Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 353
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Ами, аз май спадам към нормалните, нищо, че искам да махна едни 3- 4 кг. /160-53кг/.
Как да се храня, хем да не качвам повече тази кръвна захар, хем да не взема още да си навредя на щитовидната жлеза?

# 631
Nevena Virolan За съжаление аз нямам време.Предстои ми ин витро процедура и май ще трябват хапчета.Много съжалявам че подцених ситуацията.ОФФФФ AngryAngryAngry

# 632
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз също  съм с виталиго.  При мен нищо не ми е "като на нормалните хора", но все пак да споделя.  Бях с виталиго на 4,5 годишна  възраст. След стандартното лечение на дерматолози,  и липсата  на резултат,  баба ми ме завела при билкари в планината,  пих едно лято гадни билкови отвари,  къпеха ме в други билкови отвари,  спомням си миризмата на смрадлика,  и това че баба ми ходеше рано да копае пресни корени от коприва...
 В крайна сметка от десетилетия съм в ремисия,  имам няколко бели петна по корема. Иска ми се да вярвам,  че няма да тръгне отново. 

# 633
Ами, аз май спадам към нормалните, нищо, че искам да махна едни 3- 4 кг. /160-53кг/.
Как да се храня, хем да не качвам повече тази кръвна захар, хем да не взема още да си навредя на щитовидната жлеза?

А защо не пробваш зоново хранене?

# 634
Дорис, ако трябва да съм абсолютно честна, много пъти съм се замисляла за Зоната. Но от рода да си направя и пригодя Зона според моите вкусове с продукти, които мисля че са Ок, а не, които Бари С. дава като мега- залени. Например Зоната, която Катина прилага е свободна и ненатоварваща. Докато групата във Фейсбук е като една секта, че всичко изчисляват до грам, точно определен брой хранения и т.н., а някои си разнасят и мини-везни навсякъде.

# 635
Дорис, ако трябва да съм абсолютно честна, много пъти съм се замисляла за Зоната. Но от рода да си направя и пригодя Зона според моите вкусове с продукти, които мисля че са Ок, а не, които Бари С. дава като мега- залени. Например Зоната, която Катина прилага е свободна и ненатоварваща. Докато групата във Фейсбук е като една секта, че всичко изчисляват до грам, точно определен брой хранения и т.н., а някои си разнасят и мини-везни навсякъде.

Ха ха ха това с мини везните ме разсмя  Laughing Наистина хората обичат да залитат и да се вманиачават. Ама може и за това, че се вманиачават да са слаби пък аз да се търкалям Simple Smile И аз следя Катина. Платих си за групата и. Все мисля да почна "на око" ама пусто все съгрешавам и става мазало.

# 636
Не е лесна зоната. Трябва практика и експериментиране с различни храни.
Аз като казвам, че съм била на зона имам предвид лятна зона - домати, краставици, сирене извара и малко хляб вита. На око беше всичко, но върши работа.
А това да си носиш везни ми се струва вече много прекалено.

# 637
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.
Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

# 638
Първия пост прочете ли?

# 639
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.

Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

Ами в момента ти е доста объркано, но в общи линии - започваш да се храниш нисковъглехидратно - високо мазнинно.  Има доста групи в интернет, като най-популярната и най-изпадналата в крайности е на Атанас Узунов. Но не пречи за няколко месеца да следваш съветите им и когато поотслабнеш да минеш към по-нормално нисковъглехидратно хранене.

Ако обаче този начин на хранене не е твоя пишеш пак тук и ще се опитаме да дадем съвет.  Heart Eyes

Какво да ядеш - месо, много зеленчуци, малко ядки, млечни и яйца. Дори тук има рецепти, и като се разровиш за нисковъглехидратно хранене ще намериш добри предложения.

Втори важен фактор за нормализиране на инсулина е движението. Ако си по-пълна и обездвижена започни да ходиш или да плуваш /ако в твоя град има къде/. Примерно по 2-3 пъти седмично и постепенно трябва всекиденвно да минаваш 2-4 километра.

Какво ти предписаха за пиене като медикаменти и добавки?

# 640
Изписаха ми Сиофор 850 три пъти по една таблетка. 
Имам доста килограми за сваляне, които не можах да смъкна след като родих може би около 20.
Уча се да се храня ниско въглехидратно, но нз дали ще успея.
Просто храни като месото и яйцата не ги обичам и ги ям с леко отвръщение.

# 641
Дрянчалийка, наистина списъкът с ограничения не е никак къс, съвсем разбираема ти е реакцията. И наистина в началото е трудно човек да се ориентира от раз в многото информация,  част от която си противоречи.
Веднъж като му се стовари на главата на човек такава диагноза установява колко много хора наоколо има същия или сходен проблем. Тук ще ти е полезно да следиш темата,  защото има съфорумци както отдавна борещи се и постигнали определени резултати,  така и по-скорошно присъединили се с въпроси,  близки до твоите.
На първо време е добре да се запознаеш с основните понятия - какво е ИР, как повлиява на нормалното протичане на процесите в организма,  как се метаболизират отделните макронутриенти, какво е съдържанието на въглехидрати в различните храни, какво е гликемичен индекс,  какво е гликемичен товар, каква е ролята на физическата активност при контрола на инсулина. Почти всичко това може да се намери в началния пост, може и да търсиш по ключови думи. Ако владееш и други езици те съветвам да търсиш и на тях или директно сподели тук,  за да можем да препоръчаме евентуално материали,  обяснителни клипчета и тн.
Интернет е залят с полуграмотни, откровено подвеждащи статии по всякакви теми, включително и ИР. Ако откриваш информация, която те учудва, обърква или не можеш да си обясниш, по-добре сподели тук за второ, трето и пето мнение.
П.С. По отношение предпочитанията към конкретни храни - хранителните навици се менят и възпитават. И най-нелюбимите храни са за предпочитане пред хапчета и инжекции, поне аз така ги виждам нещата.

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 13:35 от Обич Синеока

# 642
Много сме били така в началото с отвращение към месото, ще трябва да го преодолееш известно време докато свалиш килограмите. Радвам се, че има и такива лекари, които забраняват всичко зърнено, а не препоръчват "пълнозърнести". Чета в момента "Пшеницата, маскираният убиец", има я и за свободно, безплатно четене в интернет. Потресена съм... С плодовете също внимателно! Можеш да наблегнеш на зеленчуците, с качествени мазнини, зехтин най-вече. В момента съм на такъв режим, като добавих и варива, но вече задържам. Отслабнах с НВ ВМХ, сега вече не ям много месо, веднъж на 3-4 дни, но както казах с тази схема задържам, не отслабвам, макар и да имам още 5-6 излишни кг (ИТМ ми е около 26-27, което си е наднормено тегло Sad, но пък изследванията ми вече са добри, а и аз самата се чувствам отлично. )

# 643
  • Sofia
Здравейте!
Тази седмица ми предстои обременяване с глюкоза.От 1,5год съм на НВВМХ,лекарката каза да не се ограничавам с въглехидрати поне 3дни,да съм яла по 3-4филии хляб на ден...
Ястия с малко ориз,картофи и царевично брашно за седмица в менюто дали е достатъчно да има реален резултат изследването?

# 644
Не е нужно и да се прекалява. Но да, трябва да се вдигнат въглехидратите.
Успех.
Предполагам, че ако се вкарат храни като пълнозърнест хляб, ориз, картофи, неща, които не си консумирала, би трябвало да даде резултат. Тоест да си проличи как ти върви ИР.

Общи условия

Активация на акаунт