Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 347
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте!
Знам, че според последните промени задължително при строеж на къща трябва и строителен надзор.

Дали ще може да ме ориентирате, колко горе-долу струва това удоволствие?

Ако ще строите над 100 кв.м.РЗП,задължително трябва да е с фирма,а те си имат строителен надзор.Да 100 кв.м.може да се строи по стопански начин/да си наемете бригада за груб строеж/.

Знаете ли дали това се отнася за къщи, които вече имат акт 15 и на които им предстои издаване на акт 16 и разрешение за ползване. Ние строихме много дълго и бяхме спрели за известно време. Сега довършихме и се готвим да подаваме документите за финалното разрешение и не знам какво да очаквам.
Вие сте заварено положение.Отнася се за новите строежи.

# 526
Има ли някакви специфични изисквания към строителната фирма ?

# 527
Има ли някакви специфични изисквания към строителната фирма ?

Да е регистрирана в ЦПРС

# 528
  • Пловдив
[
Скрит текст:
quote author=Фри link=topic=1094707.msg39384737#msg39384737 date=1569608981]
get_real може ли малко подробности за камерите, моля. Може ли да си ги купим и инсталираме сами? Или си трябва спец?
iVMS 4500 се казва приложението в телефона ми, от което ги следя, зная че е китайско. И само това! За жалост. Обаче целия строеж го изкарах дистанционно и от каквото не разбирам - поизпуснах. [/spoiler]
Например имам добро налягане на водата, накарах ги да сменят тръби. Също така - сифоните ми са с вода, за да не мирише. Ама с тези неща имам предишен опит и макар и дистанционно - контролирах, защото знаех какво.
Скрит текст:
Обаче имам проблем със септичната яма и може да се наложи да я местя, защото ми беше първата в живота.
Та камерите са от нещата, от които не разбирам много. Само знам, че трябва да се слагат винаги така, че за се “гледат” и пазят една-друга. Затова и исках 8 на четирите ъгъла на къщата, те ми сложили 4...
Сървърът записва седмица и трие най-стария запис, за да насложи новия.
Ще мога да видя информация за самия сървър и камерите около Нова година, по план ще я караме там. Или ако пътувам преди това, но е малко вероятно.
[/quote]

get_real ние тепърва ще правим наново ВиК на старата къща и на пристройката. Нещо повече да кажеш, като насоки за тръбите и какво значи сифона да е с вода?

# 529
Лимонче ние за нашите нужди си направихме склад към задната врата, който ползваме за т.нар mug room
Аз също не съм фен на коридорите, но се оказа че мразя тесни, дълги и мрачни коридори, за това направих антрето на първият етаж мн широко и късо, като квадрат и ми пасна идеално, застлах го със светли плочи и го боядисах във весело жълто.
Къщата я съобразете с начина си на живот, като разположение - спалните е добре да са източни, а дневната западна, кухнята - южна и т.н. Но това важи за нас, други правят северни и южни спални според сезоните, източни дневни и западни кухни с оглед на гледката и как са им разположени съседите. Това с разположението, размера, броя на стаи и бани според мен е основно.
Височината на таваните при нас е 2,8 м и е супер, стълбището ни е метър широко и 27 см дължина на стъпало, което не ми съзвада клаустрофобия. От тесни и вити стъбли ме втриса, въпреки че имам мн приятели с такива от къщите, където пестят място и не им пречат ...Къщата това сте вие и добре всичко обмислете, за да съжалявате после.
Дебелината на стените при нас е 45 см + изолацията и просто ги обожавам, аз обозавам дебели стени създават ми някакво чувство на солидност, и така.
Всичко е според вашето виждане. За това и именно строим, а не купуваме.

# 530
  • густо майна Филибето
О, да! Много е важно да се съобрази проекта със съседите и гледката. За мен нормалното е хола да гледа към най-обширната част от парцела, а не да е на 3-5м от оградата, само защото там е юг. Което го има при редица съседи тук, заради разположението на парцелите. И къщата отпред хвърля сянка през целия ден, което обезмисля южното изложение.
Може да наснимате какво има около вас, когато се срещате с архитекта, защото архитектите нямат никаква идея кое е най-доброто от тази гледна точка. Те проектират по скица.
Друго безумие е малък парцел, и голяма къща, което оставя само някакви коридори отстрани. Мрачно и подтискащо. Тези неща донякъде се коригират с цветове и озеленяване, но все пак - донякъде.

# 531
В момента парцела е много обрасъл, направо си е гора и не мога да преценя точно къде искам да бъде къщата. Но ще бъде с южно изложение, като всекидневната за сега мисля да гледа на изток. Иначе парцела е ъглов, малко над декар, на запад граничи с друг  парцел, на който след време познати ще си строят къща. Квартала е приятен, общо взето няма неприятни гледки . Парцела също мисля, че е достатъчно голям. Сега само чакам да го изчистим за да преценя по-добре къде искам да бъде къщата и как си представям останалата част от двора. Какво мислите за проектиране от разтоварване? Знам, че е по-добре архитекта да е местен, но в нашия град няма голям избор и така и не можах да се спра на някой, чиято работа харесвам.

# 532
  • София
Здравейте! Обмисляме покупката на вече построена къща, но дворът ѝ е напълно непипнат. Бихте ли ме ориентирали какви разрешителни и документи ще са нужни за да го изчистим от храсталаците и да се терасира2

# 533
  • густо майна Филибето
Какво мислите за проектиране от разтоварване? Знам, че е по-добре архитекта да е местен, но в нашия град няма голям избор и така и не можах да се спра на някой, чиято работа харесвам.

Предполагам, че е техническа грешка, и думата е разстояние?
Никакъв проблем, що се отнася до архитектурното решение. Не знам някой архитект да ходи на място. За комуникацията с другите специалности - нямам представа, но не мисля, че ще е проблем.
Декар и нещо си е много място, нашия е декар и двеста, предостатъчен. Дори ми се струва, че за работещи хора поддръжката малко ще тежи.

# 534
  • тук-там

Друго безумие е малък парцел, и голяма къща, което оставя само някакви коридори отстрани. Мрачно и подтискащо. Тези неща донякъде се коригират с цветове и озеленяване, но все пак - донякъде.

И аз не го разбирам това, но е масово. Парцел 600-700м2 -общо взето около къщата остават само задължителните отстояния. Гледат си в прозорците. Иначе големи прогимназии, а отстрани по една пътечка.
Затова и купихме земя не в регулация. Тези в регулация са надробени като попара....
Декар и 200, 300 - перфектно. Продълговат, с лек наклон - идеално.
Всъщност ние взехме два парцела, които ще разделим на три, по около 1 дка всеки. Т.е гледаме двата парцела като едно цяло и след това делим. Надявам се да няма някаква процедура - първо обединяване и после делене, че.... #2gunfire

# 535
Какво мислите за проектиране от разтоварване? Знам, че е по-добре архитекта да е местен, но в нашия град няма голям избор и така и не можах да се спра на някой, чиято работа харесвам.

Предполагам, че е техническа грешка, и думата е разстояние?
Никакъв проблем, що се отнася до архитектурното решение. Не знам някой архитект да ходи на място. За комуникацията с другите специалности - нямам представа, но не мисля, че ще е проблем.
Декар и нещо си е много място, нашия е декар и двеста, предостатъчен. Дори ми се струва, че за работещи хора поддръжката малко ще тежи.
Да, разстояние, пиша от телефон и понякога си прави шеги с мен.

# 536
Здравейте! Обмисляме покупката на вече построена къща, но дворът ѝ е напълно непипнат. Бихте ли ме ориентирали какви разрешителни и документи ще са нужни за да го изчистим от храсталаците и да се терасира2
Ние почистихме нашия двор от пънове и дървета след като взех разрешение за това от местната община. След това дойде ландшафтен архитект, за да каже дали има защитени дървета и растителност. След като имах всичко, дойде багерът и разчисти всичко, което исках. Това е за Община Кремиковци.

# 537
Колко време отне да ти дадат разрешение ? Нашият парцел си е направо гора и ще има доста за чистене.

# 538
  • Пловдив

Нашият проект го прави приятел архитект, който живее и работи в София, ние строим в Пловдив. Видя парцела, но пък всичките други специалности ги правиха негови колеги от София. Така че , според мен няма проблем да не е местен архитект. А и нищо не ви пречи да го закарате до парцела да се запознае с мястото.

Нашият парцел е едва 400 кв.м. Исках къща на един етаж, но това означаваше да нямаме двор. Сега ЗП е 71 кв.м и имаме достатъчно дворно място пред къщата - нито много, нито малко. Simple Smile Съседите до нас използваха почти цялото си място за строеж, отделно целия двор ще е обграден със зид...за мен е доста клаострофобично...

# 539
Ние място имаме, ще мислим как да организираме двора, че мъжът ми е мераклия да коси, ма все пак си е времеемко, има време да го измислим.

Общи условия

Активация на акаунт