Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
 • Мнения: 2 357
The Siren of Titan ,  за жалост не е точно  "разказаха ми за приятел на приятел", защото беше потвърдено с публикации във вестниците и информационните сводки в интернет.
Лично аз нямам представа нито от дама пика, нито от останалите неща, които си изброила.
Темата за безопасността е сериозна тема и предпочитам да се информирам за рискове и  опасни капани. Може би все пак предупреденият е до някъде защитен.

# 76
 • Мнения: 2 757
Според мен няма паралел с Дама Пика, духчета и подобни от нашето детство - те не изискват да изпълняваш някакви предизвикателства и да се самонараняваш..

# 77
 • Мнения: 765
Според мен няма паралел с Дама Пика, духчета и подобни от нашето детство - те не изискват да изпълняваш някакви предизвикателства и да се самонараняваш..
Да,нямат нищо общо със предишните плашещи за онова време занимания.
Аз точно поради тази причина реагирах по този начин.

# 78
 • Мнения: 27 032
Да бе, а оная история с предизвикателството да отидеш на гробищата и да забиеш нож в гроб? това отпреди електрификацията дори. Винаги е имало такива игри.

В някои форми на Дама Пика също правиш някои неща - примерно "излез на тъмното и се разходи", това на летен лагер.

# 79
 • Мнения: 765
Да бе, а оная история с предизвикателството да отидеш на гробищата и да забиеш нож в гроб? това отпреди електрификацията дори. Винаги е имало такива игри.

В някои форми на Дама Пика също правиш някои неща - примерно "излез на тъмното и се разходи", това на летен лагер.
Лелее, вярно,че имаше.Аз съм забравила😯

# 80
 • Мнения: 27 032
А интернет сигурността е най-лесният разговор.

"Ей ела тука. В нета има идиоти. Снимат си интимните части. Недей да чатиш, не се срещай с хора от нета, ако някой те закача, ми кажи."

"ОК, мамо!"

Иначе синът ми има смартфон и таблети, защото като беше малък и неспиращ се на едно място, с помощта на комп. игра се научи да се справя с фрустрация, да губи, да не реве, да повтаря усилието много пъти.

# 81
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 975

Не знам колко е фалшива новината, но миналата седмица в училището на симът ми ( става дума за САЩ), учителите са обяснявали на децата точно за Момо, и че всичко с което ги заплашват, не е истина и няма как да навреди (разбирай убие) теб или семейството ти.

# 82
 • Мнения: 27 032
Не знам дали сте чували за други подобни легенди. Горе-долу по времето, когато излезе филмът The Ring, се разказваше за сайтове, които пускали комбинация от цветове и звуци, които те убиват след седмица. Пак градска легенда.

# 83
 • Мнения: 57
Господи, хора, като ви чета някои от коментарите хем ми става смешно, хем ми се реве от неадекватността на някои от изказите по-горе. Израстнала съм в годините на съмнителните господа със скъпите коли когато обикновения човек нямаше пари за хляб защото лева си менеше стойността всеки ден, в годините на mIRC-ата и зората на педофилията в интернет когато законово нямаше кой да ни пази, във времето, в което взривяваха заведения посред бял ден в близост до паркове и градинки и пак съм гледала новините заедно с родителите си. Смея да твърдя, че от мен е излязъл адекватен и мислещ човек заради адекватни и мислещи родители.
Разберете, че “институциите” и подписките няма да ви оправят - отговорността не е на държавата, училището, учителите или родителите на другите деца, а ВАША! Аз бях на 7 когато за първи път се опитаха да ме прилъжат в чужда кола (играехме пред блока с други деца), но бях вече научена, че не трябва да се доверявам на такива хора и избягах и се скрих в сладкарница и от там помолих да се обадят на баща ми (мобилни телефони нямаше още). Бях на 13 когато един мъж ме задърпа към колата си, но вече бях научена да се защитя и да избягам (чаках да ме вземат от урок по английски). От 12 годишна имахме компютър вкъщи когато интернет клубовете още дори не знам дали съществуваха - първоначално гледах как баща ми играе военни кампании, после започнах да си свалям музика, да чатя... не мога да преброя колко пъти са ми искани голи снимки или съм била убеждавана за срещи. Но бях НАУЧЕНА да не изпращам и да не се срещам с непознати. И аз съм играла игри и играя и днес и си пиша с непознати - Вие всички тук също сте непознати, но аз знам, че не трябва да Ви давам името, телефона, адреса си, снимки на лични документи и номера на банковата ми карта, защото съм НАУЧЕНА от отговорни хора. Интернет е нещо безкрайно и най-важното е да научим децата си, че веднъж нещо качено там никога не изчезва, интернет е пълен с лоши хора, които искат да се възползват от нас по един или друг начин и никой не е длъжен да ни предпази - всеки отговаря д се предпази сам себе си и децата си.
Извинявам се ако някой се чувства засегнат от думите ми, но моето мнение е, че отговорността е чисто и просто наша като родители и ничия друга. Не смятам за редно дете на 5-6-7 да има смартфон по една много по-проста причина от тази която се обсъжда тук - според Вас като родители не смятате ли, че е опасно да дадете телефон за 200-300+ лв. (дори няма да коментирам решенията с последните флагмани на марките, които са за по 1000-2000лв.) на децата си и да рискувате първото дете от по-висок клас или недай си Боже възрастен човек от хикс произход да му залепи два шамара и да му го вземе?

# 84
 • Мнения: 765
Не мисля,че ще има засегнати от думите Ви, всеки има право на мнение.Времената са и ще бъдат от лоши по лоши.Вярно е,че ние като родители носим цялата отговорност за всичко което се касае за децата ни,но ние ходим и на работа и прекарваме само половината от деня и по малко даже със децата.Другата част те са или на училище или на градина.Техните учители също са отговорни във някакви граници за това децата да се чувстват спокойни.
Ще спра до тук,лека вечер 🌃

# 85
 • Мнения: 2 357
Grahchee, благодари на Господ, че е имало КОЙ да те НАУЧИ. Пиша думите с големи букви, защото виждам, че така си подчертала някои от своите в публикацията си.
Освен това, считам, че това да бъдем научени не е гаранция и понякога лъжата може да бъде много изкусно замаскирана.. Всички сме чели приказката за Червената Шапчица, за селянинът, дето викал " вълци " и т.н.
Иначе, да публикацията ти е трезва и съм съглана със становището ти.

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 00:36 от Катерица

# 86
 • Azeroth
 • Мнения: 3 527
Grahchee, разбира се, че отговорността е на родителите, но не взимаш предвид нещо много важно - вече не живеем във време, в което малко хора имат компютри или телефони, вече всички имат всякакви устройства и то по няколко.
Аз не бих дала смартфон на дете, но това не означава, че останалите родители няма да го направят, т.е. детето ми по един или друг начин пак би имало достъп до съдържание, което аз примерно не бих одобрила.

Аз също бях от първите деца с компютър и много рано научих "правилата" в нета, родителите ми много са се постарали, така че разбирам какво имаш предвид, но в наши дни това вече не е достатъчно.

# 87
 • Мнения: 57
Това, което имах предвид, е че няма как да сложим децата си под стъклен похлупак и винаги да са предпазени, а че е наша работа да ги научим. Съгласна съм, че изроди всякакви има на този свят и не винаги може да се предвиди всичко, но едно добре подготвено от родителите си дете с морален компас сочещ в правилната посока е много по-добре защитено от едно дете без внимание.
И се извинявам ама приказки от рода на “ама те другите деца/родители” са несериозни за мен. И аз бях последното дете с телефон в училище, но това не ме е направило по-малко човек. Тази приказка ми звучи като “искам ................ защото всички други деца имат”. Всички сме я ползвали и всички надявам се сме разбрали колко правилно нашите родители са казвали, че тях другите деца не ги интересуват. Все пак това също са били хора, които са работили по цял ден, а в онези години в някои случаи и по цяла нощ, но са намирали време за нас въпреки работа и училище, за да предадат важните уроци в живота на децата си.
Това, че в момента има достъп до много смарт устройства не ги прави лоши, а напротив. Според мен е по-добре така, защото това означава, че има и някакъв контрол над съдържанието от организации борещи се с определен тип хора опитващи се да предпазят децата ни. Въпреки тях обаче е редно да разчитаме сами на себе си, а не да търсим отговорността в други хора.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 08:25 от Grahchee

# 88
 • Мнения: 27 804
Аз съм съгласна с това, че родителите трябва да научат децата си на безопасност и в нета, и навсякъде. Но смятам и че всички останали- учители, специализирани органи и т.н. трябва да полагат максимум усилия. Да, лъжата често е замаскирана хитро и дори хора с опит и години зад гърба си се ловят. Отговорността не трябва постоянно да се прехвърля, и това да ни успокоява,  ами всеки да прави всичко по силите си, всичко.

# 89
 • Мнения: 12 812
И който не беше чувал за тази игра, и той научи.
Като излезе темата тук, питах дъщеря ми играла ли е на някаква страшна игра, без да казвам името. Каза, че не е. Онзи ден ентусиазирано ми разказа, че в нюзфийда  ѝ излязла предупредителна статия за въпросното нещо. Та, с приятелка я прочели. Пак говорихме за опасностите в нета.
От опит мога да кажа, че телефоните в училище трябва да бъдат забранени поне до 4ти клас. При нас бяха и въпреки че много деца имаха телефони вкъщи, много по-лесно се контролира какво и колко играе детето, когато ти е пред очите и не цъка във всяко междучасие.
А след това програма с родителски контрол може да ограничи времето за игри и ровене в интернет поне още известно време.  Освен това се вижда какви игри е играло детето и колко време.

Общи условия

Активация на акаунт