Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 март 2019, 00:49 ч.

Тинейджъри и работа

 • 4 672
 • 111
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 20 117
И аз това търся - легално, 2-3 дни в седмицата, по- 2-3 часа. Ама няма. Жалко.

# 46
 • Мнения: 17 633
Не съм търсила работа на сина си – той сам си намираше. Явно самите деца си споделят къде търсят хора. Имам предвид непостоянна работа като промоции, раздаване на листовки, анкети... Няма да забогатеят, но ще изкарат по някой лев, ще се поотракат и ще подобрят умението си да общуват с непознати хора.
Напоследък ми прави впечатление, че ученици работят в Операта като разпоредители, на гардероба, проверяват билетите... Също лека и приятна работа.
Отделно са и благотворителните организации и НПО, където също се формират трудови навици и умение за общуване, срещат се с други младежи на своята възраст, учат се да организират различни мероприятия и т.н. Не се изкарват пари, но стои добре в биографията при кандидатстване в чуждестранни университети.

# 47
 • София
 • Мнения: 11 507
Баща й е подписал договор със студиото, парите се превеждат по банков път. Те са си нейни, харчи ги за каквото прецени (на този етап - Лего).
Извинявам се за оффтопика, но...парите на лице под 18 години се превеждат в банкова сметка, от която може да се теглят суми само при специални условия с разрешение на съда. Как 8-годишно ги харчи? Иначе, чудесно е че детето има работа, която му доставя удоволствие.

Като цяло, жалко че у нас няма регламентирани възможности за работа на тийнейджъри. Не, както момичетат по-горе писаха, като сервитьорки полунелегално, а както описа съфорумката от Канада- 1-2 дни в седмицата по 3-4-5 часа. Това би било наистина златната среда.
Сметката е на мъжа ми, той тегли и ходят заедно да си избере какво иска да си купи. Последният път изкара 50 лв., даде ги за Лего. Да, работи с голям кеф.

# 48
 • Мнения: 1 004
А, да, така става. Ами, супер. С кеф да си ги харчи детето.

# 49
 • Мнения: 30 558
Днес дъщеря ми (15 години) беше на първото си интервю за работа. Писа СВ, притеснява се, понаучихме я какво да казва и да не казва, как да се облече и държи и я пуснахме да се пробва. Става дума за работа в сладоледаджийница, един път в седмицата, през лятото и повече. На минимална заплата - 12 долара на час. Така нашето задължение за джобни отпада, а тя ще види как се изкарват парите. Всичките й приятелки поработват, макар на някои родителите им да са свръхзаможни. Решила е да си събере пари за шофьорския курс.


Браво! Похвално е всичко това. Peace
Но у нас на такава възраст не е разрешено.

# 50
 • София
 • Мнения: 735
Между другото лятото питах моя близка с хотел на морето дали не може да вземе 16 годишна девойка на работа легално за лятото и директно ми отказа да назначава непълнолетен човек. Не разпитах подробно, но изглежда изисква някакви допълнителни усилия от работодателя.

# 51
 • Мнения: 389
Одобрявам подобно начинание. Имат нужда да разберат от по-рано цената на парите за да не свикнат да пилеят чужди пари с лека ръка за глупости.
Дъщеря ми с получаването на черен колан по карате още на 11г. доби право да кара преждевременно курсове за помощник учител. Тази година ходи редовно на курсове и ще учи, а наесен като мине изпитите и получи сертификат ще започне работа в клуба. И без това е почти всяка вечер там да тренира и помага на учителите, поне да започне и да получава пари за това. Още отсега си е планирала за какво ще ги събира, но е решила половината от спечеленото да ми го дава за компенсация, че толкова много години съм й плащал тренировките и участията в състезания. Не виждам особен смисъл в това, но щом така е решила, че е справедливо така да е.

аз бих ги събирала в отделна сметка и бих й ги дала като завърши за университет/колеж

# 52
 • Sofia
 • Мнения: 14 941
А кога ще оставим децата да бъдат деца и да имат безгрижно детство?
Постоянно им се навира в очите кое колко струва
На 8 години да работи не е ок-поне за мен, каквато и да е работа
Има време за всичко


"Викат я за запис".
Ако е едно от онези особено талантливи деца, които свирят, пеят, играят от деца... ами, Съдбата ги е избрала за това.
Изобщо не е същото като "викат я да забърше плотовете в кръчмата".


Светкавица, озвучава детски филми. Дали бих я пратила на тежка физическа работа? Не, защото и аз не бих я вършила.

Дъщеря ми знае, че учи за себе си, а не за нас с баща й - ние имаме добро образование и чудесни професии, но тя със сигурност ще си има свой собствен път. В училище се справя повече от добре, има и достатъчно време за игра.

Моята майка разсъждаваше като вас - защо да пращам детето да работи, като имаме повече от добри възможности? За разлика от мен, мъжът ми е работил от малък, и досега е изключително съвестен в работата си.


Това е развиваща работа, не такава, при която единствения бонус е минимално заплащане. За такъв тип работа и аз не бих се поколебала да пусна детето си - при това независимо от наличието или липсата на заплащане, поне няма аз да плащам за придобитото умение - а съм, както се видя, принципно категорично против загубата на време с неквалифициран труд за учащи се.

Видно е, че и ти си се справила повече от добре - при все, че не си работила от дете.  Mr. Green
Моето лично наблюдение в/у деца и студенти, които работят и такива, които не работят (със сходни умствени възможности и амбиции) е, че вторите се справят с ученето - и реализацията след това - доста по-добре.

Последна редакция: чт, 07 мар 2019, 23:35 от katiABV

# 53
 • София
 • Мнения: 2 562
Аз не виждам нищо лошо в това дете на тази възраст да започне да работи за няколко часа седмично, ако инициативата идва от самото дете. Ще се научи как се изкарват парите. Ще мисли повече преди да ги похарчи. Със сигурност ги има негативите като например рано да се умори от ходенето на работа, но в днешни дни има и доста възможности човек да се преквалифицира в момент, в който му писне от попрището, а това внася разнообразие, тръпка и може би тушира в известна степен Бърнаут-а.
Ако родителите нямат финансовата възможност да закупят на детето си определени материални придобивки, то изкараните самостоятелно пари ще му дадат и допълнително самочувствие, че само е спечелило мечтаната вещ.
И в БГ не е невъзможно. Дъщерята на познато семейство започна работа когато беше на около 15 години. Само се изискваше попълването на съгласие от родител. Вече не иска пари от родителите си за своите "прищевки" както те ги формулират и така по-рядко се карат , защото преди това неминуемо стигаха до спорове когато тя поиска нещо, а те не могат да й дадат пари в момента.

# 54
 • Sofia
 • Мнения: 14 941
Сладоледите се намират на 10 минути пеша от нас, ще работи 6 часа в събота (ако я вземат), става дума за Канада. Лятото от нея си зависи колко и как или друга работа да си намери.


Това са 6 часа седмично, които би могла да вложи в изучаването на някой програмен език... или човешки език... или на Толстой или пък, примерно, Кант.

# 55
 • Мнения: 504
Не си спомням да съм питала как детето ми да си уплътни времето с Кант..
Не се бой - програмни езици отдавна знае, а човешките са й вече три...с четвърти на хоризонта. Значи спокойно може да се хваща за сладоледите.

# 56
 • Sofia
 • Мнения: 14 941

Хе-хе-хе, изказване в стил "програмни езици отдавна знае" звучи или крайно некомпетентно, или пренебрежително относно потенциалните способности на детето ти.
Ако бащата на Марк Зукърбърг го беше пратил да продава сладолед вместо да му наеме частен учител по програмиране (понеже училищният курс е бил под възможностите му), сега вместо да си ръчкате Фейса щяхте... да си хапвате сладолед.  Mr. Green С фунийка.

Впрочем, ако наистина умее да програмира (твърде съмнително - тогава и през ум не би й минало да бърше маси и да ръси захарни пръчици), по-добре е да пробва този
https://summerofcode.withgoogle.com/
проект - едно от добрите начинания на гугъл.
Могат да кандидатстват всякакви ученици и студенти... които са вложили повече време в самоусъвършенстване, отколкото в прислужване...
Впрочем, за учениците и студентите, които участват, това е доста по-добре платено от сладоледа.


Google will provide a total stipend of 6000 USD per accepted student developer, of which 5500 USD goes to the student and 500 USD goes to the mentoring organization.

Accepted students in good standing with their mentoring organization will receive a 500 USD stipend shortly after coding begins on 25 May, 2016.Students who receive passing mid-term evaluations will receive a 2250 USD stipend shortly after the mid-term evaluation deadline, 3 July, 2016.Students who receive passing final evaluations and who have submitted their final program evaluations will receive a 2750 USD stipend shortly after the final evaluation deadline, 28 August, 2016.Mentoring organizations must request their payments of 500 USD per student mentored by 22 November, 2016. Once payments are requested and a PO received, all invoicing must be completed by 31 December 2016.Please note that Google cannot issue any payments until the proper tax-related documentation is submitted. The forms required will be provided to you and you do not need to submit them until you are asked to do so by Google. More detailed documentation on payments will be sent to you.


Ако имате финансови затруднения... е напълно оправдано всеки член на семейството да допринася с нещо за излизане от кризата, кой с каквото и доколкото може, но...

# 57
 • София
 • Мнения: 11 507
винаги ми е било малко неприятно да се говори с пренебрежение за деца от нискобалови училища.

Това винаги ме е вбесявало и съм спорила до дупка с хора, навирили носове до небето, че децата от нискобаловите са тъпички и/или мързеливи, пък другите - умни и добри. Глупости. Всичко е до възможности - казвам го именно като човек, завършил през 90-те една от най-желаните гимназии в София.

# 58
 • Мнения: 2 119
Образованието на детето е въпрос на възможности, но най-вече е  въпрос на приоритети
Нито курсовете, нито частните уроци са невъзможно скъпи
А когато си положил основата, няма проблем детето да учи в университет в чужбина със стипендия, или в страни с не-много високи такси

# 59
 • Мнения: 9 051
Образованието на детето е въпрос на възможности, но най-вече е  въпрос на приоритети
Нито курсовете, нито частните уроци са невъзможно скъпи


 Невъзможно скъпи са за хора, които са на ръба на оцеляването. За някои е невъзможно да си купят дори билет от Провадия, за да дойдат във Варна на пробен изпит, камо ли на два, че и да дадат пари за провеждането му.

За една година уроците и школите са четирицифрени суми, а тези, които изкарват по 90+ точки, далече не са се задоволили само със сумите, "дължими" от седми клас, а са започнали с школи и уроци от първи.

Не за всеки е по силите.
Друг е въпросът, че някои и да имат парите, децата им няма да са успешни, но аз съм изключително непримирима към огромната финансова бариера, която днес е изправена пред образованието в задължителната му степен, която е уж безплатна, но това са реалностите.

Общи условия

Активация на акаунт