Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2019, 09:08 ч.

Война с "речта на омразата" или цензура?

 • 2 033
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 938
Вчера с гордост по всички електронни медии мина следната новина:

През миналата година от българското интернет пространство са премахнати 100 процента от съобщенията, съдържащи реч на омраза, за които е подаден сигнал.
http://news.bnt.bg/bg/a/ek-blgariya-se-spravya-dobre-ss-sobshche … otsialnite-mrezhi

Смятате ли, че 100 процента са положителна новина? Че е възможно всеки от тези коментари или постове да е бил реч на омразата
Обяснявам какво означава 100 процента от моята гледна точка - бившата приятелка на настоящия ви мъж ви е докладвала заради коментар в готварска група, че някаква рецепта не ви харесва. Директно ви трият.
Коментирате политическа новина - двама дежурни по социалните медии партийни трола ви докладват.
Така се постигат 100 процента.

Като ви се натрупат няколко такива доклада - а в България доклад явно е равно на триене, - получавате бан.
Ясно е, че има и заслужили триенето, но 100 процента означава, че всеки, който има неприятел е паднал под ножа без значение какво е коментирал.

За сравнение - средното триене по този показател в ЕС е 70 процента. Това означава, че в другите страни се полага някакво усилие за отсяване на сигналите.

# 1
 • Мнения: 5 025
Аз го разбирам по различен начин. Премахнати са 100% от съобщенията, съдържащи реч на омразата, за които е било сигнализирано. Различно от негативни мнения, различно от премахване на 100% от съобщенията, за които има сигнал. Имаме 2 условия, които трябва да са изпълнени едновременно: 1) съобщение с език на омразата и 2) сигнал за това съобщение.

Въобще 100% е смешен и недостижим процент, някой от старата школа се е престарал в доклада си, преизпълнил е плана, както се казва. Неясно ми е какво означава българско интернет пространство и как задължават сайтовете да премахват едно или друго. По мои наблюдения даже се премахва прекалено малко по определени сайтове. Начела съм се на отвратителни неща.

Изключително сериозен е проблемът. Студената война се завърна с нова сила и се води с нови методи. Един от тези методи е коментирането под статии. Има достатъчно статии от разследващи журналисти за хибридната война и за специални служби, които се занимават точно с продуцирането на мнения с цел разклащане на чужди държави. Преди няколко дни гръмна лек скандал с това:

https://www.ploshtadslaveikov.com/imperiyata-na-trolovete-pravos … voboden-demokrat/

Един от тези платени тролове по погрешка пейстнал инструкциите си. Този начин на оказване на влияние върху общественото мнение и политиката става ежедневно и в огромни размери. Тук във форума също.

Темата за цензурата и свободата на словото е безкрайна. Счита се, че някои теми и мнения са толкова отровни за обществото, че се налага пропагандиращите ги да бъдат цензурирани. Класически пример е проповядването на фашистки идеи.

# 2
 • Мнения: 2 938
Забележи, че средното за ЕС е 70 на сто. Едва ли оставят постове, за които е сигнализирано и наистина съдържат реч на омразата.

-----------
Такъв случай с инструкции за коментари имаше преди три години и в Дневник, но с обратния политически знак.

# 3
 • Мнения: 5 025

"Последният доклад показва, че България, Кипър и Гърция са премахнали всички онлайн съобщения, за които е било докладвано. Средно в целия ЕС се премахва над 70 процента от незаконното съдържание с реч на омразата."

Всъщност бих искала да видя този доклад в оригинал или поне някаква по-смислена статия. Първо в заглавието пише "в социалните мрежи" и са изброени ФБ, Туитър и т.н. Честно казано не знам по какъв начин се премахват съобщения във ФБ от самите държави. Винаги съм си мислела, че този контрол се осъществява от самия сайт, т.е. например някой във ФБ преценява поста, за който има сигнал. Така пише и в статията (може би) - че Кодексът е подписан между държави и големите ИТ дружества. Как на практика се осъществява този контрол не е ясно.

Подавала съм сигнали във ФБ за разголени снимки на 10-12 годишни момиченца и съм получавала отговор "ами не виждаме нищо нередно". Как се прави преценка за текст, примерно мнения за избиване на цигани или нещо такова? Кой решава, как решава, къде е този човек, въобще човек ли е или (най-вероятно) е алгоритъм? Ако съм българка в Германия и пиша с език на омразата коментари във ФБ на български, но и на немски, в кое пространство съм?

Ако контролът се осъществява от ИТ дружествата, процентът може би се влияе от размера на съответното държавно пространство. По-лесно се поддържа пространство с по-малко или по-малко активни потребители.

# 4
 • Мнения: 2 938
Погледни тук - https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/code_of_conduct_factsheet_7_web.pdf
чев момента храня детето.
Едва ли всички постове, за които има доклад, се преглеждат от човек - напоследък четох за такива куриози, че просто няма как да ги е махнал човек.

# 5
 • Мнения: 5 025
Доколкото схващам, това е някакво упражнение доколко си съдействат ИТ/държави и се тества доколко ИТ фирмите си изпълняват задълженията по Кодекса. Премахнали са 85% от съобщенията, съдържащи призиви за насилие и убийства (останалите 15% явно си стоят). България е сигнализирала за 101 случая чрез органа за този тест, ИТ са взели мерки във всичките 101, та станало 100%. Това ли е? Компоти и компютри...

# 6
 • Мнения: 2 461
"Реч на омразата" е удобен претекст за цензуриране на всичко, което не е удобно и изгодно на определени кръгове и институции, разполагащи с много пари и власт.  Sunglasses #Cussing out По същия начин се използват и "нацизъм", "ксенофобия", "антисемитизъм", "крайно дясно" и др. В Дир.ника например редовно се трият постове, пускат се целенасочено еднотипни и тенденциозни материали - хеле на тема "стамбулска конфекция"..  Sunglasses Grinning #Cussing out В последните няколко години видяхме и в псевдо демократичния Запад как се действа срещу недоволните от миграционната политика, съсипваща Европа.  Sunglasses #Cussing out

# 7
 • Мнения: 17 010
Веднъж докладвах във Фейсбук коментар на непознат на мен човек, съдържащ заплахи за насилие – сексуално и физическо (не към мен, към женската аудитория като цяло и по-конкретно тази от българския етнос). Много грозно изказване беше.
Получих отговор, че не виждат нищо нередно.
Специално проверих – да не би пък постът да е изтрит или редактиран. Не, там си стоеше в пълния си блясък.
Повече не съм докладвала нищо, но пък редовно срещам оплаквания за хора и страници, които с нищо не нарушават правилата. Просто се е намерил някой, който да ги докладва – завистник, конкуренция или др. подобни – и готово.

# 8
 • Мнения: 5 025
Класика е това във ФБ с "не намерихме нищо нередно". Подавала съм сигнал за страница, на която се разменят голи снимки на малолетни, или пък страници, посветени изцяло на подигравки и онлайн тормоз към конкретна личност - и нищо. Затова съм изненадана от резултата от мониторинга. Стоят си извратениите, които за някои хора са "свобода на словото". Свободата да обиждаш, да отправяш заплахи с убийства, с изнасилване и т.н., скрит на сигурно някъде зад екрана. Докато на мушка е някой различен от нас, се вдига вой за цензура, но ако обидят или заплашат нас или групата ни - олеле мале, защо не взимат мерки? Няма угодия.

# 9
 • Мнения: 1 936
Аз съм "За" свободата на словото. Кой ще решава и бъде обективен дали коментар или мнение е "омразна реч" или просто на четящият не му харесва?
Много лесно и удобно започнаха да лепят етикети като "расисти", "нацисти" и какво ли не, на хора, които демонстрират здрав разум и не са готови да оставят държавите и градовете си да бъдат жертви на анархия и всякакви други прояви от 16ти век.

# 10
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 466
Веднъж докладвах във Фейсбук коментар на непознат на мен човек, съдържащ заплахи за насилие – сексуално и физическо (не към мен, към женската аудитория като цяло и по-конкретно тази от българския етнос). Много грозно изказване беше.
Получих отговор, че не виждат нищо нередно.
В коментарите в новинарски сайтове е пълно с такива гнусни изказвания по статии, свързани с поредната убита жена. Оставят ги, сякаш са поздрави за добър ден. В същото време ако напишеш, че не си съгласен примерно с мигрантската политика, или с други подобни, в доста сайтове много бързо се трие. Накрая се получава така, че истинският език на омразата и всякаквата дискриминация не е проблем, а такъв е мнение, което изразява позиция по даден въпрос, без да съдържа никакви гнусотии и обиди. Политика, какво да ги правиш. Само не разбирам що си въобразяват, че хората са тъпи, та не виждат и не разбират какво се случва.

# 11
 • Мнения: 559
Реч на омразата може да има широко тълкуване и именно там е проблемът.Като с новата конвенция за насилие над деца-как се определя кое точно е реч на омраза?И тук има предпоставки за злоупотреба.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 14 722

Предполагам, че просто е имало малко сигнали. Ако има 2 сигнала и 2-та са основателни и постовете са премахнати... това са си 100%.

# 13
 • Мнения: 2 691
Аз съм "За" свободата на словото. Кой ще решава и бъде обективен дали коментар или мнение е "омразна реч" или просто на четящият не му харесва?
Много лесно и удобно започнаха да лепят етикети като "расисти", "нацисти" и какво ли не, на хора, които демонстрират здрав разум и не са готови да оставят държавите и градовете си да бъдат жертви на анархия и всякакви други прояви от 16ти век.
Преди много години,семейството ми слушаше "Свободна Европа" тайно.Често го заглушаваха.Тогава това беше езика на омразата(към БКП,СССР),после стана езикът на демокрацята.Сега вече сме наясно,че е бил нечий език,но на кого и с какви цели,е сложно да се каже.
Кой е този,който ще определи какво ще мисля?И с какво е повече от мен,че да преценява?За мен "езикът на омразата" има друго измерение:това на унизителните заплати,скъпия ток,лошото лечение,спешната емиграция...
Всеки има право да изкаже мнението си и да срещне съмишленици.
И точно страха от обединяване на хората около обща идея плаши елита,който днес е по-нагъл и безроден от всякога.Решението:"език на омразата".Всеки срещу всеки,та докато се следим,докладваме и вкарваме в обяснителен режим,да сме под контрол.Разделиха ни на отбори,едните ги нарекоха расисти,други-нацисти,и всякакви -цисти.Като че ли като ни заплашат,ще започнем да харесваме групи от хора,които нямат нищо човешко.
"Езикът на омразата" е новият затвор.Помнете ми думата,че един ден КГБ,Гестапо и ДС,ще ни се видят селски деца обичливи пред настъпващото.И това е само началото,опипва се почвата за тотален контрол над всичко,що мърда.Голяма работа,ще кажем,че трили постове.После ще почнат да трият идентичности и животи.

# 14
 • Мнения: 10 590
"Езикът на омразата" отдавна се санкционира с доста повече от триене на постове в страни като Швеция и Германия. Наказанията варират от глоби и уволнения до ефективни присъди. Провиненията са обикновено съобщаване на факти относно престъпления или типично поведение на представители на MENA - нови или вече настанили се удобно.
Никой не е отишъл да цензурира техните социални мрежи, в които те си разменят закани към неверниците как ще ги избият и изколят.

Общи условия

Активация на акаунт