Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 фев. 2019, 12:00 ч.

Закупуване на жилище стъпка по стъпка

 • 2 067
 • 24
 •   2
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 508
Основните елементи в договора сте ги посочила, но в повечето договори  се разписват още неустойки, както и кой поема разходите по изповядване на сделката като нотариална такса, данъци и др. Колкото до банката- обикновено се започва с нотариален акт, оценка на имота и предварителен договор, а вече в процеса на проверки, които банката прави ще ви изискат още документи, повечето от които ги вади продавача, стандартно те са : данъчна оценка на имота, удостоверение за тежести, семейно положение, документ от кадастъра, документи за липса на задължения към данъчната служба. Всички тези документи ще трябва да бъдат занесени и при самия нотариус, така че е важно да се пазят оригинали. Но според мен абсолютна във всяка банка ще има конкретен служител, който ще се занимава с вашия кредит, и той ще държи връзка с вас и ще ви каже какво ще трябва да се вади и носи. Мисля, че доста често има случаи, в които се изискват и допълнителни документи, така че трябва с търпение малко да се заредите и с време да се обикалят институции. Специално в нашия случай след като вече постигнахме устна договорка с продавача, още на другия ден отидох в банката и казах, че съм пред подписване на предварителен договор и да ми кажат какви документи искат. Направо си имаха брошура с документите, дадох ги на продавача като подписвахме договор и започнахме да действаме


Здравейте! С моя приятел сме в процес на закупуване на жилище и изникват някои въпроси. Ще се радвам, ако съдействате.

Какво е важно да бъде вписано в предварителния договор освен срока, страните по договора, цената и начина на плащане, сумата на капарото, срокът за въвод във владение, това, че трябва продавачът да ни снабди с всички необходими документи и нотариус, при който ще се изповядва сделката, както и датата на изповядване. Пропускаме ли нещо?

Ще теглим ипотечен кредит (все още се колебаем между ДСК и Уникредит) имате ли представа при входиране на лихва освен нотариалния акт и оценката дали е нужен друг документ? В кой етап се предоставят удостоверението за семейно положение, бележката за доходите и удостоверение по чл. 87 от НАП. Временният ни адрес е в Студентски град, как да се ориентираме в кой офис на НАП трябва да отидем?

При процеса на кандидатстване ли трябва да се заложат условията за предсрочно погасяване?

Благодаря!

# 16
 • Мнения: 12
Вече подписахме предварителен договор и сме в процес на събиране на документи. Утре трябва да излезе и втората оценка, която трябваше да правим за ДСК.
Доколкото разбрах при нотариус се подписва първо един нотариален акт и след това втори с банката. В интернет има доста калкулатори, имате ли представа дали там влиза и сумата от втория нотариален или трябва да използвам специален калкулатор за тази цел?
Освен 0,25 % за оценка на лихвата какви други такси може да очакваме в самото начало при отпускане на кредита?

# 17
 • Мнения: 1 107
В Нотариалния акт се подписват Продавачът и Купувачът (пред Нотариуса) и вие ставате собственик. С банката се подписва Договор за кредит и Договор за ипотека (пред нотариус), в  резултат на което, вашият имот ще бъде с тежест - ипотека в полза на банка Х.

# 18
 • Мнения: 319
Вместо договор за ипотека-нотариален акт, може да бъде законна ипотека-молба за законна ипотека от банката, което е малко по-евтин вариант, 300-500 лева по-малко от договорната ипотека.

# 19
 • Мнения: 1 935
Електра , би ли споделила защо? Лош опит с тях ли имаш?Питам защото доста приятели изтеглиха точно от там ипотечен , а и на нас ни предстои тази крачка с жилището и искам да се информирам за всичко.  🙂

# 20
 • Мнения: 12
Може ли да ми кажете при вас колко време отне входирането на лихвата? Ние изпратихме всички документи без данъчната оценка на 12.02 и все още не са ни входирали лихвата.

# 21
 • София
 • Мнения: 4 006
Какво ще рече "входиране на лихвата"?

# 22
 • Мнения: 319
Някаква банкова простотия - да им определят точно на тях лихвата според съответните индивидуални показатели - срок, кредитна история и надеждност, доход, възраст, оценка на имота и прочие.

# 23
 • София
 • Мнения: 1 042
Монката, ДСК ли избрахте за кредита?
Би ли споделила, какво ГПР дадоха Уникредит и ДСК?

# 24
 • София
 • Мнения: 30
Аз също точно обикалям банки.

ДСК дадоха 3.3% лихва, ГПР беше 3.8 някъде по спомен ...

ЦКБ и Токуда (ако дадат префернциални) засега излизат най-ниско като тотал, ама не съм обиколил всичко Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт