НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 128

• 67 740
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Последни кг са, но не целя някакви много ниски килограми. Засега няма да се отказвам, ще продължа още седмица - две да видим какво ще стане и тогава ще го мисля..

Ако реша да се откажа все пак, ще обърна съотношението на протеините и мазнините и протеините ще ми станат водещи, мазнините ще ги намаля, а въглехидратите пак ще си останат малко..Ако това ще има по-бърз ефект, но знам ли вече.

Иначе като се гледам в огледалото ми се струва, че в корема съм отслабнала и е по-прибран, но може и да си въобразявам.

# 466
При всеки е различно кой кога и с колко ще започне да сваля, това не е диета за  кратко време, а начин на живот. Ако някой ви обещава че ще свалите примерно до няколко дни, нещо ви лъже. Особено пък отначало докато човек все още си нагажда режима за себе си, нереално ми се вижда за дни да стане кой знае какво, че дори и в първите седмици. Имаше някои писаха в темата че дори 2-3 месеца са минали преди да започнат да свалят, на всеки състоянието е различно.
Мъжете ги оставете, техният метаболизъм и хормонален баланс е малко по-различен от нашия, те поначало свалят по-лесно от нас. Особено ако нямат кой знае какви здравословни проблеми да им пречат.

Аз не бях се теглила откакто започнах режима някъде през юли. Тогава кантарът при лекарката ми удари 91 килограма. Миналия ден се претеглих на същия кантар, свалила съм 13 килограма някъде, ако не и малко повече. Смятам го приблизително, понеже все пак бях с дрехи и обувки, та не мога да кажа дали са 13 или 14, доволна съм и в двата случая. Предното теглене си беше рано сутринта -  гладна, жадна и без дрехи.
Повечето от това е свалено в рамките на половин година някъде, последните месеци имам някаква разлика но е малка и предимно в талията още 1-2-3см съм махнала през тях. Отначало също беше бавно, но и аз си промених храненето плавно, не да махна всичко от раз.
На вид никой не би предположил че съм повече от 65, наскоро пак се посмях с някого дето се изказа така. (Още повече се смях на изказване че не бива да свалям повече и че съм даже твърде слаба, но това да кажем че го игнорирах. Човекът живее в САЩ и е свикнал да вижда доста големи хора, сигурно е забравил какво е нормално телосложение Grinning )
Не се вторачвайте в числата, аз предпочитам да си ползвам огледалото повече като "мярка", за мен е важно да харесвам там каквото виждам, да съм здрава и да се чувствам добре.

# 467
Здравейте
Имам нужда да сваля 4-5 кг и мисля че това е моята диета
Имам няколко въпроса- защо някъде безвъглехидратната не включва млечни продукти,а тук да?
Не съм много по месото, затова може ли да ям повече млечни и по малко месо?
Трябва ли да си правя изследвания,виждам че вие го правите-изобщо безвредна ли е тази диета?
И последно колко време да я правя и лесно ли се връща теглото?

# 468
На мен ми се струва,че не е вашата "диета" по следните причини:
-става въпрос за хранене,а не за диета,следователно не е ограничено по време
-малко килиграми за махане имате и най-вероятно след 1 месец ще се откажете,защото няма да има желания от вас резултат
-това хранене е от 0 до 150 г въглехидрати и всеки го нагласява по нужди,цели и вкус. Това е добрата точка за вас,може да ядете млечни.
-това не е безвъглехидратна диета,а ниско въглехидратна И високо мазнинна. Набляга се на мазнините (според виждане,вкус и цел) ,а не на протеините и не е опасна за здравето,напротив има подобрения.
Аз се храня така от 10 години с наклон към палео. Чувствам се отлично.

# 469
Щом не си много по месото, бих се насочила към друг режим. Тук няма бързи резултати и месо се яде редовно. Млечните на много хора им действат спиращо отслабването.

Изследвания се правят, защото този режим се спазва от много хора с проблеми в метаболизма - инсулинова резистентност и пред-диабет.

Лесно ли се връща теглото - винаги се връща лесно теглото при завръщане към старите хранителни навици. Няма режим, който да спасява от това.

