Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2019, 10:18 ч.

Предюбилейна 199-та НЕМСКА тема

 • 26 969
 • 657
 •   2
Отговори
# 600
 • София
 • Мнения: 3 210
Ако е обикновено писмо за Германия струва 0,75 цента. Ако е с "Einschreiben" е по-скъпо, но получаваш и проследяващ номер и можеш да видиш, кога е пристигнало. Наскоро се говореше и за повишение на цените, така че попитай на място в киоска. Пощенски услуги има в киосковете или клоновете на Postbank.
И не е смешно. Преди 5 години имах същия проблем. Търся пощенски клон, няма. Откъде да знам, че в киоска освен алкохол, цигари и т.н. се извършват пощенски услуги. Пък за банката да не говорим, Postbank за мен си беше просто банка, не 2 в 1.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 08:18 от Deni-meni

# 601
 • Мнения: 9 560
За препоръчаните писма има две опции - einwurf einschreiben или einschreiben mit Rückschein. При първата опция се изпраща писмото само с печат. При втората получателя трябва да подпише и вие получавате обратна разписка. Това е най скъпо.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 12:19 от Вечерница

# 602
 • Berlin
 • Мнения: 9 008
Хаха, имам аз една случка с търсене на поща в квартала. Бяхме пристигнали може би преди седмица в Германия и трябва да пусна един договор спешно по пощата, ама не знам къде е пощата, ама и немски не знам. Търся в Google Maps Post Office и той ми изплюва нещо на 20 минути пеш. Ок, тръгваме с децата в 13ч в голямата жега да търсим пощата. Всички сме изнервени, гладни, жадни, жега... Стигаме до мястото, което се оказва ирландски пъб с име Post Office. Умрях от яд! Зарязахме писма и всичко и седнахме на едно Nordsee да обядваме, там пък имах случка с един българин, ама няма да я разправям. Simple Smile Просто беше чудесен ден.

# 603
 • Мнения: 15 484
Аз имах страшна случка с немските пощи. Пуснах си огромна и тежка чанта с лични вещи от Малта преди да тръгна за насам, но не пристигна. По номера на проследяване пишеше, че пратката е изпратена на несъществуващ адрес, което не е вярно, а имам и съответните доказващи документи. Били я изпратили обратно към Малта, само че и там не пристига. 50 дни се разправях и с германци, и с малтийци, докато една малтийска служителка в тяхна система не видя, че пратката стои от много време в някакво разпределително депо във Франкфурт. Направи там нещо и след два дни я докараха в Хамбург. Попитах куриера (поляк) защо колегите му мислят, че няма такъв адрес, отговори, че защото много била тежка пратката, а сградата няма асансьор. 😂 Сега се смея, но тогава полудях. Преди това пък швейцарските авиолинии при прикачването ми пратиха куфара в някоя друга държава и няколко дни бях само с дамска чанта. Викам си аз нали уж за цивилизацията тръгнах, а къде дойдох... 🤣

# 604
 • Англия
 • Мнения: 867
Чек Плийз, разказвала ли си как от слънчева и лежерна Малта се озова в Хамбург?

# 605
 • Мнения: 15 484
Не питай. 😂

# 606
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 085
Днес супер много ме изнервиха едни Korinthenkacker от една служба. След брака промених изписването на личното ми име на латиница. Вместо -iya, сега завършва -ia. Името си е същото. Но не... трябвало ми документ, че съм едно и също лице. Личната карта не била валиден документ! Обаче, ако в акта за раждане на детето съм записана с втория вариант на името, тогава нямало проблем!!!! Този документ бил валиден.
Един месец стоя детето тогава без акт за раждане поради същия казус. Просто ме побъркват.

# 607
 • Немция
 • Мнения: 1 546
Ако пробваш с друг служител, дали няма да отпадне проблема... Thinking Понякога има заядливи чиновници, навсякъде.
Трябва нов акт за раждане ли да вадиш в такъв случай?

Търся в Google Maps Post Office и той ми изплюва нещо на 20 минути пеш. Ок, тръгваме с децата в 13ч в голямата жега да търсим пощата. Всички сме изнервени, гладни, жадни, жега... Стигаме до мястото, което се оказва ирландски пъб с име Post Office.
Laughing Голяма "минавка" наистина. Hug

# 608
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 085
Акта за раждане на Т. занесохме , явно тежи повече от моята ЛК 🤐
Без думи съм

# 609
 • Мнения: 432
Моля за съпричастност. Сумата не е голяма, но времето е ужасно малко. До часове ще бъде активирана и кампания в ХелпКарма, така че преводите от чужбина ще са много лесни.  https://m.bg-mamma.com/?topic=1122458

Редактирам се. ХелпКарма е активна https://helpkarma.com/campaign/da-spasim-ednogodishnia-djoni-save-johnny-531

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 19:30 от Mößbauer-Effekt

# 610
 • Мнения: 727
Ние идваме от Ломбардия и Мюнхен и Нюрнберг ни се струват много назад като модернизация,дигитализация,как функционират много неща е като поне преди 15-20 години откъдето идваме ,кабелната тв мислех е само в третия свят, а за интернет с оптични влакна не са и чували.Модата в магазините и по улиците е от преди 10 години,но не забелязвам някой да се интересува как изглежда.Не очаквах да се върна назад във времето,в България горе долу е подобно в много отношения,особено невниманието в детайли и липса на майсторска работа,всичко е направено колкото да се каже че е направено.
Но явно няма тарикати,не се краде,ценят се много квалифицираните кадри и кариера се прави бързо без да си с препоръки. Намирам доста  ниски цените като цяло,данъците също не са високи а доходите поне в маркетинга са по-високи спрямо северна Италия.Сега разбирам защо толкова ни ценят и радват на работа,просто тук са много назад  спрямо италианците и си го знаят.Всички маркетинг и сейлс директори,с които имам работа в Мюнхен са от Ломбардия и Венето и няма как да е другояче впредвид неподгатвените и непрофесионални немски колеги.

# 611
 • Мнения: 15 484
Упс.
Не че нещо, но в Германия е пълно с италианци на социални помощи. Знам го от най-добрата ми приятелка, която е социален работник тук от пет години и понеже живя десет години преди това във Венето, знае италиански и работи с италиански "клиенти". За цивилизацията в Италия не ми се говори, че е немска тема все пак.
Германците по мода не си падат. Друг е въпросът, че модните решения в Италия в повечето случаи граничат с цигания или направо я подминават в познатите ни нейни граници. За манталитета да не говорим.

Последна редакция: пт, 14 юни 2019, 22:35 от Check Please

# 612
 • Мнения: 1 306
Много ми стана интересен поста на азиа_asia,
просто ,защото си мислех ,че съм единствената ,която се чувства така.
Живея в Нюрнберг. Дойдох след много години живот в Атина и в началото,направо бях шокирана.
Естествено,че има много плюсове но чувството беше,че съм се върнала назад във времето с едни 20 ,че и повече години.
и Мюнхен и Нюрнберг ни се струват много назад като модернизация,дигитализация,как функционират много неща е като поне преди 15-20 години откъдето идваме
  - Абсолютно съм съгласна . Сякаш се опитват лека полека да модернизират, но и сякаш не им е толкова от важност и нямат голямо желание.
Трудно свикнах,чувствах се супер подтисната и мнението ми беше,че това е град за пенсионери и че тук времето е спряло.Сега уж свикнах донякъде,но още се дивя на някои работи а  минаха доста години.
Като един скорошен пример,ще ви разкажа за едни перипетии в спаркасе.
Там имаме сметка от много години и реших ,да сменя едни 120 лева ,останали ми от последното посещение в България.За път правя подобно нещо.
Значи отивам в банката ,давам парите и казвам какво искам...
Служителят взима парите ,оглежда ги от всички страни и пита от къде са...
Обясних му а той ги върти в ръце едни три минути...След малко ми казва,че не можел да ги смени,защото можело само на хора ,които имат сметка в банката да ги смени. О.к,аз имам такава,показах му и картата.
Взе парите,сложи ги в плик и ми каза,че не знае колко Евро ще взема ,но потвърди ,че такси освен обмен няма.
Щяла съм да науча колко Евро ще получа ,след два дена ,по курса на деня.
След два дни ,в онлайн банкирането видях,че съм получила едни 55 евро. Няма разбивка,няма курс ,не си вижда изобщо как са ги изчислили.
Не съм се разправяла за едни 6 Евро разлика,но начинът им,ме изуми.

Чудя се също така,за кредитните им карти . Някой вадил ли си е? Grin
Моят мъж си изкара,за да можем да наемем кола Stuck Out Tongue
На 6 число от месеца кредитната карта си дърпа цялата !!! похарчена сума от банковата ви сметка със която е свързана. Реално,ако си купите нещо с кредитна карта на 1.06 , на 06.06 ще ви вземат парите от кондото.Получили сте едни шест дни кредит от вашата ,,кредитна,, карта , поздравления !:satisfied:
Не може на части ,  Има си и годишна такса тази карта,да се не надяваш,ама ние без малко да увиснем без пари на почивка в Испания. Кой да си помисли дори ?
Е да, такиви особености ,не бях срещала до сега ,тук ми се случиха .Човек се учи, зора е докато се научи
Извинявам се предварително за правописни грешки и за хаотичното писане

Последна редакция: сб, 15 юни 2019, 13:03 от скитниче

# 613
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 331
За маркетинг не знам, знам само, че на върха на фертрийба и маркетинга на големи компании пак са немци. За дизайн имам впечатление, че се ползват действително южни народи. Иначе в техническите професии цялото ноу хау си е в германците отново.

А такива неща с кредитна карта не са ми се случвали, но аз чета предварително условията и ако не ме устройва - не сключвам договора. За мен, да ти тегли кредитната карта автоматично пари от сметката е нещо изключително удобно, предпазва ме от ненужни лихви и не го заменям за нищо.

# 614
 • Англия
 • Мнения: 867
И аз сега се замислих за кредитната ми карта, един път месечно ми теглят цялата сума от сметката, дори и предния ден да съм пазарувала. За мен това е удобство. Но пък аз не си купувам неща, за които нямам налични пари, просто някои сайтове, като авиокомпаниите, не предлагат друг начин за разплащане.

Общи условия

Активация на акаунт