Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 210
 • Мнения: 319
Кадастъра го вадят нотаусите онлайн същия ден. Ако е нанесен имота и няма проблеми. Таксата е по-голяма, ама не ходиш да висиш никъде.

# 211
 • Мнения: 1 055
В Договора за депозит купувачът  има право да постави, каквито си иска условия за сделка, освен цена и разноски, това са документи, които ще иска, това са условия за съдържанието на документите. Например може да напише: имотът да не е придобиван, чрез завещание или продавачът да предостави строителната документация... и т.н. Понеже на този ранен етап не знаеш, какъв документ ще е необходим се пише всичко.. уд. по чл. 87, уд. от ЧСИ и ДСИ и т.н. Това е много полезна практика, защото и продавачът ще знае, какво се иска от него и няма да почне да ви спори след това ...ама това, за какво ви е...то не е необходимо..
Също така е право на продавача да приеме или да откаже сделка, ако не му изнасят условията поставени от купувача.  
Tomeva, това категорично не се случва в реалността. Ти можеш ли да потвърдиш, че когато агенцията на продавача е една от най-големите (а може би повече от половината обяви на вторичен пазар са през тях), те се съгласяват за добавяне на клаузи от страна на купувача? Проблемът не е в оставянето на стоп-капаро, а в:
- Сключване на споразумение за стоп-капаро с агенцията – продавачът не се задължава с нищо, агенцията, евентуално, може да спре обявата. Би ли ми обяснила защо е такава практиката? Кой е единственият печеливш при нестигане до сделка? Преди години споразуменията се сключваха с продавача, след преглед на основните документи и с насрещно задължение за плащане в двоен размер от продавача, ако се откаже от сключване на договор. Агенцията само държеше парите като гарант. Защо сега е различно?
- Не се позволява на купувача да постави допълнителни условия в споразумението. Той няма възможност да откаже сделка, след като види документите, освен ако не говорим за наистина законови пречки. Като си купувам дреха в магазина, имам възможност да я върна в 7-дневен срок, просто защото съм решила, че не ми харесва, без обяснения. При покупка на имот, от купувача се изисква оставяне на 2000 евро на база на два огледа, без да се е срещал с продавача, без да са обсъдени каквито и да било параметри на сделката, това е изискване изобщо за започване на  преговори, но ако купувачът се откаже по време на преговорите, сумата остава за агенцията на продавача.
Говорила съм с три имотни адвоката, докато си избера мой. И тримата бяха на мнение, че сключването на споразумения за депозит е доста опорочено и се налага точно от брокерите.
При моя личен опит с голяма агенция (писала съм го и преди), адвокатът ми искаше да включи точно клауза какви документи трябва да бъдат представени, както и условия, при които аз не искам да закупя имота (напр. ако е имало прехвърляне със завещание), това беше категорично отказано. Беше отказано и подписване на споразумение с продавача, дори предварителна среща с него. В добавка, бях с брокер и той самият ме убеждаваше, че искам „глупости“ и излишно усложнявам нещата.
Също така, при покупка на СС, много от обстоятелствата не могат да бъдат проверени за 2-3 часа, особено тези свързани с продавача (семейно положение, удостоверение за наследници, проследяване на собствеността 30-40 г. назад във времето). Ти хем казваш, че сключването на такова споразумение дава възможност за спокоен преглед на всички документи и подготовка за предварителния договор, хем твърдиш как за 2-3 часа могат да се проверят основните неща. Равнопоставеност и коректност към купувача, означава след преглед на документите, той да може да се откаже без обяснения и да си получи парите обратно, но такива клаузи НЕ се допускат.

# 212
 • Мнения: 25
Към теб е, разбира се. Поназнайваме това онова. Себестойност без стойността на парцела няма под 350 евро. И то при бетон от Враня, тухли Форати и трикамерна Рехау. И квото и да ти кажа няма да повярваш, защото си кон с капаци, така че по-добре търси някоя КСС да се поограмотиш как седят нещата.
На нас къщата ни излезна над 500евро/м2 без стойността на мястото, но със обзавеждането. Т.е. за малко над 150к евро се нанесохме. И за да имаш представа колко струва една част от строежа ти давам допълнителни примери:
Бетон 200м3 - около 25к лева
Дограма троен стъклопакет Саламандър, кафява, К стъкло и още не знам какво си - над 200лвм2, а имаме 100м2 прозорци. ОВИ инсталация с термопомпа близо 40к.
Тепърва правим соларната инсталация, и там досега сме на 10к лева, а има още работа.
Пак те съветвам, почни да се занимаваш със строителство, ще станеш милионер. Тъкмо пак се навъдиха такива измислени биснесмени  Peace
Ако трябва да сме точни, цените на бетон са около 140-150 м3, арматура 1.75-1.80, а дограмата е наистина около 200м2, но 5 камерна, цветна, със всички отваряемости
Тези работи ние ги правехме 2015-2016 година. Нали се сещаш, че тогава беше още следкризисен период и цените бяха значително по-ниски от сегашните. Към момента дори бетонът е значително по-евтин от споменатите 140-150лв/м3 и то с включена помпа.
Бетонът от възела, например hydro бетон излиза на цана 84лв без ддс + 7лв помпа + труд/строителна печалба, та всичко под 140 е някой да дойде и да работи на приятелски начала

# 213
 • София
 • Мнения: 898
TafTaf, агенциите с такива практики разчитат точно на това, че хората са масово неподготвени, както са и голяма част от брокерите. Казват само банката ще провери документите, не ти трябва адвокат, на мен дори ми бяха казали не си търси адвокат те само се чудят как да спрат сделките...
И при мен така не искаха да добавят клаузи, обясняваха, че всичко е наред, а се оказа, че собствеността не е ясна. И се опитаха да ме принудят аз да се откажа докато не дойде адвокат и изиска още документи и след като отказаха да ги предоставят развалиха те сделката и ми върнаха капарото. Просто разчитат на лесни сделки със заблудени клиенти, а те масово са такива...
Затова е хубаво човек да работи със специалисти, а не случайният брокер от обявата. И адвокат. И пак невинаги става като срещнеш отсреща такива агенции, ама обикновено като не им мине номера отстъпват....

# 214
 • Мнения: 267
И аз с малко съвсем пресен личен опит от взаимоотношения с агенция от много големите
- лелята, която се води юрист на агенцията (офиса), отказа дори минимална корекция по предварителния договор - корекцията е предложена от супер читав юрист.
- същата тази леля не е изчела всички представени документи, по-конкретно нотариалните актове, че са повече от един и скицата, в резултат в предварителния договор е сгрешена площта на имота, в ущърб на купувача.
- нотариусът, с който работи агенцията, иска някакви безумни допълнителни документи.
- купувачът (ние сме продавачи) явно е дал т.нар. стоп-капаро на агенцията, което доведе до това предварителен договор да се пише на юруш в часовете преди Коледа, за да не си загуби агенцията стоп-капарото и комисионните.
- няма вариант комисионната да се плати 50/50 примерно на предварителен договор и след това при изповядване, според договора на агенцията.Така агенцията вече си е взела двете комисионни на предварителен договор и не показва никаква активност, няма никакъв стимул, защото си е взела парите. Така с комисионните горят и продавач, и купувач, защото на агенцията вече не й пука дали ще се стигне до изповядване.
- със стоп-капарото, по думите на брокера, са "заковали" купувача.

И постовете на Томева са чудесни, но много условни - АКО е читав брокерът, АКО е читав адвокатът, АКО е читав "независимият" оценител. Клиентът - купувач кристални топки ли да си търси или да записва час при гадателка, на която звездите й говорят, за да разберат дали е АКО или Е читав. Наистина ми се иска да беше така, както тя го описва, но реалността в преобладаващата си част е съвсем друга.

Моето мнение за стоп-капарото и другите измишльотини тип "сериозни намерения" - аз сключвам сделка с продавач/купувач, а не с агенцията, и искам да разговарям/преговарям с него за цена и всякакви други условия. Искам да седнем и да ми разкаже, на първи етап, историята на собствеността - наследство, покупко-продажба, публична продан, и т.н. Естествено тези неща подлежат документално на проверка, но ако не искам примерно имот по завещание, нещата приключват в този момент. Искам да договорим цена - ако не се разберем, нещата пак приключват. Ако съм продавач, искам да знам как ще си набавят парите - кеш или с кредит. Стоп-капарото е апетитна хапка за брокерите, за продавач/купувач е money for nothing.

# 215
 • Мнения: 1 055
Точно така е, Meredith. Ама ако клиентът е подготвен, изведнъж става нежелан и с много претенции. В 99% от случаите брокерите просто бутат безкритично към сделка.
man_darin_ka +100%, а ето ти пишеш от гл.т. на продавач.  Секторът просто плаче за регулации. Аз лично виждам, че Tomeva си разбира от работата, но това изопачаване на нещата от реалността много ме дразни.

# 216
 • София
 • Мнения: 1 042
Да, вече и аз се убедих, че купувачът го считат за "зелена тиква", която не стига, че дава много пари, а и могат да го разиграват както си искат големи агенции- брокери и продавачи.
Като си запознат, вече си неудобен и имаш много претенции.
Затова трябва да си отваряме очите на 100 и задължително с адвокат.

# 217
 • Мнения: 25
Да, вече и аз се убедих, че купувачът го считат за "зелена тиква", която не стига, че дава много пари, а и могат да го разиграват както си искат големи агенции- брокери и продавачи.
Като си запознат, вече си неудобен и имаш много претенции.
Затова трябва да си отваряме очите на 100 и задължително с адвокат.
Така е без доверен и проверен аквокат НИКОГА не подписвайте нищо/давайте пари било за “стоп капаро” или каквото и да е

# 218
 • Мнения: 283
Никой не отрича, че Томева си разбира от работата. Дава и много съвети без да е длъжна. Тя обаче като професионалист и от гледна точка на нейният морал и етика представя една утопична ситуация. В никакъв случай не трябва да я слагаме под общ знаменател с дебилните и колеги които дори правописа и правоговора им е чужд.
Много ми харесва, че тя не представлява двете страни. Ами тия които го правят?
Taftaf и аз това пиша, че трябват регулации. Законови, стриктни и безкомпромисни. Брокерството в момента е някакъв Див Запад. Всичко е пожелателно АКО еди си кой е читав. Ако не е ще понесе ли санкция - НЕ.
Освен това с едни стриктни регулации много бързо ще се отсеят читавите брокери. Може да станат по-малко, но ще са далеч по-качествените, а и новопостъпилите ще спазват правилата.
Стоп-капарото си е още един доход като се откажат 10 човека тоя месец и се лапват едни парички от нищото. Само забележете израза "ЗАКОВАЛИ СМЕ ГО". Професионализъм на квадрат е това.
Това е нещо ново за мен на предварителен договор да се плаща комисионна?!? До преди няколко години само не беше така. Може и от град и агенция да зависи.
Друга дивотия е, че трябва да си търсиш адвокат. Масово агенциите имат такъв затова и вземат 3,6%, обаче явно не може да стане човешко. Накрая става една такава половинчата услуга за която си плащаш.
Реално брокера трябва да бъде гарант за сигурност и безпроблемност на сделката. А на практика в 90% от случайте е някакъв нереализирал се току що завършил младеж който не знае къде се намира.

# 219
 • Мнения: 1 055
За съжаление не са само некомпетентните младежи и пишман преквалифициралите се  брокери. Големите агенции задават такива правила, които са само в интерес на брокерите и ограничават до минимум тяхната отговорност, като изкуствено се прехвърля риск най-вече върху купувачите. Белите лястовици са единици – на пазар, в който нормалната ситуация е купувачът да брои стоп-капарото в края на втория оглед, без да е видял нито един документ или даже да е зърнал продавача, клиент с адвокат и разумни искания става веднага неудобен. Ако имотът е добър, такъв се лашва от агенцията на продавача, без той дори да е уведомен и се чака следващ от типа „лапни шаран“. Търсиш ли в район с малко предлагане и голям интерес  и не играеш ли по зададените прецакващи правила, просто си аут от пазара, това е най-лошото.

# 220
 • Мнения: 267
Аз пък съм против регулациите, защото те не работят в България. Кой ще контролира спазването?
Камара на брокерите - вече имаше такъв опит за такава камара - 3-4 от най-големите и най-старите в бранша се бяха пробвали да пробутат проект на закон, зала в Шератон си бяха наели за уж "конференция", за да презентират проекта. И какъв ще бъде резултата, ако това стане - членството в камарата ще бъде задължително, камарата (големите агенции) ще приеме минимални % на комисионната, стоп-капаро и всякакви други простотии, иначе санкция и изключване, т.е. край на бизнеса ти. Накрая ще останат само големите агенции, малките ще загинат, а купувачите и продавачите ще са шараните. Дори не шарани, щото няма с въдица да ги ловят, а направо с бомбички и с мрежи ще ги събират.

А, сетих се за още една простотийка от обявите "Агенцията работи по стандарт EN нам си кой си".

TafTaf, аз съм бясна като продавач, защото има опасност агенцията да провали сделката, а имотът хич не е атрактивен. Ако бях на мястото на купувача, не мога да опиша как бих се чувствала.

# 221
 • WonderLand
 • Мнения: 1 526
To точно затова и много хора се опитват да ги заобиколят, само дето в момента в който идеш на оглед ти набутват да подписваш договор, че ако ти или някой свърззан с теб купи имота от собственика директно и те останат заобиколени им се дължи комисионна от 6 -7%. 

# 222
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 1 595
Да ви кажа честно, за много неща сте прави, но и какво от това. За да си нареди човек пъзела , трябва да познава играта и играчите. Разбира се, че има условности, ако...ако... и разбира се, че ако за едни 100 000 евро не си проучиш нещата, за какво да го направиш...Ами, трябва да се потрудиш да си провериш нещата и тогава да вземаш решение. Дали ще си наемаш личен брокер и кой ще е той. Имаш ли нужда и от адвокат или не, защото юристите , които работят с агенции са много добри, месечно през тях минават  десетки сделки. А може да решиш сам да си търсиш имот и да звъниш по обяви, тогава на когото попаднеш и каквото стане...Каквото и да реши купувачът важно решението да е на база на проучване и претегляне на плюс, минус и на собствения капацитет в тази област.

Преди да депозираш, може да се запознаеш само историята на имота, но не и с документи свързани с продавача/ семейно положение, уд. за наследници и други/ няма как без да ти ги предостави продавача. Но историята  е достатъчна за депозиране на имота,  поне знаеш дали има завещание, ипотеки, възбрани и т.н. 
Аз не мога да знам, но сигурно е така, щом казвате, че ви отказват да вписвате условия по сделка извън някакви стандартни клаузи. Може би е различно.... аз със колегите се разбирам. Да, имала съм възражения, но сме се справяли...може би и защото си избирам, на кого да се обадя, ако обявата се рекламира от много агенции.
И да знаете и при мен стават фалове, въпреки че познавам нещата от кухнята и смея да кажа съм креативна, но понякога не успяваме да купим даден имот, понякога се разминават нещата...., но депозит не сме губили и предпочитам да депозирам парите на агенцията на продавача, докато договоря всичко, хем си спечелвам малко време, но веднага след това депозита се дава на продавача. Агенцията му естествено също съдейства, защото така и тя е сигурна, че той няма да се откаже или да направи сделка с друг купувач и с друга агенция. Най-лесно е, ако агенцията е ексклузивен брокер на продавача, но не всички са такива.

# 223
 • Мнения: 1 055
Tomeva , т.е. с агенции като Явлена, Мирела, Адрес нямаш проблем да се вкарат клаузи по желание на купувача, който ти представляваш, така ли?
Или ако излязат дарения, завещания, представляване на някой наследник с пълномощно и т.н., а купувачът не иска такава сделка, по живо по здраво ви връщат стоп-капарото? Ако случайно нещо не се разберат с продавача за срокове, нотариус, документи или каквото и да било друго - също? И пак не ми отговори защо е нужно договорът за депозит да се сключва с агенцията, а не с продавача, съответно агенцията само да съхранява сумата? Ти също си на пазара, не е възможно да не знаеш и да не виждаш какво обикновено се случва и за какво настояват големи и утвърдени агенции, а не квартални самозвани брокери. Това, което описваш като стандартен процес при вас, изобщо не е обичайната практика. В общия случай, купувачът оставя капарото почти на тъмно (за СС) и стиска палци да има късмет и всичко да е наред при обстойното разглеждане на документите. Ако не - пие студена вода за парите или поема по-висок риск за сделката, отколкото първоначално е искал.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 13:19 от TafTaf

# 224
 • София
 • Мнения: 2 265
Към теб е, разбира се. Поназнайваме това онова. Себестойност без стойността на парцела няма под 350 евро. И то при бетон от Враня, тухли Форати и трикамерна Рехау. И квото и да ти кажа няма да повярваш, защото си кон с капаци, така че по-добре търси някоя КСС да се поограмотиш как седят нещата.
На нас къщата ни излезна над 500евро/м2 без стойността на мястото, но със обзавеждането. Т.е. за малко над 150к евро се нанесохме. И за да имаш представа колко струва една част от строежа ти давам допълнителни примери:
Бетон 200м3 - около 25к лева
Дограма троен стъклопакет Саламандър, кафява, К стъкло и още не знам какво си - над 200лвм2, а имаме 100м2 прозорци. ОВИ инсталация с термопомпа близо 40к.
Тепърва правим соларната инсталация, и там досега сме на 10к лева, а има още работа.
Пак те съветвам, почни да се занимаваш със строителство, ще станеш милионер. Тъкмо пак се навъдиха такива измислени биснесмени  Peace
Ако трябва да сме точни, цените на бетон са около 140-150 м3, арматура 1.75-1.80, а дограмата е наистина около 200м2, но 5 камерна, цветна, със всички отваряемости
Тези работи ние ги правехме 2015-2016 година. Нали се сещаш, че тогава беше още следкризисен период и цените бяха значително по-ниски от сегашните. Към момента дори бетонът е значително по-евтин от споменатите 140-150лв/м3 и то с включена помпа.
Бетонът от възела, например hydro бетон излиза на цана 84лв без ддс + 7лв помпа + труд/строителна печалба, та всичко под 140 е някой да дойде и да работи на приятелски начала
Къде съм писала, че цената е с труд  Shocked
Трудът ни беше над 100лв/м2 само за грубото - да вържат полетата и вертикалите и да налеят бетона.
И ние от Хидробетон взимахме тогава - около 90лв с ДДС, 200 лв машиносмяна на помпата и по 50 лв транспорт на всеки бетоновоз. Можехме да вземеме от местните възли, но като отидохме на място се хванахме за главата  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт