Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 март 2019, 18:11 ч.

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 14 835
  • 427
  •   6
Отговори
# 270
  • Мнения: 6 655
Аз се ядосвам ,че не ми се напукват целувките...много искам.

# 271
  • Мнения: 147
Аз се ядосвам ,че не ми се напукват целувките...много искам.
Хах, интересно. Simple Smile Аз се опитвам да направя ето такъв тип, на клечка, а напукани не стоят добре.

# 272
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 555
Здравейте, купих лилаво-бели аспержи от лидл. Може ли да ми дадете предложение как да ги приготвя? Благодаря много!

# 273
  • Мнения: 1 990
Да питам и аз - никога не съм успяла нищо да направя с прясна мая, а със суха ми се получават добре нещата. Всички рецепти за козунак, които чета са със прясна мая. Въпросът ми е - може ли да стане козунак със суха мая?
Насочила съм се към http://yoli-www.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

# 274
  • Габрово
  • Мнения: 2 241
Заменям във всякакви рецепти, слагаш около 3 пъти по-малък грамаж суха мая, спрямо прясната. Включително и за козунаци, тя маята си е мая. Повечето пъти по навик я активирам в млякото, понеже навремето когато се учех да работя с тесто само прясна се намираше, беше отдавна. Но по принцип за сухите се води че не е нужно и че се слагат направо в брашното. Ползвам френската предимно, но и с тази на Доктор Йоткер резултатите не са ми били по-различни.

# 275
  • Мнения: 1 990
Благодаря! Аз ползвам на Д-р Йоткер предимно, както си пише - на 500 гр брашно 1 пакетче мая, размесено в брашното и винаги ми се получава при хляба. Друго почти не съм правила с мая. Сега смятам да се пробвам с козунак.

# 276
  • Мнения: 850
Аз също ползвам на доктор Йоткер по указания начин - 500 г. брашно с 1 пакетче суха мая. Така процедирам с всички теста, независимо дали ще правя козунак или питка.

# 277
  • София
  • Мнения: 7 778
Благодаря! Аз ползвам на Д-р Йоткер предимно, както си пише - на 500 гр брашно 1 пакетче мая, размесено в брашното и винаги ми се получава при хляба. Друго почти не съм правила с мая. Сега смятам да се пробвам с козунак.
Ползвам я много, защото другата няма голяма трайност и затова винаги или почти винаги работя със суха мая, нали знаеш на 500 г брашно - 7 г суха мая. Френската е 11 г тя отговаря за 1 кг брашно и си я деля, измервам си я , около 6 г някъде слагам.

# 278
  • Мнения: 1 323
Здравейте, съвсем ви изпуснах, но сега имам въпросче, зехтинът разваля ли се? Бяхме вземи една тенекия, която пресипахме в бутилки,останаха 3-4 бутилки, които на дъното са хванали някаква като странна мътилка с тъмен цвят. На вкус също не е много хубав и се чудя мога ли да го спася някак или е отишъл?

# 279
  • Мнения: 1 338
Здравейте, съвсем ви изпуснах, но сега имам въпросче, зехтинът разваля ли се? Бяхме вземи една тенекия, която пресипахме в бутилки,останаха 3-4 бутилки, които на дъното са хванали някаква като странна мътилка с тъмен цвят. На вкус също не е много хубав и се чудя мога ли да го спася някак или е отишъл?

зависи от зехтина и дали е филтриран или не. ако е нормален индустриален няма проблем в повечето случаи. ползвала съм хубав зехтин доста след срока на годност и си беше съвсем ок /взимаме големи количества от гърция/. според мен критерии трябва да са ти вкус и мирис,  мътилката да не те притеснява. отделен е въпросът  дали е качествен зехтин.

# 280
  • Мнения: 15 672
Купих си от пазара листа от червено цвекло. Знам за баници, сарми с него, но дали ще стане да го бланширам и после задуша в масло?
Други идеи?

# 281
  • София
  • Мнения: 8 576
Дори не зная има ли нужда от бланширане, тези листа са много нежни

# 282
  • Мнения: 15 672
Имам забрана за сурови зеленчуци за известно време.

# 283
  • Мнения: 6 655
Можеш в гореща вода за кратко .Но като се задуши няма да е сурово.Също е обработка.

# 284
  • София
  • Мнения: 7 778
Здравейте, съвсем ви изпуснах, но сега имам въпросче, зехтинът разваля ли се? Бяхме вземи една тенекия, която пресипахме в бутилки,останаха 3-4 бутилки, които на дъното са хванали някаква като странна мътилка с тъмен цвят. На вкус също не е много хубав и се чудя мога ли да го спася някак или е отишъл?
Не, не се разваля. Това, че има утайка означава, че е още по-хубав и това са миниатюрни парчета маслини.

Общи условия

Активация на акаунт