Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 фев. 2019, 02:34 ч.

Депресия

  • 1 032
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6
Изпадали ли сте в депресия? И как разбирате симптомите?

# 1
  • София
  • Мнения: 534
Здравейте!

Поставяте на обсъждане една много голяма и важна тема.

Почти всеки е чувал думата депресия и вероятно я е използвал във връзка със свои близки и приятели, а често и по отношение на собственото си състояние. Понякога хората бъркат депресията с моментите на страдание и душевна болка, които са напълно нормални и човешки емоции. На всеки един от нас се е случвало да се изправя пред трудности, за които не е бил подготвен. Но също така, ако станете свидетел, например на улицата, на ситуация, която ви натъжава, това не означава, че сте в депресия.

Тук е важно да отбележа, че зад определението депресия стоят редица изследвания, анализи, емпирични наблюдения и трудове. Има редица теории, както биологични, така и психоповеденчески, които поставят фокуса за генезиса и лечението на депресията по различен начин.
Състоянието на депресия варира по отношение на тежест, честота и продължителност. В основата стои тъгата. Ако потиснатостта трае по-продължително време, е възможно да се появят и трудности със съня и нормалното ежедневно функциониране.

Питате за симптоми. Ще изброя някои от основните: потиснато настроение, загуба на смисъл, обща отпадналост, нарушения могат да се появят във връзка със съня, либидото, апетита; гняв и раздразнителност. Изброените могат да се проявяват както поединично, така и в комбинация. Може да има и по-тежки проявления, които да включват налудности и халюцинации.
Много хора намират начин да „излязат“ от депресията или депресивния си период сами (тук поставям акцента, че работещо за един човек не е задължително да е работещо за друг). Работата с психолог също е възможен и работещ вариант.

Надявам се, че съм успяла да отговоря поне на част от питанията Ви.

Поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт