Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 336
  • 755
  •   2
Отговори
# 75
leni_rad, щом не е от ниска кръвна захар, няма смисъл точно със захар да се коригира. Ако е от ниско кръвно, дали няма един голям солен айрян да свърши повече работа? Или дори вода с щипка сол и евентуално малко лимон в нея?

# 76
Sharky* благодаря!! Щях да се налапам още от първия ден Grinning Мисля в неделя да ги почна. Все пак да от празнуваме 8ми  Simple Smile

# 77
  • Варна
Момичета, здравейте ... Grinning
Минавам за бърз отчет и нови наблюдения върху мигрената ми .

На 5ти март направих точно 5 месеца , откакто съм с вас в темата и режима , кантара закова на минус 12кг , от талията и ханша -минус 6см . Без лекарства съм, само припомням.

Щях да пускам контроли на гладно за Инсулин и Кз, но друго ми е на главата сега и ще ги отложа, най-вече защото щях да го направя от чисто любопитство. 

Тия дни си намерих дрехи от 2010-2008г, които ми хлопат, а тогава съм тежала доста по-малко от сега, силно се надявам да имам повечко мускул сега, да не са съвсем на празно кофите с пот от трениране  Mr. Green

Относно мигрената ми -помните включвах, изключвах месо и пристъпите не намаляваха, а даже имах и увеличение. През февруари намалих млечните и незнам дали , защото е по-къс месец, но само 2 пъти имах силни кризи, другите неразположения ми минаха само със силно кафе и изолиране на тишина

Ще продължа и този месец да следя , обаче ако те са виновни ще ми е голяма мъка ....

# 78
Наскоро видях ваучер на grabo.bg за 24 лв - Кръвно изследване за метаболитен синдром в СМДЛ Кандиларов. Иследва се нивото на инсулин;  кръвна захар; общ холестерол; HDL холестерол;  LDL холестерол и триглицериди, надявам се да получа пълна картина на инсулинова резистентност.  
Смятам да се възползвам и препоръчвам на всички, които имат нужда

# 79
  • край голямата локва
Просто ми беше интересно всичките тези симптоми дето ви ги казах дали ви приличат на ИР или диабет 2 и как се справяте по време на криза....това е.Също така диетата наистина ли помага и е от значение.
  Да, прилича, но не е задължително. Аз не обичам много- много сладко и винаги си носех нещо солено. Има едни малки кашкавалчета, опаковани всяко поотделно, много ми бяха удобни. Друго- сурови ядки, кефир, айрян. Винаги имах нещо в чантата си. Важното бе да хапна малко още щом усетя че почвам да огладнявам за да избегна кризата. Но това е при мен, аз цял живот от сладко на гладно съм се чувствала  зле.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 03:03 от xxxxx

# 80
Възможно ли е само заради режима да съм вдигнала TSH от 2 на почти 4? На някой случвало ли се е от тези, които са с хипо? Уж не съм ги ограничила много (днес съм над 60 грама вече само до обяд).
Да, на мен. Вдигнах го точно двойно.

и се около 30-40гр дневно. И за месец скочи ТСХ-то. 

Хм, и аз като съм с високо ТСХ как да го започна режима, сигурно съвсем ще се влоша. Сега съм в чуденка кое е по-малкото зло.

# 81
  • Paris, France
Продължителните кетогенни диети вдигат TSH и това е нормално. Приемът на йод също го вдига временно. Мене ме предупредиха да не меря и изследвам никакви хормони по време на диетата и 3-4 месеца след нея. Престанете да си причинявате излишни притеснения, концентрирайте се върху отслабването и другото само ще си дойде на мястото.

Ако високият TSH е проблем от самото начало гладуване през ден, но нормално хранене в другите дни е по-добрият вариант.

Някой писа, че е на диета, ходи по 10км на ден и не отслабва. Забавен метаболизъм и липса на електролити и адаптация може да са причина. Парадоксално, спирането на физическа активност, но и махане на въглехидратите помагат в такива случаи. Може да има и проблем с кортизола. Вит Ц, алкализиране, Б витамини също помагат.

# 82
  • София
Наскоро видях ваучер на grabo.bg за 24 лв - Кръвно изследване за метаболитен синдром в СМДЛ Кандиларов. Иследва се нивото на инсулин;  кръвна захар; общ холестерол; HDL холестерол;  LDL холестерол и триглицериди, надявам се да получа пълна картина на инсулинова резистентност.  
Смятам да се възползвам и препоръчвам на всички, които имат нужда
На мен са ми правили за метаболитен, обаче според него КЗ ми е под 6. Трябва трикратното обременяване, за да се получи ясна картина за ИР. Разбира се, ако КЗ е над 6, и посоченото от Вас върши работа.

# 83
Здравейте, отскоро съм в темата и ще бъда много благодарна по-запознатите да коментират изследването ми от днес, за пръв път правя обременяване. Притеснена съм от резултатите и ще се побъркам до часа ми с ендокриналога. Преди два месеца мерих КЗ и инсулин на гладно и глюкозата ми беше 5.3, а инсулинът 9. Уж намалих сладкото, а сега на гладно е дори по-висока....

ОГТТ-0,60,120                       

Глюкоза 5.42       mmol/l    2.8 - 6.1
материалът е:        венозна кръв               
Глюкоза 4.78       mmol/l       
 Глюкоза 5.96       mmol/l    3.5 -7.8   

ОГТТ-0,60,120                       
     Инсулин        4.6       uIU/ml    2.6 - 24.9   
     Инсулин        18.3       uIU/ml       
     Инсулин        16.1       uIU/ml    2.6 - 24.9   
HOMA-IR        1.1           
 Нормален HOMA-IR < 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0   

# 84
Инсулине и при трите е в норма. Което е хубаво.
КЗ също е в норма.
КЗ варира. Ако мислиш, че трябва винаги на гладно да е еднаква се лъжеш.
Зависи и как си се хранила.
Иначе 5.3 принципно е висока, но е важен инсулина. А  при теб е добре.
Ако ти е бил 9 преди, а сега 4.6 е добре.

# 85
Инсулине и при трите е в норма. Което е хубаво.
КЗ също е в норма.
КЗ варира. Ако мислиш, че трябва винаги на гладно да е еднаква се лъжеш.
Зависи и как си се хранила.
Иначе 5.3 принципно е висока, но е важен инсулина. А  при теб е добре.
Ако ти е бил 9 преди, а сега 4.6 е добре.

Много благодаря! Притесних се от високата кръвна захар (близо до преддиабетните нива), защото последните два месеца драстично смених режима си на хранене, представям си преди като набивах всичко какво е било...
Значи важно е всъщност инсулинът как реагира...имам определено много да се образовам.

# 86
Щеше да е проблем, ако КЗ беше над нормата, а инсулина нисък.
Тогава се води диабет тип 1. Който е най-лошия.
Иначе си карай режима. А на какъв режим си? НВ ли?
Колко имаш да сваляш? И какви други оплаквания имаш?
Да се ограничава човек е хубаво дори и да няма изявени проблеми.
Ако си караш така и след две години пак се изследваш, може и да са по-добри резултатите.
Но аз и сега не виждам проблем.
Единствено е странно, че на гладно е над 5. Аз ако видя кз над 5 обикновено си мисля, че след обременяване или ядене се вдига.
Но при теб не е така.
Не се шашкай излишно. Но си иди при ендото да си каже и той мнението.

# 87
Щеше да е проблем, ако КЗ беше над нормата, а инсулина нисък.
Тогава се води диабет тип 1. Който е най-лошия.
Иначе си карай режима. А на какъв режим си? НВ ли?
Колко имаш да сваляш? И какви други оплаквания имаш?
Да се ограничава човек е хубаво дори и да няма изявени проблеми.
Ако си караш така и след две години пак се изследваш, може и да са по-добри резултатите.
Но аз и сега не виждам проблем.
Единствено е странно, че на гладно е над 5. Аз ако видя кз над 5 обикновено си мисля, че след обременяване или ядене се вдига.
Но при теб не е така.
Не се шашкай излишно. Но си иди при ендото да си каже и той мнението.

Режим е силно казано, но определено съм свела до абсолютен минимум тестени и сладки неща, полуфабрикатни боклучета (чипсове, бисквити, соленки и пр.), картофи, ориз. Наблягам на яйца, месо, млечни. Плодове хапвам отвреме  навреме. Отразява ми се добре от гледна точна на тонус и енергия, изчезна вълчия глад и спешната нужда от нещо сладко обикновено ок. 16 часа всеки ден. Откакто ограничих бързите В. ми намаляха тръстинките в коремната област и като че ли тялото ми се е оформило по-добре, целулитът ми понамаля, не съм се мерила.

Работя на компютър и определено се изпуснах последните години, не следях с какво се храня, някой постоянно мъкне бонбони и шоколад в офиса. Аз не целя сваляне на кг, макар че 3-4 надолу ще са ми добре, идва лято Grinning  Изследвах се, покрай желанието ни за дете.  Получавах и необясними болки в краката, по цяла нощ ме боляха, и забелязах, че се случва след като изям някоя въглехидратна бомба. Не знам дали това е причината, но усещах, че нещо не е наред, а и в рода си имаме предразположеност към диабет. Иначе съм чела за симптомите на диабет, не съм гинаблюдавала при мен.

Явно някъде бъркам, след като инсулинът се нормализира, но КЗ стои пак над 5 ....

Какво би ме посъветвала да променя, за да падне и КЗ?

Много си отзивчива, благодаря още веднъж.

# 88
Здравейте,
Само чрез лекарско предписание ли мога да изследвам трикратно КЗ и инсулин или ако сама отида, просто информативно за себе си, ще ми дадат да го направя ?

# 89
А зеленчуци ядеш ли? Салати с протеина? Защото си е важно. Особено зелении - магданоза примерно е важен.
А вода колко пиеш? И тя си е важна.
Иначе за смъкване на кз Невена неведнъж е писала да се ходи. Ама много ходене. Винаги като можеш ходи пеша.
А спортуваш ли нещо?
За добавки съм писала в първия пост.
Но не мисля, че са ти необходими.
Но щом си имала такива симптоми, значи си имала някаква форма на ИР, макар и не силна.
А кз може да спадне още. Но затова се иска време.
Карай си на режима и след 4 месеца се боцни пак на гладно само да видиш как е кз и инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт