Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 327
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Лимонче, аз така ни в клин, ни в ръкав, но това с двете спални с преходна всекидневна е супер, ако със сигурност не искате повече деца, дори и без да искате да стане. Аз бих измъдрила екстра стая, или бих поставила така вратите, че да може да се прегради такава, ей така за всеки случай.

# 556
трябва да се мисли много хубаво и внимателно това с преходната дневна
ако в семейството има един дори,който става по-рано,или ляга по*-късно, ще шуми на всички останали,ако си прекарва времето в тасзи стая
и,също така-малка ми се струва 22кв,м, пък 18кв.м. спалните
пак,зависи си от навиците на семейството
ние в спалните само спим,не обичам пълни стаи с мебели-само най-необходимото в спалнята
всички са с големи легла,макар да са още малки децата,но 4х4 м са спалните и има предостатъчно място-140см широки легла на децата+гардероб+бюро+масичка и малък фотьойл
даже,в моята спалня се помества и домашният офис

много добри съвети са ти дали,относно цялостната идея за всяко помещение
аз съм все още в строеж,и с много довършителни работи в почти всички уж готови части
мога да ти кажа,че дори една малка грешка,/ един прозорец,който го сложих 40см по-надясно/,ми костваше много усилия,за да нагодя уредите и местоположението в кухнята

# 557
  • София
По повод навиците на семейството моите наблюдения показват, че като децата бяха малки искаха да са повече с нас и съответно прекарваха повече време в кухнята или дневната и спалните не се ползваха, но сега като тинейджъри си стоят предимно в стаята и тъй като за жалост нямат всеки своя собствена дъщеря ми седи с книга понякога и на стълбата, за да бъде някъде сама. Родителската спалня не се ползва, но детската се превърна в основно помещение.

# 558
Тук има доста идеи за къщи - https://www.bauzentrum-poing.de/musterhaeuser/ausstellung/gelaendeplan/index.html.
За някои от тях може да си направите виртуална "разходка".

Ето тази на мен лично ми е една от любимите - https://haas-fertighaus.de/haus/haas-mh-fellbach-163/

# 559
Тук има доста идеи за къщи - https://www.bauzentrum-poing.de/musterhaeuser/ausstellung/gelaendeplan/index.html.
За някои от тях може да си направите виртуална "разходка".

Ето тази на мен лично ми е една от любимите - https://haas-fertighaus.de/haus/haas-mh-fellbach-163/

в тази твоята любимата,забелязвам решение за спалните,точно като моето-изрязаният ъгъл,за да се сместят стаите с по-малко коридори между тях
покрай една приятелка,се нагледах на къщи по немски сайтове,и единственото,което забелязах като закономерност в 10-15 годишни къщи е липсата на втора и трета баня-просто не го разбирам!

# 560
Ние прекарваме доста време излежавайки се в спалните, за това държа да са просторни. Всекидневната на горният етаж няма да е основна и за това е по-малка, ще я ползваме евентуално вечер преди да ни се доспи, на долният етаж ще има друга 35м2. Повече деца не искам, имам две момичета, но каката много държи да спят в една стая, ако след време реши друго на долният етаж ще има още две спални. Ще го мисля още , за сега още не мога да си представя как точно ще стоят нещата на втория етаж.

# 561
  • густо майна Филибето
Откакто сме в къщата, се появиха много желаещи да ни гостуват с преспиване. Не сме завършили втория етаж, но понеже вече няколко години е така, а и външно къщата е завършена, все се появява някой гостенин, дори и не толкова близък, който е решил, че ще гостува с преспиване. Имам два случая да не съм предупредена изобщо, просто хората така решили, и започват едни размествания и мъкнене на походни легла. А на двама директно си им казах, че нямам възможност.
 Имайте го предвид в новите си домове, защото гостуващите няма да са само роднини. И изобщо, откакто сме в къща, идват страшно много хора, ей така , минавайки. Което си има и положителни страни, разбира се. Така че е хубаво да си предвидите и външна тоалетна,стига да има място, защото не може да пускаме кой да е в домовете си.
Това е в силен контраст с нежеланието на приятелите ни да идват в апартамента, защото бяхме на пети етаж без асансьор Grinning

А това е моят любим сайт, който ми беше вдъхновение, нищо, че къщата ни е само 140 кв.м. и е в традиционен български стил.  Grinning  https://www.trivselhus.se/husmodeller/ За съжаление няма английска версия, или аз поне не видях, и не помня имаше ли преди (сайта е променян два-три пъти). Но на мен и английския ми е само малко по-добър от шведски, така че ми е все тая. Научих как се пишат основните неща, стига ми Grinning
Лимонче, винаги ми е било чудно защо им е на хората и втора дневна, а ето , че имало и такава необходимост Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 окт 2019, 07:42 от Ljuboznatelna

# 562
Любознателна, и на мен това ми е любим сайт: супер ми допада там  моделът :
- детските да са малки, (пасват само легло, бюро и малък гардероб,  но да има малка втора всекидневна, където децата да си играят, да канят приятелчета и да си имат собствено пространство.
-  Основната всекидневна е обединена с кухнята и е просторна, но въпреки това са много добре обособени отделните пространства. Излиза обикновено към веранда
- Друго характерно е,  което за мен е огромен плюс: отделно перално/складово помещение. 
- Голяма родителска, със собствена баня и дрешник.

На този пример родителската и детските спални са в двата краища на къщата. Запаметила съм си го като любим арх.план Simple Smile и ако някой ден се сбъдне мечтата ми да живея в  къща, със сигурност ще държа на точките горе.
https://www.trivselhus.se/husmodeller/villa-nattraby/#filter=.ty … nplan&sortBy=
Като чета обаче коментарите, за да ми се сбъдне мечтата трябва да мина първо през кошмар Simple Smile

Това е един друг БГ сайт, на когото попаднах наскоро. Има също много хубави разпределения.
https://www.art.satto.org/ednoetajna-kashta-4-spalni/

# 563
Колко време отне да ти дадат разрешение ? Нашият парцел си е направо гора и ще има доста за чистене.
Може да зависи от местната община. На нас Община Кремиковци ни издаде разрешение за една седмица от датата на молбата ми. А молбата се сваля от интернет страницата им. Попълних я, сканирах я и им я изпратих. След седмица и 30 лв такса имах разрешение за сеч.
Понеже и нашия парцел е към община Крериковци и също ще имаме сеч,искам да попитам тази такса дали може да се преведе по сметка в общината,или трябва да се ходи на място,при условие че молбата може да се изтегли,попълни и препрати сканирана обратно?Предварително благодаря!
Мисля, че може и да преведеш по банков път. Обади се на деловодството в Общината и ги питай. Те ще изпратят специалист-еколог, който ще види какъв тип растителност има в имота и дали това не е защитена растителност, като орех например.
http://kremikovci.org/index.php/administrativni-uslugi/blanki-obraztzi?start=20 - тук са бланките, а на теб ти трябва тази:
RA-UT-034_zaiavlenie_otsichane-na-darveta_2017-05-30
В деловодството на телефон: 02/ 9945491 ще ти кажат, дали може по банков път да преведеш таксата

# 564
  • София
Колко време отне да ти дадат разрешение ? Нашият парцел си е направо гора и ще има доста за чистене.
Може да зависи от местната община. На нас Община Кремиковци ни издаде разрешение за една седмица от датата на молбата ми. А молбата се сваля от интернет страницата им. Попълних я, сканирах я и им я изпратих. След седмица и 30 лв такса имах разрешение за сеч.
Понеже и нашия парцел е към община Крериковци и също ще имаме сеч,искам да попитам тази такса дали може да се преведе по сметка в общината,или трябва да се ходи на място,при условие че молбата може да се изтегли,попълни и препрати сканирана обратно?Предварително благодаря!
Мисля, че може и да преведеш по банков път. Обади се на деловодството в Общината и ги питай. Те ще изпратят специалист-еколог, който ще види какъв тип растителност има в имота и дали това не е защитена растителност, като орех например.
http://kremikovci.org/index.php/administrativni-uslugi/blanki-obraztzi?start=20 - тук са бланките, а на теб ти трябва тази:
RA-UT-034_zaiavlenie_otsichane-na-darveta_2017-05-30
В деловодството на телефон: 02/ 9945491 ще ти кажат, дали може по банков път да преведеш таксата
Парцелът има много малко разстителност,но фигурират няколко широколистни дръвчета .Ще запазим едно в дъното,което не пречи,но ще има и за премахване,затова и на нас ще ни е необходимо разрешение.
Благодаря много за изчерпателния отговор,Българска мама!

# 565
И ако на територията на парцела има орехи?

# 566
  • Пловдив

В нашия имаше един и ни разрешиха да го махнем без никакъв проблем ( за Пловдив става въпрос).

# 567
Благодаря, че се притесних. При нас има един-два. Поне толкова е видял ММ, че си е гора и не съм влизала навътре.

# 568
Ами не казвай и не искай разрешение.. Ако ти пречи, го отстрани без много шум. Ореха е защитено дърво.

# 569
То е цяла гора и ореха е някъде вътре, не знам ако идват на място дали ще влизат или ще погледнат само от страни? Иначе е младо дърво.

Общи условия

Активация на акаунт