Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Китайските паралелки в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски"

 • 19 842
 • 178
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 057
Линк към предишната тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=658243.195

Скъпи родители и бъдещи възпитаници,

Отварям нова тема за нашите китайски паралелки. Тук ще публикуваме моменти от обучението и развитието ни по образователните направления. Вече работим от седем години, имаме 180 ученика, които изучават китайски език, успешно завърши и първият ни випуск. Екипът вече се състои от шест учители по китайски език - четирима българи и двама китайци. Досега са изпратени над 70 деца в Китай по различни програми, част от завършилите учат по бакалавърски програми в самия Китай. Самата аз, за осемнадесет години като учител, съм успяла да подготвя ученици, които два пъти са ставали първи в Европа, имали са 3то и 2ро място в света на международното състезание Китайски езиков мост. Тъй като китайският език се изучава в осми клас с 20 часа седмично, то е напълно посилно за всеки да го оттренира до достатъчната степен да проговори и към края на обучението да го използва на работно и професионално равнище!

Току що отмина празникът Чундзие - китайската нова година. Всички ние като екип ви поздравяваме и желаем здраве, щастие, късмет и просперитет! Задавайте своите въпроси, с удоволствие ще отговорим на тях!

Ето го нашият поздрав на учители и ученици:

https://www.youtube.com/watch?v=6MDEoYIkSnE

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 17:15 от Zanda Ksurik

# 1
 • София
 • Мнения: 1 057
В следващите постове ще ви покажа какво правим в часовете по китайска култура. Извън изключително интересното съдържание, което обхваща география, история, култура, бит, философия, изкуства, туризъм, китайска кухня и др., ние имаме и обособени часове за приложни изкуства и танци. Тук нашите ученици, с китайската ни доброволка г-ца Хун, танцуват и рецитират древнокитайска поема на голямото честване на Празника на пролетта - китайската нова година, което бе излъчено по китайската телевизия на пров. Джъдзян.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 057
Заповядайте в сайта на 138 СУЗИЕ, където има много репортажи от нашите дейности. Прилагам последния материал, в който има снимки и клипчета от нашите дейности! https://www.138sou.com/index.php/layout/left-center-right/733-138-3

# 3
 • Мнения: 1 866
Здравейте, в момента дъщеря ми е в 4 клас, но не е готова да се премести в друго училище в 5 клас. Още от сега обмислям китайската паралелка за нея за след 7 клас. Мислите ли,че дете без абсолютно никакви знания би се справило с езика започвайки тепърва да го учи в 8 клас?

Благодаря!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 057
Здравейте!
Това е изобщо най-доброто време за започване, тъй като към осми клас децата формират филологическо мислене, вече знаят на добро равнище и английски, който им помага да осъзнават езиковите структури в сравнение. Не на последно място, колкото по-добро е равнището на родния език и познаването на граматичната му структура, толкова по-леко и разбираемо става обучението по китайски. При добро темпо, още през първата година ние стигаме равнище между 2-3 ниво (от шест), като до края на обучението се стига до 4-5. С ниво 4 може да се влезе в китайски университет с пълна стипендия. Не бързайте с инцидентни часове или уроци в школи, защото за мен е безценна първоначалната мотивация и любопитство - обикновено тя продължава 4-5 месеца, за които аз успявам да поставя всички основи на езика по начин, по който децата усвояват структурите за цял живот.

# 5
 • Мнения: 1 866
Здравейте!

Благодаря ви за отговора и най- вече за разяснението за китайски университет! Това още повече накланя везните. Не бях запозната, но тепърва ще се постарая да разуча предимствата и да настроя детето.

Силно се надявам наистина да стане така както го плануваме. Ще наблягаме и на БЕЛ тогава, че за сега наблягаме най- вече на Математика и Английски.

А така ми се иска аз да се върна назад и да съм 8 клас и да се запиша при вас.С такава професия съм, че почти постоянно ми се налага да контактувам с китайски и японски партньори и щеше да ми е ужасно полезно.

Приятен Ден!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 057
Здравейте!

Благодаря ви за отговора и най- вече за разяснението за китайски университет! Това още повече накланя везните. Не бях запозната, но тепърва ще се постарая да разуча предимствата и да настроя детето.

Силно се надявам наистина да стане така както го плануваме. Ще наблягаме и на БЕЛ тогава, че за сега наблягаме най- вече на Математика и Английски.

А така ми се иска аз да се върна назад и да съм 8 клас и да се запиша при вас.С такава професия съм, че почти постоянно ми се налага да контактувам с китайски и японски партньори и щеше да ми е ужасно полезно.

Приятен Ден!


Много сте мила Wink)
В скоро време планираме курсове за възрастни, трябва само да открием най-подходящата форма и време.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 057
В периода 18-21.04.2019 г. се проведе уникален по рода си Учебен лагер за млади китаисти с профил екскурзоводство, който бе съчетан с явяването ни на 12тия Китайски езиков мост за ученици! Лагерът се осъществи с финансовата подкрепа на Институт Конфуций-София.

Нашите участници се представиха блестящо на Моста, Моника Пежгорска спечели и трето място, със специална награда за изключителен талант. Чудесно постижение за участници, учили едва по седем месеца китайски език - трети в страната, на фона на 4000 изучаващи езика!

Прилагаме фоторепортаж от Лагера, ще се радваме колкото се може повече деца да имат възможността да получат най-доброто от достъпното образование в България!

# 8
# 9
# 10
# 11
# 12
# 13
# 14
# 15
# 16
# 17
 • Мнения: 1
Здравейте, родители, учители и читатели! Ученичка съм в 138мо СОУ от 2016 година и искам да ви разкажа малко повече за самото училище! След 7ми клас сама реших, че ще се насоча към това училище с китайски език, защото като всички знаем той навлиза с бясна скорост към бъдещето! Така в училището има две лафки, също така има и столова (в която може да се хранят малките деца), всяка една учебна стая се разполага с интерактивна дъска, има две класни стаи по японски език изцяло ремонтирани, и стигнахме до най-хубавата част а именно - китайската стая "Конфуций"(Различна от скучните училищни стаи, внасяща хармония, спокойствие и вдъхновение).Тя е изцяло ремонтирана, направена е в китайски стил и създава невероятна атмосфера само при отварянето на вратата! Искам да разкажа за невероятните учители, които дават всичко от себе си за нас- учениците! Всяка година идват китайци, които да ни преподават (някои от часовете), както и нашите учителки Яна Шишкова и Лъчезара Николова, които непрекъснато се грижат за нас! Също така всяка година от училището се взимат ученици с добър успех и добро поведение, които могат да се насладят на прекрасния Китай. Аз миналата година имах тази възможност и когато се прибрах в България, бях омагьосана от културата и от отношението на китайслите към нас! Дойдох с още по-голяма мотивация за учене! Атмосферата в това училище е доста приятна, хората също, а учителите са блестящи! В училището се изучават много чуждестранни езици, но един от любимите ми е Китайският. Начина по който те докосват самите учители до този труден за нас език е великолепен! Тази година бях участничка в така нареченото състезание "Китайски езиков мост" завърших на трето място, като искам да отбележа, че това ми беше първото излизане и бях малко притеснена, но както знаете за всичко си има първи път! Самите учители ни дават много, борят се за нас, гонят ни докрай, естествено за да има резултат! Бих искала да посъветвам всеки един родител, който в момента се колебае в кое училище да запише детето си, с две горно вдигнати ръце и два крака ви казвам 138! Просто от това време в което съм в това училище наистина разбрах, какво е ДОБЪР УЧИТЕЛ! Ще се радвам ако и вие стане част от тази невероятна атмосфера! Blush

# 18
 • София
 • Мнения: 1 057
Скъпа Анжи,
Много ти благодаря за високата оценка! Ти си изключителен човек и ще бъдеш блестящ специалист! Продължавай все така да ни радваш с успехите си и да танцуваш по много!

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 15:28 от Zanda Ksurik

# 19
 • София
 • Мнения: 1 057
Добре дошли на предстоящия празник!

Дни на източното изкуство и духовност в София

Събитието е по проект "Възприемане на Източната духовност в Европа", финансиран по Програма Мария Склодовска-Кюри, Хоризонт 2020, Европейска комисия.

Организатори: доц. д-р Антоанета Николова, Лайпцигски университет, Германия/Югозападен университет, България; Катедри "Китаистика", "Индология", "Японистика", междукатедрена специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" при Центъра за източни езици и култури, СУ "Св. Кл. Охридски"; Хайку клуб "София".

Кога: 7-9 юни 2019
Къде: Център за източни езици и култури, СУ "Св. Климент Охридски", София 1303, бул. "Тодор Александров" № 79

◊ ПРОГРАМАТА

7 юни
15:00-20:00 ч.
Изкуство и медитация

Уъркшопи 15:00-18:00 ч.
Кът "Източни вдъхновения"

Зала 6В

1. Медитация Хридаякаша дхарана, водещ: Гергана Захариева, БЙА, 15:00-15:45 ч.
2. Уъркшоп „На един дъх...“: японски рисувателни техники, водещ: Детелина Тихолова, 15:50-16:50 ч.
3. Динамична медитация на петте стихии, водещи: Звездомира Георгиева и Константин Кучев,17:00 -17:50 ч.

Изложби:

1. „Пътят на вятъра“ - калиграфски прочит на хайку, Александър Телалим
2. Картини в японски стил, автор Детелина Тихолова
3. „Цикъл: пролет, лято, есен, зима“ – фото хайку и хайга, автор Зорница Харизанова
4. Класически хайги, автор Венелина Петкова
5. Благотворителна изложба-базар на вишневи цветчета, изработени от плат с японската техника цумами дзайку – Красимира Илева и автори от Български хайку съюз.
6. „Дърво на желанието“, автор Венелина Петкова
7. Демонстрация на темари, автор Антонина Караламбева

Кът на китайската култура:
Зала „Китаистика“

1. Уъркшоп по китайска калиграфия и живопис, водещи Джан Кайюе и Силви Велев, 15:00-16:30 ч.
2. Литературно четене: китайска поезия в оригинал и преводи на студенти от специалност „Китаистика“. Водещ - гл. ас. д-р Веселин Карастойчев, 16:30-17:15 ч.
3. Изкуството на чая: представяне на китайска чайна церемония (Цветелина Недялкова, докторант), 17:15-17:50 ч.

Изложби

1. Изложба на китайска живопис, автор Силви Велев
2. Изложба на студентски фотографии от Китай

Кът на индийската култура:
Зала „Индология“

1. Кукленият театър на Раджастан: кратко представяне и демонстрация, водещ д-р Румяна Дамянова 15:00-15:40 ч.
2. Изработването на пясъчна мандала като изкуство и медитация,  водещ Лора Тодорова, преподавател по йога 15:45-16:40 ч.
3. Рисуване с къна – мехенди, водещ д-р Мона Каушик 16:45-17:15 ч.
4. Работилница „Йога на женствеността“, водещ Стела Сачи-сундари Христова 17:15-18:00 ч.
Изложба на студентски фотографии

Кът на японската култура:
Зала „Японистика“

1. Кандзаши - изкуството на красотата. Работилница за японски украшения – 15.00 – 16.15

2. Уъркшоп и експозиция на икебана с традиционни за икебана керамични съдове, изработени от Иван Опаков с авторски декоративни глазури на Васил Харизанов, НХА. – Сдружение за икебана „Кагецу” 16.30-18.00

Моля желаещите да се включат в уъркшопа да се запишат предварително до 5-ти юни 2019 г. включително, за да могат да бъдат предвидени необходимите учебни материали. Имейл и лице за контакт: marry_kem@abv.bg – Мария Кеменчеджиева, председател на сдружение за икебана „Кагецу”.

Кът на Южна, Източна и Югоизточна Азия
Зала „Индонезия“, зала „Виетнам“

1. Уъркшоп с анклунг (традиционен индонезийски инструмент) – 15.00-16.00
2. Уъркшоп за индонезийски танц – 16.00-17.00
3. Уъркшоп за произношение и писане на тоновете във виетнамския език – 17.00-18.00
Фотоизложба Виетнам и Индонезия

Обща сценична част

18:00-20:00 ч.
1. Встъпителни думи от организаторите
2. Музикални импровизации с индийски музикални инструменти, Константин Кучев
3. Китайска поезия
4. Песен на виетнамски език и танц
5. Песни и стихове, вдъхновени от Изтока, Кери Кийс, САЩ/Литва, Константин Кучев
6. Индийски танци
7. Хайку рецитал на участници в хайку конференцията и хайку клуб „София“
8. Танц на групата към Индонезийското посолство
9. Магията на индийското сари - ревю на студентки, облечени в индийски сарита
10. Представяне на китайски национални костюми (опция) - ревю на студенти, облечени в китайски национални облекла (може да се направи в централното фоайе).
11. Завършване на събитието с почерпка със специалитети от източните кухни

Изложба-базар на книги, посветени на Изтока, централно фоайе

 

8 юни
Конференция „Хайку: възприемане на Източната духовност на Запад“
9:00-9:30 ч. - Регистрация на участниците
9:30-9:40 ч. - Откриване на конференцията

Първа част
9:30-13:00 ч.

Сецуко Айхара, Виенски университет, Австрия
Аспекти на японските визуални изкуства: маски, пейзажна живопис, декоративни екрани и икебана
Проф. Греъм Паркс, Виенски университет, Австрия
Да прекъснеш връзката / Да запазиш непрекъснатостта. Дзен подход към естетическото живеене

Доц. д-р Пламен Антов, Институт по литература, БАН, София
Хайку, чистият деиктизъм: опитът на Хайдегер

Проф. Дейвид Ланю, Ксавиер университет на Луизиана, Ню Орлиънс, САЩ
Ренку, хайку и будизъм

Д-р Людмила Балабанова
Да запалиш една свещ от друга: далекоизточни вдъхновения

Втора част
14:00-18:00 ч.

Д-р Ева Камински, Краковски университет, Полша
Дзенга и хайга като квинтесенцията на европейския образ за духовността на дзен

Гл.ас. д-р Десислава Дамянова, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски”
Родството на хайку с коаните в дзенбудистката философия

Проф. д-р Светлана Стойчева, НАТФИЗ
Превод и понятност на далекоизточната поезия

Доц. д-р Антоанета Николова, ЮЗУ, Благоевград, България / Университет Лайпциг, Германия
Хайку: да влезеш в пълнотата на мига

Стефан Волфшуец, Германия
Развитието на хайку в Германия през 20. век до днес

Мариус Келару, Румъния
Хайку в Румъния: от Ориента към Ориента на ума

18:00-18:30 ч.
Обявяване наградите от национален хайку конкурс на свободна тема и рецитал на наградените
Закриване на официалната част


9 юни

Гинко: Разходка сред природата (Витоша или/и парк) и писане на хайку или други вдъхновения

Вход свободен. Добре дошли!

Автор: Илиана Илиева
Източник: Хайку клуб София
29.05.2019 - 16:21

# 20
 • София
 • Мнения: 1 057
Скъпи любители на китайския език и култура,
Тъй като нашето училище работи в тесни връзки и с Китайския културен институт в София, то имам удоволствието да ви представя една възможност за обучение по ушу (бадзицюен) и калиграфия:

# 21
 • София
 • Мнения: 1 057
Едно прекрасно интервю в "Китай днес" за нашите паралелки!

# 22
 • София
 • Мнения: 4 300
Много позитивна и и тересна тема. Благодаря и още много успехи!

# 23
 • Мнения: 184
Здравейте!
Много интересна и полезна тема. Бих искала да помоля за подробности относно японската паралелка - преподаватели, атмосфера, дейности (след прочетеното съжалявам, че детето не иска да учи китайски).

# 24
 • София
 • Мнения: 1 057
И ето, че изтече тази уникална година, в която получихме като екип огромно удовлетворение от успехите на децата! Направих пръв опит за клипче, което обхваща основните моменти от дейностите на осми подготвителен клас:

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 12:31 от Zanda Ksurik

# 25
 • София
 • Мнения: 1 057
Здравейте!
Много интересна и полезна тема. Бих искала да помоля за подробности относно японската паралелка - преподаватели, атмосфера, дейности (след прочетеното съжалявам, че детето не иска да учи китайски).

Ние имаме междупредметно обучение, което ни отличава от другите училища. Разработили сме курс по китайска култура за японисти, а японистите - по японска култура за китаисти. Японистите ни са страхотен екип - млади и амбициозни, в последните години всички основни награди за ученици на Националното състезание по японски език идват именно от техния труд с децата, а наши ученици заминават за обучение в Япония. Знам, че звуча, като едва ли не платен промоутър на качеството, но наистина си е силно впечатляващо. Това, което мога да предложа е репортаж по откриването на цели три кабинета, спонсорирани от Мицубиши. Иначе самите паралелки имат ФБ страница, напишете в търсачката на ФБ и ще стигнете до колегите. Те са твърде отзивчиви и ще отговорят на всеки Ваш въпрос.Ето и за традиционния ни празник на японските паралелки: https://so-slatina.org/2019/04/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0 … 6%96%87%E5%8C%96/

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 14:48 от Zanda Ksurik

# 26
 • Мнения: 184
Zanda Ksurik, много благодаря!!!!

# 27
 • София
 • Мнения: 1 057
Нищо не може да се сравни с това да се почувстваш оценен. От името на целия екип благодаря сърдечно за тази подкрепа и за добрите думи. Чувстваме се щастливи и ангажирани да работим още по-добре и всеотдайно!

# 28
 • София
 • Мнения: 1 057
И още едно безценно писмо с благодарност към нашия екип!
Няма нищо по-важно от това да чувстваш подкрепата на родителите, за да твориш на воля!

# 29
 • София
 • Мнения: 1 487
Правите ли отворени врати за бъдещи осмокласници? Моето дете по снимки и обяснения едва ли би се запалило, но ако види с очите си , може да се заинтригува да изучава китайски.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 11:27 от bazel

# 30
 • София
 • Мнения: 1 057
Разбира се! Добре сте дошли заедно. Ще се уговорим през годината, когато има подходящи интересни лекции. Най-интересно им е по митология и история.

# 31
 • Мнения: 173
Здравейте, интересувам се дали училището прави дни на отворените врати?.
Предстои ни постъпване в първи клас и искам да посетим училището. До колкото разбирам при предишното ръководство не имало такава възможност, но тъй като виждам, че училището има нов директор от тази година, променили ли са се нещата?

# 32
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Да попитам аз - каква е идеята на по-малките класове 1-4 да се пускат декларации за желан език с избор китайски, след като група се сформира, а учител няма? Въобще защо се слага като опция това и после има излъгани родители и деца?

# 33
 • София
 • Мнения: 1 057
Да попитам аз - каква е идеята на по-малките класове 1-4 да се пускат декларации за желан език с избор китайски, след като група се сформира, а учител няма? Въобще защо се слага като опция това и после има излъгани родители и деца?
Имаме двама учители - български и китайски доброволец. Тази година сме щастливи, че доброволката ни е българист и владее чудесен български. Казва се с българското име Мая и вярвам, че ще е от голяма радост и полза за децата. Не разбирам каква причина имате да бъдете нападателна, след като с целия екип правим всичко по силите си да привлечем кадърни учители. Надявам се, си давате сметка, че учителската професия днес е меко казано непривлекателна, но в наше лице имате надежден партньор, който търси разрешения на проблемите, преди още те да са се появили. Нека си пожелаем една чудесна година - с всички деца, учители и спокойни родители. Китайският ще продължи, както и досега, с още по-добър екип.

# 34
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Не съм нападателна, но у дома имам едно дете, което ме пита кога ще почва китайски. Все още нямало учител. Ако това е трудно да се набавидържи за малките, не го давайте като опция за избираеми предмети.
Все пак се надявам, че ще успеете да намерите учител и да започне обучението.

# 35
 • София
 • Мнения: 1 057
Не съм нападателна, но у дома имам едно дете, което ме пита кога ще почва китайски. Все още нямало учител. Ако това е трудно да се набавидържи за малките, не го давайте като опция за избираеми предмети.
Все пак се надявам, че ще успеете да намерите учител и да започне обучението.

Както казах - има двама нови учители. Китайската ни доброволка българист Мая ще поеме часовете. Вярвам, че досега не сме Ви разочаровали, след като детето пита за уроците и ги очаква с нетърпение Wink) Те са интересни и полезни, отварят мирогледа и разширяват представите за света ни. Успешна учебна година на всички!

# 36
 • София
 • Мнения: 4 834
Проследих приема на дете в китайската ви паралелка след 7-ми клас и любовта, с която бе обградено при вас. Още първото лято детето самО учеше на плажа китайски (с любов!).
Завърши с любов училище, а сега учи с пълна стипендия в Китай.
Изпитвам дълбока благодарност към Zanda, че има едно такова място в света!

# 37
 • София
 • Мнения: 1 057
Предлагам на вашето внимание един разказ за това какво представлява съвременен Китай, как се заражда китайското икономическо чудо и какви са перспективите в двустранните и отношения с тази страна: https://www.bloombergtv.bg/video/yana-shishkova-za-ikonomichesko … razvitie-na-kitay

# 38
 • София
 • Мнения: 1 057
Скъпи приятели!

138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", със съдействието на Институт Конфуций-София, имат честта да Ви поканят на  първия Ден на китайската култура в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" по повод Празника на пролетта - китайската Новя година! Празникът ще се проведе на 01.02, събота, от 09:50 до около 16.00.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

10.00 - Празнично привестствие, представяне на китайските паралелки и разказ за най-големия и любим празник на Китай Чундзие (Китайската Нова година), фоайето на 2ри етаж;

10.45 - работилници по интереси; ще се потопите в света на китайските танци и ще може да си направите фотосесия с китайски тоалети (56 кабинет); заповядайте на игра с чашки и рисуване на маски от Пекинската драма (57 кабинет); традиционно изрязване на украси от хартия, изработване на фенери и китайски възли (58 кабинет, Класна стая Конфуций, 3 ет.);

12.00 - празничен концерт с участие на нашите възпитаници от китайските паралелки 4-11 клас, фоайето на 2ри етаж;

13.30 - работилници (57 каб); кратка лекция за историята на Китай от ХХ век, прожекция на филма "Сбогом спътнице моя" на режисьора Чън Кайгъ, с номинации за Оскар и 25 различни награди, признат за най-добрия филм на Китай на всички времена, Класна стая Конфуций (3ти етаж). Кинопрожекцията ще бъде придружена с чай и китайски сладки.

Добре сте дошли!

# 39
 • София
 • Мнения: 1 057
Скъпи съфорумки,
За съжаление, Денят на китайската култура в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" се отлага за 15.02.2020 г.
Излезе заповад на Министъра за забрана на събирания по време на грипната ваканция.
Ще ви очакваме с вашите седмокласници от 09:50 нататък, за да представим дейностите ни, да ви разкажем за Празника на пролетта, да ви дадем възможност да участвате в цели осем работилници, да получите китайско име, да видите нашите таланти и да изгледате най-прочутия филм на Китай "Сбогом спътнице моя" на Чън Кайгъ, като вкусите китайски сладки и хубав чай!

# 40
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Вчера дойдохме и много се забавлявахме! Чудесни работилнички, много мили и възпитани деца, които обясняваха с радост в очите и любов към Вас и колегите Ви.
Представянето и концертът бяха впечатляващи, плод на голям труд, но и бяха оценени по достойнство от публиката!
Благодаря Ви, на детето му беше интересно, хареса му атмосферата в училището.
Бъдете здрава и все така всеотдайна!

# 41
 • Мнения: 595
И аз се присъединявам към Бръмбарела. Страхотен празник се получи в събота!
Препоръката ми е (ако е възможно) следващия път да ползвате салона или друго по-голямо помещение, защото фоайето беше твърде малко за всички присъстващи.
Децата от китайските паралелки бяха прекрасни!

# 42
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Наистина, пространството и скупчването на толкова много хора беше единственото, което ми направи лошо впечатление. Лично на мен ми стана лошо, седях до прозореца и за секунди около мен се образува пирамида от ръце с телефони на хора, които се изправиха. Не можех да виждам, въздух не ми достигаше. Станах, взех детето, зарязах чанта, телефон, дрехи и минахме най-отзад.

# 43
 • София
 • Мнения: 1 057
Наистина, пространството и скупчването на толкова много хора беше единственото, което ми направи лошо впечатление. Лично на мен ми стана лошо, седях до прозореца и за секунди около мен се образува пирамида от ръце с телефони на хора, които се изправиха. Не можех да виждам, въздух не ми достигаше. Станах, взех детето, зарязах чанта, телефон, дрехи и минахме най-отзад.

В салона не е удачно, опитахме на Коледния концерт Wink) Точно заради това сме написали проект до Общината за разширяване на училището с актова зала. Стискайте палци! Много се радвам, че ви е харесало и че се присъединявате към нас с мисълта за това, че китайският език ще става все по-популярен и имаме нужда от повече пространство! Ще се радваме да подкрепите това с писма до Общината, защото от кмета зависи дали ще направи така, че проектът ни да бъде защитен, при условие, че колегите са направили всичко по силите си да намерят от проекти повече от половината финансиране! Гордея се с децата, благодаря на цялото ръководство и най-вече на усилията на целия учителски екип. Знам как започнахме преди седем години и къде сме стигнали сега! С ваша помощ, ще направим нашето прекрасно училище най-желаното в България!

# 44
 • София
 • Мнения: 1 057
По повод нашия Ден на китайската култура, получихме поздравителен адрес от г-н Димитър Бойчев, Председател на групата за приятелство България-Китай в Народното събрание!

# 45
 • София
 • Мнения: 1 057
Радвам се на възможността да Ви включа виртуално в нашето прекрасно тържество, което проведохме на 15.02.2020 г.!

# 46
# 47
# 48
# 49
# 50
# 51
# 52
# 53
# 54
# 55
 • sofia
 • Мнения: 419
Не препоръчвам, много е слаба подготовката.

# 56
 • Мнения: 103
Не препоръчвам, много е слаба подготовката.

Здравейте, много общо казано, може ли повече подробности? Благодаря!

# 57
 • София
 • Мнения: 1 057
Не препоръчвам, много е слаба подготовката.
Регистрацията Ви е от един ден насам и сте я направила/направил САМО, за да напишете мнение тук. Аз не бих могла да предположа кой се крие зад анонимния Ви профил - представител на конкурентно училище? Със сигурност недоброжелателен човек, който е решил, че е редно да унищожи всичко, което с колектива ни сме постигнали. За щастие, имаме много добър начин да се защитим от такива, като Вас. Имаме практика на отворени врати постоянно и по всяко време за всеки родител, който пожелае. Свържете се с мен на лични, елате с Вашия седмокласник, послушайте часовете ни, вижте атмосферата, говорете с учениците ни и учителите. Мисля, че именно по този начин е редно да се прави информиран избор. Що се касае до подготовката, която аз и екипът ми даваме - такава няма равна не само в България, но и на световно равнище в областта на китайския език, доколкото миналата година имаме ОСЕМ ученика от осми клас, покрили ниво 3 за по-малко от година учене. Това ниво бе обмисляно като изходно ниво по езика в ДВАНАДЕСЕТИ клас в новите учебни програми.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 16:54 от Zanda Ksurik

# 58
 • София
 • Мнения: 1 057
138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски"

Започва доставка на обедна храна по домовете за учениците от 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", за семействата им и за възрастни хора.
Отворена е платформата за дигитално закупуване на училищни купони Healthy school https://healthyschool.orak365.net/ , в която се предлага възможност на семействата да поръчват от кетъринг менюто на 138. СУЗИЕ обяд за вкъщи.

Могат да се поръчват и повече на брой порции, които да обслужат всички потребности за изхранване на семействата, а доставката на адрес ще бъде изпълнявана безплатно от фирма партньор при най-строги мерки за дезинфекция и спазване на всички изискванията за хигиена и предписанията за пълна безопасност.
Чрез системата може да бъде подарен и обяд на възрастен човек.

Правим следните пояснения:
- От регистриран родител – поръчка на обяд за свое дете, учещо в 138. СУЗИЕ или за други деца на същия адес (след въвеждане данните и алергени за тях можете да отворите профили на всички ваши деца независимо дали учат в 138. СУЗИЕ). В следващите дни ще бъде реализиране опцията за поръчка от вас към трети лица на друг адрес (други деца в нужда, близки възрастни или непознати самотни хора).
- Нерегистрирано лице (родители на ученици от 138. СУЗИЕ, родители на ученици от друго училище ) следва стъпки за регистриране на профили и за поръчка:
https://smartercard.bg/Hel…/Rukovodstvo_smartercard_bp2.pdf…
(при възникнали пречки звъннете на 0886 002 209).

