Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 360
 • Мнения: 13 906
Скрит текст:
Докторът, който ми прави 3 операции на челюстта + един имплант, е с татуировки Simple Smile Да, вярно, престилката го спасява, но като е по къс ръкав, се виждат. Simple Smile
И нещо странично, моля да бъда извинена за спама: като чета темата си представям каква ли ще бъде реакцията на всички тези дами, които намират татусите за "отблъскващи", ако техните собствени деца вземат, че се татуират? Ще се отрекат от детето, ще го изгонят, няма да му говорят? Можеш да забраняваш до 18г, а като реши да се нашари на 20? Или ако си хване татуиран приятел/приятелка? Ще се намесвате ли в избора й/му?

Скрит текст:
Въпросът звучи провокативно, но не е с лошо и не търси отговори и разгръщане на полемики - просто всеки да се попита себе си докъде и доколко може да приеме. 
Синовете ми са големи, на 30 и 23 години.Мисля, че децата "попиват" възпитанието си от родителите.
Скрит текст:
Никога не сме обсъждали темата за татуировки, но не мога да се закълна, че при такава гледна (във филм например) не съм казвала "Ама че грозотия, как могат да се нашарят така, грам мозък нямат!".Не казвам, че съм го казвала в тяхно присъствие, а че е напълно възможно да е ставало, все пак не мога да помня с подробности всеки ден от живота им.Напълно е възможно и да са ме чували, или да са чували други хора, да са коментирали с приятели, съученици....Но, засега нямат никакви такива мераци, напротив, доста класически тип хора са.И приятелите им са такива....
Преди 4-5 години, в приятелската групичка на малкия ми син се опита да се впише ново момиче, с обица на веждата, татуирана-не много, но видимо, като цяло доста по-нестандартна и различна от тях.МАйката на едно от момчетата почна да недоволства, да се притеснява, че това момиче е лошо и може да им влияе зле...все пак бяха още ученици.При поредния ни разговор с нея й казах, че за толкова години децата са доказали, че са добри деца и не е лесно да им се промени мнението и възприятията, създадени им през годините, че ако това момиче наистина не става, те просто сами ще го дистанцират.Ами, така стана....тя не успя да се впише в групичката им, оказа се прекалено нестандартна и различна от тях.Сега, защо ги е харесала и е решила, че може да бъде част от тях, не знам, аз дори не успях да я видя, но факт, децата не се "сработиха" с нея.
Та, доста ми е трудно да си представя, че моите точно могат да "излязат от калъпа си" и да се "облекат в друг".
Това по принцип никога не става.
Е, не изключвам възможността все пак да изтрещят някога, човек няма гаранции за нищо.Ами, възрастни хора са вече, напълно са в правото си да правят и да се съсипват както им харесва.

# 361
 • Мнения: 725
Баща ми е бил винаги твърдо против татуировките. Той е с такива разбирания, че според него всяка татуировка е грозна, седи грозно. Дори няколко пъти сме "спорили" за или против. Еми като станах на 20, мисля, си направих половин ръкав и се крих три дена от него. Като разбра, нищо не каза, какво да каже.. да ме изгони и да се откаже от мен ли.. Дори и дума не обели, само се засмя, защото е наясно, че съм малко хамава. С годините приемаше и другите ми татуси, дори пуска шеги понякога относно тях. Все пак съм ги правила след 18 годишна възраст и с мои пари, а и съм донесла вкъщи достатъчно дипломи, награди и сертификати, не съм някоя пропаднячка и като цяло съм доста кротък човек, справящ се от години сам, така че, какво да каже човека за татуировките..Grinning

# 362
 • Мнения: 520
МАйката на едно от момчетата почна да недоволства, да се притеснява, че това момиче е лошо и може да им влияе зле...
Това само заради обецата или по принцип е имало общо с поведението? Направо ми е невъзможно да приема, че някакви хора биха сложили знак за равенство между лош човек и пиърсинг... Умът ми отказва да го приеме. Моля те, кажи, че имало и нещо повече от външния вид в случая.

# 363
 • Мнения: 6 833
Едва ли е имало родители повече против от моите. Е, вярно, че аз бях на 33, когато си направих татуировка, но... нито аз, нито те някога са мислили, че ще се стигне до там. Та толкоз по въпроса с "моите деца никога..."

Разбирам да не харесваш татуировки, но да приравняваш човек до червей някакъв само, защото има и тук не говоря за някакъв изключителен случай от главата до краката, ами...опитвам се да намеря точните думи, но не мога. Само ще кажа, че е жалко да има хора, мислещи по този начин в 21 век. Да бяха 60-те на миналия век...ама не сме и е тъжно, ако някой не е могъл да излезе от там.

# 364
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 879
Моите родители също не са харесвали татуси, особено баща ми. Но, аз моята първа я направих на 22. Нищо не каза доста време. След години, когато вече имах доста татуси  каза, че не харесва как седят татуси по принцип, но това е моето тяло и аз решавам какво да правя с него.
За справка, когато се татуирах, дъщеря ми беше 5 годишна вече. Никога не съм натрапвала татусите си, не сме ги и обсъждали. Вече е на 20 и обмисля да се татуира и тя. Не бих я спряла.

# 365
 • Мнения: 834
В моето семейство други татуирани и с пиърсинг няма, освен мен. Дядо е вметвал веднъж, че не харесва, но аз си решавам и до там. Първата я направих на 18, любимото цвете на майка ми, много мило й стана, беше изненада, а останалите - от 25 год нагоре, все обмислено, премислени, символизиращи нещо важно за мен. Баща ми в момента им се кефи, казва, че са много красиви.
Досега не съм срещала човек, който да ме мисли за "лоша" заради тези неща, надявам се и да не попадам на такъв, би било жалко. Пряка връзка между татуирането и възпитанието няма. Изкуството не изключва добрата ценностна система Simple Smile.

# 366
 • Мнения: 6 895
Изкуство да, но татуирането дали е изкуство, не всяка картинка е изкуство. Това че е някаква  субкултура не го прави изкуство и няма повечето от признаците на такова.

# 367
 • Мнения: 13 906
МАйката на едно от момчетата почна да недоволства, да се притеснява, че това момиче е лошо и може да им влияе зле...
Това само заради обецата или по принцип е имало общо с поведението?
Не знам... Не съм питала за подробности. Тя сподели притеснения от вида й най - вече (отскоро се беше присламчила, едва ли е имала време да я опознава, а аз така и не я видях), аз опитах да я успокоя с факта, че имаме свестни деца, които ще направят правилния избор - ако тя като манталитет и характер не пасне на групата, те сами ще я игнорират, няма нужда ние да правим каквото и да е. Така и стана, хората все пак се събират по интереси, предпочитания, разбирания... Групата на сина ми са заедно от около 10-12 години и са си все едни и същи. Има 3-4 нови, които са половинки на някои.                     Да наречеш татусите изкуство, е все едно да наречеш пиянството дегустация на алкохол.

# 368
 • Мнения: 834
Хехе, това, че ти не го разбираш, далеч не означава, че не е изкуство Simple Smile
Нали си наясно, че едно 80% от татуистите са завършили всъщност Художествени академии/училища? Самото татуирани пък е часове, дни, години практика до достигане на някакво съвършенство. А знаеш ли, че направата на 1 модел изисква креативност, да се нарисува на ръка моделът и след това на кожата? Самата направа отнема часове работа и безумна прецизност, щото там няма "опаа, нищо, ей сега ще го изтрия с гумичката".
Ей 1 пример :

# 369
 • Мнения: 6 895
Значи и маникюристките, които рисуват нокти творят изкуство по тази логика, защото при тях е същото - да го измисли, да го направи, да е прецизна на всяко нокътче - ама техните производиния им казват, че отивали към пошлост и кич, а пък татусите не.
Хайде малко по-сериозно с квалификациите за изкуство.
Те и картините, рисувани на килограм дето продават на улицата са рисувани от хора завършили художествени академии често, но нямат тази претенция, че творят нещо  кой знае какво.

# 370
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 879
А защо да не е изкуство? Нима само Пикасо и Дали(произволен избор на художници) може да се нарече изкуство?
И да, дори картините на уличните художници са изкуство. И не знам защо, понеже някой не харесва нещо си, трябва да го обижда и омаловажава.
Примера на съфорумката по-горе е идеален за това, че татуирането е изкуство.

# 371
 • Мнения: 520
аз опитах да я успокоя с факта, че имаме свестни деца, които ще направят правилния избор - ако тя като манталитет и характер не пасне на групата, те сами ще я игнорират,
Учудвам се, тъй като най-големите престъпления в Австрия - а и най вероятно не само, някои от които са известни като най-гнусните и страшни в целия свят, все са извършени от "чисти и добри консервативни мъже".

За другото съм напълно съгласна, хората се събират покрай общи интереси. Но те по мои наблюдения нямат общо с татуси. Обожавам театъра, операта и изкуството на сцена въобще - нямам нито един татус, докато едни от най-големите имена в тези браншове са с такива. Няма как да си помисля нещо лошо за доказал се талант в сфера, която обожавам. И мога само да се гордея, ако въобще някой от тях ме намери за достатъчно интересна, че да се сприятели с мен Simple Smile

# 372
 • Мнения: 6 895
Simple Smile Преди да продължим дискусията в тази посока е добре да си уточните понятията- защото по вашата логика всеки завършил художествено училище и правещ някакъв hand made прави изкуство.
Един от основните признаци на изкуството е, че доставя удовоствие, обаче в случая този признак е адресиран единствено към персоната направила си татуировката, а не към останалите, същото е и с маникюра.

Разбирам напъна на татуистите да се въздигнат, но още много време има да изтече да достигнат до творящи изкуство. Най-близкото към което се доближават е творческа професия и всеки татуист твори изкуство в това ли искат еда ме убедите.
Утре тренда може да се обърне и като в древнит еи не чак толкова далечни татуирани да са само престъпниците.
За да премине от субкултура към изкуство има някакъв път който трябва да се извърви, който обаче незнам доколко съвпада с философията на татуирането.
А егото на на нереализираните художници станали татуисти и искащи признание е друга бира.

# 373
 • Мнения: 5 246
А защо да не е изкуство? Нима само Пикасо и Дали(произволен избор на художници) може да се нарече изкуство?
И да, дори картините на уличните художници са изкуство. И не знам защо, понеже някой не харесва нещо си, трябва да го обижда и омаловажава.
Примера на съфорумката по-горе е идеален за това, че татуирането е изкуство.
     Не сравнявай Пикасо или Дали с татуировка! Една картина след 20 години си е същата, но не и татуса - кожата се отпуска, избледняват цветовете и т.н. Картините на посочените автори са уникати.
     В този дух да попитам, какво е изкуството в една татуировка надпис, с китайски канджи, за която гордия собственик си мисли, че символите означават щастие, а на практика татуиста му е изографисал част от менюто в местния китайски ресторант ?
     Вярно е, че всеки има право на вкус. Не виждам защо трябва да се обижда някой заради татуировка.
НО както той има право да трави каквото си иска с тялото си, да си татуира каквото си иска и където си иска, така и аз ( ако съм работодател ) имам правото да си избирам кой да работи за мен. Аз не си налагам моето мнение какво да прави той, но и той няма право да ми казва какво да избирам и да ме обижда за избора ми. 
Това е основния проблем - някой се е татуирал и след това другите са му виновни, че имали мнение различно от неговото.
     

# 374
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 879
Защо да не ги сравнявам? Защото това да е по-голямо изкуство от това
?
 Защото единия е изкарал милиони с неразбираемо за много хора изкуство, а другия е просто татуист?

Общи условия

Активация на акаунт