Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

В какво бихте инвестирали спестяванията си в бъдеще?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 01 дек 2019, 09:28
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 165
 • Мнения: 107
Здравейте ,ЕЛАНА!
Ще може ли да дадете малко повече информация за изкупуването на акции?
Какви са вашите условия ,такси и как да инвестирам в акции ,когато реша?
Предварително благодаря!

Здравейте!

Чрез инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг можете да инвестирате както в български акции, така и в акции на всички големи борси по света.  Това може да става чрез електронни платформи, или пък ако не желаете, по телефон.

Най-добре е първо да се ориентирате в условията, да споделите интересите си с колегите и след това можете да сключите договор с посредника и онлайн, като ще получите данни за достъп до съответната електронна платформа.

За български акции можете да видите платформата ELANA BG Trader https://bgtrader.elana.net/, а за глобалните пазари – ELANA Global Trader https://globaltrader.elana.net/ .  На сайтовете има онлайн чатове и можете и онлайн да се посъветвате с експертите от съответните отдели.

И двете платформи имат демо версии – можете да си направите демо регистрация абсолютно безплатно и без ангажименти с договори и пари. Тогава имате достъп до платформата ,но без да влагате истински пари, а разполагате с виртуални, с които можете да виждате всичко „на живо“ и да правите сделки, за да усетите какво представлява  търговията с акции.

Винаги можете да ми пишете лично или да звъннете за подробно упътване.

Поздрави и успех,

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Информация за взаимни фондове и спестовни планове

# 166
 • Мнения: 599
Благодаря Ви много за бързия отговор!

# 167
 • Мнения: 631
Наясно сме, че ние, българите, обичаме да се подценяваме и да побързаме да посочим „чуждото“ като по-добро.  Но е хубаво да се отчитат и предимствата на местното.
Прави сте, че може би използвах малко по-рязък език, за което нямах право, тъй като не познавам лично вас или услугите ви. Това, което познавам обаче, са условията на чуждестранните и българските фондове, доколкото са достъпни в публичното пространство от проспектите им и другите документи, които издават съгласно регулациите.
Точно ЕТФ-и имах предвид. Какво от това, че са пасивни? Всеки може да провери статистиката колко % от активните фондове имат по-добра доходност от среднопазарната, за съответния си бенчмарк. Някои имат за една или две години, но колкото се разширява времевия хоризонт, толкова по-малко от тях бият. Например ако вземем 10-годишен хоризонт, само 23% от активно управляваните фондове бият съответния си индекс.

Без да давам за пример някой определен асет мениджър или да правя реклама (не работя в сферата на управление на активи) вземам произволно един от лидерите, които изброих по-горе.
Такса вход или изход - няма.
Такса управление е 0.12%
Данъци - търгува се на Юронекст Амстердам, в евро, не се облагат капиталови печалби
Такса за превод - от 15.12.2019 превод в евро за чужбина е колкото и в лева за България.
В какво инвестира е напълно публично и може да се провери всеки ден:
ю
Може да се сравните с лидерите, ако искате. Не точно с Венгард, може и с Блекрок, с Фиделити, или с който и да е от водещите.

# 168
 • Мнения: 173
Спестявах докато не ме нападнаха няколко здравословни проблема. Сега парите не ми стигат по доктори, изследвания и хапчета Angry Невъзможно е при това положение да спестявам, за голямо мое съжаление.

# 169
 • София
 • Мнения: 172
Спестявах докато не ме нападнаха няколко здравословни проблема. Сега парите не ми стигат по доктори, изследвания и хапчета Angry Невъзможно е при това положение да спестявам, за голямо мое съжаление.

Има и такива моменти. Затова и концепцията за днешното ни положение е отражение на отпреди направени избори е много валиден.

Не се познаваме лично, но на моите клиенти винаги първото нещо, което карам да направят е до болка втръсналия на всички авариен фонд. Но той е важен в тежки моменти, каквито са загубването на работоспособността ни., т.е. възможността ни да генерираме доходи. И колко да е голям, винаги възниква този въпрос. Няма научно-обоснован отговор. Отговорът е преди всичко на базата на емпиричния път на познанието. Различните източници се говори за от 3 до 6 пъти месечните разходи на индивида, семейството или домакинството.

Другото основно перо в структурата на личните финанси е това да сме предвидили перо и за управление на риска. Тук са участието в фондовете на здравно осигуряване чрез отчисления от нашето възнаграждение в тези фондове и личното ни допълнително здравно осигуряване, което е вече по наш избор. Понякога и работодателите помагат за това като социален пакет. Тук са и различните застрахователни продукти, които ако са правилно "скроени", могат да помогнат в тежки моменти и да позволят да не се влоши стандарта ни на живот.

И останалата част от нашите доходи, тези които не отиват за текущи разходи (предвидими и повтаряеми) е препоръчително да се инвестират в активи, които ще ни позволят да запазим стойността на с труд изкараните ни пари във времето. Да не ги изяде инфлацията, буквално.

Знам, че така написано е много лесно. Лесно да се дава акъл, нали?!.

Спестяването, а оттам и инвестирането не е толкова сложно. Всъщност е просто, но хич не е лесно. Не е лесно, защото трябва да се прави непрекъснато, постоянно, в продължение на много години. Под много години визирам - десетки години. Ей това хич не е лесно.

Хубав ден и успешна година!:smile:

# 170
 • Мнения: 1 478
Здравейте, а може ли да се инвестира в нещо друго извън изброените? Благодаря.

# 171
 • Мнения: 107
Здравейте, а може ли да се инвестира в нещо друго извън изброените? Благодаря.

Здравейте!
Благодаря Ви за интереса към инвестиции.  Изброените в анкетата варианти са тези, които се ползват от спестители, които искат да запазят стойността на парите си и да ги увеличат във времето, но без да следят финансовите пазари – т.е. доверяват  спестяванията си на инвестиционни варианти, които се управляват от инвестиционни мениджъри.
Иначе на финансовите пазари има хиляди финансови инструменти, в които може да се инвестира, но човек трябва да познава инструменти и самостоятелно да следи и чете за развитието на съответните сектори, компании и пр.  Има акции, облигации, борсово търгувани фондове, свързани с всякакви сектори и борси, валути, деривативни инструменти.
Освен необходимостта от експертност, за да се инвестира самостоятелно в различни финансови инструменти, са необходими по-големи суми от тези, за които са достъпни взаимните фондове.  Това е така, защото на пазарите има борсови такси и комисиони, които при малка инвестиция правят процеса нерентабилен.

Ако Вие имате някакви конкретни цели, които си поставяте за спестяванията, можете да ми пишете лично или да споделите по телефон, за да получите персонална безплатна консултация, която да Ви помогне конкретно на Вас.

 

С пожелание за успех,
Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
Информация за взаимни фондове и спестовни планове
https://www.elana.net/bg/fund-management/index.html

# 172
 • Мнения: 631
за да се инвестира самостоятелно в различни финансови инструменти, са необходими по-големи суми от тези, за които са достъпни взаимните фондове.  Това е така, защото на пазарите има борсови такси и комисиони, които при малка инвестиция правят процеса нерентабилен.
Имаше. Но вече има много варианти без такси.
Ето например според тази класация кои са 5-те най-добри онлайн брокера: https://www.investopedia.com/best-online-brokers-4587872
От 2019 и петте нямат комисионни за покупко-продажба на акции. Първо ги направиха нула от Интерактив Брокърс към средата на 2019 г. (за платформата Лайт), и след тях конкуренцията премахна комисионните също.
За мен Интерактив са най-добрия брокер - аз лично ползвам платформата с такси, но имат и без. От едно място можеш да инвестираш в ценни книжа по цял свят и във всякакви валути. Но и Америтрейд, Шваб, Фиделити и другите също са ОК.