# 470
Благодаря за мненията
Мислех че става въпрос за кетонната диета
Малко се обърках от многото информация в нета

# 471
Може би търсиш групата на Атанас Узунов? Във Фейсбук е:

https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/

# 472
Благодаря за мненията
Кетогенната диета си е един от вариантите на НВ-ВМХ, което е по-общо зададено. Кой какъв вариант ще си избере, си е негова работа. Повечето хора се придържат към такъв режим за дълго време или са взели решение да се хранят така по принцип, не просто за някакво време там "докато сваля 5 килограма". Минава време докато започне да пада тегло, то само адаптирането при някои отнема седмици...
Месото ви е най-малкият проблем в случая, тук определено не става дума за ядене предимно на месо и сланина. Колкото и да се шегувам с приятели че те се пазят от маслото върху хляба и качват, пък аз ям бекон и свалям Grinning. Яйцата са си чудесна храна също, повечето ги ядем доста. Риба мисля че доста хапват също, аз не я обичам и съответно не ям. Няма с какво да ви навреди спазването на такова хранене, особено ако не залитате в крайности и да изпадате в дефицити на едно или друго откъм витамини и минерали.
Прегледайте първата публикация в темата, там има събран много, ама много труд и информация. После вече си решавайте дали това е което търсите и искате.
Успех

# 473
Благодаря за мненията
Да,кето диетата влиза тук: въглехидрати от 0 до 30 г (при някои до 50 г). Личното ми мнение е,че използването на кето диетата за отслабване (махане на малко килограми ) не е добра идея. Постига се трудно,поддържа се още по-трудно и специално при жените може да доведе до здравословни проблеми. При заболявания (епилепсия ) и много голямо надебеляване е оправдано.
При хранене основно с млечни не вярвам да се стига до кетоза.
Аз лично съм в кетоза ,когато ям само пача (много обичам ) януари /февруари. Но и по принцип се храня ниско въглехидратно и интервално.
Между другото тази толкова желана кетоза се постига и с чисто гладуване.

# 474
Личното ми мнение е,че използването на кето диетата за отслабване (махане на малко килограми ) не е добра идея. Постига се трудно,поддържа се още по-трудно и специално при жените може да доведе до здравословни проблеми. При заболявания (епилепсия ) и много голямо надебеляване е оправдано.

Какви по-точно здравословни проблеми?

# 475
  • пак там
Да попитам още веднъж:

И да допълня, че съвсем се омотах с тия брашна: брашно от амарант ок ли е за режима? И изобщо как да различавам добрите брашна от лошите? Щото имам ябълково, копривено и куп други...

# 476
Да попитам още веднъж:

И да допълня, че съвсем се омотах с тия брашна: брашно от амарант ок ли е за режима? И изобщо как да различавам добрите брашна от лошите? Щото имам ябълково, копривено и куп други...

По количеството въглехидрати. И по принцип не са препоръчителни.

# 477
Ами ако това,  от което произлиза брашното е режимно,  значи и брашното е режимно. Например бадеми,  тиквени семки,  сусам,  кокос са режимни. Следователно и съответните брашна са режимни.
Амарант и ябълка не са режимни. Следователно и брашната от тях не са режимни.
Копривено брашно вероятно е изсушени стрити листа от коприва. Копривата е режимна.

# 478
  • пак там
Че не са препоръчителни - то ясно. Ама чета тук-таме някакви рецепти уж режимни, та в тях се споменават различни видове брашно. А ГИ има в общите таблици на 50-на продукта горе-долу.

# 479
Темата е озаглавена за НВ-ВМХ и палео хранене, така че кое на кого колко му е режимно... ами зависи какъв режим точно спазва. Вярно че повечето дето пишем сме на НВ-ВМХ, но то и там има голяма разлика от това да се свиеш до 20тина грама въглехидрат на ден и/или ограничени калории или да ядеш примерно 75 на ден и да не ограничаваш калориите или там който както си го разбира и спазва. Някой ще си хвърли и шепа царевица в салатата, за друг ще е напълно неприемливо. Рожкжв или петмез също има из някои рецепти, а не са от най-ниско въглехидратните храни. Някои избягват напълно всякакъв вид подсладител, други смятат че са ОК и с тях, щом не са захар.
Честно казано, за човек дето сега се ориентира, много по-лесно е да зареже т.нар. режимни печива и да ги остави за по-нататък. Особено ако цели сваляне на тегло и/или справяне със сериозен здравословен проблем. Калорични са доста ядковите брашна, освен че тия ястия увличат, щото нали са режимни и давай там. А това време докато свиквате с режима, го използвайте да четете още, поне информация има страшно много, ще станете по-уверени в избора си на храни. Дори само темите тук във форума ако подхванете и четете наред, доста неща ще си дойдат по местата, споделя се много информация.

Общи условия

Активация на акаунт