Витамин В12 -тема 5

• 48 305
  • 782
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте! И аз със същия въпрос. Моят б 12 е 318. Чета, че под 400 е дефицит.
Оплакванията ми са изтръпвания на кожата на краката. Днес дори скенер на кръста си правих. Утре ще говоря с невроложката, но до тогава искам мнение. Благодаря.

На първа страница има много информация.

За възрастни трябва стойности над 500-600

# 556
Какво мислите за тези таблетки?

# 557
Добре де, не ви се чете предните страници, не ви се чете първи пост, ама прочетете поне 2/3 мнения нагоре. Същият въпрос, отговорът няма да се различава.

# 558
  • Близо до гората...
Добре де, не ви се чете предните страници, не ви се чете първи пост, ама прочетете поне 2/3 мнения нагоре. Същият въпрос, отговорът няма да се различава.

Моят въпрос е не дали имам дефицит, а дали заради него може да имам изтръпвания в краката?

# 559
Някъде бях чела, че може.
Но това когато четях томове литература за влиянието на б12 върху нервната система.
Ако четеш английски се разрови, пише много интересни неща за витамините от група Б. Не мога да дам линк, понеже отдавна съм чела, но ще си намериш.
Има и една книга със заглавие от сорта " а може би е б12", дотта я хвалят.

# 560
Всякакви изтръпвания може да има и на крака, ръце, устни, език...това е витамин който, когато е  дълго време в дефицит или сериозен дефицит започва да влияе на нервната система и да се проявяват неврологични симптоми

Ето я книгата на български А дали не е В12?

# 561

Моят въпрос е не дали имам дефицит, а дали заради него може да имам изтръпвания в краката?
Може да, няколко страници назад има за симптомите.

# 562
Някой ползвал ли е тази форма на В12 на Виридиан - метил + аденозилкобаламин? Струва ми се, че това би била най-добрата комбинация. Нали едната форма участва в едни процеси, другата - в други. А до сега не съм срещала с аденозилкобаламин, само с хидрокси, който се разграждал до аденозил и метил.
Не мога да разбера дали е подезична, нищо не видях.

https://apteka.framar.bg/30059763/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC … D0%B3-60-viridian

Мисля да пусна изследвания и  за В2 и В6, докато съм в началото на терапията ( пила съм само месец и 2 седмици почивка).
Да знаете лаборатории, които ги изследват?  Цени и дали може да се разчита?
Питах в Кандиларов ( по 45 лв. + 3 лв за вземане на кръв - в Германия), Синево ( по 57,20 лв + 3 за кръв, в Букурещ), Зинвест ( по 54лв. - 15 за кръв и превод, в Германия).
НЗОК поема ли някаква част от сумите?
Тук срещнах, че поемала част, но е доста стара информация. https://bg-mam.ma/p/804827/29267625 Сега от лабораториите ми казват, че не поема.

Къде изследват фолиева киселина в еритроцитите? Цена? Трябва ли да се изследва и това?

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 15:16 от Diorela

# 563
Здравейте,

Пуснах изследвания на вит B12 и вит Д, поради често главоболие и отпадналост.
Резултати:
вит В12 - 399 pg/ml (при норма 197-771 pg/ml)
вит Д - 21.9 ng/ml (при норма 30-50 ng/ml)
Желязо - 14.97 (при норма 8.95 - 37.90)
Магнезий - 0.78 mmol(при норма 0.66 - 1.07 mmol)
TSH - 3.38 (при норма 0.27 - 4.20)
FT4 - 17.31 (при норма 12.0 - 22.0)
Ясно е, че имам дефицит на вит Д, въпроса ми е вит В12, желязото и магнезия ок ли са ?
Посетила съм ендокринолог, който не мисля, че изобщо обърна внимание, тъй като каза, че всеки втори българин бил с дефицит на вит Д и дори не смяташе да ми изпише нещо, по мое настояване ми изписа капки вит Д на Solgar, по 5 капки всеки ден на гладно.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 14:33 от Bondy07

# 564
Bondy07 В12 е нисък, трябва прием, но имай едно на ум, че от него ще падне малко и желязото  Peace , то и сега не е особено високо. Може да си вземаш по-ниска/профилактична доза желязо , но далеч от приема на В12. В12 до обяд, желязото вечер. Ако искаш погледни сиропа Билкова кръв.
Вит.Д ти е нисък да и там трябва допълнително, от негов дефицит може да се нарушат много неща и да се появят много симптоми.
Магнезия е в норма, но принципно това изследване което се прави тук не е особено показателно. Но ти заедно с вит.Д трябва да приемаш и магнезий, защото той се позчерпва при лечение с Д а и спомага усвояването, както и вит.К2.
Щитовидните сочат - лека хипофункция

Diorela тези хапчета не съм ги ползвала, но оставам с впечатление, че се гълтат ако е така няма никакъв смисъл  Peace

Относно изследвания, мисля че в Кандиларов е добре

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 15:49 от mibobo

# 565
mibobo, за хапчетата ще проверя с питане по тел. И аз останах с такова впечатление, но не е логично да са ги направили за пиене.

Вит. В6 съм сигурна, че трябва да изследвам, подозирам, че и В2 трябва, затова ще го пусна и него.
 А ти ме вкара в размисъл. И магнезий и желязо ли трябва да изследвам и следя. Ендокринологът каза калций и фосфор, при вигантол по 40 капки на седмица.
Сега пуснах желязо и е ок.
Трябва калций заради вит Д, и той ми излезе на ръба.
2.49   mmol/l   - реф. 2.15 - 2.50

# 566
Желязото се следи заради лечение с големи дози В12.

А магнезия няма смисъл да изследваш, просто си пий той си е полезен и подпомага по-добре усвояването на Д Hug. Не случайно повечето добавки с Д имат и магнезий. Но да, калция ще трябва да си следиш явно.

При големи дози вит.Д трябва вит.К2  заради калция да го разнесе, че иначе се натрупва в меките тъкани. Прочети тук https://bulvit.com/zashto-ne-biva-da-priemame-kaltzii-bez-vitami … -i-vitamin-k.html

А ти ако подозираш проблем с толкова В-та, проверявала ли си се за мутация?

# 567
Желязото се следи заради лечение с големи дози В12.

А магнезия няма смисъл да изследваш, просто си пий той си е полезен и подпомага по-добре усвояването на Д Hug. Не случайно повечето добавки с Д имат и магнезий. Но да, калция ще трябва да си следиш явно.

При големи дози вит.Д трябва вит.К2  заради калция да го разнесе, че иначе се натрупва в меките тъкани. Прочети тук https://bulvit.com/zashto-ne-biva-da-priemame-kaltzii-bez-vitami … -i-vitamin-k.html

А ти ако подозираш проблем с толкова В-та, проверявала ли си се за мутация?
Добавям само,че при продължителен прием на Б12 може да падне магнезия и калция.При дъщеря ми е така,от разговорите ми с д-р Кадъм,знам че тези случаи не са единични.За магнезий и калций тя е изписвала млякото за тяло на Better you(магнезий и калций),както и Магнум антиспазми(магнезий,калций,вит.Е и Б6)

# 568
В интерес на истината аз пия магнезий почти постоянно, е с прекъсвания някакви от 1-2 месеца. Той трябва за много неща, а не прави запаси в организма, тоест набавя се всекидневно и ако има проблем в стомашно-чревен тракт и става дефицит. Също така когато има възпаление някакво в организма също се изчерпва бързо, както и при по-интензивно движение.

# 569
Bondy07 В12 е нисък, трябва прием, но имай едно на ум, че от него ще падне малко и желязото  Peace , то и сега не е особено високо. Може да си вземаш по-ниска/профилактична доза желязо , но далеч от приема на В12. В12 до обяд, желязото вечер. Ако искаш погледни сиропа Билкова кръв.
Вит.Д ти е нисък да и там трябва допълнително, от негов дефицит може да се нарушат много неща и да се появят много симптоми.
Магнезия е в норма, но принципно това изследване което се прави тук не е особено показателно. Но ти заедно с вит.Д трябва да приемаш и магнезий, защото той се позчерпва при лечение с Д а и спомага усвояването, както и вит.К2.
Щитовидните сочат - лека хипофункция

Diorela тези хапчета не съм ги ползвала, но оставам с впечатление, че се гълтат ако е така няма никакъв смисъл  Peace

Относно изследвания, мисля че в Кандиларов е добре

Благодаря за разяснението, виждам, че споменаваш по-надолу в публикациите ти за мутация, аз имам такава mtfhr, това има ли някакво значение за витамините и изобщо ? Ако трябва да изследвам още нещо ?

Общи условия

Активация на акаунт