Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте искам да ви попитам намислих да си купя къща но собственика е по чужбина и се разбрахме да му пратя капаро  и като си дойде ще ми ги прехвърли но ме притеснява това да не изгоря😁 и пиша ви това ако може някой да ми каже дали мога да си напрвя   някъв документ че съм дал това капаро   според вас възможно ли е? И ако знае някой да ми каже ще му бъда благодарен

# 1
 • Мнения: 268
Не рискувай да пращаш където и да било пари без да се подпише документ за капаро пред теб. Собственикът ако не може да дойде в България може да упълномощи адвоката си например и той да движи сделката. На сляпо пари не пращай.

# 2
 • Мнения: 1 333
Капаро се дава при подписване на предварителен договор. При положение, че собственикът е в чужбина и не сте подписали договор как ще му плащаш капаро.
Ние преди време купихме имот, на собственик, който е в чужбина. Направихме устна уговорка по телефона. Като пристигна собственикът, направо отидохме при нотариус и направихме прехвърлянето. Капаро не сме плащали.

# 3
 • Мнения: 2 972
Изчакай да си дойде или да упълномощи някой за разпореждане с тази собственост. Така - изпращам пари, а той като си дойде на лято - не е добра идея.

# 4
 • Мнения: 1 107
Като е в чужбина, ще дойде. Това е сериозна работа. Може да продаде и с пълномощно, но специално изготвено за продажба на имот.
Пари се дават само срещу документи, договори. Не просто така.

# 5
 • Мнения: 81
Предварителен договор. Нотариално заверено пълномощно с изрични пълномощия. Никакви, повтарям НИКАКВИ плащания в брой по предварителния. А най - добре - адвокат, ама такъв, който се занимава със сделки, а не на братовчеда на леля му познатия, дето е бил юрисконсулт на хлебозавода през '76-та. Че някой път колеги, които не се занимават с това, забъркват такива каши, само и само да се докажат пред клиента си, че ми се проплаква. Вариант е и доверен нотариус. Ако е в София, избор голям. Тъй или иначе практиката е наложила съвсем правилно купувачът да си избира нотариус, може и предварителен да ти изготвят от кантората, или да ти препоръчат адвокат.
Няма да се уморя да повтарям, че парите, спестени при покупката от адвокат и от нотариалните такси, редовно се плащат на по-късен етап за адвокатски хонорари и разноски по делото. При това в доста по-голям размер.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 006
Да пращате пари без подписан договор е идиотско. Изключително рисково с много голяма възможност да Ви изпързалят.
Първо вземете документите, проучете собствеността и тогава плащайте.
В настоящия момент нямате идея дали този човек е единствен собственик или има и други, има ли тежести, законен ли е имотът и пр.

# 7
 • Мнения: 4
Разбирам ви, но времето ме притиска и немога да ги изчакам да си дойде, но аз имам още един два въпроса какво освен вода, ток  трябва да се провери дали има за плащане  и кой е длъжен по закон да плати прехвърлянето или това е между нас както се разберем?

# 8
 • Мнения: 1 107
Прехвърлянето е по договорка. Най-справедливо 50%:50%
Данъчна оценка извадил ли е продавачът?

# 9
 • Мнения: 93
Ако е в ЕС да си извади КЕП и ти тук си извади КЕП. И подписвате електронно един предварителен договор. Чак след това му превеждаш пари, ако имота вече е и проверен. Пък като си дойде продължавате.

# 10
 • Мнения: 4
Като си дойде ще напрвим данъчна оценка но кои задължение трябва да проверим не съм много запознат и затова ви питам

# 11
 • София
 • Мнения: 4 006
Трябва да проучите чия е собствеността, има ли други съсобственици, тежести (ипотеки, право на ползване и пр.),  вписан ли е имотът в кадастъра с всички прилежащи площи, законността на самата постройка - дали е построена съгласно изискванията на закона или няма разрешителни и в някакъв момент могат да ви задължат да премахнете постройката.
За гореописаното ще е по-лесно да използвате адвокат, както и по-горе посъветваха.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 048
собственика е по чужбина и се разбрахме да му пратя капаро  и като си дойде ще ми ги прехвърли но ме притеснява това да не изгоря😁
Можете да откриете ЕСКРОУ сметка и там да внесете сумата.
https://www.rbb.bg/bg/korporativni/korporativni-klienti/cash-man … na-escrow-smetka/
Можете да ги преведете на доверителна сметка на Нотариус.

Имате ли договор?

Продавачът може да упълномощи адвокат да подпише договора.
(адвокатско пълномощно)

# 13
 • Мнения: 267
След като веднъж за едната бройка да се опаря с фалшиво пълномощно, вече бих пропуснала такава възможност.
Имаше пълномощно, подписано от поставена под запрещение собственичка, подписано след като тя беше починала.
Добре че отидохме вечерта да поразпитаме съседите.

Общи условия

Активация на акаунт