Заплащане – само чрез използване на кредитна или дебитна карта, което гарантира липсата на контакт с хора.
Предаването на храната – по безконтактен начин – доставя се до вратата на дома и се предава без да има контакт с получателите; при заявка ще получите инструкция за безконтактното предаване.
Транспорт – безплатен за получателя; по хигиеничен и безопасен начин.
Подготовката на храната – при строг контрол и наблюдение от Агенцията за безопасност на храните и Столичното РЗИ.

В създалата се ситуация, се наложи да реагираме и да приспособим максимално бързо учебния процес към новите условия. Всички ученици продължават обучението си пълноценно, благодарение на възможностите, които предлага интернет и бързата и професионална адаптация на преподавателите.

Благодарим на нашите партньори от @ОРАК, @Mastercard, @Yellow Taxi и @Joe Catering които спомагат за дигитализирането на още един елемент от живота в училище, който ще улесни максимално родителите и ще направи услугата на Healthy school достъпна и вкъщи.

Иновативна дигитална платформа, улесняваща процеса по закупуване на училищен обяд за децата, като спестява време и усилия. Сега, грижейки се за обяда на своите деца...
https://healthyschool.orak365.net/

# 59
 • София
 • Мнения: 1 057
Ето че настъпи моментът да се разделим с нашите изключителни дванадесетокласници!

Пет години вие ни радвахте с таланти, чар, хъс и заразително веселие. Пет години бяхте наши другари и партньори и съградихте с нас не само китайската паралелка, но и допринесохте за развитието на цялото ни училище, защото танцувахте, играхте, пяхте, промотирахте, водехте събития, озвучавахте всеки концерт. Заразихте с плама си всички, защото активно участвахте в ученическия съвет!

Мило ни е и леко тъжно да се разделяме с вас, още повече дистанционно. Но се надяваме да запомните всички ни с цялата ни обич и подкрепа. Затова подготвихме поздрав за вас от осми клас и учителите по китайски език.

На добър час, скъпи колеги!

https://www.youtube.com/watch?v=bul4etPfEQY&feature=youtu.be

# 60
 • София
 • Мнения: 4 834
Мили, завършващи китайската паралелка деца ,  попътен вятър!
Занда, толкова е затрогващо споделеното, ти си щастлив човек!

Аз съм без дъх от изгледаното.
Моето дете ще завърши 91 НЕГ и няма нищичко от това.

# 61
 • София
 • Мнения: 1 057
Мили, завършващи китайската паралелка деца ,  попътен вятър!
Занда, толкова е затрогващо споделеното, ти си щастлив човек!

Аз съм без дъх от изгледаното.
Моето дете ще завърши 91 НЕГ и няма нищичко от това.

Трогната съм от оценката! Това ми е целта - едни приобщени и щастливи деца, които чувстват практическата полза от наученото!

# 62
 • София
 • Мнения: 1 057
Слушам вече дни наред дебати за успеха и неуспеха на дистанционното обучение. Мога да говоря за моя опит като учител. Намерих много нови подходи и начини за мотивация, научих се да давам малки задачи всеки ден, които ми отнемаха тонове време да проверя, но караха децата постоянно помалко да пишат и четат.
С тези дребни стъпки направихме гигантски прогрес. Спасих деца, които при нормалното обучение, щяха да ми отпаднат в осми клас. Това са най-малко ТРИ човешки живота и кариери. Да не говорим за другите, които укрепнаха, и днес ми пращат страхотни съчинения на китайски.
Ето ви съчинение дневник за края на годината на едно от момчетата. Напомням - учили са девет месеца само. Вижте с Гугъл транслейт за какъв обем материал и тематично разнообразие става въпрос. И бъдете сигурни - всяко от децата е плюс минус толкова добро и старателно! Гордея се с тях, а най-вече, важното е, че те започнаха да се гордеят със собствения си труд и да искат повече и повече!

二零二零年、六月、八号,星期一
我妈妈有一份新的工作,她要去北京。我们去北京。我家里有九口人:我妈妈、爸爸、哥哥、弟弟、姐姐、妹妹、婆婆、奶奶和爷爷。还有一只狗。我的狗叫贝贝。我妈妈是教授。他从早上到中午在北京大学工作。我爸爸是医生。他从早上到晚上在医务所工作。我奶奶和爷爷已经退休了。我婆婆也已经退休了。我家有三层。第一层有一个大厨房、两个小游戏室和一个卫生间。还有长过道和一个很大阳台。二层有一个主卧、五个次卧还有一个大洗澡间。三层有大阁楼。我的房间在洗澡间对面。我姐姐的房间在大阳台前面。我弟弟的房间在大阳台和洗澡间中间。我婆婆房间在我弟弟的房间和我姐姐的房间中间。在三层我爸爸存放木柴、伏特加、旧电视机、电脑和录音机、一件大衣和一双皮鞋。

二零二零年、六月、九号,星期二
今天我妹妹生病了。他不舒服。她嗓子红、有咳嗽、她大便不出来。还头疼。我们去医院。我家离医院很远。你先要过马路、上八十九路公共汽车。第六站下。然后你要坐地铁,第三站下。你要坐有轨电车。第七站下然后过马路,往北走以后往东拐就到了。我们走路的时候儿谈话。我们去医院。我对医生说我妹妹生病了。医生对妹妹说张嘴。我妹妹张嘴。医生对我说别担心。医生说他要吃多水果、喝一点儿水、不吃面条、椰子、李子、苹果、面包等等。医生开药。他对我说我妹妹要吃药。

二零二零年、六月、十号,星期三
今天我要去邮局寄一封航空信和两封平信买邮票、两沓儿信封。还买三套信纸。我家离邮局很远。到邮局你先要过马路,坐地铁。第十六站下然后要上八十八路公共汽车。第八站下。然后要上七路有轨电车。第三站下然后你要过马路,往北拐,一直往前走,上六无轨电车。第九站下就到了。邮局在天安门和颐和园中间。我要给我爸爸一个打电话。我跟我奶奶、爷爷和婆婆买信纸、信封和寄一封航空信和两封平信。还买邮票等等。一共十八块、八毛七。
邮局里很热闹。

二零二零年、六月、十一号,星期四
今天我们去长城。长城离我家很近。只要过马路、一直往前走然后坐八十路公共汽车,第三站下。就到了。我们去售票处买票。我买四张票。我跟妈妈、爸爸和爷爷一起去长城。今天下雨了。因为下雨了所以我们进去一座冷饮店等雨停了。过十五分钟雨停了。太阳出来。在长城我们吃午饭。我们吃米饭、牛肉、饺子和面包。

二零二零年、六月、十二号,星期五
今天我去新学校。在校园有很多学生。同学们打篮球、踢足球等等。今天我们有三四节汉语、一节数学、一节文学和五节英语。我汉语老师叫安娜。她三十九岁了。他爱好是打球、写汉字和看电影。我文学老师叫阿里。他三十三岁了。他爱好是游泳、旅游和打篮球。我数学老师叫高开。他二十一岁了。他爱好是看电视、读书、看电影。我英语老师叫张志成。他五十六岁了。他爱好是打太极拳、散步和买东西。今天很有意思。

二零二零年、六月、十三号,星期六
今天我们去餐厅吃中餐。我家离餐厅很近。只要过马路忽然往前走忽然要坐地铁。第八站下,过马路,往北拐就到了。我喜欢吃小吃、米饭、饺子、面条等等。我订几个菜。我订了米饭、蛋糕、豆腐、面包等等。菜很好吃。我喜欢吃中餐。中国人用圆桌吃饭,我们用长方桌吃饭。中国人用筷子吃饭,保加利亚人用叉子、勺子、刀子吃饭。今天很有意思!

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 20:19 от Zanda Ksurik

# 63
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Ох, думи нямам! Всъщност имам, но са слаби... Толкова се радвам, че има така отдадени на делото и посветени на децата учители като Вас. Това е дарба и огромен, титаничен труд! Добре, че Ви има:hibiscus:

# 64
 • София
 • Мнения: 1 057
Ох, думи нямам! Всъщност имам, но са слаби... Толкова се радвам, че има така отдадени на делото и посветени на децата учители като Вас. Това е дарба и огромен, титаничен труд! Добре, че Ви има:hibiscus:

Благодаря за добрите думи!

# 65
 • София
 • Мнения: 1 057
Днес е денят на културното и природно наследство на Китай. Празненствата основно ще се проведат в Гуейлин, Гуанси-джуански автономен район. Празнува се през втората събота на юни. Нашите деца всяка година участват в Летен лагер, който се провежда в Китай, и могат с очите си да видят красотите на страната!

Ето едно въведение в някои от забележителностите на Китай:

https://www.youtube.com/watch?v=pg4PITkBahU

# 66
 • София
 • Мнения: 4 834
Занда, възможно ли е да преписано?  Изхождам от наблюдение на гимназисти, за които това е нормална, ежедневна практика.

# 67
 • София
 • Мнения: 1 057
Занда, възможно ли е да преписано?  Изхождам от наблюдение на гимназисти, за които това е нормална, ежедневна практика.
Не е Wink) Това момче направи собствен учебник върху изучавания материал, като се консултираше с мен през цялата година как най-добре да си запише обясненията по граматика. Но останалите са също толкова добри. Просто в начина на преподаване е умението за боравене с теми и те са добре овладяни по време на час. Да се благодарим, че имаме 720 часа език само за една година - това е повече от 8-9 години ходене по частни школи като обем часове и информация.

# 68
 • София
 • Мнения: 1 057
Ето още съчинения. Преди редакцията слагам, за да се види по индивидуалните грешки как е работено:
我叫紫薇 ,十四岁了,我是保加利亚人。我家里有十二口人:我妈妈、爸爸、叔叔、阿姨、奶奶、爷爷、一个姐姐、一个哥哥、两个弟弟,一个妹妹,还有我。我们还养了一只小黑狗、一只小白猫 和一只彩色的老鹦鹉。我住在索菲亚,可是我爸爸有新工作,他在中国。二零二零年八月二十九号我们去了爸爸那儿(中国)。
     我爸爸是银行家,他在北京银行工作。我妈妈是老师,她在我的中学工作。阿姨和叔叔是教授,他们在我姐姐和哥哥的北京语言文化大学工作。奶奶和爷爷已经退休了。两个弟弟和妹妹都在小学学习,弟弟们是四年级的学生,妹妹是三年级的学生。我们家比较大,是三层高的房子。我家里有十二个房间 ---- 客厅、餐厅、厨房、我妈妈爸爸的卧室。楼上还有次卧(我哥哥的)、、 其它三个卧室,还有两个小游戏室(我和我弟弟的)。我的房间里有两张床、两张书桌,在书桌上有几本练习本和一台电脑。房间里还有两把椅子、一张桌子、一个大衣柜和两个书架。家里有三个洗澡间和三个卫生间。
第一天
    在我的城市 有很好的中餐馆 。中餐跟西餐不一样。我和家人常常去那儿吃饭。我喜欢吃米饭和馒头,我也 喜欢喝绿茶。今天是二零二零年九月九号,星期五,我们那儿吃了晚饭。
        第二天
今天二零二零年九月十号,星期六。中午我买了两支圆珠笔、三支铅笔、五本练习本、一本中保文词典和一本英德文词典。
第三天
     今天二零二零年九月二十号,星期二。现在是早上九点,三个小时后我要去学校。学校离家不远。只要过马路,一直往前走,就到了。学校后边儿有书店。我是八年级的学生,学习汉语、德语、数学和哲学。我有很多新朋友。我喜欢跟同学们去图书馆看书或者打篮球。老师们很好。高开三十五岁了,他是数学老师。史密斯二十八岁了,他教哲学,张正生四十五岁了,他是 汉语老师,还有李大年,他四十岁了,他是德语老师。
       第四天
          今天二零二零年九月二十四号,星期五。我去医院看了医生。今天我头疼、嗓子红,我鼻子也很疼。刘天华大夫对我说我要喝茶,他给我开了药。明天我要跟我哥哥一起去邮局给我们的保加利亚朋友寄两封信。到那儿先要过马路,往北拐然后坐七十三路公共汽车。你要在第二站下,过马路。邮局在友谊饭店左边。
         第五天
       今天二零二零年九月二十五号,星期日。中午十二点整天气很晴朗也很热。我跟我家人在 长城散步。然后 我们去医院看我奶奶了。
        第六天
今天很有意思。下课以后 我跟姐姐去衣服店 买了 东西。我买了一双黑皮鞋、黄衬衫和 红衬衫。我们买了东西以后去了巴克 ,喝了卡布其诺,然后我们回了家 。我洗了澡以后就去睡觉了 。

# 69
 • София
 • Мнения: 1 057
Ето го същото съчинение с моите редакции. Те коригират и ми дават окончателен вариант.

# 70
 • София
 • Мнения: 1 057
От 2020 / 2021 г. в 138.СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" се открива паралелка ПРОФЕСИЯ „ОРГАНИЗАТОР НА ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНТСКА ДЕЙНОСТ“ с интензивно изучаване на чужд език Английски език, втори чужд език – Корейски език.

На 13 декември 2019г. Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея у нас се срещна с Иван Стоянов - Директор на 138. СУЗИЕ.

# 71
 • София
 • Мнения: 1 057
Няма нищо по-ценно от признанието за работата на екипа ни!# 72
 • София
 • Мнения: 1 057
И ето че приключи тази необичайна учебна година!
В кратък филм сме събрали всичко, извършено от децата и учителите през годината!
Можете да усетите радостта и интереса, ученолюбието и ангажираността, цялата атмосфера на нашата уникална паралелка:
https://www.youtube.com/watch?v=IPbBkJWjqJM&feature=youtu.be … DiXZvlHqdNUkHrjDU

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 13:29 от Zanda Ksurik

# 73
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Няма как човек да остане равнодушен!
Чудесно е да усетиш атмосферата в презентацията, да се докоснеш до ентусиазма на децата и професионализма на преподавателите!

# 74
 • София
 • Мнения: 1 057
Няма как човек да остане равнодушен!
Чудесно е да усетиш атмосферата в презентацията, да се докоснеш до ентусиазма на децата и професионализма на преподавателите!

Благодаря за оценката! Blue Heart

# 75
 • София
 • Мнения: 1 057
И още едно изключително признание от наш родител!

# 76
 • София
 • Мнения: 1 057
През есента нашето училище ще посрещне своите възпитаници с една нова, свежа и прекрасна визия!

# 77
 • Мнения: 103
Уау прекрасно е, дано в понеделник да имаме късмета да е класирана във вашето училище.

# 78
 • София
 • Мнения: 4 834
А дали има и нов учител по английски, специално за китайската паралелка питам? Т

# 79
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
През есента нашето училище ще посрещне своите възпитаници с една нова, свежа и прекрасна визия!Ооо, хич няма да чакаме есента:grinning:
Още във вторник мислим да се насладим на тази красота, когато дойдем да се запише по първо и единствено желание - китайската паралелка на 138 СУЗИЕ! От шести клас си го е наумила дъщеря ми, а забележителното е, че на 14.07 има рожден ден, става на 14 години и ще си подари началото на едно уникално пътешествие!

# 80
 • София
 • Мнения: 1 057
А дали има и нов учител по английски, специално за китайската паралелка питам? Т
Не знам кого визирате Wink Не съм следила кой е бил досега? Ако искате, кажете ми на лични, но преди началото на годината не мисля, че ще има пълна яснота.

# 81
 • София
 • Мнения: 1 057
Много се радвам! Добре ни е дошло детето, Бръмбарела! Няма нищо по-ценно самото дете да желае да изучава нещо, тогава имаме онази искрица, която можем да превърнем във вулкан!

# 82
 • София
 • Мнения: 1 057
Уау прекрасно е, дано в понеделник да имаме късмета да е класирана във вашето училище.

Стискам палци! Дано всички седмокласници са се насочили към най-правилните за тях специалности и училища!

# 83
 • София
 • Мнения: 1 035
А във вторник като дойдем да се запишем (дай Боже) или да подадем за второ класиране, дали ще ни пуснат да ги видм на живо тези красоти? На кой етаж са?

MamaBlonde, за коя паралелка кандидатствате?

# 84
 • София
 • Мнения: 1 057
А във вторник като дойдем да се запишем (дай Боже) или да подадем за второ класиране, дали ще ни пуснат да ги видм на живо тези красоти? На кой етаж са?

MamaBlonde, за коя паралелка кандидатствате?

Качете се на последния етаж! Там ще видите също китайските и японските кабинети.
# 85
 • София
 • Мнения: 1 035
Zanda Ksurik, благодаря. Дано само ни пуснат.

# 86
 • София
 • Мнения: 1 057
Zanda Ksurik, благодаря. Дано само ни пуснат.

Няма нито една причина да не Ви пуснат. Кажете, че искате да разгледате новия четвърти етаж просто Wink)

# 87
 • София
 • Мнения: 4 300
Голяма красота! Дано учениците да се радват на присъствена учебна година.

# 88
 • Мнения: 103
Lila подредени са китайски,  японски и туризъм,  но бала не е особено конкурентен за това съм се отдала на молитви и надежди.

# 89
 • София
 • Мнения: 1 057
Скъпи родители,
С радост искам да ви запозная с резултатите от нашата приемна кампания.

(2017)   138 СУ "Проф. В. Златарски"       1384 Чужди езици - КитЕ; АЕ
211.000    381.250      

(2018)   138 СУ "Проф. В. Златарски"       1384 Чужди езици - КитЕ; АЕ
244.750    297.500      

(2019)   138 СУЗИЕ "Проф. В. Златарски"   1384   Чужди езици -   КитЕ; АЕ
324.500               389.500  

 (2020)   138 СУЗИЕ "Проф. В. Златарски"   1384   Чужди езици -   КитЕ; АЕ
347.500               475.000  

Виждате потенциала в тези резултати и може да сте сигурни, че ни чакат чудесни години заедно. Защото, ако има мотивирани ученици, подкрепящи родители и амбициозни учители - това е най-добрият път за постигането на успеха на едно дете.
За пръв път балът за китайската паралелка е и най-високият от всички паралелки в училището. Заедно ще развием училището ни така, че когато децата завършат, дипломата им да показва, че са в топ десет на всички български училища. Целият екип работим неуморно за това и се стремим да дадем най-добрите условия и обучение, достъпно в образователната ни система!
Поздравления за всички, които получиха своя шанс с паралелката!
Очакваме ви с радост септември и ви пожелаваме едно чудесно лято!

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 10:31 от Zanda Ksurik

# 90
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Браво,
Страхотен успех за Вас, като преподавател! Максималният бал е скочил с 86 точки!!! Основната заслуга за това е Вашата всеотдайност, професионализъм и любов към децата!
Много съм щастлива, че дъщеря ми има този шанс, да учи на такова благодатно място!
Бъдете здрава, усмихната и много, много щастлива!

# 91
 • София
 • Мнения: 1 057
Браво,
Страхотен успех за Вас, като преподавател! Максималният бал е скочил с 86 точки!!! Основната заслуга за това е Вашата всеотдайност, професионализъм и любов към децата!
Много съм щастлива, че дъщеря ми има този шанс, да учи на такова благодатно място!
Бъдете здрава, усмихната и много, много щастлива!

Heart

# 92
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Здравейте отново,
Настроението е ваканционно, вълненията покрай изпити, класиране, записване отминаха.
Време до началото на учебната година има доста, но искам да попитам кога ще има информация какви неща трябва да набавим?
Учебници, специални тетрадки, помагала, материали?
Неприятна ми е лудницата Септември, иска ми се по- рано да ги приготвя.
Любопитно ми е и какво е разпределението по пол в паралелката?

# 93
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Ще има ли китайски за малките ученици? Миналта година, макар че беше кратко, моето дете много хареса китайски и иска и тази година да ходи.

# 94
 • София
 • Мнения: 1 057
Здравейте отново,
Настроението е ваканционно, вълненията покрай изпити, класиране, записване отминаха.
Време до началото на учебната година има доста, но искам да попитам кога ще има информация какви неща трябва да набавим?
Учебници, специални тетрадки, помагала, материали?
Неприятна ми е лудницата Септември, иска ми се по- рано да ги приготвя.
Любопитно ми е и какво е разпределението по пол в паралелката?

Добре дошли в паралелката!
Не бързайте с нищо и почивайте пълноценно! Преди началото на учебните занятия ще имаме специална родителска среща обучение за родители. На това обучение ще Ви покажем как да контролирате учебния процес, как да имате правилна перспектива към самия език, дори ще Ви научим на йероглифи и какво да очаквате като специфика. Информацията за датите ще бъде качена на сайта!

# 95
 • София
 • Мнения: 1 057
Ще има ли китайски за малките ученици? Миналта година, макар че беше кратко, моето дете много хареса китайски и иска и тази година да ходи.

Здравейте!
Планираме обучение по китайски език за 3ти и 4ти клас, но всичко ще зависи от общата обстановка и това дали ще се пристъпи отново към дистанционно обучение. Надяваме се всичко да е присъствено и да имаме нормален учебен процес!

# 96
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Ще има ли китайски за малките ученици? Миналта година, макар че беше кратко, моето дете много хареса китайски и иска и тази година да ходи.

Здравейте!
Планираме обучение по китайски език за 3ти и 4ти клас, но всичко ще зависи от общата обстановка и това дали ще се пристъпи отново към дистанционно обучение. Надяваме се всичко да е присъствено и да имаме нормален учебен процес!
И ние се надяваме.

# 97
 • София
 • Мнения: 1 035
На това обучение ще Ви покажем как да контролирате учебния процес, как да имате правилна перспектива към самия език, дори ще Ви научим на йероглифи и какво да очаквате като специфика. Информацията за датите ще бъде качена на сайта!

Това дали се отнася и за японската паралелка?

# 98
 • София
 • Мнения: 1 057
На това обучение ще Ви покажем как да контролирате учебния процес, как да имате правилна перспектива към самия език, дори ще Ви научим на йероглифи и какво да очаквате като специфика. Информацията за датите ще бъде качена на сайта!

Не бих могла да кажа, а и колегите в момента са в Япония, за да ги питам. Със сигурност ще има родителски срещи за всички осми класове преди началото на учебната година!
Това дали се отнася и за японската паралелка?

# 99
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Добре дошли в паралелката!
Не бързайте с нищо и почивайте пълноценно! Преди началото на учебните занятия ще имаме специална родителска среща обучение за родители. На това обучение ще Ви покажем как да контролирате учебния процес, как да имате правилна перспектива към самия език, дори ще Ви научим на йероглифи и какво да очаквате като специфика. Информацията за датите ще бъде качена на сайта!
[/quote]

Благодаря, звучи много интересно!
Пълноценна почивка и на Вас!

# 100
 • София
 • Мнения: 1 057
РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ОСМИ КЛАС

Уважаеми родители,
Родителската среща за осми клас ще се проведе на 10.09.2020 г. /четвъртък/ от 18:00 до 19:00 ч. в 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“. За 8В клас срещата ще е в 58ми кабинет (по стълбите на последния етаж вдясно).
Добре сте дошли!

# 101
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Благодаря!

# 102
 • София
 • Мнения: 1 057
Нашите паралелки празнуват цели три празника тези дни!

Националния празник на КНР на 01.10!

Международния ден на Институтите Конфуций!

Празника Средата на есента!

За да поздравим нашите китайски приятели, записахме една красива и позната песен на български и китайски, като се включиха наши възпитаници от 8ми до 10ти клас.

Емма от 9В режисира този клип! Благодарим на нея и всички участници!

В тези сложни времена ние дълбоко вярваме, че пътят ни минава през радост и емоции, през красиви спомени и съвместен труд! Маските бяха свалени за секунди, докато се записваше клипът, но така си припомнихме колко важни и прекрасни са детските усмивки!

Бъдете здрави и пейте с нас!

https://www.youtube.com/watch?v=DrtQzxqGB2E&feature=youtu.be … fLpl7Qx7HARiNnOfg

# 103
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Толкова сте мили и одухотворени, усмихнати и задружни! Първото нещо, което насочи вниманието ми към китайската паралелка беше атмосферата на добронамереност, сплотеност и привързаност. Като се прибавят необятните перспективи, които носи владеенето на китайски, Вашата посветеност на децата и професията и неуморната Ви работоспособност, не остана грам колебание къде ще учи детето след седми клас.
 Сега съм една спокойна майка, всеки ден дъщеря ми се прибира усмихната и в настроение!  Аз пък редовно си чета от тетрадката по култура на Китай, много е интересно.
 Благодаря Ви от сърце!

# 104
 • София
 • Мнения: 4 834
Красиви хора сте се събрали!
Радвам се за вас!
Бъдете здрави и все така щастливи!
Занда, благодаря!

# 105
 • София
 • Мнения: 1 010
Яна, благодаря Ви. Нашата вече 20-годишна девойка е на ти с китайския, благодарение основно на Вас. Преместихме я от 18-о училище в 138-о, за да я спасим от неадекватен преподавател там. Не знаехме на какво съкровище попадаме, само се надявахме славата Ви да е действителност.

Вие сте ми образец за учител. Иска ми се още дълги години да можете да вършите полезната си работа и да се радвате на резултатите от труда си.

# 106
 • София
 • Мнения: 1 057
Изключително съм развълнувана от реакциите ви!!
Наистина е трогателно! Децата са най-важните! Те трябва да имат шанс и ви благодаря, че заедно с нас ги подкрепяте и напътствате!
Сърдечни поздрави! Винаги съм на разположение!

# 107
 • София
 • Мнения: 1 057
Толкова сте мили и одухотворени, усмихнати и задружни! Първото нещо, което насочи вниманието ми към китайската паралелка беше атмосферата на добронамереност, сплотеност и привързаност. Като се прибавят необятните перспективи, които носи владеенето на китайски, Вашата посветеност на децата и професията и неуморната Ви работоспособност, не остана грам колебание къде ще учи детето след седми клас.
 Сега съм една спокойна майка, всеки ден дъщеря ми се прибира усмихната и в настроение!  Аз пък редовно си чета от тетрадката по култура на Китай, много е интересно.
 Благодаря Ви от сърце!

Няма нищо по-хубаво от това!! А интересното тепърва предстои!

# 108
 • София
 • Мнения: 1 057
Днес е патронният празник на 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски"!
Нашите осмокласници подзравиха всички с уникални поздрави, които може да видите тук:
Код:
https://www.facebook.com/Chinese.138/?ref=bookmarks

Особено ни потресе Емил Дашев, който написа цяла поема за китайските паралелки:

Слог, по слог, черта и точка,
всичко пишеш без отсрочка.
С равен тон или нагоре,
бързо ти го прецени ...
Но за вярна комбинация,
тук пин-ин е твойта ориентация.
Чертореда е съществен,
щом го знаеш … пееш песен.
Но приятелю поспри и недей тъгува ти.
Срещнеш ли се с таз цивилизация,
ще откриеш за нови знания огромна дестинация.
Виждаш елементите са пет, багуа осем,
но пък цикълът се сменя на шейсет...
Ако търсиш И-дзин на промените -
тук насочвай твоето полезрение.
Яна, Лора, Лъчезара - нашите учители
са и колеги… и пътеводители.
Те добре познават Пътя на коприната и
даряват с шепи … вдъхновение за всеки.
Тук при нас не само ще пораснеш,
но и като силна личност ще израснеш.
И за миг не се чуди...
със китайски се захващай ти!
Искаш ли живота си да промени -
в 138-мо заповядай ти!
Тук учителите са колеги,
а съучениците - приятели.
Заедно се учим от предизвикателства,
без излишните ласкателства.
Не единствено уроци по езици,
всеки ден - уроци на живота!
Мирогледа си преобразяваш и
все по-осъзнат човек ти ставаш.
Така, че търсиш ли промени, качество и мотивация,
това е вярната ти дестинация!
         Емил Дашев, 8В

# 109
 • близо до планината,почти в гората
 • Мнения: 44
Браво на това дете! Такова старание показва сърдечна отдаденост и посветеност. Щастливи деца, доволни родители, горди учители.
Чудесно!

# 110
 • София
 • Мнения: 1 057
Браво на това дете! Такова старание показва сърдечна отдаденост и посветеност. Щастливи деца, доволни родители, горди учители.
Чудесно!

Heart
Стараем се в това трудно време да дадем на децата нормалност, стимул, цел и посока. Да ги радваме всеки ден с много любопитни знания и да разширяваме мирогледа им. Вие сама виждате колко труд полагаме, за да не останат необгрижени в тази най-трудна и отговорна година. Благодаря за подкрепата!

# 111
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Здравейте, днес ни дадоха книжка и диск за Китай.
Искам да попитам някой знае ли какво е това?

От тази книжка е
За съжаление тази година, явно заради ковида, за малките (трети клас) няма СИП китайски. Дано след като отшуми пандемията да може да се сформират групи. Детето ми миналата година ходи на китайски и много му хареса.

# 112
 • Мнения: 1
Здравейте, днес ни дадоха книжка и диск за Китай.
Искам да попитам някой знае ли какво е това?

От тази книжка е
За съжаление тази година, явно заради ковида, за малките (трети клас) няма СИП китайски. Дано след като отшуми пандемията да може да се сформират групи. Детето ми миналата година ходи на китайски и много му хареса.

Здравейте! Аз отговарям тази година за 3 и 4 клас, СИП има, моля, пишете ми на лично да добавя детето Ви Simple Smile много се радвам, че му е харесало!

# 113
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Писах Ви. Дано да може да участва и детето ми в този СИП. А защо не е включено в групата, при положение, че няколко пъти питах, не е ясно.

# 114
 • София
 • Мнения: 1 057
Писах Ви. Дано да може да участва и детето ми в този СИП. А защо не е включено в групата, при положение, че няколко пъти питах, не е ясно.
За това питайте класния ръководител. Г-ца Кралева е обикаляла по всички трети класове Wink))

# 115
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 542
Писах Ви. Дано да може да участва и детето ми в този СИП. А защо не е включено в групата, при положение, че няколко пъти питах, не е ясно.
За това питайте класния ръководител. Г-ца Кралева е обикаляла по всички трети класове Wink))
Не знам дали има смисъл да питам класния ръководител при положение, че веднъж съм заявила желанието на детето и после съм питала пак. Ако сега може детето да се присъедини към СИПа ще е добре. Миналата година много хареса китайския и даже си пази тетрадките за тази.

# 116
 • София
 • Мнения: 1 057
Учениците от 8В на китайските паралелки на 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" пожелават на всички чудесни празници, много здраве и щастие, успехи и нови хоризонти, с една изключителна по рода си интерактивна лекция за географията на Китай! С изчерпателната информация, която ни поднасят, те се превръщат в истински мост между нашите две култури!
https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3VmYwaY4UWmkhyi_gzcD6j1 … ;feature=youtu.be

# 117
 • София
 • Мнения: 1 057
С този весел клип пожелаваме на всички крепко здраве, радост и щастие, постижения в учението и труда!

# 118
 • София
 • Мнения: 1 057
2020 г. ни показа как от дистанция да оставаме заедно и да развиваме нашите отношения и приятелства с всички любими хора. В тази среда, нашите ученици от китайските паралелки организираха за вас празничен новогодишен концерт с песни и танци. Бъдете живи и здрави, успешни и любими!
Благодарим на целия екип, на нашето прекрасно ръководство, на Михаела, която има качествата на професионален водещ, на Изи и Петра, които за пореден път доказаха, че при нас в китайския език се развиват най-талантливите хора! Благодарим на нашите най-мънички възпитаници за чудесните танци, а също и на целия осми клас, които показаха своето ежедневие и нелек труд, който е единственият път към успеха! Нашата Емма от 9В направи всичкото това възможно, защото именно тя режисира клипчетата и целия концерт, като отдели от заслужената си почивка да ни подари тази голяма радост!
Честита нова година!

# 119
 • София
 • Мнения: 4 834
Честита Коледа! Бъдете все така енергични и щастливи с това, което правите!
С благодарности от гостите в темата, приемаме лично вашето доброжелание!

Имам и въпроси за рисунките, показани в клиповете - в часовете по изобразитвлно изкуство ли се рисуват? Предполагам, че не Simple Smile Малко за символиката можеш ли да разкажеш, Zanda?

# 120
 • София
 • Мнения: 1 057
Честита Коледа! Бъдете все така енергични и щастливи с това, което правите!
С благодарности от гостите в темата, приемаме лично вашето доброжелание!

Имам и въпроси за рисунките, показани в клиповете - в часовете по изобразитвлно изкуство ли се рисуват? Предполагам, че не Simple Smile Малко за символиката можеш ли да разкажеш, Zanda?

Рисунките и всякакви чудесни проекти - китайски възли, маски от пекинската драма, танци и песни учим в специално отделени часове по приложни изкуства Wink) В осми клас има 72 часа допълнително за тези умения, за да има пълно потапяне в културата. Иначе си има 18 часа език, като два отделяме вече за история, география, митология, философия, туризъм, икономика, литература и др. китаистични дисциплини. Към 12ти клас децата владеят всички умения за общуване с китайците и познават китайската действителност.

# 121
 • София
 • Мнения: 4 834
Zanda! Разбита съм от отговора!
Вашият директор е златен! Целият ви екип е златен!
Знам какво пиша, моето дете е в езиковата гимназия, в която се влиза с най-висок бал, но няма НИЩО от това, което сте създали вие! Учат немски, но за 5 години нищо странично извън съвременния Маркел-немски.  Нито ред Гьоте, изобразително излуство, музика или архитектура. Обичаи, танци...нямат.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 18:41 от ЗаСлон

# 122
 • София
 • Мнения: 1 057
Zanda! Разбита съм от отговора!
Вашият директор е златен! Целият ви екип е златен!
Знам какво пиша, моето дете е в езиковата гимназия, в която се влиза с най-висок бал, но няма НИЩО от това, което сте създали вие! Учат немски, но за 5 години нищо странично извън съвременния Маркел-немски.  Нито ред Гьоте, изобразително излуство, музика или архитектура. Обичаи, танци...нямат.
Няма нито една причина да го няма - тези 72 часа са предвидени за всички езици с ускорено изучаване и зависи от екипа да създаде добър курикулум по култура! Директорът ни наистина е златен! Както и цялото ръководство, да не говорим за моя екип от наистина страхотни специалисти. Заменяме се, учим се постоянно, всяка от нас развива академична кариера - живи и здрави, през февруари ще стана доктор по нещата, които преподавам на децата в дял туризъм и обслужване на китайски групи. Ще ги научим на дипломатическа реторика и умения за висок етикет. Всичко прекрасно тепърва предстои. Важното е, че самите ние сме високо мотивирани и обичаме както да учим, така и да преподаваме и създаваме общност. Това си е просто до характер и желание, както във всяка друга професия Heart Нека Новата година ни донесе ЗДРАВЕ и щастие! Всичко друго ще намерим начин да постигнем!

# 123
 • София
 • Мнения: 1 057
Ръководството, учителите и учениците от китайските паралелки на 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" честитят на всички Празника на пролетта и годината на Железния Бик! Бъдете живи и здрави, благоденстващи и успешни!
Надяваме се с нашия празничен концерт и разказ за ритуалите и честванията около китайската Нова година да внесем в домовете ви радост и атмосфера на мир, хармония и творчество!
Сърдечни благопожелания от целия ни екип!

# 124
 • Мнения: 76
Заповядайте "на офисите" за да видите с очите си "култура, възпитание, ценостти и умения"! Със сигурност има страхотни деца във вашето училище, но това което се случва около него помрачава доброто впечатление. Жалко е за добрите деца!

# 125
 • София
 • Мнения: 4 834
Atanas, моля да поясните откъде са тези цитати!

# 126
 • Мнения: 76
"Офисите" е пространството около кооперацията ни - цитирам учениците.
Другите кавички не са цитат, а просто кавички! В момента групата е от по-галемите пред гаражите ни. А чалгата е от автомобилите им. Пристигат още към 7.00 сутринта и незнам кога точно ходят на училище, защото с малки смени са почти целодневно тук. Молим ги поне да не си хвърлят боклуците безразборно, на което казват "да" и толкова.

# 127
 • София
 • Мнения: 1 057
"Офисите" е пространството около кооперацията ни - цитирам учениците.
Другите кавички не са цитат, а просто кавички! В момента групата е от по-галемите пред гаражите ни. А чалгата е от автомобилите им. Пристигат още към 7.00 сутринта и незнам кога точно ходят на училище, защото с малки смени са почти целодневно тук. Молим ги поне да не си хвърлят боклуците безразборно, на което казват "да" и толкова.

Не знам за това дали са наши ученици, нито какво точно демонстрират като отношение и възпитание. Знам, че от Ваша страна е безобразно да спамите тема за китайския език, при условие, че ние нямаме нищо общо с Вашите проблеми. Нашите ученици са онлайн, които не са - са си в нашия кабинет. Бъдете така добър да не демонстрирате онова, от което се оплаквате от учениците. "Имало и добри деца" - ВСИЧКИ деца са ни прекрасни. Не всички възрастни обаче са.

# 128
 • Мнения: 76
"Офисите" е пространството около кооперацията ни - цитирам учениците.
Другите кавички не са цитат, а просто кавички! В момента групата е от по-галемите пред гаражите ни. А чалгата е от автомобилите им. Пристигат още към 7.00 сутринта и незнам кога точно ходят на училище, защото с малки смени са почти целодневно тук. Молим ги поне да не си хвърлят боклуците безразборно, на което казват "да" и толкова.

Не знам за това дали са наши ученици, нито какво точно демонстрират като отношение и възпитание. Знам, че от Ваша страна е безобразно да спамите тема за китайския език, при условие, че ние нямаме нищо общо с Вашите проблеми. Нашите ученици са онлайн, които не са - са си в нашия кабинет. Бъдете така добър да не демонстрирате онова, от което се оплаквате от учениците. "Имало и добри деца" - ВСИЧКИ деца са ни прекрасни. Не всички възрастни обаче са.
Точно това имах в предвид! Никой не го интересува, какво правят учениците, когато не са в час! По лесно е да си пишете, че всички са добри, отколкото да се поинтересувате от това което Ви сигнализирам. Съжалявам, че приемате критиката за "спам". Повече няма да пиша в тази тема!

# 129
 • София
 • Мнения: 1 057
"Офисите" е пространството около кооперацията ни - цитирам учениците.
Другите кавички не са цитат, а просто кавички! В момента групата е от по-галемите пред гаражите ни. А чалгата е от автомобилите им. Пристигат още към 7.00 сутринта и незнам кога точно ходят на училище, защото с малки смени са почти целодневно тук. Молим ги поне да не си хвърлят боклуците безразборно, на което казват "да" и толкова.

Не знам за това дали са наши ученици, нито какво точно демонстрират като отношение и възпитание. Знам, че от Ваша страна е безобразно да спамите тема за китайския език, при условие, че ние нямаме нищо общо с Вашите проблеми. Нашите ученици са онлайн, които не са - са си в нашия кабинет. Бъдете така добър да не демонстрирате онова, от което се оплаквате от учениците. "Имало и добри деца" - ВСИЧКИ деца са ни прекрасни. Не всички възрастни обаче са.
Точно това имах в предвид! Никой не го интересува, какво правят учениците, когато не са в час! По лесно е да си пишете, че всички са добри, отколкото да се поинтересувате от това което Ви сигнализирам. Съжалявам, че приемате критиката за "спам". Повече няма да пиша в тази тема!

Не приемам "критиката" Ви, след като МОИТЕ ученици са си в час и знам какво правят, докато са с мен. Какво правят те извън училище е работа на родителите им. Както аз отговарям за СВОЕТО дете, така потърсете отговорност от родителите им. Да се заяждате с учител, след като сте напълно наясно какви точно са правомощията ни, го намирам за крайно невъзпитано и грубо. При това, Вие НЕ СТЕ прочел темата, не коментирате по тази тема, просто сте видял "138мо училище" в заглавието и сте готов да очерните години труд, без дори да се поинтересувате за какво говорим тук. Като сте тръгнал да критикувате и спамите всички възможни групи за нещо, което няма нищо общо с училището като институция, ще е добре на първо място да проучите кого и в какво обвинявате и критикувате. Това, което правите, не е търсене на начини за съдействие, а просто изливане на злоба към деца. Грозно е.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 20:37 от Zanda Ksurik

# 130
 • София
 • Мнения: 1 057
Здравейте, скъпи родители!

Ако желаете нещо наистина уникално за своите седмокласници, заповядайте в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в езикова паралелка с китайски език. Разликата с всички други училища е, че тук не преподаваме просто езика, но ще научим децата да мислят по коренно различен начин, тъй като имаме специализирани часове по китайска история и философия. Децата ще могат по много да развиват всякакви свои таланти - пеене, рисуване, свирене, танци, актьорско майсторство, спортни умения.

Ще имат специални часове по китайска митология и култура, ще се учат да готвят ястия, да плетат възли, да рисуват, да изрязват украси от хартия и, разбира се, да похапват според етикета. Ще ги разходим из всяко кътче на Китай, но и на България на китайски, като ще имаме учебни лагери и чести излизания и участия в мероприятия.

Ще учат в най-уникалната класна стая на България: https://dama.bg/gallery/mozhete-li-da-poviarvate-che-tazi-klasna … hte-v-sofiia/7929

Тук има за всекиго по нещо, дори и по време на дистанционното обучение. Затова ви представям клип с една година от живота на осми клас: https://www.youtube.com/watch?v=IPbBkJWjqJM&feature=youtu.be

Ще се радвам да отговоря на всякакви ваши въпроси.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 20:38 от Zanda Ksurik

# 131
 • София
 • Мнения: 1 057
Изключително сме щастливи, че песента, с която се представихме в състезанието на Институт Конфуций преди месец, е избрана да представлява България в концерта по повод годишнината от основаването на Пекинския чуждоезиков университет - първият в Китай със специалност "Българистика"!

Пожелаваме на нашите китайски приятели много здраве, успехи, светли бъднини и много ползотворно сътрудничество!

Концерта може да гледате на 29.05 от 11.00 часа тук:

https://www.youtube.com/watch?v=JormnLg_-2M

“音悦你我”北外2021年线上跨国音乐会将于北京时间5月29日16:00准时与大家见面啦!

# 132
 • София
 • Мнения: 1 057
Няма по-щастливи мигове, когато разбереш, че е постигнато пълно единение между учители, ученици и родители.

Само заедно можем да създадем онези високи цели, които да бъдат нужни за израстването на пълноценните хора, каквито мечтаем да видим всички наши деца. Благодарим за високата оценка на родителите за нашия труд. Надолу следва благодарствено писмо от родителите на 8В клас и лично от г-жа Албена Дашева:

"До Директора на 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“

Уважаеми г-н Стоянов,

С настоящето писмо искам да изкажа най-сърдечни и искрени благодарности, от мое име и от името на съпруга ми, както от името на останалите родителите на ученици от 8 „В“ клас в 138 СУЗИЕ, на целия екип, който се занимава с подготовката на децата по китайски език - г-жа Яна Шишкова, г-жа Лъчезара Пръвчева и г-жа Хун Хайдзю /Лора/.

Това, което искам да кажа резонира от думите на известния академик и египтолог Джон Робърт Бейнс, според който : „ ….положението на “учител” съответства на определено ниво на духовно развитие….“, както и че „… нивото на съзнателност се доказва в практиката“. Тези думи описват най-точно нивото на способности на учителите по китайски език на нашите деца. В резултат на тяхната работа децата попиха от всеотдайността към езика и любовта към Китай. Разбраха на лесен и разбираем език, един сложен и труден материал на ниво, което да предизвиква духовно развитие у учащите.

Наред с обучението по езика, децата получиха през тази сложна он-лайн и присъствена година и основни уроци за живота, залегнали в конфуцианството и концепцията Жен за човечността, че едни от най-важните неща са добрите отношения между хората в семейството, в обществото и в държавата и се научиха да бъдат екип. Усетиха какво е да бъдеш обичан от своите учители.

За постигането на отлични резултати децата преминаха:

-       през цялото разнообразие от географията на Китай, като представиха познанията си виртуално във „Вълшебния свят на китайската география“;

-       преоткриха китайската митологията и се запознаха с древната история на една необятна страна, за да разберат древната китайска цивилизация, която смело можем да кажем, че е в много отношения близка до нашата,

-       посрещнаха годината на железния Бик и преминаха през много празници в он-лайн среда, но

-       това никак не им попречи да спечелят трето място в конкурса за китайска песен на Институт Конфуций-София през април 2021 г., както и да 

-       изкарат успешно изпита HSK 2, както се пее в песента „Cripsy “ – „с шестица на изпита по китайски език“.

Зад тези успешни резултати на децата, освен усилията на учителите г-жа Яна Шишкова, г-жа Лъчезара Пръвчева и г-жа Хун Хайдзю /Лора/, те получиха и подкрепата на ръководството на училището, което осигури безопасна среда за провеждане на изпитите, както и възможността да се комбинира успешно он-лайн и присъственото обучение. Тези усилия бяха подкрепяни и от нас родителите, които съдействахме за клиповете, снимките и представянията в он-лайн средата.

И в заключение, за да изразя своята благодарност към учителите по китайски език, искам да използвам думите на ученичката Елена Атанасова от поста в групата на 8“В“ клас: 

„Страхотно училище! Благодарим ви, че ви има!“

Албена Дашева и

родители на учениците от 8“В“ 138. СУЗИЕ – китайски език

28.06.2021 г."

София

# 133
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 10 068
Занда, извинявам се, че почти ще оспамя, но не знам къде да питам. Дъщеря ми е 7кл и иска да учи корейски. При вас паралелката е професионална (туризъм) и корейският е по-скоро като втори език. Имате ли наблюдения до колко го учат и научават? И с това профилиране, което настава сега, след завършване има ли вариант да продължи с Кореистика или ЮИЮА в СУ?
Всичко, което пишете за китайския, звучи повече от чудесно, ще ми се и при другите паралелки да е така, но защо корейската не е точно корейска....

# 134
 • София
 • Мнения: 1 057
Занда, извинявам се, че почти ще оспамя, но не знам къде да питам. Дъщеря ми е 7кл и иска да учи корейски. При вас паралелката е професионална (туризъм) и корейският е по-скоро като втори език. Имате ли наблюдения до колко го учат и научават? И с това профилиране, което настава сега, след завършване има ли вариант да продължи с Кореистика или ЮИЮА в СУ?
Всичко, което пишете за китайския, звучи повече от чудесно, ще ми се и при другите паралелки да е така, но защо корейската не е точно корейска....

За съжаление, в цялата страна от няколко години насам започна систематично унищожаване на езиковите паралелки. Карлово остана без нито една, при нас и в почти всички училища, намалиха броя на езиковите паралелки наполовина. Промотират се СТЕМ паралелки, със засилено изучаване на природни науки, и професионални, както нашата корейска. Разработихме учебния план на паралелката съвместно с УниБИТ и катедра Кореистика. Направихме всичко възможно да осигурим достатъчен брой часове, така че корейският да не отстъпва на първия език, като даваме на учениците достъп и до други курсове по обща култура на Азиатско-тихоокеанския регион. Използваме цялата възможност за минимална автономия, за да можем чрез модулите в 11ти и 12ти клас да