Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 341
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
get_real, благодаря за изчерпателният отговор 🙂 С каква дебелина да смятам външните и съответно вътрешните зидове? Таваните мисля да са със стандартна височина около 2.50, какво определя колко да е дълго стълбището? Иначе именно начина ни живот като семейство и по-специфичните ни изисквания към разпределението ни накараха да строим, вместо да купим готова къща. За това сега го мисля точно как би било идеално за всеки от нас. Общо взето идеята е всеки етаж да има всичко необходимо за живот, да се избягват коридори, най-подтискащото помещение за мен. Всичко мисля да е на принципа голяма отворена всекидневна от, която се влиза директно в спалните всяка със собствена баня. Предвидила съм място за две перални помещения понеже перем много, котелно мисля да се отопляваме на пелети, малко антре колкото да има място за обувки и връхни дрехи, 4 спални и 4 бани, като две са основни и две по-малки и две всекидневни едната по-голяма, другата доста по-малка и една тераса.

# 511
Малкото антре колко е малко?
Аз, също поради спецификата на нашето семейство,недолюбвам коридори- те са и излишна загуба на пространство,но ако нямаш коридор за да вградиш гардеробите,ще ти трябва място в антрето. Инъче къде ще сложиш чанти,обувки,хладилни чанти,чадъри,екипировки..всякаквите натурии,дето събираме за нула време
Освен ,ако не предвидиш килер/склад/някакво допълнително помещение

# 512
Мисля да е не повече от 3-4 м2, предвидила съм килер под стълбите. Нещо такова.

Едната спалня също няма да се обитава и там  ще има място за гардероб.

# 513
Аз не бих пропуснала големите гардероби в спалните,изобщо. Не само личните дрехи на всеки обитаващ,но и одеала,завивки,спално бельо,хавлии къде ще държиш?
Ние сме предвидили по един вграден гардероб за всяка спалня- да побира от- до.
А,килерът на снимката ми се види малък.
Без да си Плюшкин,в него няма да се побере кой знае колко.
Нашият коридор е 2.50х2.50 и ми се струва супер малък.
Но имам и складово помещение ,достатъчно голямо за всичко .

# 514
  • София
Стъпалата са по стандарт и варират, но масовото е около 15-19 см. височина и 26-35 дълбочина. Ако мъжът ти има 47 номер стъпало, най-добре идете на най-дълбокото, което ще е удобно и за него и за теб (да не ти е твърде широко). Предвидете си в дълбочината и т.нар. noising - стърчащото отпред леко на всяко стъпало.
2,50 е ниско за тавани, може да помислите да си направоте дневната по-висока, а горе спалните 2,60. По-високото се отоплява по-трудно, обаче разликата в усещането за простор е незаменима!
А за пространството за “складиране” мисля, че е най-важно да го има и да не е близо до там, където се готви, за да не се умирисват неща. Така че по-добре малко повече антре/коридор. Леглата с повдигащ се механизъм побират чудеса Simple Smile

Помислете и стълбите къде ще са, по тях се движи стрални много топъл въздух на горе, като комин са. Това може да е голям плюс за отопление на горе, но и загуба на топлина долу. Сега къщата я направихме на един етаж, но тя е за временно обитаване. При родителите ми има стълби общо 3 етажа и са отделени с врати, че иначе настава студ.

Редакция: забравих за стените да кажа. Аз си бях начертала къщата и бях предвидила около 15 см за вътрешните стени и 25 за външните. После, когаго вече чертаеше архитектът, се оказа, че той чертае вътрешните 12,5, ама с мазилките пак станаха към 14, а външните са по 35-37, защото сложихме 10 см. изолация. Така че сметките ми до последно бяха не съвсем точни. И намалявах тераси и пътеки около къщата, защото се оказа, че като влязат в проекта се калкулират в общата цена и за самоя проект и после за грубия строеж

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 12:25 от get_real

# 515
Във всички спални ще има големи гардероби, просто третата няма да се обитава и ще може да се ползва като склад. Снимката на килера е само примерна, при нас ще бъде в цялото пространство под стълбите. А и ние нямаме много излишни вещи. Повече ни лични вещи съхраняваме или в гардероба или под спалня с повдигащ механизъм, диванът също е с ракла. Мисля и в новият ни дом да приложа подобни решения за съхранение, за да не се лиша от големите спални и всекидневна и основни бани. Главно квадратурата искам да е разпределена между тях. След като приключим със строежа на основната къща планираме да построим и още една малка и там ще има още място за съхранение.
Наистина няма да е зле да помислим за по-високи тавани, точно усещане за простор търся.

# 516
  • Велико Търново
Има ли все още програма за частично финансиране за енергийна ефективност? Имам предвид за дограма, подобна на Reecl. За съжаление, не откривам актуална информация в сайта им.

# 517
Скрит текст:
Помислете и стълбите къде ще са, по тях се движи стрални много топъл въздух на горе, като комин са. Това може да е голям плюс за отопление на горе, но и загуба на топлина долу. Сега къщата я направихме на един етаж, но тя е за временно обитаване. При родителите ми има стълби общо 3 етажа и са отделени с врати, че иначе настава студ.

Това с вратите и стълбището е много правилно, подкрепям с две ръце.

get_real, каква изолация направихте?

# 518
Здравейте!
Знам, че според последните промени задължително при строеж на къща трябва и строителен надзор.
Дали ще може да ме ориентирате, колко горе-долу струва това удоволствие?

# 519
  • София
Здравейте!
Знам, че според последните промени задължително при строеж на къща трябва и строителен надзор.

Ако ще строите над 100 кв.м.РЗП,задължително трябва да е с фирма,а те си имат строителен надзор.Да 100 кв.м.може да се строи по стопански начин/да си наемете бригада за груб строеж/.

# 520
  • густо майна Филибето
За чистенето си зависи от вас. Съседът ни е голям педант, видя само разхвърляни чашки от кафе (от вятъра предполагам), и направи скандал, и за други неща се разправяше със строителя, и заплашваше, че няма да плати. Нито разхвърляха прекалено, нито оставиха мръсно накрая.
В нашия случай най-тежката техника беше малко багерче (дървена къща) , съпругът ми участваше в строежа и затова всичко беше под контрол. Но само да покажа , че градината остана непокътната, дори растения, насадени на 30-40см от основите, останаха здрави. Значи всичко е възможно.

_limonche_, дебелината на зидовете зависи от вида тухли, или материала, от който са изпълнени. И от проектната дебелина на външните зидове. Могат да са 25см и 37см, без външна, вътрешна мазилка и изолация. А вътрешните неносещи -12см без мазилка. Носещи - 25. Или както проектанта реши.
Доколкото разбирам, бюджета ви е много ограничен, щом ти е важен всеки сантиметър от зидовете. Доброто разпределение може много кв.м. да "добави". Или лошото - да "отнеме". Важното е да ви е удобно.

Има формули за изчисление на стълбище. Прието е в жилищно помещение стъпалата да са високи 15 до 18см, с ширина 30 до 27. Една от формулите е височината плюс ширината да е равно на 45. Ако искаш 250см светла височина на стаите, към него се прибавя и дебелината на плочата, която е 1-12см, и с настилките има някой см, но това за грубо изчисление не е толкова важно Получената височина се дели на избраната височина на стъпалото, примерно 17, и се закръгля. Това е примерно 15 или 16 (трябва да е цяло число) и представлява броя на височините. Броят на ширините се определя, като от това число се извади едно Тоест 14 или 15 ширини. И броят ширини умножаваш по ширината на стъпалото, значи 14х28=392см дължина на стълбището Това в случай , че е еднораменно. Ако е по-стръмно, дължината му ще е по-малка.
За двураменно приблизително делиш на две тази дължина, и добавяш едни 80см за площадка. Витото е без площадка и заема по-малко място, но е по-неудобно.
Това е само грубо, има из нета програмки за смятане.
Аз малко по спомен го карам, дано не те заблудя за нещо.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2019, 21:46 от Ljuboznatelna

# 521
Здравейте!

Ако ще строите над 100 кв.м.РЗП,задължително трябва да е с фирма,а те си имат строителен надзор.Да 100 кв.м.може да се строи по стопански начин/да си наемете бригада за груб строеж/.

Знаете ли дали това се отнася за къщи, които вече имат акт 15 и на които им предстои издаване на акт 16 и разрешение за ползване. Ние строихме много дълго и бяхме спрели за известно време. Сега довършихме и се готвим да подаваме документите за финалното разрешение и не знам какво да очаквам.

# 522
  • густо майна Филибето
И на нас ни предстои скоро акт 16 и темата ме интересува. Но предполагам, че сме заварено положение?
Лимонче, понеже показвах тук нашата вита стълба, търсих снимката с Гугъл, но така и не  я намерих. Но попаднах на девета тема, където съм на етап - на изток ли да ми е кухнята или на запад? Grinning Тук май не остана човек от тези, които сме писали тогава. Аз все пиша и пиша, вече 11-12 години Joy Но ето тук разбрах, че мога и със сонда да взема акт 16, защото с ВиК много се закучи.
В крайна сметка кухнята е на изток Joy https://bg-mam.ma/p/337296/8848380

# 523
Заварено положение сте, пише го и в заключителните разпоредби.

# 524
  • София
Идеи за фирми предлагащи и монтаж (гаранция) на покривни прозорци - на вилата?
Софийско.

Общи условия

Активация на акаунт