Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 фев. 2019, 23:10 ч.

Професиите след 50 години

 • 2 535
 • 24
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 5 724
Те и сега все по-малко ритат... Като зомбита ще са - видео урок и толкова. Кой каквото научил. При положение, че работната ръка ще намалява - никому няма да са нужни вундеркиндчета! Peace

Абсолютно е така. Между образованите и само ограмотените ще има огромна пропаст, както между бедни и богати. Някои ще могат да четат, пишат и смятат, няма да знаят почти нищо,докато образованите ще са на много високо ниво, за да управляват и създават сложните машини. Вероятно ще се живее с някакъв базов доход. Работещите ще са истинските богати.
Учителите ще са едни от отпадналите професии.
Вероятно дори не се сещаме кои професии от познатите ще се окажат търсени.

# 16
 • Мнения: 1 353
Те и сега все по-малко ритат... Като зомбита ще са - видео урок и толкова. Кой каквото научил. При положение, че работната ръка ще намалява - никому няма да са нужни вундеркиндчета! Peace
да, зомбита, но  пък сегашните ученици си губят времето с местния учител. След време ще бъде един учител за цяла България и той ще е на ниво, всички ще са се учили от него, и при еднакви условия. Уроците ще са видео. Може би няма да се учат толкова излишни неща.
Това пък ще доведе до поява на нови професии - хора, които да раздвиждат учениците, които стоят главно в къщи. Някакви видео тренировки ще има.
И още нови професии ще възникнат за организацията на този видео-учебен процес, софтуерно.

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 2 104
За каква перспектива говорите Simple Smile

# 18
 • Мнения: 7
На мен ми е по-интересно какви професии ще останат в България Simple Smile

Скромните ми прогнози са, че ще останат различните там IT специалисти (като не е сигурно какви и колко, предвид неясните инвестиции в този сектор в бъдеще заради корупция и пр., но да кажем, че има някаква перспектива да останат някакви специалисти от този бранш), работливите пчелички в комуникациите (основно в контакт-центровете), малко управители и специалисти в малкото останали фирми (като обикновено управителите са фиктивни, понеже има действително окрупняване в големите международни фирми и не се дърпат конците от тук, а местно производство, среден и малък бизнес няма да има съвсем скоро, той е на командно дишане вече), малко добри счетоводители и юристи (да покриват далаверите на останалите големи компании, независимо дали български или чуждестранни), обслужващ персонал на всички нива (за заведения, магазини и пр.), държавна администрация (да осигурява топли места на роднините до девето коляно в село България), полицаи (ясно е защо), медицина и фармация (все пак Здравната каса е солиден ресурс за крадене все още), строителство, по шепа от останалите сектори (защото реално всичко ще изчезне - една технократска и мутрафонска държава няма нужда от идеалистична наука, от социална сфера, от качествено образование). За учителите и образованието - правят се опити да се влее свежа кръв там, но скоро половината от учениците ще са от един друг етнос и бомбите в образованието ще започнат да гърмят много здраво, та не е ясно кой ще се задържи в сектора изобщо.

Не виждам реално какво друго ще остане в България. Основната професия ще се запази, каквато е и сега - емигрант. Социалната, икономическата и политическата среда (в това число и професионалната) ще се влошават с всяка изминала година, защото те са силно обвързани и проблемите в едната директно провокират проблеми и в другата. Общата посока на развитие е стремглаво и надолу. Дано времето ме опровергае, но силно се съмнявам. След 50 години ще сме с около половин милион по-малко, етнически населението тук ще е друго, а каквото и да си говорим - българите в чужбина са си българи в чужбина, повечето от децата им дори не знаят български, а за българско самосъзнание - изобщо няма дори смисъл да го споменаваме.

Едит: В чужбина ще е донякъде същото, донякъде по-различно. И там ще тече същата технократизация, която ще промени тотално света на работата. Ще останат малко професии, но те ще са много по-високо платени от другите, което ще задълбочи проблемите наистина на богатството и бедността. Хората ще търсят повече обаче  right brain дейности (и тук започва да се случва, но няма да се развие по ред причини, особено финансови и свързани с потребностите), за да балансират доминантността на своите силно развити десни мозъци (отговаря за математическите, езиковите, информационните умения) - ще се търсят начини хората да "изключват" десните си мозъци с безсловесно, образно изкуство, двигателни и медитативни практики. Ще се бяга в селото и провинцията в опит да се върне хармонията (неуспешно, защото начинът на мислене няма да е променен). Мъжете ще станат още по-силни професионално, защото много от професиите, досега типично женски, ще са изчезнали. Сферите на реализация на жените ще са все по-малко, основна ще остане майчинската и домакинската роля, които ще се съчетаят с все по-автоматизираната грижа за дома и децата (поне в развитите страни, където заплащането на останалите типично мъжки професии ще е достатъчно да обезпечи това). В развиващите се страни жените ще са ангажирани все още в занаятите и останалото производство, което ще е изнесено основно в тези страни. Ще има значителна разлика между професиите в развитите и развиващите се страни, като в общия случай "мозъците" ще са концентрирани на Запад (натам ще текат и печалбите), а сръчните ръчички (в секторите, в които те са необходими все още) ще са по на Изток. С времето ще се автоматизира почти всичко, което ще доведе до значителни проблеми в икономиките на развиващите се страни и ще постави под въпрос с какво да се ангажират хората там.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 09:48 от Iliana Donevska 622413

# 19
 • Мнения: 932
Моите видения са, че ще са ценни лекарите и хората, произвеждащи качествена храна /екоземеделие/. 

# 20
 • Мнения: 347
Моите видения са, че ще са ценни лекарите и хората, произвеждащи качествена храна /екоземеделие/. 

Такова нещо като "еко" и "био" няма, пълна измама за наивници. Семената, от които се произвеждат т.нар. био култури са същите хибриди, ама малко по-скъпи от останалите не-еко. Нали като ти падне един киселинен дъжд отгоре, всичко де що е еко, меко, био заминава.
По-скоро ще е интересна продукцията от малки ферми, където млякото не го тунинговат със сухо такова и трайността му е 2-3 дни, не 2-3 години. То и сега вече има такива магазини, но все още са скъпи за българския джоб. Ако искаш да направиш кисело мляко, едва ли ще намериш нейде из България останала чиста закваска от едно време. Пробвала съм да правя кисело мляко, с прясно мляко купено директно от малък производител и след това да го заквася с уж чиста закваска - ами не е като едновремешното, което помня от баба ми и което като престоеше няколко дни и се отцедеше, ставаше като крем.
В Швейцария, например, има множество малки ферми, които не са си променили начина на производство и са си запазили традициите от стотици години, но там не ги притискат европейски директиви като нашите производители тук.

# 21
 • София
 • Мнения: 8 832
Ако искаш да направиш кисело мляко, едва ли ще намериш нейде из България останала чиста закваска от едно време. Пробвала съм да правя кисело мляко, с прясно мляко купено директно от малък производител и след това да го заквася с уж чиста закваска - ами не е като едновремешното, което помня от баба ми и което като престоеше няколко дни и се отцедеше, ставаше като крем.
Зависи тогава с какво са хранили кравите, освен трева и сено. Освен това има различни породи крави, съответно млякото им не е едно и също. Някои дават по-маслено, но по-малко, други са рекордьорки.
За овцете не съм наясно, но предполагам, че и там е същото.
Не зная опитвала ли си закваската на Елби http://lbbulgaricum.bg/закваски/%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d … 1%8f%d0%ba%d0%be/

# 22
 • тук-там
 • Мнения: 3 354
След 50 г. ще се хранят с хапчета и "блокчета".  Peace
Ако не се въведат някакви рестрикции в размножаването, прясна храна само ще сънуват. И баба от село няма да е тази, която я произвежда.
Вие ми говорите за закваски... Laughing
Полицаи? Че то и сега дроновете могат да вършат същата работа, че и по-добра.
На този етап може да отпаднат поне едно 30% от професиите.
Трябва, обаче и социалния фактор да го има, та се крепят. Peace

Услугите ще се развиват, обаче.
Ето ви пример: Моята работа я свършвам за 30% от работното време. Искам да ми плащат за свършена работар кога как - моя отговорност - не, 8 ч трябва да си на линия....Защо?
През останалите свободни 70% вместо да се дзверя в монитора и да си клатя краката ще потребявам и плащам за някакви услуги - банки, фризьор, магазини, фитнес и т.н......

# 23
 • Мнения: 1 353
Банки няма да има, то още от сега банките са електронизирали всичко. Пари, обаче ще има. Фризьор може би ще трябва, все пак косата расте. Simple Smile Фитнес също ще има, за да се развдвижват седящите  пред мониторите. Но може би ще се прави в къщи. А може и да се измисли някаква заблуда за мозъка, че уж си се движил.

# 24
 • Мнения: 59
В Кауфланд в чужбина вече има машини за самотаксуване, касиерките.

Няма да има разни гадни административни професии като компютърни оператори които да обработват разни поръчки, полици и данни заради автоматизацията. И контакт центровете могат да изчезнат заради изкуствения интелект. Най-после хората ще осъзнаят че филологии и чужди езици не дават никакви предимства кариерно пред ученето на далеч по-логичните програмни езици.

Общи условия

Активация на акаунт