Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 фев. 2019, 11:04 ч.

Дядо, отказал се от живота

 • 4 935
 • 113
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 466
Poni, съжалявам за баща ти Cry разбирам колко е тежко и ти изпращам едно гуш. Наистина е смазващо..особено безсилието. Все едно ти се изплъзва през пръстите един от най-важните ти хора и нищо не можеш да направиш.
Боря го за очите, а пък той обожава да чете. Цял живот все чете, огромна библиотека има. А сега - не вижда и не иска да се оправи. Бутам го. Рано му е още. Баба на 65 си отиде, айде поне той да остане...Не смея да му го кажа така де..

# 46
 • Мнения: 1 825
Направо му го кажи. Този човек не е някакво бебе, за да му говорите глупости и той да не се усеща - напротив, всичките ви маневри са му от ясни по ясни. Предполагам, че се дразни от опитите за манипулация.
Баща ми също не искаше да контактува с повечето си познати. Карах го понякога да отиде на една пейка, където се събираха съседи на неговата възраст, които той познаваше. Познай колко пъти отиде - нито веднъж.
Единственото, което виждам - това са очите. Може наистина да му кажете, че сте му запазили час при лекар. Когато вижда добре може да се занимава с нещо и така да запази мозъка си читав по-дълго време. Баща ми имаше интереси към определен тип литература, винаги за празник му подарявах книги, които смятах, че ще бъдат интересни за него. После го карах да ги коментираме

# 47
 • Мнения: 466
Така ще стане. Ще му кажа право в очите, че не искам да си отива и трябва да се грижи за себе си. Може би ще включа предложението да му кажа, че баба не би искала той да е така и би й било мъчно, ако можеше да го види сега. Ще говоря с майка да запази час за очен лекар, тя поне си ги познава в болницата. Ох, ама ме е яд. Как не искам да го губя. Благодаря много за всичко и на всички! ❤️

# 48
 • Мнения: 924
Кажи му, че ако не иска да го направи за себе си, да го направи за вас - защото го обичате и страдате когато той не е добре.

# 49
 • Мнения: 6 111
Четох защото и аз си падам малко отказала се .Занимавам се с разни неща, но здравето  е болно дет се вика и  вече е трудно.Осъзнах колко е досадно  да те гледат в такова състояние.Рядко, но се виждаме.
Трогната съм от мислите ви, как ви е грижа за близките.А този дядо  е щастливец, имал е голямата любов и  сега я има ,макар в друга светлина, но е ясно ,че се движи с нея по пътя си.И е раздавал ,щом има  толкова около него.Няма откъде да се вземе, тя  съществува  само ако се поддържа и пази.
Но и е вярно и другото, понякога се губи смисълът, който животът ни е имал и някак  се отказваме от борбата.Бориш се и  се измориш, мислиш ,че си си свършил рабоатта на зези земя и си готов.Само дето не знаеш какви са плановете за теб, може да са  дълголетни  пътищата.И да губиш време в живуркане, вместо с дейности.
Но си смятам, че щом не може човек, добре е да отпътува.Да го повика господ.
А този дядо  има поправими болежки, хората се борят за ден и час повече живот,  нямат изход и нищо не може да се направи и пак се борят ,той има път да  стане   полезен поне за себе си.Има и обич и грижа, остава желание да се породи  у него.Никой не може да му замести  другарчето дето са играли живот заедно, но  така е било писано, да остане и  да продължи.По-добре  да е полезен, отколкото да страдат всички от отказа му.Ще се оправи щом ви има...

# 50
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 11 039
Като не става с благ подход...налага се да се скръцне със зъби, да се повиши тон, дори лек скандал да се вдигне. Може да изглежда неуважитело, дори ужасно грозно...но като няма друг начин?! Зависи и кой ти е насреща, де. Възрастните колко и да си мислим, че не са с всичкия си - добре знаят при кой какъв номер минава и при кой - хич не минава.

FlameV, като те чета - сякаш нямаш смелост да му кажеш някакви съвсем нормални неща и да проявиш твърдост. Притесняваш се от реакциите му, ако му отидеш на гости и т.н. Той сигурно усеща това. Трябва малко по-хард да сте всички...поне докато избутате основните проблеми - очите и зъбите.

Успех Hug Ще се радвам да се включиш с положителни резултати.

# 51
 • Мнения: 466
Бор_яна, благодаря за поста! Не се отказвай! Ако имаш нужда от нещо - не се притеснявай и да ми пишеш. С голямо удоволствие бих си поговорила с теб Simple Smile

Джулая, права си. Не смея така да му говоря, много уважение му имам и ми е трудно да прескоча тази бариера и да скръцна аз със зъби по-сериозно. Трудно ми е, той цял живот е бил човек - канара.

# 52
 • Мнения: 1 847
Флейм, ами щом е бил човек канара, заслужава същото отношение-като към човек канара. Без много, много жалвания по отминали времена. План- очите, зъбите, има запазени часове-дядо, действаме.
Ти си знаеш човека, просто предлагам и такъв подход.

# 53
 • Варна
 • Мнения: 6 526
Не е въпрос само да го завлекат зорлем на лекари, а дали и как той ще им сътрудничи, за да се постигне задоволителен резултат. Simple Smile
Психиатър е решение, но да му иде на крака, да успее да го спечели, че и терапията да му нагласи  - много трудна работа, не знам ще намериш ли толкоз отдаден и жертвоготовен.

# 54
 • Мнения: 19
Моят дядо беше в подобна ситуация. Помогна му психолог. 🍀

# 55
 • Мнения: 466
За съжаление, дядо ми е ужасно негативно настроен към всякакви шринкове. Тук вече мога да кажа, че е абсолютно загубена кауза. Леля работи в център за лечение на зависими, вече 10год, там психолози бол, че и случаи, в които са помагали много, но въпреки това - той мнението не си го променя..

# 56
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 11 039
За съжаление, дядо ми е ужасно негативно настроен към всякакви шринкове. Тук вече мога да кажа, че е абсолютно загубена кауза. Леля работи в център за лечение на зависими, вече 10год, там психолози бол, че и случаи, в които са помагали много, но въпреки това - той мнението не си го променя..
Тъкмо щях мислих да пиша, че най-много военният дядо да изкара някоя пушка пред психолога/психиатъра Laughing

Леля ти не може ли да с поговори с колегите си и те да й дадат насоки как да се общува. Тя да им разкаже за какъв тип човек иде реч, какво говори той, как се дърпа и с проба грешка - да се види кой подход ще сработи. Ако трябва и тайно записвайте разговорите с дядо ти и после ги пускайте на психолозите, ако са навити и им се занимава.

# 57
 • Варна
 • Мнения: 6 526
Има някои особености, в т.ч и възрастови, определящи поредността на намесата, тоест - нужен е психиатър.

# 58
 • Мнения: 12
Според мен ще му се отрази добре един разговор с психолог ако не иска психолог опитайте вие да поговорите с него обяснете му,че не е правилно да прави така и че щом е жив значи Господ така е рекъл и трябва да се грижи за здравето си

# 59
 • Мнения: 466
Момичета, психолог - няма шанс. Ще изхвърли и психолога и който му го е довел. Тук въобще не преувеличавам. Дядо ми винаги е смятал, че са измамници и не иска и да чуе за подобни нещо.

Общи условия

Активация на акаунт