Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации с адвокат

 • 31 107
 • 700
 •   1
Отговори
# 630
 • Мнения: 2 169
Най-общо, подавате жалба за извършено престъпление по чл. 183 от НК до прокуратурата. Ще образуват досъдебно производство и ще има разследване. Законът казва, че ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция деецът изпълни задължението си, няма да бъде наказан. Наказанието иначе е лишаване от свобода до една година или пробация. Обикновено под страх от наказателно преследване и осъждане, дължащите издръжка си плащат.
Освен това, щом е назначен на трудов договор, подайте една молба до съдебния изпълнител и посочете местоработата му с молба да му бъде наложен запор на трудовото възнаграждение.
И още нещо, може да заведете дело за увеличение на издръжката. Вече през тази 2021 г. минималната издръжка е 162,50 лв. Детето е достатъчно голямо и за по-висока издръжка.

# 631
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 410
. AIDA_N , благодаря много! За много години!
Всичко това, най-общо го знам...По-скоро ме интересуваха тънкостите:
 1. Цялата сума ли се изплаща доброволно, за да не го осъдят или някакъв процент?
2. Преди да му наложа запор на заплатата, не е ли по-добре да стартирам наказателното дело, за да се види, че последните месеци не е изплащал издръжка? Или за наказателно дело не е нужно да са последните 2 месеца?
3. Дело за увеличаване на издръжката, така или иначе ще заведа, изчаквах да започне 2021, за актуализация, защото предполагам, че едва ли ще мога за повече от минималната, впредвид официалните му доходи (въпреки че ми се иска - 200 лв реалистична сума ли е при минимални по документ негови доходи? )...Това дело кога да е - преди или след наказателното?
П.С. Смятам да ползвам услугите на адвокат за делата. Както казах - иска ми се предварително да се информирам какво евентуално ме чака

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 17:01 от AIR

# 632
 • Мнения: 2 169
1. Цялата сума. НК казва "Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия. Тази разпоредба не се прилага повторно." Тоест цялото задължение.
2. Не е нужно месеците да са последователни два, или последните два. Разбрах, че при вас има доста голямо натрупване, при всички положения повече от два месеца, така че сте в хипотезата. Може и едновременно молба до съдебен изпълнител и жалба до прокуратура.
3. И това дело може едновременно с горните действие. 200 лв. към момента ми се струва малка издръжка. Нормално според мен поне 250 лв. да поискате.

# 633
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 410
.AIDA_N   , страшно много ви благодаря! Дадохте ми "светлина в тунела". Бъдете здрава!

# 634
 • Мнения: 37
Здравейте,
Имам ли право да се обърна с жалба/мол ба като гражданин относно мои нарушени права към Председалетя на Адвокатски съвет на конкретен град? Като самия председател е и съдия във въпросния районен съд.
Ако е възможно, би следвало да я изпратя до съда и да адресирам получател до Председателя на Адв. съвет/града/.
Питането ми е свързано с това, че жалбата ми до Висшия Съдебен Съвет е уважена срещу адвокатка, от дадения град и председателя на съдебния съвет ще се запознае с материалите. Нещата обаче са много и не всичко съм описала, и не зная дали такива ситуации се разрешават между председателя и адвокат, или аз ще бъда повикана.Надявам се, че да. А идеята ми е да си опиша всичко и да го пусна към председателя за всеки случай.
Има ли някой представа как да го направя?
Благодаря.

# 635
 • Мнения: 2 169
Мисля, че нещо бъркате. Няма как председател на адвокатска колегия, сиреч адвокат, да е едновременно съдия. Това са две несъвместими професии.
Второ - как жалба до висшия съдебен съвет срещу адвокат, че и уважена?! И това е абсурдно, бъркате институциите. Да не би да сте подали до Висш адвокатски съвет?
Ако ще се жалите от действия на адвокат, подайте жалба до адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия. Евентуално срещу адвоката се образува дисциплинарно производство. Ако се прецени и му се образува дисциплинарно дело, то ще се разгледа и с Ваше участие.

# 636
 • Мнения: 37
По скоро не уважена, но взета под внимание жалбата.Не съм се изразила правилно, не съм адвокат все пак.

За това съдя от този документ и че съответно се препраща по компетентност.

# 637
 • Мнения: 2 169
Да, препратили са я по компетентност, защото Висшия съдебен съвет няма общо с адвокатите.... От своя страна и Висшия адвокатски съвет не е компетентен, затова изпраща до съответната адвокатска колегия. Тоест вече имате подадена жалба, няма какво да направите повече засега. Чакате отговор от колегията в Ямбол, дали ще образуват дисциплинарно дело, възможно е да изискат допълнителни доказателства, казвате, че не сте описали ясно всичко...

# 638
 • Мнения: 37
Да, не съм описала всичко в тогавашния момент. Но имам в прокуратурите в Пловдив и най-вече в Ямбол много обстойно описание за цялостната ситуация. Мисля, че до месец ще получа отговор от прокуратурата в Ямбол понеже подадох жалбата октомври месец.
Конкретно адвокатките са две, но само срещу една съм написала жалба.
А при втората е адвокат по делата, който водят срещу мен, съответно предполагам, че след като още се водят дела всичко е въпрос на доказване в съдебната зала. А и съответно мога при втората да си изкажа и докажа всичко в съда, и няма да ми е необходима жалба.

Може ли още нещо да попитам, как да разбера за точните сроковете на различните процедури по Семейния кодекс, реципрочно касаещи родителски права?

Смятам да си закупя семейния кодекс и прочета внимателно. Трябва ли да гледам за конкретно издание от дадена година или е само един сем.кодекс?

# 639
 • Мнения: 2 169
Семейният кодекс е от 2009 година. Няма нужда да си го купувате на хартия според мен. Всяка година почти има някакви изменения. Можете да го видите и да си го четете тук: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135637484
Винаги с последните изменения.

Не разбрах - в съда по дело, водено срещу Вас, ще доказвате нещо против адвоката на отсрещната страна? Та адвоката си върши работата, нормално да излага доводи срещу Вас. Те разбира се НЕ са лични, това й/му е работата....Надявам се да схващате разликата.

# 640
 • Мнения: 5
Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой ми даде отговор, съвет или насока.
     Живеех 10 години с мъж без сключен брак, имаме 3 деца. През почти цялото време бях подложена на психически тормоз, а през 2-3 месеца - и на физически. Все обвинявах себе си за случващото се и не намирах сили да предприема нещо.
      След последния побой (преди месец) той ме изгони от дома си, където живеехме. Естествено взех децата със себе си и в момента съм в апартамента на майка ми. Все още не съм завеждала дело, извадих си само медицинско.
    Той твърди, че адвокатката му му е казала, че на 100% , щом децата са 3, едното със сигурност ще му бъде присъдено. Прочетох целия Семеен кодекс и не открих такава практика.
   Повечето обстоятелства са в моя полза: имам собствено жилище (в момента е с наематели); имам кой да ми помага за децата; учат в района; привързани са много повече към мен (тъй като той никога не се е занимавал с тях). Единственото лошо е, че в момента съм безработна.
     Със сигурност при евентуално дело той ще намери “свидетели”, които да твърдят, че съм пребивала децата и какво ли още не. Като цяло е склонен на всякакви долни изпълнения.
    Интересува ме доколко е реално най-голямото дете (8-год момче) да му бъде присъдено?

# 641
 • София
 • Мнения: 1 119
На каква възраст са другите деца?

# 642
 • Мнения: 1 419
Здравейте и ЧНГ на всички. Смятам да заведа чрез адвокат исково или заповедно дело за вземане от клиент, което се бави повече от месец. Адвокатката предложи и като 1ва стъпка нотариална покана, но тя изглежда тромав метод и може да не произведе бърз ефект.
Направих 10001 опита да разбера защо се бавят, само си предаваха информация и фактурата, а на 5ти ме излъгаха, че има направен превод. Има ли вариант да не спечеля делото и само да дам около 500 лв за разноски по делото? Знам при какви обстоятелствата могат да оспорват, но какво като оспорят? Имам издадена фактура на фирмата на длъжника, която не се плаща.

# 643
 • София
 • Мнения: 1 119
Здравейте и ЧНГ на всички. Смятам да заведа чрез адвокат исково или заповедно дело за вземане от клиент, което се бави повече от месец. Адвокатката предложи и като 1ва стъпка нотариална покана, но тя изглежда тромав метод и може да не произведе бърз ефект.
Направих 10001 опита да разбера защо се бавят, само си предаваха информация и фактурата, а на 5ти ме излъгаха, че има направен превод. Има ли вариант да не спечеля делото и само да дам около 500 лв за разноски по делото? Знам при какви обстоятелствата могат да оспорват, но какво като оспорят? Имам издадена фактура на фирмата на длъжника, която не се плаща.
Доколкото разбирам от написаното то Вас /защото има фактори, които са важни, а не виждам да ги споменавате/.
Зависи дали имате договор, в който пише кога се плаща, дали нямате. Ако е само фактура- дали за Вас имате разписка, че длъжникът е получил фактурата и на коя дата. Фактурата е едностранен документ, който се издава от кредитора. Но ако не е връчена срещу разписка, не може да се приеме, че фактурата е дадена на длъжника.
Затова- първо нотариална покана. Тя ще Ви трябва, за да може пред съда да докажете, че сте поканили длъжника и от датата на връчване на поканата има срок за плащане. Едва след това той е в забава.

# 644
 • Мнения: 29
Когато отдел закрила на детето прави посещение, трябва ли да съобщава причината?
ако трябва и тя е жалба/ сигнал, трябва ли да дадат копие от жалбата?

има ли право друг освен жертвата която са си нарочили да слуша въоросчетата им и отговорите на жертвата?

Общи условия

Активация на акаунт