих звездовиден анасон в някаква тайландска пилешка супа( гледана по някоя телевизия), гледам и Рамзи и Джейми слагат даже и на свинско, но беше ужасно.Та предимно у нас се ползват  сол, черен и червен пипер, магданоз,чубрица, чесън и копър.Кимион само в кебапчета, но внука каза да не слагам повече, само в купешки го харесва. Дафинов лист и бахар само на зеле слагам.Канела само на мляко с ориз.Аз не харесвам миризмата на босилек, риган и куркума.

# 31
  • Мнения: 7 992
   Дафинов лист и бахар се слагат при печене на риба ( плакия ) или при мариноване, ама трябва се внимава с тях, че са силнички.
   Пръчка канела се слага при правене на сладко от сини сливи ( те носят на канела ), а канела се добавя при печене на месо във фурна придава приятен аромат, но зависи от рецептата.
   Лятото избягвам подправки със силен аромат - чубрица, симиндух, чесън, ... - забелязал съм, че потта се " ароматизира" и даже и да се изкъпеш преди излизане, след час, даже и при носене на силен парфюм става неприятно. 

# 32
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
У нас пък обожаваме босилек (често правя пица маргарита и за нея е незаменим просто, или за песто...), риган, салвия и розмарин... и толкова други... ммммм...  Heart Eyes

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
Забравих ментата, друга често употребявана от мен трева. Планувам да насея напролет и от нея.

внимавай, че е като плевел. най-добре в саксия или в нещо друго оградено, че завзема всичко...
аз имам няколко вида: мароканска за чай, джоджен, дива мента (има по-слаб аромат и съм я оставила за пчелите), имах и една за мохито, ама не расте добре в саксията, трябва да я пресадя... Whistling

# 34
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
3 шкафа с подправки. Като ни наводниха и прибирахме багажа, колегите ми бяха изумени колко неща имам, а и използвам. Някой поръчвам, др бера, трети отглеждам сама.
Сега например дехидратират сол с добавка на грейпфрут.
Онзи ден посях 4 вида босилек.
Използвам какво ли не, започваме от традиционните подправки, минем през екзотичните. Например в доста от яденетата слагам сушена смляна коприва, или смлени шипки, или турта смляна.
Имам 6 вида пушен червен пипер.

# 35
  • Мнения: 706
И ние дафиновия го ползваме само в месо с зеле, и саздърма. А бахар основно в овкусяване на месо и кайма. Канела прибавяме, в сютляч, мляко с ориз, баклава, щтрудел, чай за грип, мляко с куркума. И обичам да използвам и индрише за ароматизиране на мармалад. Карамфил използвам само в баклавата с канела и орехи, тоест в самия сироп. Шафран използвам за цвят.

# 36
  • MI
  • Мнения: 11 287
Ася, в саксия мислех. Нали зимата търпи на студ? Или да я прибирам в парничето?

Дафинов лист освен за телешко е идеален за някои бобови, например при варене на нахут. И на чай за стомаха, със семена от копър - много успокоява.

# 37
  • Мнения: 503
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?

Аз в сладкото от сини сливи пускам няколко карамфилчета, а в домашна лютеница - зрънца бахар. Бахар и в зелето слагам понякога, да. Дафинов лист - в картофена яхния. За последната, редувам няколко подправки. Така съм и с други гозби - веднъж с дадена подправка, друг път на същото ястие - друга. Да има разнообразие. Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 19:34 от Mrs. Tiggi-M.

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
Ася, в саксия мислех. Нали зимата търпи на студ? Или да я прибирам в парничето?

аз имам 2 в градината, михито ментата е навън в саксия, отвън с керамична по-дебела саксия, а дивата мента е в нещо като ваничка във вода непрекъснато.
замръзва си, размразява си се, нищо й няма.
само че зимата се скриват и на пролет пак покарват, да не си помислиш, че са си заминали....

от турта се прави и чай, но трябва да не е някой хибриден сорт. аз още търся семена за нея...
в този ред на мисли, доста илки за чайове съм си събрала  Whistling
през лятото обожавам студен чай от босилек и лимон. супер освежава.

# 39
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?
Някой го наричат и Калофер че. Всъщност освен цвете е и билка. Чаят е сладък, все едно, че има добавен мед. Слагам го като искам да подчертая нечий кисел вкус, например на домат.
На доматен сос също слагам накълцани стафиди или нектарини. Никой до сега не е успял да разгадае какво има, но става добре.
Мисля, че познавам добре продуктите и знам кое, какво внася като вкус.
Например рибата става страхотна в листа от смокиня. Имам си и замразени, точно за тази цел.

Пътуваме доста по света и обичаме да изпробваме локалната кухня. После ги прилагаме нещата в къщи. А и работя в интернационална среда, много често се носят типични за страните ястия.

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
лятото, ако намеря листа от смокиня и ще пробвам рибата.
иначе от смокиновите листа също става чудесен чай...

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
...през лятото обожавам студен чай от босилек и лимон. супер освежава.
Лимон и босилек на гранита също е много готино за лятото.

# 42
  • София
  • Мнения: 2 298
.... или турта смляна.

Ъъъ, това едроцветен тагетес ли е? http://www.strelitzia-bg.com//images/products/9262_1.jpg
Защото съм чувала, че на това растение му казват "турта"...
...Ако - да, не съм подозирала, че може да се ползва като подправка. Цветовете ли се ползват, или?


Не е тагетес, Titina е обяснила, че става въпрос за Калоферче, на него също някъде му казват турта.
Ето това е калоферче

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Както пък естарагон = тарус.  Simple Smile

# 44
  • София
  • Мнения: 4 675
Аз дафинов лист обичам на риба, но на други меса не. Ядосвам се, че съпругът ми не обича кимион, защото аз го обичам много и не само на кайма. Пропуснах да спомена куркума, къри, чили, сумак, лимонова трева, ким, кардамон, карамфил, хрян, джонджифил, сусам, мак, анасон. Отскоро ползваме махлеб за сладкиши.
Ползвам много семена - сусамово, ленено, слънчогледово, маково.

# 45
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Кимион слагам на червени меса, но и на една любима унгарска супа. Семейна рецепта е от страна на съпругът ми, казват и “ левеш ту яш”.

С млян дафинов лист мариновам пилешко.

# 46
  • Мнения: 503
Ахааа...да, сега се сетих за тая "турта".
Но не знаех, че ѝ викат и "калоферче", още по-малко пък, че това е естрагон. Ето, супер, човек винаги може да научи нещо интересно! ... Аз като "калофер" знам съвсем друга листна подправка - майка ми я отглежда в градината и я слага в агнешкото на пролет.

# 47
  • Русе
  • Мнения: 11 018
 Естрагонът не е ли тарос. Турта е друго нещо

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
аз знам, че туртата е тагетес и се прави на чай определени сортове:

Tagetes lucida
The species Tagetes lucida, known as pericón, is used to prepare a sweetish, anise-flavored medicinal tea in Mexico. It is also used as a culinary herb in many warm climates, as a substitute for tarragon, and offered in the nursery as "Texas tarragon" or "Mexican mint marigold".

Tagetes minuta

Tagetes minuta, native to southern South America, is a tall, upright marigold plant with small flowers used as a culinary herb in Peru, Ecuador, and parts of Chile and Bolivia, where it is called by the Incan term huacatay. The paste is used to make the popular potato dish called ocopa. Having both "green" and "yellow/orange" notes, the taste and odor of fresh T. minuta is like a mixture of sweet basil, tarragon, mint and citrus. It is also used as a medicinal tea in some areas.

калоферчето е друго растение: Tanacetum balsamita

естрагон, тарос: Artemisia dracunculus,има френски и руски. Френският се ползва за подправка, руският - не.

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Както пък естарагон = тарус.  Simple Smile
Това си е отделно от туртата.  Споменах го, защото също се среща с две имена.

# 50
  • Мнения: 359
    За какво ползвате сумак? Имаме цяло бурканче в шкафа, така си стои...

# 51
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 247
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер. Може да го добавите в изцедено кисело мляко, за да подсилите киселинността.

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер.
И аз така. Слагам и в соса за дюнера. Също на салати.

# 53
  • София
  • Мнения: 4 675
Идеален е за месо, салати и сосове. Особено на листни салати добавя много приятен вкус.

# 54
  • Мнения: 902
Страшни сте, страхотни идеи давате!
Аз кимион слагам и на ориз, но приготвен по един особен начин, показан ми от моите афганистански колеги. Сумак ползвам рядко, но ще го измъкна от задния ред за да пробвам с кисело мляко.
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

# 55
  • Мнения: 19 599
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...

# 56
  • Мнения: 902
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...
Аз май само на шаран го слагам, печен във фурната

# 57
  • София
  • Мнения: 4 675
+ дафинов лист, бял пипер, босилек, естрагон, риган, розмарин, кориандър, каперси, мащерка, розмарин, сметана.

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
а с какво подправяте спанак?
освен индийско орехче и чесън, друго не ми хрумва?... newsm78

# 59
  • София
  • Мнения: 4 675
Спанакът не понася много подправки. Аз слагам само лук, малко чесън, сол, черен пипер, зехтин и сок от 1 лимон. Това на спанак с ориз.
Когато има месо, слагам също червен пипер и куркума.

# 60
  • Мнения: 7 992
Зависи как приготвяш рибата - печена, на скара, маринована, задушена, във фолио,с плънка, върху канапе, плакия, ... Зависи и от вида на риба морска или речна.
Ако я правиш на скара - после се овкусява, ако се маринова - в марината се оставят черен пипер, дафинов лист, бахар. Ако печеш
на фурна - сол, черен пипер, дафинов лист. Ако печеш без плънка - лимон, лионова трева, домат, чер пипер, дафинов лист.
  Зависи какво искаш да направиш Simple Smile

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
Спанакът не понася много подправки.

оооо аз с ориз на фурна или с месо не го ям... Crazy
сега сама се сетих какво му пасва: семена от копър, ама нямам от години, трябва да потърся.

# 62
  • MI
  • Мнения: 11 287
Зависи от рибата, ако е от деликатните не носи на подправки, само чер/розов пипер, лимон, някои мащерка. Други и дафинов лист носят. Все едно пилешко и агнешко месо - съвсем различни подправки.

Спанакът също се губи с много подправки...

# 63
  • Мнения: 7 992
Зависи от начина на приготвяне на рибата. Ако е на скара, някой подправки се слагат във въглищата и димът им придава вкус. Понякога рибата се пече върху дъска от дърво което и придава аромат. При пушените аромата се постига от маринатата и стърготините за опушване. Ако рибата е деликатна даже няма нужда от подправки - лефер на скара например.
    Санака съм установил, че на супа носи на лютиво. Зимата особенно.Спанак с ориз, но не на фурна а говен в тенджерата също не носи на много подправки.
     Пилешко, агнешкот , свинско, заешко -  носят на лук.Даже на много лук ако се прави яхния Simple Smile

# 64
  • MI
  • Мнения: 11 287
И скумрията, и октопда, и ципурата са все риби, затова казах зависи. Simple Smile
Иначе лук, чесън и люти чушки хич не ги и броя към подправките. Особено люто в умерени дози почти на всичко върви...

# 65
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 247
На спанака с ориз слагам домати и добавям джоджен.

# 66
  • Мнения: 7 992
На спанака с ориз слагам домати и добавям джоджен.
Слагането на домат е нож с две остриета. От една страна става вкусно, ама от друга трябва да държиш яденето в хладилника иначе много бързо вкисва ако времето е топло или стаята се отоплява през зимата.

# 67
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 247
Готвя толкова, колкото ще изядем. Не го претопляме заради ориза. Размеква се и не ни е вкусен.

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
И аз джоджен слагам на спанак - супа; с ориз или яхния с телешко...

# 69
  • Мнения: 3 313
Джоджен на спанак, тарус на риба. Готвя обаче да има поне за 2 пъти. Постните ястия стават дори по- вкусни.

# 70
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Зависи от начина на приготвяне на рибата. Ако е на скара, някой подправки се слагат във въглищата и димът им придава вкус. Понякога рибата се пече върху дъска от дърво което и придава аромат. При пушените аромата се постига от маринатата и стърготините за опушване. Ако рибата е деликатна даже няма нужда от подправки - лефер на скара например.
Освен стърготини за опишване има и течен пушек.
На риба слагам, както време казах- листа от смокиня, коричка от бадеми или орехи ( смилаем ги и смесвам с чесън, масло и смлян фенер, слагам и щипка патмеджано). Последната правих с чесън, оризово вино и мед. Рибата може да се пече и на дъска от хималайска сол. Много хубава става и с крйджън подправки, особено. С един дърти Райс ( мръсен ориз) и е трепач отвсякъде.
Сумак използвам когато искам да подсиля кисел вкус.

# 71
  • Мнения: 7 992
Течен пушек НИКОГА !  По спомен не е отровен, а канцерогенен. Само естествено опушване и при това не трябва да се прекалява с такива продукти. Рибата няма да я коментирам повече. Там рецептите са безброй. Включително има хора, които готвят калкан с кисело зеле. Риба върху сол ( само че морска ) е подобна на пиле върху сол. Но има и рецепти със зарината риба в сол и така се пече. После се троши солта и с нея пада и кожата на рибата.

# 72
  • София
  • Мнения: 2 298
Течният пушек си е химия.
Аз съм опушвала риба в домашни условия вместо със стърготини, с ориз, зелен чай и кафява захар, с добавени розмарин и естрагон.
Става много добре.

# 73
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856

Аз съм опушвала риба в домашни условия вместо със стърготини, с ориз, зелен чай и кафява захар, с добавени розмарин и естрагон.
Става много добре.

как я опушваш точно?
опиши цялата процедура моля...

свекърът ми преди опушваше пъстърва, но я слагаше в специален шкаф, палеше стърготини и след това рибата беше като сготвена. аз исках кашкавал да си опуша вътре, но той ми каза, че ще се разтече и не може.
аз си спомням, че едно време имаше студено-пушена скумрия в Бг и много я ядях, месото стоеше леко прозрачно  Crazy

# 74
  • Мнения: 706
Ние тук в нашия район, рибата я поднасяме единствено с лимон и сол, и някаква салата за гарнитура. Когато я правим печена на фурна, или пържена овалваме в брашно, и ако искаме да ние по хрупкаво, към брашното прибавяме и малко царевично нишесте. А на скара не обичам рибата, защото ми идва някак си по суха. А много хора дори учители казват че рибата е най здравословна на скара.

# 75
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Рибата ако е топло пушена, става като варена. При студено пушене въобще не е така

# 76
  • Мнения: 10 577
Аз много харесвам пушения червен пипер, но сега се замислих дали е вреден.

# 77
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Зависи как е правен, имаме смокър и често пушим неща. Та ако е правен по нормалната технология си е ок

# 78
  • София
  • Мнения: 2 298
asyalein,

Осолявам рибата, която трябва да е много прясна. Правила съм сьомга и пъстърва.
В една голяма тенджера,  в която се събира скара на крачета, слагам на дъното и на стените алуминиево фолио и върху него изсипвам 4 супени лъжици ориз, 4 супени лъжици зелен чай, 1,5 лъжици кафява захар, розмарин и естрагон. Смесвам добре. Слагам решетката и върху нея рибата. Захлупвам с капака и на котлона. Първо котлона го пускам на висока степен докато загрее и започне да пуши. После го намалявам. За 20-25 минути е готова. Естествено през цялото време аспиратора на най-високата степен.
Без алуминиево фолио тенджерата после едва ли ще се изчисти.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 20:17 от nati_nat

# 79
  • Мнения: 503
Мхъм..пушените ги избягваме, ние. Не е здравословно да се яде редовно пушен продукт. Според мен, де...всеки сам си решава.

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Мхъм..пушените ги избягваме, ние. Не е здравословно да се яде редовно пушен продукт. Според мен, де...всеки сам си решава.
И според мен. Ама и всички мазнини (и особено наситените) като се загреят добре също са канцерогенни. Но това е друга тема.  Wink

# 81
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Ние и пушен боб ядем, а при условие, че е бавно готвене и се опушва от пушекът вътре, кое ми е канцерогенното. И месо така ядем, пушено на смокър... 8-9 часа, естествени съчки.
Ако се върнем към темата с подправките имаме и 7-8 вида различни съчки, всяка със специфичният си аромат.

# 82
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
nati_nat , благодаря ти много.
доколкото разбирам това също си е топло пушене.
аз все още търся как се опушва студено. newsm78

Титина, във вашия смоукър може ли да се прави студеноопушена риба?
ако да - може ли снимка на смоукъра?...

точно вчера гледах едно предаване и опушваха риба с някаква клонка от иглилостно.
грилът беше пуснат, клонката отгоре и върху нея парчето риба.
аз също не намирам подобно опушване з аканцерогенно, все пак става въпрос за минути. ама рибата си беше сготвена...

иначе мъжът ми ползва някаква датска пушена сол и знам, че я опушват няколко дена. на мен ми е прекалено силен ароматът и не я ползвам. Peace

# 83
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 247
Клонката е била вероятно хвойна.

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
не, хвойната я познавам.
беше дърво.

клонките ги ползваха за опушване и ароматизираха олио с нея, а с младите, още светли иглички ги ръсеха така за подправка...

от ела било...

# 85
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Титина, във вашия смоукър може ли да се прави студеноопушена риба?
ако да - може ли снимка на смоукъра?...
Стандартните смокъри са за топло пушене, рибата просто си се сварява. На решетка не става, закачена не става ( тя се сварява и изпадва в съда). Ако е на стандартен смокър или барбекю , се използва дъска ( не стърготини), но пак е като варена. Дъски тук се продават такива от хикори (вид иглолистно), не знам дали фи има в БГ. Доста често се използва и ябълка
Има уреди за студено пушене. Има и такива приставки за барбекю. Мисля, че тогава на рибата казват веяна. Приятел в Канада си беше направил последният уред от 2 метални кофи, но дори и спомен нямам какво имаше  в него, а сме го вземали в къщи.

# 86
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 15 856
благодаря ти...

дъските ги знам, има ги и при нас, но не сме ги пробвали.
добре, че написа, че се нарича и веяна, бях забравила... Hug

# 87
  • София
  • Мнения: 2 298
Студено пушената риба няма общо с веяната. Веяната риба само се суши, там няма процес на опушване въобще.
Студено пушената се опушва на по-ниска температура - около 22 гр. и за по-дълго време, за разлика от топло пушената, където температурата е по-висока, над 35 гр. С.
Що се отнася до вредността на пушените продукти, не се заблуждавайте, че домашно пушеното е безвредно.
При производствено химичното вредата произтича от някои химични съединения и добавките - консерванти и оцветители. При домашното опушване, някои от съединенията в дима са канцерогенни, като най-опсното е 3- и 4- бензпирен, който има мутагенни свойства и се натрупва в организма.
Затова и с домашно пушените продукти не трябва да се прекалява с честа им консумация.

# 88
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Всъщност канцерогенните съединения се появяват при температура близка до тази на пърженето
Повечето риби се сушат по метода на горещото сушене , където температурата се поддържа 140-160С. Веяната ( полусушена) риба е разновидност на сушената, точно с топъл въздух за 15-17 денонощия ( за последната забравих да питам на каква температура е), но казаха, че може да се слага и пушек или т.к. преди това се осолява, можело маринатата да е с различни подправки. Този процес спирал процесът на зреене ( от осоляването), както и развитието на микроорганизми.

# 89
  • MI
  • Мнения: 11 287
Не е само високата температура, а и контакта с пушека. Особено за месото, за рибате не толкова. Опушеното червено месо е изрично включено в processed meаt групата, която според СЗО повишава доказано риска от рак, ако е консумирана редовно. Всеки сам си преценява, но по този въпрос няма особен спор, стига да се пусне в гугъл на английски и излизат доста и достоверни източници. Всъщност дори от индустрията не го отричат и търсят начини с филтри да намалят вредата, те надали биха преувеличили, даже напротив...
https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2018/m … uto-industry.html

# 90
  • София
  • Мнения: 2 298
Всъщност канцерогенните съединения се появяват при температура близка до тази на пърженето
Повечето риби се сушат по метода на горещото сушене , където температурата се поддържа 140-160С. Веяната ( полусушена) риба е разновидност на сушената, точно с топъл въздух за 15-17 денонощия ( за последната забравих да питам на каква температура е), но казаха, че може да се слага и пушек или т.к. преди това се осолява, можело маринатата да е с различни подправки. Този процес спирал процесът на зреене ( от осоляването), както и развитието на микроорганизми.

За да се получи пушек, материалът - съчки, стърготини, се нагрява до доста висока температура. Във всеки пушек ги има вредните съединения, а самата температура на опушвания продукт няма никакво значение, той поема канцерогенните съединения при контакта с пушека.
Другите цитирани данни ги има и в разни студентски реферати, преписвани от някъде. При температура 140-160 градуса по целзий, рибата се изпича за 20-25 минути, това не е сушене. Преписано е с грешка, става въпрос за температура 140-160 градуса по фаренхайт, при което вече се получава сушене.
Веяната риба в домашни условия се прави на естествена температура, навън, при студено време.
При промишлено производство се използват сушилни. Не съм запозната каква температура се прилага, може и да имитират естествена, професионалните сушилни поддържат и ниски температури.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 23:54 от nati_nat

# 91
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Не позна, не се нагряват съчките. Те се киснат няколко дни във вода и се нагрява водата. Водата започна да кипи при 100 градуса. Вредните вещества се отделят при доста по-висока температура.
В сушилня, тук ако нямаш такава използваш готварска печка на функция втасване на тесто, се поддържа мин 50 Ф. За рибата температурата е по-висока оба ч е, ако не ме лъже паметта е около 75Ф. Явно не си го правила това със сушилнята,  защото рибата има вкус на готвено( като шунка).

# 92
  • Мнения: 1 641
Това е моята тема! Аз обичам да експериментирам с подправки и имам доста миксове, но обичам и да си измислям нови комбинации. Ето сега например залитнах по провансалските миксове и греда - всичко, което се продава по магазините, е готов микс от мащерка, босилек и риган. Мерси, аз вече ги имам. Искам да пробвам "разширения" вариант с лавандула, сушена мента и т.н. Приемам предложения за магазини, където продават такъв микс. Или накрая... Да взема лавандула за чай? Laughing
Също так ми се иска да пробвам с гъби, аз по принцип не съм фен нито на миризмата (мокър парцал Grinning ), нито на тази хрускава ттекстура. Бих ги пробвала под формата за подправка за ръсене, но трудно откривам по магазините. Иначе трюфели много обичам, въпреки че си миришат точно на кал. Мда, и тях бих си взела на подправка, а не се намират лесно.

# 93
  • Мнения: 902
Това е моята тема! Аз обичам да експериментирам с подправки и имам доста миксове, но обичам и да си измислям нови комбинации. Ето сега например залитнах по провансалските миксове и греда - всичко, което се продава по магазините, е готов микс от мащерка, босилек и риган. Мерси, аз вече ги имам. Искам да пробвам "разширения" вариант с лавандула, сушена мента и т.н. Приемам предложения за магазини, където продават такъв микс. Или накрая... Да взема лавандула за чай? Laughing
Също так ми се иска да пробвам с гъби, аз по принцип не съм фен нито на миризмата (мокър парцал Grinning ), нито на тази хрускава ттекстура. Бих ги пробвала под формата за подправка за ръсене, но трудно откривам по магазините. Иначе трюфели много обичам, въпреки че си миришат точно на кал. Мда, и тях бих си взела на подправка, а не се намират лесно.

Знаеш ли, и аз искам магазинче, което продава подправки , миксирани по собствен избор! Тук може да има в Хамбург, но не съм търсила преднамерено. Наскоро търсих в интернет, има "бар за подправки", тоест миксваш си каквото искаш, даже ди дава "акъл" програмката, дали подправките биха си паснали...
но точно каквото аз исках, нямаше ! А аз искам ето това, което бях писала по-горе: кориандър, мента, орехи и сухи люти чушки!

Трюфели...
Уф, хич не съм им фен! Само в паста със сьомга ги слагам, така че шишенцето си е пълно, подарък ми е!
Гъби рядко ям,  на ръсеница не съм се сетила да ги ползвам. добра идея!

# 94
  • Мнения: 1 641
Аз за пръв път ги ядох в паста с круши и сметанов сос - много яко! Сега като си правя, пак залагам на тази комбинация, но и екпериментирам - вървят си също с ябълки, лук, чесънче, мащерка, сушен домат... В сметанови сосове е наистина супер, с телешко си подхожда добре.
Малко не е за тая тема, но издирвам и патешка мас.

# 95
  • Мнения: 902
Сефте чувам, и много интересно звучи! Изобщо паста в какви ли не изкелеферчени комбинации съм пробвала и правила (щерката е маниачка на тема паста!), но в тая комбинация никога! Ще ме накараш ти да бъркам домашна паста тия дни!

Патешка мас имах от едно печено, но не я ползвах и наскоро я хвърлих.... Гъша мас се продава тук навсякъде иначе.
За какво я ползваш?

# 96
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Аз имам чай от лавандула и го обожавам, а и лавандулата я използвам като правя сладки.
Иначе обичам сама да си правя миксовете.
използвам и трюфел и трюфелова сол, а и олио (всичките ми са саморъчно добити и правени). Миризмата е доста специфична, на мен ми харесва.
Имам дехидратор и суша каквото ми падне в него.
Последната ми бърканица е сол с вкус на грейпфрут, чудесно пасна с подправката ми за риба

# 97
  • Мнения: 1 641
Патешката ли, ами за разни печени меса и манджи я мислех, вместо масло... Аз не съм ползвала всъщност, има ли някакъв различен дъх?
Мда, явно лавандулата за чай ще ми свърши работа, стига и такъв да намеря. За какви сладки я ползваш?
Като каза грейпфрутена сол, аз пък миналата година си намерих в Солун микс лимонено пиперче. Перфектно е на пилешко, и със сок от лимон Yum Та наскоро видях такъв микс на био щанда в билла, дори по-евтин беше.

# 98
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Чаят, който пия е с лавандула и мед, тук има една марка ( Yogi) предлагат доста разнообразни чайове. Открих чаят при посещение в индианският резерват в Таос ( индианците пуебло). Съвсем случайно във резервата попаднахме на един от старейшините, дискутирахме различните фигури в тъканите и значението им ( имат същото значение като българските), и ни почерпи чай....та беше от този с мед и лавандула.

Иначе лавандула слагам в курабии и мъфини. Правя едни мъфини с лавандула в тестото и с лавандулов крем ( тук на работа често идват бизнеси да се презентират, та една мацка правеше презентация на такива мъфини... много ми харесаха и взех и аз да слагам лавандула).

Миналото лято колега ми донесе monk, за чай за кашлица. Това нещо е с естествен подсладител и го слагам в доматеният сос за да убивам киселинноста на домата ( допреди слагаш наситнени стафиди или зрели праскови за тази цел)

Общо взето използвам доста необичайни неща в кухнята.

# 99
  • Мнения: 1 641
Ето едно трюфелно песто, което много лесно използвам в различни сосове. Смесено е с домати, ядки и какво беше още, така че лесно се съчетава, без да е няккъв натрапчив аромат. Пък и цената е много приятна.
Гурме песто
https://www.lidl.bg/cps/rde/www_lidl_bg_3x/hs.xsl/productPageFin … mp;countryCode=BG

# 100
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 944
Гледах онзи ден едно предаване за трюфелите на НГ, та казаха, че олиа, песта и подобни продукти се правят с есенция от трюфел. Ако виждате малки частици трюфел, то те са сушени и не ароматизират въобще.

# 101
  • MI
  • Мнения: 11 287
В Италия паста, песто с трюфел и т.н. се правят с трюфели, не с есенция и определено миришат. Simple Smile Казванм миризма, а не аромат защото не я обичам.  Друг е въпросът, че на тази цена няма как и помен от трюфел да има.

# 102
  • Мнения: 1 641
Ами имам едно зехтинче с частички трюфел и си ароматизират, да ти кажа. То е силен аромат, не му е нужно голямо количество.

# 103
  • София
  • Мнения: 10 047
...................Та привет в темата и от мен!  Grinning
Много обичам подправки. Ползвам доста и нашенски, и чужди. Имам малка кулинарна библиотека, която сташно си обичам и рецептите там ми дават и идеи за ползването на подправките. Освен че гледам и много кулинарни предавания.  
Отглеждам си и сама някои, споменати вече тук (+ лимонова трева), та и градинката много си обичам. Набавила съм си сега и семана за кресон и няколко вида босилек и скоро ще ги пробвам.
Ти си тук и аз дофтасах веднага,   Hug записах се, благодаря!  Simple Smile
Обичам подправки, почти един шкаф съм напълнила с разни бурканчета, някои са и до момента неизвестни за мен, но нека да си имам, ще им дойде времето.
ШАФРАН - обичам и го ползвам много, най-вече за ориз.
РАС ЕЛ ХАНУТ - разкошен фин аромат, също за ориз.
МАХЛЕП/Б не съм точна съвсем как се изписва, но го ползвам най-вече при козунаците. Дава прекрасен аромат.
ГРЪЦКА ПОДПРАВКА ЗА МУСАКА - без нея не мога. Ако имате път до Гърция си я потърсете, продава се на много места , на пакетчета, даже има и надпис на руски - Подправка за мусака, но в нея има канела, но тя е в основата и придава уникален аромат, без нея не става.
РИГАН - ползвам само гръцки, има разлика.
ВАНИЛИЯ - ползвам само екстракт на чиста ванилия, ванилия на зрънца или ванилова паста. Не ползвам сух ванилин, не го харесвам.
КАКАО - хубаво висококачествено холандско какао - Van Houten - много го ползвам, даже и си сварявам в чаша.
ПОРТОКАЛОВА И ЛИМОНОВА ВОДА - много хубав аромат и много я ползвам за сладкиши.
ЛИМОНОВА ТРЕВА - рядко да си призная , мисля че само два пъти до момента я ползвах.
СУХИ ИТАЛИАНСИ ПОДПРАВКИ - много са хубави, за почти всичко стават, най-вече за меса.
ПЕПЕРОНЧИНО - направо е жестоко, но е люто, паста е , в бурканчета
КАЙЕНСКИ ПИПЕР - харесвам го и си го купувам от БИО магазините, той си е оригинален.
ГАРАМ МАСАЛА - много интересен аромат, повече е екзотичен, но го ползвам
ТОНКА БОБ - разкошен аромат на диви череши
КОРИАНДЪР - свеж и сух, много го харесвам
ДИВ КИМИОН
ДИВ ЧЕРЕН СУСАМ - за разни поръски за соленки, печива.
Другите са всеизвестните които почти всички ползваме, но единствено не харесвам чубрица и много малко я ползвам, може би само добавям в леща  никъде другаде.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 00:37 от marchеva14

# 104
  • Мнения: 902
Марчеваааа, Heart EyesHeart EyesHeart Eyesдраго ми е да те видя тук!
Кажи моля те, за какво ползваш ГАРАМ МАСАЛАТА`? И какво представлява? интересен аромат, повече е екзотичен, но го ползвам

# 105
  • София
  • Мнения: 10 047
Марчеваааа, Heart EyesHeart EyesHeart Eyesдраго ми е да те видя тук!
Кажи моля те, за какво ползваш ГАРАМ МАСАЛАТА`? И какво представлява? интересен аромат, повече е екзотичен, но го ползвам

 Hug Приятно ми е да те "видя" и тук!
Гарам масалата е индийска подправка, за пиле, към яйца, към агнешко, към картофи, разни запеканки, супи,  и още. Всеки щат в Индия си има своята си смес. Прибавя се в края на готвенето, по щипка-две за да придаде свой аромат към ястието. Харесвам я. Основно е смес от  канела, зърна кардамон  зърна черен пипер, карамфил, кориандър, кимион семена,  инд. орехче и още разни техни подправки. Има я в два вида, на прах, тази ползвам и в бурканчета нещо си като песто е, но нея я нямам. Продава се и тук , но съм я виждала само на прах.

# 106
  • София
  • Мнения: 2 791
омлет
...................Та привет в темата и от мен!  Grinning
Много обичам подправки. Ползвам доста и нашенски, и чужди. Имам малка кулинарна библиотека, която сташно си обичам и рецептите там ми дават и идеи за ползването на подправките. Освен че гледам и много кулинарни предавания.  
Отглеждам си и сама някои, споменати вече тук (+ лимонова трева), та и градинката много си обичам. Набавила съм си сега и семана за кресон и няколко вида босилек и скоро ще ги пробвам.
Ти си тук и аз дофтасах веднага,   Hug записах се, благодаря!  Simple Smile
Обичам подправки, почти един шкаф съм напълнила с разни бурканчета, някои са и до момента неизвестни за мен, но нека да си имам, ще им дойде времето.
ШАФРАН - обичам и го ползвам много, най-вече за ориз.
РАС ЕЛ ХАНУТ - разкошен фин аромат, също за ориз.
МАХЛЕП/Б не съм точна съвсем как се изписва, но го ползвам най-вече при козунаците. Дава прекрасен аромат.
ГРЪЦКА ПОДПРАВКА ЗА МУСАКА - без нея не мога. Ако имате път до Гърция си я потърсете, продава се на много места , на пакетчета, даже има и надпис на руски - Подправка за мусака, но в нея има канела, но тя е в основата и придава уникален аромат, без нея не става.
РИГАН - ползвам само гръцки, има разлика.
ВАНИЛИЯ - ползвам само екстракт на чиста ванилия, ванилия на зрънца или ванилова паста. Не ползвам сух ванилин, не го харесвам.
КАКАО - хубаво висококачествено холандско какао - Van Houten - много го ползвам, даже и си сварявам в чаша.
ПОРТОКАЛОВА И ЛИМОНОВА ВОДА - много хубав аромат и много я ползвам за сладкиши.
ЛИМОНОВА ТРЕВА - рядко да си призная , мисля че само два пъти до момента я ползвах.
СУХИ ИТАЛИАНСИ ПОДПРАВКИ - много са хубави, за почти всичко стават, най-вече за меса.
ПЕПЕРОНЧИНО - направо е жестоко, но е люто, паста е , в бурканчета
КАЙЕНСКИ ПИПЕР - харесвам го и си го купувам от БИО магазините, той си е оригинален.
ГАРАМ МАСАЛА - много интересен аромат, повече е екзотичен, но го ползвам
ТОНКА БОБ - разкошен аромат на диви череши
КОРИАНДЪР - свеж и сух, много го харесвам
ДИВ КИМИОН
ДИВ ЧЕРЕН СУСАМ - за разни поръски за соленки, печива.
Другите са всеизвестните които почти всички ползваме, но единствено не харесвам чубрица и много малко я ползвам, може би само добавям в леща  никъде другаде.

Кооооолко много изброени .....

# 107
  • Мнения: 5 397
Гарам масала,си взех от Лидъл-мелничка,но още не съм я ползвала.Нямам представа,до колко е "оригинална",но за състав
пише:30%кориандър,11%черен пипер,кимион,10%чесън,бахар,10%морска сол,5,5%чили,4%канела,3,5%карамфил,джинджифил,3%дафинов лист.

# 108
  • София
  • Мнения: 10 047
Гарам масала,си взех от Лидъл-мелничка,но още не съм я ползвала.Нямам представа,до колко е "оригинална",но за състав
пише:30%кориандър,11%черен пипер,кимион,10%чесън,бахар,10%морска сол,5,5%чили,4%канела,3,5%карамфил,джинджифил,3%дафинов лист.

Това е, друго няма.

# 109
  • Мнения: 154
Ще ви предложа една домашно приготвена подправка, която придава невероятен вкус на ястията. Попаднахме с половинката на кулинарно предаване в което даваха за вкусовете на Адигей /област в Русия/ и казаха, че при тях всичко е много по-вкусно заради Адигейската сол, която си приготвят сами. Мъжът ми е кулинара в нас и направи тази сол. Ползва я при готвене вместо обикновена и наистина е много по-вкусно. Рецепта:
Към половин пакет сол се добавят 5-6 скилидки счукан чесън, 1 с.л. черен пипер и 2 с.л. червен пипер. Държи се в стъклен буркан на стайна температура. Това е основната рецепта. Според вкусовете ви може да добавите и други подправки.

# 110
  • Мнения: 902
Ще ви предложа една домашно приготвена подправка, която придава невероятен вкус на ястията. Попаднахме с половинката на кулинарно предаване в което даваха за вкусовете на Адигей /област в Русия/ и казаха, че при тях всичко е много по-вкусно заради Адигейската сол, която си приготвят сами. Мъжът ми е кулинара в нас и направи тази сол. Ползва я при готвене вместо обикновена и наистина е много по-вкусно. Рецепта:
Към половин пакет сол се добавят 5-6 скилидки счукан чесън, 1 с.л. черен пипер и 2 с.л. червен пипер. Държи се в стъклен буркан на стайна температура. Това е основната рецепта. Според вкусовете ви може да добавите и други подправки.
Благодаря много за тази идея. Ще я пробвам непременно. Мисля да изпробвам с пушен червен пипер!

# 111
  • София
  • Мнения: 325
Марчева, би ли споделила за какво използваш подправката Рас ел Ханут и какъв е съставът й?

# 112
  • София
  • Мнения: 10 047
Марчева, би ли споделила за какво използваш подправката Рас ел Ханут и какъв е съставът й?
Основно за ориз, няма до -добра подправка, придава уникален вкус и аромат. Има сушени - розови цветчета,  кориандър, , индийско орехче,  ,кардамон, черен пипер, , кайенски пипер,  куркума, джинджифил,  крамфил. Интересното е, че по арабските пазари, или" сук",  всяко магазинче си има своя смес и всеки продавач си има своята тайна съставка и никога не я споделя. Замен е много хубава, не е натрапчива, не е с ужасно силен аромат, но се усеща приятно. купувам я от магазин "ЗОЯ".

# 113
  • София
  • Мнения: 325
Изключително много благодаря за изчерпателната информация. Flowers Rose
Вкъщи сме големи фенове на подправките и последните години като пътуваме по света си мъкнем бурканчета, пликчета, какви ли не сандъчета и кутийки с подправки. Живяла съм близо 2 години и в Холандия и учудващо на фона на тяхната всеизвестна неспособност да готвят и като цяло, че кухнята им не се слави с нещо уникално , открих че имат уникални смесици от подправки. Успях да се заредя с над 10 различни вида миксове за ястия от всякакъв вид. Обожавам и турските подправки. Ако някой има интерес ще споделя повече.
Иначе в кухнята ми има всяка една подправка позната по нашите ширини, без кориандъра. Не мога да трая миризмата му.

# 114
  • София
  • Мнения: 8 786
Записвам се да ви следя, не са много подправките които използвам най-често риган, мащерка, босилек, мадагаскарско къри.
Мноооого обичаме чубрица Simple Smile

# 115
  • Мнения: 1 641
Аз забелязвам, че напоследък най-малко ползвам чубрица, джоджен, червен пипер. Преподреждам бурканчетата с подправки и май някои направо ще изхвърля, просто не влизат в употреба.
Опитвам се да си намеря сушена салвия, но няма по стандартните супермаркети. Ако някой се сеща къде мога да намеря, да сподели.

# 116
  • Berlin
  • Мнения: 9 606
Много интересна тема! Аз като цяло открих преди много години, когато започвах с готвенето, че ако ползвам повече подправки, манджите са по-вкусни и оттогава гледам да не оставам без чубрица, риган, босилек, джоджен, кимион, разни червени и черни пипери, къри, канела. Това са ми основните, които ползвам вкъщи. Харесвам пресните зелени подправки, но не ползвам често, по-скоро ги блендирам и правя песто от тях, напр. от пресни магданоз, кориандър, босилек. Аз обичам люто и за печено месо пробвах няколко пъти хариса, но само аз мога да си го ям и не ползвам често, иначе е чудесно - паста от люти чушки. Днес тъкмо гледах една рецепта за агнешки кюфтенца и доста гарам масала в каймата, та ще ходя да купувам месо и гарам масала, моята видях, че е купувана преди мнооого време и няма да я ползвам.
Последно си забърках една смес - cajun spice, за да ползвам с риба, по тази рецепта https://tasty.co/recipe/cajun-spice-blend

# 117
  • Мнения: 149
Здравейте!
Имам  бурканче оt Tandoori Masala и досега съм я ползвала само за леща и изобщо не ми хареса, домочадието също не останаха очаровани...
Имате ли идея за какво друго може да я използвам(осен ориз, че вкъщи също никой не го яде) или направо да я хвърлям Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 14:07 от Threemafan

# 118
  • Мнения: 2 162
Как ще я хвърляш Smile
ако не е "вашата подправка", подари я на някой.
Пробвай за риба или марината за месо.

# 119
  • Мнения: 1 641
Пробвай я в къри, със зеленчуци.

# 120
  • Berlin
  • Мнения: 9 606
Потърси в интернет рецепти за пиле тандури или нещо подобно, може би и тика масала? Със сигурно ще влезе в употреба, подозирам, че ще се ползва за мариноване на месото.

# 121
  • София
  • Мнения: 245
Здравейте!
Имам  бурканче оt Tandoori Masala и досега съм я ползвала само за леща и изобщо не ми хареса, домочадието също не останаха очаровани...
Имате ли идея за какво друго може да я използвам(осен ориз, че вкъщи също никой не го яде) или направо да я хвърлям Rolling Eyes

Използвам я за пилешко, например при заготовката за ризото с пиле и гъби.
За пиле в общия случай предпочитам тика масала.

# 122
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 1 209
Threemafan, Тандури Масала е за предимно за мариноване на пиле. Вземаш пиле на парчета, не трябва да е мокро, може да го подсушиш малко със салфетка. За 1кг месо отиват към 3сл подправка, по принцип опиперчваш с нея месото добре. Още по-добре става ако сложиш пилето да се маринова в кисело мляко и подправката за няколко часа в хладилник, става крехко и се готви по-лесно. После слагаш пилето в тава, поръсваш с олио, още по-добре с масло, и печеш, може и в йена с капак. По някое време го обърни от другата страна. Гарнитура по избор, маруля салата например. Не пречи при пилето да хвърлиш и картофки.

SpaceMeOut, Рас ел Ханут слагам на пилешко като го готвя самостоятелно пържено или задушено, и на зрял боб, както и на марокански гювечи таджин, за супи също става.

# 123
  • Мнения: 732
Радвам се, че пред погледа ми се появи тази тема.

Харесвам и използвам много и различни подправки, като преди предимно по-традиционни за българската кухня.

С годините започнах да използвам и по-екзотични, а и дъщеря ми ме "запозна" и с такива, на които нямаше да им обърна никога внимание.

Подправката, която "ненавиждам" като доминираща в ястия, е кимион. За съжаление в много къри миксове пропорцията е в "полза" на кимиона, та съм купувала различни, докато намеря такава с по-малко кимион.

Едно време не харесвах пресен кориандър (много ми харесва сравнението в по-предишни коментари с буболечките миризливки), но дъщерите ми много го харесват и използват, и се научих и аз да слагам на някои.

Любими от традиционните са ми девесил, джоджен, мащерка, риган, пресен босилек, магданоз, а от не-традиционните за българската кухня - къри миксове, куркума, шафран, индийско орехче.

Използвам и готови сосове за мариноване на месо преди готвене, такива като терияки, соев сос, сладко-лют сос. Децата ми обичат също някаква ямайска (така пише на бурканчето) паста за мариноване на месо.

Благодаря за полезната тема, сигурна съм, че ще науча много нови и интересни неща и подправки, които бих започнала да използвам при готвене.

# 124
  • Бургас
  • Мнения: 125
Много хубава и апетитна тема! Simple Smile И в нашата кухня е пълно с бурканчета, пликчета и сушени стръкове. Обичам всякакви подправки - български и екзотични, свежи и сушени, сосове, ядки, семена... Питка без сусам и маково семе в къщи не се пече.
Имам в двора мащерка, розмарин, салвия, джоджен, лятото босилек, мента. Без копър и магданоз не оставам. В мусаката и често в кюфтетата и аз слагам канела на върха на ножа, става много вкусно. Обичам кардамом, карамфил и бахар, също къри, кимион и смлян кориандър и джинджифил.
Вкъщи всички готвим, мъжете си имат техни специалитети и преди време откриха една българска подправка за барбекю и скара без вредни добавки - еми убиец е, за пиле с печени картофи и пържоли.
Обичам да обикалям сергиите на пазара и да си избирам подправки от бабите, и да си приказвам и споделям с тях - много е забавно и полезно.

# 125
  • Berlin
  • Мнения: 9 606
Как се гледат зелени подправки в саксии, по-скоро въпросът ми е лесно или сложно е? Аз хем искам, хем дори успях да унищожа едни кактусчета. Rolling Eyes А и те не са ли повечето едногодишни и трябва да се садят всяка година? Много пипкаво ми се струва.

# 126
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 1 209
develfen, кажи за кардамома повече, на какво го слагаш и как. Аз намирам само такъв на шушулки и ме дразнят като се мотаят после в манджата. Чудих се дали ако го врътна в блендера ще стане достатъчно на пудра че да може да се яде както си е в соса или ще е като натрошена слама Smiley И на сладки искам да го слагам, но няма как с шушулките. Кафе с кардамом по едно време се запалих да пия. 

Канела на тъмни меса слагам по малко, агнешко, телешко, с останалите аромати става мароканско малко на вкус, по-интересно. Ще пробвам в мусака и кюфтета! Днес заешко ще готвя и определено ще му хвърля една щипка, покрай пиперчето и индийско орехче.

# 127
  • Бургас
  • Мнения: 125
develfen, кажи за кардамома повече, на какво го слагаш и как. Аз намирам само такъв на шушулки и ме дразнят като се мотаят после в манджата. Чудих се дали ако го врътна в блендера ще стане достатъчно на пудра че да може да се яде както си е в соса или ще е като натрошена слама Smiley И на сладки искам да го слагам, но няма как с шушулките. Кафе с кардамом по едно време се запалих да пия. 

Канела на тъмни меса слагам по малко, агнешко, телешко, с останалите аромати става мароканско малко на вкус, по-интересно. Ще пробвам в мусака и кюфтета! Днес заешко ще готвя и определено ще му хвърля една щипка, покрай пиперчето и индийско орехче.

Ефибуш, кардамом слагам както е с шушулките в един пикантен ориз пилаф. Бях си смляла малко обелени ядки преди и си слагах в кафето, обаче става хубаво само на джезве.
Канелата в месата наистина трябва много пестеливо да се слага, че иначе бие другите подправки.
Като отворих дума за смилане, може ли препоръка за хубава мелничка за подправки? Блендерът ми е голям, там само орехи в големи количества пускам - за сладкиши, иначе имам чопър, но не мели ситно. Две кафемелачки съм гръмнала в последните години, не ми се рискува с трета.

abs, oт подправките в саксии гледам само риган, мащерка и розмарин, и лятото босилек и мента, но моите са навън на двора. Пробвала съм с магданоз, не издържа дълго, капризен е.

# 128
  • София
  • Мнения: 10 047
Каква е тази подправка "кардамоМ" нещо по различно ли е от кардамоН??

# 129
  • София
  • Мнения: 245
Едно и също е.
Кардамон слагам в сладки и соленки, няколко пъти - и в панакота.
Смлян се предлага в онлайн магазина на ПИМЕНТА.

# 130
  • Berlin
  • Мнения: 9 606
Каква е тази подправка "кардамоМ" нещо по различно ли е от кардамоН??
Хаха и аз се зачудих, но на български е кардамоН, на английски и немски е с М.

# 131
  • Мнения: 1 641
Кардамона много върви на зеленчукови ястия, леща, шакшука, тоя тип.

# 132
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 1 209
За мелене на подправки стават ония малки блендери дето са за смути, като нутрибулета, те са хала. Към моя блендер имаше допълнително подобна малка чаша, много полезно беше, но я потрошихме Scream

Днешното месо с картофки е със заатар, смеска съдържаща сумак, сусам, риган, мащерка и подобни треволяци. Сега ми хрумна че става за филия с олио, уф, огладнях... Smiley Мезенце отивам да правя.

# 133
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Кардамона бива два вида и двата харесвам много, както много от подправките и миксовете:
- Зелен, който е за сладки и солени ястия, такъв си купувам и млян.
- Кафяв - само за солени
Ползвам ги различно - или слагам цялата шушулка леко разпукана да овкуси и после я махам. Или  вадя семенцата и ги стривам.  Аз имам малко ренде, на което стривам индийско орхче и понякога дълъг п-р.  Иначе си стривам нужното количесто за ястието в хаванчето.

# 134
  • Габрово
  • Мнения: 3 781
Скрит текст:
develfen, кажи за кардамома повече, на какво го слагаш и как. Аз намирам само такъв на шушулки и ме дразнят като се мотаят после в манджата. Чудих се дали ако го врътна в блендера ще стане достатъчно на пудра че да може да се яде както си е в соса или ще е като натрошена слама Smiley И на сладки искам да го слагам, но няма как с шушулките. Кафе с кардамом по едно време се запалих да пия. 

Канела на тъмни меса слагам по малко, агнешко, телешко, с останалите аромати става мароканско малко на вкус, по-интересно. Ще пробвам в мусака и кюфтета! Днес заешко ще готвя и определено ще му хвърля една щипка, покрай пиперчето и индийско орехче.

Ефибуш, кардамом слагам както е с шушулките в един пикантен ориз пилаф. Бях си смляла малко обелени ядки преди и си слагах в кафето, обаче става хубаво само на джезве.
Канелата в месата наистина трябва много пестеливо да се слага, че иначе бие другите подправки.
Като отворих дума за смилане, може ли препоръка за хубава мелничка за подправки? Блендерът ми е голям, там само орехи в големи количества пускам - за сладкиши, иначе имам чопър, но не мели ситно. Две кафемелачки съм гръмнала в последните години, не ми се рискува с трета.

abs, oт подправките в саксии гледам само риган, мащерка и розмарин, и лятото босилек и мента, но моите са навън на двора. Пробвала съм с магданоз, не издържа дълго, капризен е.
Странно, при мен от магданоз, копър, див лук и забравих вече какво още пробвах в саксии, само магданозът оцелява и не оставам без пресен магданоз вече над 5 години... Като виден уморител на всякакви растения него го смятам за най-лесен, щом оцелява вкъщи. Може и да е въпрос на място де, те си искат различно количество светлина и топлина.
Розмарин се бях амбицирала да пробвам преди време, ще взема пак да си потърся и да опитам да го гледам. Много го харесвам към печено пиле най-вече.

# 135
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
Аз  си гледам подправки (цветя не), много ми е кеф -  розмарин, риган, салвия, босилек - различни видове, кориандър, див лук, мента, къри, лимонова трева, кафир лайм.  Мащерката ми е трудна на мен, изкарва известно време и после загива. В саксии ги гледам.

# 136
  • София
  • Мнения: 10 047
В саксийки само босилек и розмарин имам. В момента розмарина е затрупан от сняг, но нищо му няма, зелен е, но с другото, босилека, изобщо не мога да се справя. В началото е много хубав, кичест и аз късам от него, но в един момен прораства, нещо си цъфти и повече листа няма. Две години се моря с него и не ми става, вероятно обича голямо пространство, а не саксийка..

# 137
  • Бургас
  • Мнения: 125
В саксийки само босилек и розмарин имам. В момента розмарина е затрупан от сняг, но нищо му няма, зелен е, но с другото, босилека, изобщо не мога да се справя. В началото е много хубав, кичест и аз късам от него, но в един момен прораства, нещо си цъфти и повече листа няма. Две години се моря с него и не ми става, вероятно обича голямо пространство, а не саксийка..
Купих моя босилек като разсад и продавачката ме посъветва да не го оставям да цъфти и да "изпърчава", т.е. прораства. Освен това босилекът е едногодишен и всяка година се завъжда от разсад, защото на мен със семена не ми се получи, изобщо не успях да събера. Имах миналото лято 4 саксии, едната я оставих да си расте, на растенията в другите три късах върховете. Брала съм листа по веднъж седмично, за да могат да пускат нови, и освен свежи в салати успях да направя и песто. Есента обаче и четирите растения изсъхнаха. Пробвала съм предишни сезони да прибирам саксиите вътре, но не ги опазих. Босилекът иска много светло и много вода.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 01:19 от develfen

# 138
  • Sofia
  • Мнения: 15 393
В саксийки само босилек и розмарин имам. В момента розмарина е затрупан от сняг, но нищо му няма, зелен е, но с другото, босилека, изобщо не мога да се справя. В началото е много хубав, кичест и аз късам от него, но в един момен прораства, нещо си цъфти и повече листа няма. Две години се моря с него и не ми става, вероятно обича голямо пространство, а не саксийка..
Купих моя босилек като разсад и продавачката ме посъветва да не го оставям да цъфти и да ... прораства. Освен това босилекът е едногодишен и всяка година се завъжда от разсад, защото на мен със семена не ми се получи, изобщо не успях да събера. ... Босилекът иска много светло и много вода.
Така е.  Обаче миналата есен само тайландският ми босилек оцеля и берях до скро,  другият (европейски май) не, но семена си събирам и си сея от тях. От миналата пролет обаче си иамам някакви вредители и е тегава работа отглеждането, та и сега се притеснявам за новия сезон. И да... кухненският ми балкон е южен и добре вирее босилекът и не само той. Simple Smile
Сега, зимата си взимам от магзините в саксиийки.
Ето го от някое по-минало лято...

Скрит текст:

# 139
  • Мнения: 834
Да,  незнайно как съм го постнала тук. Съжалявам.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 15:26 от Бг-леля