Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2019, 11:42 ч.

Въпросът "Свестен ли е.. ? "

 • 3 945
 • 61
 •   1
Отговори
 • Мнения: 529
Привет Simple Smile

Ето нещо, което ми се стори интересно за обсъждане:

Имаме си нова колежка в офиса, от днес. Споделям го на любимия и изведнъж бааам, вечният въпрос "свестна ли е?? " ...
Моят отговор беше, че нямам как да кажа, защото за да разбера свестна ли е - ми трябват ми малко повече от 2 часа и 10 изречения. Мъжкото ми обаче продължава да ме тормози - " ама на пръв поглед как изглежда? "; " Е, що? Аз като цяло си казвам изглежда свестен и това е"
За мен пък нещата са по-сложни..трябва ми време да общувам с човека, да чуя как разсъждава , да видя как се държи с колеги, с шефове и тн и тн.,
Та, ако искате - ще се радвам да обсъдим вие как преценявате новите колеги около вас?  Кога разбирате свестен ли е ? И вие като МП ли бързо преценявате или като мен - чакате да опознаете колегата? Имате ли някакви неща, които ви подсказват ,че човекът е свестен.. ?  Simple Smile

# 1
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 374
Първото впечатление е важно.Но после,като опознаеш човека може и да промениш мнението си за него.
Ако на пръв поглед изглежда чист,спретнат , държи се възпитано и говори интелигентно,ще си помисля ,че е свестен.

# 2
 • Мнения: 4 033
Първото впечатление при мен е винаги погрешно. Това означава, че прибързвам с изводите си.

# 3
 • Мнения: 1 755
Има бързи признаци, има дълбоки признаци. Преценявам в първите 10 минути, след това или се опровергавам (което е рядко) или потвърждавам мнението си... Обикновено ако променям мението си е от добро към лошо, обратното става рядко.
Нов колега, който стои и си чеше "междубедрието" разглеждайки задника на колежката, докато му обясняваш кое къде е, от първите минути ти е ясно, че не е от най-"свестните", няма нужда да го чакаш да разсъждава кой знае колко...

# 4
 • Мнения: 1 694
Само в много екстремни ситуации придобивам негативно впечатление за човек, трябва наистина да е с много неприемливо, за мен, държание.
В началото са ми неутрални повечето.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 24 713
Пише се "свястна".
В писменото общуване правописът казва много, още с първите 5 реда.
Какво работиш?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 585
И моето първо мнение за хората в повечето случаи е неутрално.
Наистина ли някой нарича мъжа си "мъжкото ми"?!

# 7
 • Мнения: 11 426
Имам първо впечатление, но не и мнение за даден човек. Получавам известна нагласа за него още в началото в зависимост от дрехи, начин на изразяване, отношение към другите.

Случва ми се първоначалното ми впечатление да е погрешно. Рядко, но се случва. Като цяло хората показват каква е същността им, но някои се прикриват умело.
Избягвам контактуване с хора, които не ми допадат. Ако са ми колеги, опитвам се да сведа разговорите до минимум и само по служебни въпроси.

# 8
 • Абсурдистан
 • Мнения: 11 664
Пише се "свястна".
В писменото общуване правописът казва много, още с първите 5 реда.
Какво работиш?
Grinning На висока позиция в голяма международна компания.
По темата - никога не преценявам на прима виста.
Обикновено такива преценки са грешни. Нужно ми е известно време и комуникация с човека, за да си изградя мнение. Но пък има и "скрити лимонки", които се проявяват впоследствие, то всичко е доста субективно.

# 9
 • Мнения: 529
Приемам забележката за "свястна". Нямам претенции за правописа ми, случва се да сгреша нещо Wink .
Да, Козирогче, наричам го "мъжкото ми" чат пат.  Забавно ми звучи. ПС. Не ми е мъж все още.
Аз забелязвам само дали е любопитен човекът. Дали ни пита въпроси, дали се интересува от работата или си цъка на телефона, чакайки някой да го заговори..И пак не е определящ фактор, защото съм имала колеги, които са били така през първите дни, пък после влизат усилено в работния процес, както и обратното - уж много амбицирани, а след седмица почват да скатават..Шефката ми обикновено след ден 1 ме пита "как ти се стори" и аз не мога да дам друг отговор от "трябва повече време" Grinning. Винаги един и същ разговор си водим хахах. Чакам си упорито да мине време, преди да изказвам каквито и да е мнения. Мога да кажа, че схваща нещата примерно по-бързо и пак не за 1 ден..
Но пък имам една колежка, която като него преценява свръх бързо - еййй, от пръв поглед "не го/я харесвам" Grinning , даже не помня дали някога е одобрявала някой от началото ..

# 10
 • София
 • Мнения: 5 093
Някого Laughing Не се заяждам, чудя се какви хора работят на "високи" позиции, хвалейки се по форумите. Краткият ми отговор е "свестните у нас считат за луди".

Дългият: начинът, по който преценявам някого, зависи много от сферата, за която става дума. За приятели и познати е едно, за колеги- друго.
За колега се вижда по- лесно, защото са по- малко неща. Да е разбран, да не е ръб, да не е флегма, да внимава. Тези неща се виждат бързо. Другите групи отношения са по- сложни.

# 11
 • Мнения: 529
Да, The Catcher, работя на висока позиция и да - понякога правя грешки при писане. Не претендирам да съм учител по български, нали.. Wink. Пиша достатъчно грамотно, което е и видимо принципно, ако не беше си поставила за самоцел да се дърляш за нещо  Simple Smile . Това издребняване крайно не ми е в стила и не го разбирам. Досега, за което ми е направена забележка , съм приемала критиката, ама чак пък да се чудиш - не драматизираш ли малко повече от необходимото? И това, което написах в другата тема, далеч не бе хвалба, ама кой разбрал - разбрал. С теб май разговор не може да се води, а?  Дори да не ти се заяждам аз - ти просто си търсиш причини.
Виж, ако искаш да водим някакви нормални дискусии - окей, за съм. Ако смяташ да продължаваш да си търсиш за какво да се хванеш - съжалявам, надживяла съм училищните години.
По темата - дефинирай "да не е ръб" ? Забелязала съм, че в работата е много трудно да хванеш кой какъв е точно, особено за кратки срокове..

# 12
 • София
 • Мнения: 5 093
Скрит текст:
Не си търся, набива ми се на очи. И смятам, че е нормално всеки, заемащ позиция от месар нагоре, да познава основните правила на езика ни. Звучи ми нагло нещо съвсем базово да се препраща в ученическите години в стил "аз съм над тия неща". Над кое по- точно... Не ми отговаряй.

Да не е ръб в работата значи едно, в личните отношения- много повече. Или по- малко, зависи от коя страна го гледаш.
В работата- да е горе- долу комуникативен. Да не се цепи излишно от "екипа", да не е прекалено натискащ останалите, ако са екип. Това не се възприема добре. Макар моето мнение да е различно. Не виждам защо се очаква един човек, който не работи с хора и клиенти, да е социален. Нужно е само да е адекватен и да си върши работата добре.
Ето пример за човек, когото не бих харесала- да започне да ми говори отявлено неграмотно или да ми мьека със замах, без да се е опитал да си ошлайфа малко диалекта. Като най- първо впечатление.

Ако трябва да съм още по- откровена- хората са превърнали работните места в селски вечеринки, на които да блеснеш не със свършена работа, а с някакви екстри, които те поставят в най- различни графи. От свестен през забавен до кофти обличащ се. Твърде много фокус върху второстепенните неща. Свестен човек- разбран, емпатичен, доблестен, трудолюбив и т.н. Свестен колега? Вършещ си работата. 


# 13
 • Мнения: 12 514
Привет Simple Smile

Ето нещо, което ми се стори интересно за обсъждане:

Имаме си нова колежка в офиса, от днес. Споделям го на любимия и изведнъж бааам, вечният въпрос "свестна ли е?? " ...
Моят отговор беше, че нямам как да кажа, защото за да разбера свестна ли е - ми трябват ми малко повече от 2 часа и 10 изречения. Мъжкото ми обаче продължава да ме тормози - " ама на пръв поглед как изглежда? "; " Е, що?
Скрит текст:
Аз като цяло си казвам изглежда свестен и това е"
За мен пък нещата са по-сложни..трябва ми време да общувам с човека, да чуя как разсъждава , да видя как се държи с колеги, с шефове и тн и тн.,
Та, ако искате - ще се радвам да обсъдим вие как преценявате новите колеги около вас?  Кога разбирате свестен ли е ? И вие като МП ли бързо преценявате или като мен - чакате да опознаете колегата? Имате ли някакви неща, които ви подсказват ,че човекът е свестен.. ?  Simple Smile
Запознай ги, да вечерят 2-3 пъти заедно, може сам да реши харесва ли му, или не....   Laughing

Преценявам нови хора още първите 5 минути.2-3 изречения, разменени реплики стигат.На 99% от хората на челото им "пише" какви са.
Досега, само 2 пъти интуицията ме е подвела, лееекичко.В основни линии пак съм била права за хората.
Та, как да не се доверявам на интуицията си, като досега не ме е лъгала?!

# 14
 • Абсурдистан
 • Мнения: 11 664
И аз така преценявах преди, но после се оказа, че именно хора, които първоначалния ми преглед е установил като свестни, са се оказвали змии под прикритие.
Та да изпишем една кофа мастило първо заедно, пък тогава ще преценявам кой какъв е. Образно казано, разбира се.
Дистанция отначало, само служебно и да, по това кой как си върши служебните задължения може да се направят доста изводи за характер и същност на този индивид.

Общи условия

Активация на акаунт