Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 350
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Лимонче, вие като внесете док за виза и скица общината ще ви даде строителното петно, можете да строите само в неговите рамки, не извън него.
При нас тука по Витошка яка доста са стегнали разпоредбите за изсичане , за това без доклад от ландшафтен, Зелени С-ми и нам кви си там нищо неможе да се сече. Но нашето парче е бивша нива,  та нямахме проблеми. Парцела е 425 кв, а стъпката на къщата е 98 кв , остана си двор, уж не много голям , около 300 кв и пак лапа работа като ламя

# 541
  • София
_limonche_ , ние проектирахме отдалечено. И архитект и останлите проектанти бяха в друг град. В началото архитектът дойде и огледа парцела. От там нататък по мейл и няколко пъти ние ходихме до него, понеже ни е на път за морето и родителите на мъжа ми Simple Smile

Конструктивната част я правиха тяхната фирма пак, но участваше и техен колега от София и когато се налагаше приемане на етапита, той идваше на място, за което си му заплащахме.

# 542
Ние гледахме актуалният ПУП и ходихме при главният архитект още преди да купим парцела. Строителното петно каза, че може да си го местим и не била сложна процедура, като цяло при нас нещата май са малко по-свободни.
_limonche_ , ние проектирахме отдалечено. И архитект и останлите проектанти бяха в друг град. В началото архитектът дойде и огледа парцела. От там нататък по мейл и няколко пъти ние ходихме до него, понеже ни е на път за морето и родителите на мъжа ми Simple Smile

Конструктивната част я правиха тяхната фирма пак, но участваше и техен колега от София и когато се налагаше приемане на етапита, той идваше на място, за което си му заплащахме.
Какво ще рече приемане на етапите?

# 543
  • Пловдив
Приемане на арматурата преди да се налее бетона ,предполагам.
При нас нещата също се случиха  подобно от разстояние.
А,"моят " архитект е най-големия професионалист,до сега по веригата  на семейното приключение "селска къща".
При възможност бих му благодарила ежеседмично,за подробния проект и напътствията по време на строежа.Спестил ми е,и продължава да ми пести ,много лутане и пари за последващи консултации по отопления,вентилации,изолации и много други.

# 544
От къде е твоя архитект?

# 545
  • Пловдив
От София,а като Puss in bootsстроим до Пловдив.
Навремето бях чела публикация на пластичен хирург,недоумяващ,защо Българинът се доверява на случайно избран специалист да му реже лицето,само защото е по-евтино или пък му е най-близо.
Същото е и с архитекта!Обикновено е "приятел на приятел"или сме попаднали на офиса му по път,или само защото взима 1лв/м2  проектирана площ по-малко.
Качествения специалист ще ви убеди или разубеди интелигентно ако не сте на прав път,имате колебания или търсите съвет.
И понеже бях изяла проекта с кориците и имах огромно доверие на проектанта си,всички шикалкавения на фирмата строител,когато са  изпълнили нещо с краката си,защото била проектанска или инженерна грешка,бяха оборвани от моя страна,защото знаех как е по проект.Отварях папките и посочвах с пръст.

# 546
  • Пловдив
От София,а като Puss in bootsстроим до Пловдив.
Навремето бях чела публикация на пластичен хирург,недоумяващ,защо Българинът се доверява на случайно избран специалист да му реже лицето,само защото е по-евтино или пък му е най-близо.
Същото е и с архитекта!Обикновено е "приятел на приятел"или сме попаднали на офиса му по път,или само защото взима 1лв/м2  проектирана площ по-малко.
Качествения специалист ще ви убеди или разубеди интелигентно ако не сте на прав път,имате колебания или търсите съвет.
И понеже бях изяла проекта с кориците и имах огромно доверие на проектанта си,всички шикалкавения на фирмата строител,когато са  изпълнили нещо с краката си,защото била проектанска или инженерна грешка,бяха оборвани от моя страна,защото знаех как е по проект.Отварях папките и посочвах с пръст.
От това шикалкавене на ММ да му излезе евтин проекта, сега ми побелява главата. Обърнах се на проектант и съм му бясна. Сега имам задача да правя разпределението на контакти и ключове и пак ще плаща на някой да каже какво и как. Ама трудно се обяснява на някои хора, че евтиното излиза през носа, ама и повечето за моя сметка Rage

# 547
  • Бургас
ММ ляга и става с проектите. Като мина времето ми спадна ентусиазма от четене. Ние в момента сме в дупката още. Кофражи, хидроизолации, бетони, обратен насип. Тези думички си бъбрим.

# 548
Колко време отне да ти дадат разрешение ? Нашият парцел си е направо гора и ще има доста за чистене.
Може да зависи от местната община. На нас Община Кремиковци ни издаде разрешение за една седмица от датата на молбата ми. А молбата се сваля от интернет страницата им. Попълних я, сканирах я и им я изпратих. След седмица и 30 лв такса имах разрешение за сеч.

# 549
Лимонче архитекта е мега важна част от стоителната сага! И Нелина и Ботушите право ти писаха, слушай побелелите ни глави Simple Smile
Значи като минала по тоя трънлив път и отчитаща грешките си мога смело да кажа, кои  / според мен/ са основните етапи от Драмата :
- сядаш и МНОГО !!! добре си представяш къщата на обзаведен етап, след като отосиш, окастриш парцела и ходиш там седим и мислиш от къде изгрява Слънцето, залязва, къде каква гледка има и къде падат сенките и т.н. Мислено трябва да си представиш къщата обзаведена колкото по детайлно, толкова по добре - не само къде да е кухнята, банята, дневната, а всичко - къде ще стоят хладилника, печката , къде ще има лампи, колко / това е мн важно за ел проекта/ къде ще има вани, душове , мивки , перални, миални / за ВИК/ , къде ще се помещава абонтната, с какво гориво ще се отоплявате, трябва ли да се охлаждате, какви са средните температури на мястото на строеж, има ли сенки от планината , ако има такава и всякакви, ама всякакви подробности.
Аз преди да строим даже ходех и нахалствах по съседите / някой от тях вече наши добри приятели/ да им разглеждам къщите, да ги разпитвам за всичко.
Направихме само ЕДНА грешка - всички ни предупредиха , че има мн надземна вода, да направим дренаж, на ММ му се сториха мн 5 хил , на фона на вс яко мн кинти и като се запъна - не та не ...Ух, на дядяяяя ...като започна тва ми ти мазе да се пълни с вода, басейнова дирекция вече беше да я викаме, за подземен басейн ...на изградена къща, че мислене, че ходене ...кви ти казвам кака нови технологии, та смоли под налягане в основите, спраскаха любимия му лят бетон, та химии по стените ....не щя дори да си спомням кво беше ...Всяка грешка струва много пари!
- второ, като станете наясно със себе си - АРХИТЕКТА - не жалете пари ако сте го проверили и смятате, че е вашия човек! Не бързайте да хванете първия срещтнат, та после да плачете. Господ да го благослови нашият строител, че оправяше конструктивни грешки по чертежите. Слушайте и с четирите уши и гледайте и с четирите очи! Всичко да ви се разяснява, да ви се обяснява, ако иска нещо да променя да се аргументира подробно. Изяжте ЗУТ с кориците, научете какво представляват строителните актове, разликите между различните бетони, видовете тухли / с две ръце и два крака за Поротерм/, видовете керемиди, какво трябва да бъде дървото за столиците на покрива, видове покриви ....Просто четете и се образовайте, че после дупе да ви е яко!

# 550
  • густо майна Филибето
Днес ми попадна статията на списание "Още за къщата": КОЛКО СТРУВА ДА ПОСТРОИШ КЪЩА? Всичко разбито детайлно, с вариации. Добър ориентир, струва ми се. Ако ви се стори подходящо, може да се включи към първия постинг в следващата тема. С уточнение за годината, защото цените се менят.

Има и други интересни статии, например - Какво да гледаме при избор на имот.

# 551
  • София
Какво ще рече приемане на етапите?

Преди изливане на бетона на всяка плоча, той идваше да огледа арматурата и даваше коментари, ако беше нужно. Някои са навити и само подробни снимки да им се праща и не идват при отдалечен конструктор.

# 552
  • Бургас
Ние в парцела правихме няколко пъти пикник с маса и столове да видим слънцето и вятърът.

# 553
Благодаря ви много за подробната информация! От както се решихме на тази стъпка постоянно чета, но си е друго да чуеш как стоят нещата от хора, които вече са минали по този път. Ние живеем в къща не далеч от парцела, със същото изложение като бъдещият ни дом, та поне няма да ми е трудно да си го представя. Първият етаж горе долу ми е ясен, но днес се мъча с втория. Там ще има две спални по 18 м2, всекидневна 22 м2, баня 6.5 м2 и баня 4м2, тераса. Сега се мъча да измисля как да разположа помещенията така, че баните да дойдат на северната страна, а всекидневната с терасата да гледа на юг. Като идеята ми е от всекидневната да се влиза в двете спални и от всяка една спалня в собствената баня.

# 554
  • София
Колко време отне да ти дадат разрешение ? Нашият парцел си е направо гора и ще има доста за чистене.
Може да зависи от местната община. На нас Община Кремиковци ни издаде разрешение за една седмица от датата на молбата ми. А молбата се сваля от интернет страницата им. Попълних я, сканирах я и им я изпратих. След седмица и 30 лв такса имах разрешение за сеч.
Понеже и нашия парцел е към община Крериковци и също ще имаме сеч,искам да попитам тази такса дали може да се преведе по сметка в общината,или трябва да се ходи на място,при условие че молбата може да се изтегли,попълни и препрати сканирана обратно?Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт