Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации с адвокат

 • 38 544
 • 839
 •   1
Отговори
# 750
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 754
Здравейте отново!
Мина делото ми за увеличаване на издръжка. Чакам решение. Бившият се защитава и държи на минимална. Кофтито е, че прилага документи за мин. заплата, казва, че има второ дете и някакви справки, че е наемател (за второто дете, с чиято майка е разделен от две години, дори няма присъдена издръжка и нищо не дава; договорът за наем е някакъв фиктивен, но да съществува и като международен шофьор няма как да взема само 650 лв т.е всичките му доказателства за по-ниска издръжка са "измислени", но ги има за пред държавата..излишно е, да казвам, че съм бясна)
С това чашата преля - решена съм да водя наказателно дело за неплатени издръжки в размер над 8000 лв, има ИД при ЧСИ от 2017 г . , от този месец му е запорирана заплатата до размер на издръжката. Въпросът ми е: какво се случва ако до стартиране на наказателното дело не приведе парите (убедена съм, че ще е така, не му пука от нищо):  приемаме, че го осъждат на пробация - какво се случва с дължимите пари? Ще ги получа ли някога и как? Ясно е, че по ИД ще му удържат само текущата за месеца издръжка, защото е на минимална заплата (така ми каза ЧСИ...)

# 751
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
От 2017 г. до сега защо не са били извършвани изпълнителни действия по ИД? Защо още тогава не му е наложен запор на трудовото възнаграждение? И защо чакахте 4 години да се съберат 8000 лв.?
При наказателно дело, ако не плати до постановяване на присъдата, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или пробация. Съдът няма как да го осъди да плати неплатените издръжки, защото той вече е осъден да ги плати по гражданското дело. Съответно събирането им е по гражданскоправен ред, чрез ИД.
По принцип под страх от наказателно преследване и осъждане, длъжниците си плащат задълженията за издръжка. Моят съвет е задължително жалба.

# 752
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 754
От 2017 г. до сега защо не са били извършвани изпълнителни действия по ИД? Защо още тогава не му е наложен запор на трудовото възнаграждение? И защо чакахте 4 години да се съберат 8000 лв.?
AIDA_N, сигурно отстрани изглежда несериозно поведението ми и че съм бездействала, но не е така..Първо беше в чужбина (неплатените издръжки са от 2015 г, 2017 се обърнах към ЧСИ, за да може законово да се трупат черно на бяло); след това работеше в сивия сектор и за пред държавата бе безработен, "започна работа" едва в средата на миналата година (всичките му сметки са празни; има на негово име кола (запорирана е), която де факто не е негова и не я ползва той, но заради нея не мога от държавата да си вземам издръжката; до преди 2 г. и през това време живееше с втората си бивша жена и тя е знаела, че той е изряден в плащането на издръжката); не на последно място грешката си е и моя (бях добричка, все му вярвах като кажеше, че ще ги преведе - още повече, че разполага със средства - дори беше направил план за плащането им по 1000 лв на месец; не исках да създавам проблеми, надявах се на "мирно" разрешаване на въпроса ); а основната причина бе, че детето ( 15 г) вече е тотално разочаровано от лъжите и напразните обещания на баща му и вече не се страхува, че ще спре да му се обажда ако предприема съдебни действия срещу него (години ми плачеше, че "тати ще спре да ми се обажда дори и малкото пъти, който го прави; срещите им са много редки - 1-2 пъти на година, но явно е манипулирано по този начин). Става въпрос за ерудиран мъж, разполагащ с пари, който обаче е много ловък, лъжец и голям тарикат, защото от години е пристрастен към хазарт (причина за раздялата ни преди 13 г. и развода) и знае как да се пази да не му "измъкнат" пари (знам, че има доста заеми към приятели..ЧСИ ми каза, че имало и още едно ИД срещу него, по което също не са постъпвали пари); същевременно е много миличък и знаещ как да влезе "под кожата" на всеки (толкова хора са му вярвали и са му давали пари), тотален манипулатор. От родителите му подкрепа в това отношение нямам - още 2017 (когато сумата бе около 2000 се обърнах към тях, за да ми завявят, че това са си нащи взаимоотношения, да съм се оправяла; впоследствие разбрах, че и тях той много лъже, вкл. е казал, че в началото на тази година ми бил превел 3000 лв.) Та, затова стигнах до тук. Затова и казвам, че съм сигурна, че няма да даде парите преди или по-време на наказателното дело - "не му пукало, да съм правела каквото искам" - лично ми го е казвал....За него е въпрос на чест да ме "надцака" и въобще не му "пука", че това са парите на детето..
Честно казано съм отчаяна и направо не знам как бих могла да ги взема от името на детето някога тези издръжки ако той не реши да ги даде...Няма никакъв законов начин май, докато е все на минимална заплата и той го знае...
И последно - смятам да ползвам адвокат за наказателното дело, в какви граници горе-долу хонорар да очаквам да ми поиска?

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 17:55 от AIR

# 753
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
Делото е наказателно от общ характер. Вие подавате жалба в прокуратурата, а делото ще се води срещу него от държавното обвинение. Тоест прокуратурата трябва да установи, че има извършено престъпление от общ характер и да внесе в съда обвинителен акт. Може да се постигне и споразумение с прокуратурата, което да се внесе в съда за одобрение.
Още по време на досъдебното производство тези, дето "не им пука", обикновено запяват друга песен и си плащат дължимото.
За възнаграждението не мога да отговоря. Адвокатът ще прецени.

# 754
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 754
AIDA_N, благодаря много! И още едно въпросче, ако позволите. Адвокатът ме съветва да съм се обърнела към негов ЧСИ за ново изпълнително дело с новия размер на издръжката и да се присъедини към настоящото ИД. Настоящият ми ЧСИ казва, че когато излезе решението с новия размер на издръжката и изпълнителен лист, го прилагат към сегашното изпълнително дело, а няма да се образува ново и ще се събира актуализираната издръжка чрез работодателя му (както, впрочем, ми беше отговорено и тук във форума преди време)... Объркана съм и не знам какво да правя по този въпрос, когато му дойде времето...Защо да сменям ЧСИ, да има още едно ИД, по което очевидно ще се превежда издръжката, защото вече е обвързана със заплатата, а реално, където е голямата натрупана сума, ИД "ще виси"? Дано ме разбрахте и се извинявам за непррофесионалното изразяване...

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 18:17 от AIR

# 755
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
Разбирам, но и аз не знам каква е логиката да има няколко образувани дела при различни ЧСИ. Не разбирам чак толкова задълбочено от изпълнително производство, но досега при увеличение на издръжката сме подавали ИЛ до същия ЧСИ, който вече си работи по ИД.
Така че не мога да отговоря какво точно има предвид колегата.

# 756
 • Мнения: 245
Здравейте! Разведена съм от 2013 година, родителските права са присъдени на мен, бившият плаща издръжка 130 лв( на няколко пъти се прави на луд, като сега например, вече 3-4 месеца пак нищо не внася). От момента на развода нито веднъж не се е възползвал от правото на личен контакт, не се интересува, не му се обажда...На няколко пъти се надъхвам да заявя дело за увеличение размера на издръжката, родителите ми ме спират...да съм го оставила на мира. Предстои синът ми да е гимназист. Плащам 350 лв уроци по математика. Отново ме обзеха мераци за дело. Мислех, че по- скоро ще е нещо формално, а чета, че ще са нужни причини едва ли не за иска. Синът ми е с лека форма на аутизъм, баща му не знае. Получава ТЕЛК. Не искам и да разбира, доколкото го познавам, не се знае как ще го извърти. Какво бихте ме посъветвали? Мога ли например да искам увеличаване със задна дата, например 6 месеца, от момента, когато е записан на частни уроци? И други въпрос- не знам дали въобще е в България, работата му е свързана с пътуване извън страната, може ли, ако не се яви на дело, то да не се състои? Благодаря, предварително!

# 757
 • Пловдив
 • Мнения: 8 689
Увеличаване със задна дата не може.
Неявяването не е пречка, ако е редовно призован.

# 758
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
Направете си една консултация с адвокат. Ще ви обясни подробно какво да очаквате за вашия случай, кое е добре да се представи като доказателство, кое не.
В момента минималната издръжка е 162,50 лв. Доказвате здравословно състояние, уроци, всякакви други разходи и може да поискате от порядъка на 220 - 250 лв. издръжка примерно. Ще се дължи от датата на завеждане на исковата молба, ако това бъде поискано. Другият вариант е да се дължи от влизане в сила на решението, но аз практикувам първия - от датата на завеждане на делото. Първоначална издръжка може да иска за минало време - до 1 година назад, но увеличение, както е във вашия случай - не може.
По въпроса за евентуалното неявяване, също има варианти, които адвокатът ще ви обясни. Вариант 1 - да си получи лично книжата, вариант 2 - да ги получи член на семейството му, вариант 3 - да не бъде намерен на адреса и да няма кой да получи книжата - тогава ще му бъде назначен особен представител. Делото при всички случаи ще се гледа, дори и той да е призован и да не се яви. Тогава ще се гледа в негово отсъствие.

# 759
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 754
Извинявам се предварително за дългия пост, но ще разкажа, за протокола, какво се случи с моето дело за увеличаване на издръжката.     С две думи - отново бащата - тарикат спечели.
Както бях писала в по-предни мнения - издръжка 120 лв от 2012 г, неувеличавана до момента, син на 15 г. вече. Исках 280 лв. нова издръжка, минахме през всички процедури - адвокат (заплащане на хонорар, който уж ще ми се възвърне), среща със социални поотделно с мен и детето за изготвяне на доклада им; липса на отговор в законния срок от бащата...Идва деня на делото. В залата сме аз, адвокатът ми, съдията и писарката; от негова страна - никой. Започва делото. Съдията обявява, че е получен отговор от него с молба да се признае отговора по еди кой си член (бях дала адреса на родителите му, майка му отказала да вземе документите, получил ги е чрез работодател късно, след срока за отговор,  заради работа в чужбина и затова да му се признае по-късния отговор). Признава му го съдията. Отговорът му - иска минимална издръжка, защото: заплата 650 лв (нищо, че сам казва, че е международен шофьор и дълго отсъства от Бг, затова и по-късния отговор и на всички е ясно, че няма как да взема минимална заплата при положение, че повече време годишно прекарва в чужбина карайки); има и друго дете - прилага акт за раждане (втората му бивша жена го изгони преди 2 г., живеят на 400 км един от друг, колкото грижи полага за моето дете, толкова и за второто т.е. абсолютно никакви); и от някаква система излиза, че е наемател в някакво село на 400 км от сегашното му местожителство ( говорих с бившата му втора жена - наемът бил от порядъка на 50 лв,. никога не е плащал той, но родителите й не са го махнали от тази система)..Моят адвокат говори (а и в доклада на социалните така пише, описани са и думите на детето за редките през годините срещи с бащата, за липсата на подаръци дори, за липсата на помощ за колоезденето и състезанията), че бащата не полага никакво странични грижи, не го взема (макс. 2 пъти годишно), детето е с нарастнали нужди, занимава се с планинско колоездене, за което трябват доста средства за оборудване и предпазна екипировка, ходи по състезания..Съдията разпитва и мен- потвърждавам. ...Решението излезе на 23 април - издръжка 170 лв 😲😵😲😵😲...Поема разходи по делото само 130 лв, заради мин заплата (аз платих 400 за адвокат) Бях поразена - тръгваш да си търсиш правата на детето и насреща един тарикат представя документи, които не са фалшиви, но не са и действително верни и съдът повярва на него...и Само след година издръжката пак ще е под минималната и пак ще трябва да водя дело..е, познайте дали?!...Реално сега, тези 50 лв месечно отгоре ще ги избия чак след 6 м, заради хонорара на адвоката и то ако ми се върнат тези 130, които трябва той да даде (адвоката казва, че ако не ги даде се завежда изпълнително дело чрез ЧСИ)...И както съм писала по-рано, всичко това на фона на това, че ми дължи много голяма сума неплатени издръжки по ИД при ЧСИ.
Посъветвах се дали да обжалвам пред Окръжен съд като бих приложила като доказателства документ, подписан  от  втората му бивша, че детето й няма присъдена издръжка и той доброволно не дава никакви средства и също така документ пак от нея, че договорът за наем е бил до 2016 г и че наемът е 50 лв. Съветват ме - не, защото почти е сигурно, че ще се потвърди решението (на база, че по документ за пред държавата заплатата му е 650 лв), а ако той се яви с адвокат, ще трябва да заплатя и неговите разходи..
Поразена и омерзена съм...Реално тръгнах да търся права, които се полагат, а повече загубих....
И да не съм само оплакваща се - AIDA_N, каква е ролята на адвокат при повдигане на наказателно дело за издръжка? Само за написване на жалбата до прокуратурата ли? Ако е така и е нужен само за това - мога ли сама да се справя с написване на жалбата или си трябва юридически речник? Бихте ли описали как протича цялата процедура (ако сте запозната) от написване на жалбата до евентуално решение на наказателен съд? Чувам за срещи на ищеца с полиция - ще говорят ли и с детето като има навършени 15 г.? Въобще всичко, ако сте запозната, и най-вече с ролята на адвоката и дали мога да си го спестя или по-скоро бих "загубила" от липсата му!  Благодаря!
gelato 85, неслучайно споделям какво става с мен, прочети и задните ми мнения. В сходно положение сме...Защо не отидеш при ЧСИ и не кажеш откога не си получавала издръжка? Ще се заведе изпълнително дело за определената сума и поне ще се трупа с лихва, а ако работи при бг работодател, му правиш запор на заплата и на имущество (аз заведох през 2017 г за неплатени от 2015, обаче до скоро той работеше в дивия сектор и бе безработен за пред държавата, но с имущество и не можех от общината да взема парите..запорирала съм му всичко - сметките му обаче са празни; от този месец започнах да получявам издръжката от работодателя му, но понеже е на мин заплата, може да се запорира само до размер на издръжката)...Обаче да знаеш, да не очакваш много и реално накрая може да нямаш полза...Помисли струва ли еси нервите...При мен чашата преля, след поредната му простотия да доказва измислени разходи, за да не дава над минималната издръжка и съм на ръба да заведа наказателно дело, не защото ще си взема парите, а заради морално наказание, че не може такава безотговорност и подигравка от негова страна, при положение, че толкова години съм била човек с него и не съм си търсила правата, за да не му създавам главоболия с институции, а донякъде и съм вярвала, че като баща ще се осъзнае и ще започне поне издръжката да дава...

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 15:51 от AIR

# 760
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
Вече отговорих преди време по-нагоре за жалбата за неплатени издръжки.
Как би се развило едно такова производство не мога да кажа, защото има няколко възможни хипотези.
За самата жалба е достатъчно да посочите периода, за който издръжките не са платени. От там нататък ще има разследване и обвинението ще бъде повдигнато от държавата (прокуратурата), защото престъплението е от общ характер.
Като адвокат е ясно какво ще посъветвам относно участие на адвоката в производството Simple Smile Всеки един процес - и в досъдебна и в съдебна фаза, се провежда при строго определени процесуални правила, с които обикновените хора, които не са юристи, няма как да са запознати. От тази гледна точка е добре да имате процесуален представител. Все пак ще защитава вашите права като пострадали от престъпление.
Ако пък бащата се издължи преди внасяне на обвинителния акт в съда, няма да се стигне до съдебен процес, така че ролята на адвоката може да се окаже само за досъдебното производство.
Затова казах, че няма как да се предположи как ще се развие производството.

Разноските по делото ви са в този размер, заради уважената част на иска, а не поради това, че бащата работи на минимална заплата.

Чудих се дали да напиша това по-долу, написах го, трих го, в крайна сметка реших да го напиша пак. А вие да си прецените.
На ваше място бих обжалвала, все пак има много голям шанс да получите по-голямо увеличение. За голямо дете е прекалено малък размер 170 лв. издръжка. Но всеки си преценява.
Имала съм клиентки, които ме търсят едва за обжалването, защото адвокатите им ги съветват да не обжалват, колкото дал съда, да се съгласяват и да не пробват на горна инстанция.... Моята практика до сега показва, че окръжните съдии вдигат значително размера - близо до претендирания или дават претендирания. Но пък и не искам да ви подвеждам, във вашия случай може да не се случи, да не изляза виновна, че съм ви подвела и съм ви заблудила. Все пак не съм наясно с всички подробности по делото ви.

# 761
 • Някъде в Европа...
 • Мнения: 2 754
AIDA_N, отново много Ви благодаря!
Дори и адвоката ми смяташе, че поне 220 лв ще присъди РС, не очаквахме минималната. Иначе моето и положението на детето е съвсем нормално - работя държавна работа с по-висока заплата от минималната (няма скрити доходи); живеем сами двамата в апп на покойните ми баба и дядо; детето ми е здраво (слава богу), нормалните разходи за 15 г., спортът, с който се занимава изисква доста средства (включително посочихме колко струва колелото му, екипировката му). На делото съдията подробно ме разпитва точно за спорта му, дори споменах кога започват първите състезания от колоездачните серии и колко е таксата за едно участие. Бащата абсолютно не полага никакви грижи - нито морални, нито финансови, нито го взема. Наистина не съм очаквала, че би се присъдила буквално минимална издръжка...
Както и да е!
От сърце желая светли Великденски празници!

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 21:27 от AIR

# 762
 • Мнения: 5
Здравейте, предстой да влезе в сила решение на съда по повод, родителски права до тук добре за съжаление към момента виждам и чувам не много хубави неща от страна на майката, при моят въпрос ще ми е даде ли през лятото за 15 дена(решението е 30 дни през лятото) отговорът и беше да съм престанал да нахалствам. Въпросът ми е какви трябва да са действията ми ако майката отказва да ми изпълнява съдебното разпореждане, детето е на 3 и 6 месеца.

# 763
 • Мнения: 563
Здравейте! Аз имам въпрос, който е породен от предстоящия развод на приятелка и равносметка от моя страна.
Разведох се преди 6 години и понеже много исках отношенията ми с бившия да приключат и то миролюбиво заради детето, не съм водила дело за делба. Съгласих се на издръжката, която предложи( минималната) и не предявих никакви други претенции. Към момента на развода имахме две коли, гараж - работилница и семейно жилище, което купихме с ипотека. Колите той побърза да продаде, като ми даде някакви пари след продажбата на втората, неголяма сума, по- скоро от неудобство. Остана да живее в семейното жилище по негово желание, а аз се върнах в бащината си къща. Отгледах детето с много лишения. Никога не съм го притеснявала за издръжка и каквито и да било други разходи. НО, напоследък си давам сметка , каква голяма бяла птица съм!
Конкретният ми въпрос е  - мога ли да имам някакви претенции към семейното имущество след толкова години, и какви?
Предварително благодаря на всеки, който се отзове!

# 764
 • Далечният изток
 • Мнения: 4 209
Здравейте, предстой да влезе в сила решение на съда по повод, родителски права до тук добре за съжаление към момента виждам и чувам не много хубави неща от страна на майката, при моят въпрос ще ми е даде ли през лятото за 15 дена(решението е 30 дни през лятото) отговорът и беше да съм престанал да нахалствам. Въпросът ми е какви трябва да са действията ми ако майката отказва да ми изпълнява съдебното разпореждане, детето е на 3 и 6 месеца.
За доброто на детето разбира се най-благоприятно би било доброволното изпълнение. Когато въпросното задължение не бъде изпълнено доброволно от родителя, има възможност за принудително изпълнение по ГПК. Образува се изпълнително дело с молба до съдебен изпълнител по местоживеене на детето. СИ изпраща покана за доброволно изпълнение - за доброволно предаване на детето. При отказ СИ налага глоба за всяко неизпълнение и като крайна мярка отнема принудително детето с помощта на полиция, кмет, и го предава на другия родител.

Втора възможност имате по НК, тъй като неизпълнението на съдебно решение относно лични контакти с дете е престъпление. Престъплението е от общ характер и се преследва от прокуратурата, но Вие трябва да инициирате производството чрез подаване на жалба до районна прокуратура.

Здравейте! Аз имам въпрос, който е породен от предстоящия развод на приятелка и равносметка от моя страна.
Разведох се преди 6 години и понеже много исках отношенията ми с бившия да приключат и то миролюбиво заради детето, не съм водила дело за делба. Съгласих се на издръжката, която предложи( минималната) и не предявих никакви други претенции. Към момента на развода имахме две коли, гараж - работилница и семейно жилище, което купихме с ипотека. Колите той побърза да продаде, като ми даде някакви пари след продажбата на втората, неголяма сума, по- скоро от неудобство. Остана да живее в семейното жилище по негово желание, а аз се върнах в бащината си къща. Отгледах детето с много лишения. Никога не съм го притеснявала за издръжка и каквито и да било други разходи. НО, напоследък си давам сметка , каква голяма бяла птица съм!
Конкретният ми въпрос е  - мога ли да имам някакви претенции към семейното имущество след толкова години, и какви?
Предварително благодаря на всеки, който се отзове!
Вие с бившия съпруг в момента сте съсобственици с по 1/2 идеални части на двата имота, ако и гаражът е придобит по време на брака и е бил СИО, понеже за него не уточнявате как е придобит. Може евентуално да искате делба на съсобственото имущество. Колите няма как да ги е продал сам, те също са били съсобствени с по 1/2 ид.ч. Вие също би трябвало да сте присъствали като продавач при продажбата.
Минималната издръжка тази година е 162,50 лв. Бащата най-вероятно плаща около 100 лв.

Общи условия

Активация на акаунт