# 173
 • Мнения: 107


Думата „инвестирам“ често плаши повечето хора, навявайки им страхове, че от тях ще се искат много пари и че някак това „инвестиране“ се случва на отбрани групи от хора и не е за всеки.

Прочете последните ни два материала - част 1 и част 2, за да научите кое ни спира да инвестираме и оправдани ли са страховете ни по отношение на парите ни.

# 174
 • Мнения: 370
Къде е Елана и въобще работили ли са за техните инвеститори 2019? Явно повече от 4%(вероятно преди такси и комисионни) на година им е трудно да донесат. Дори консервативни схеми като ПФ донесоха повече за вложителите си SadSadSad



https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2020/01/17/4016973_n … B1hJ703M70Tq_Mz24

# 175
 • Мнения: 107
Къде е Елана и въобще работили ли са за техните инвеститори 2019? Явно повече от 4%(вероятно преди такси и комисионни) на година им е трудно да донесат. Дори консервативни схеми като ПФ донесоха повече за вложителите си SadSadSad



https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2020/01/17/4016973_n … B1hJ703M70Tq_Mz24

Здравейте, kokopapa,
Вие отново коментирате злонамерено и заблуждаващо резултати на взаимни фондове при очевидно непознаване на данните в индустрията и без да потвърждавате своите твърдения с данни.

Консервативният ЕЛАНА Еврофонд на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт не е слизал от години от позицията си на смесено консервативен фонд с най-висок резултат на пазара. Данните за доходност на взаимните фондове са с начислени вече такси в цените на дяловете.
Що се отнася до фондовете в другите рискови профили, те нямат една и съща инвестиционна стратегия, което определя и различните им резултати.
Ще Ви бъде невъзможно да покажете данни за по-висок доход от пенсионни фондове – това, което подхвърляте с лека ръка, без да аргументирате.
Ще бъде добре за спестителите всички, които работим във финансовата индустрия, да ги уважаваме и да имаме задължението да бъдем прозрачни и да ги информираме почтено.

Бих препоръчал на читателите да прочетат нашия кратък материал „Какво да проверяваме при избор на фондове“, за да не бъдат заблуждавани от подхвърляне на числа и голословни твърдения.

С пожелания за позитивна и хармонична година!
Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Информация за взаимни фондове и спестовни планове

# 176
 • Мнения: 370
Здравейте Николай,
защо злонамерено - явно инфостока ме лъже, но коментирайте вие тази снимка, тогава ...

# 177
 • Мнения: 107
Здравейте Николай,
защо злонамерено - явно инфостока ме лъже, но коментирайте вие тази снимка, тогава ...



Здравейте!
Мога само да Ви посоча официалните данни за системата от регулатора на пазара – Комисията за финансов надзор (КФН). Те нямат нужда от коментар.

Ето информацията по съобщение от КФН от сайта, който сте избрали:

„За да определи задължителната минимална доходност, КФН разгледа отчетите на фондовете и постигнатата от тях доходност за последните 24 месеца. Резултатите, постигнати от пенсионните дружества, управляващи съответните фондове за допълнително пенсионно осигуряване нямат връзка с бъдещи резултати, уточнява КФН.“

Каква доходност са постигнали Универсалните пенсионни фондове

Лидер е УПФ "Топлина", който е постигнал доходност на годишна база от 3.10 %. Следват:

- УПФ "Съгласие" с 2.76%;

- УПФ "ЦКБ-Сила" с 2.39%;

- УПФ "Бъдеще" с 1.42%;

- "Ен Ен УПФ" с 0.90%;

- УПФ "ДСК-Родина" с 0.89%;

- УПФ "Доверие" с 0.41%;

- УПФ "Пенсионноосигурителен институт" с 0.15%;

- "ЗУПФ Алианц България" (0.10%).

Каква доходност са постигнали Професионалните пенсионни фондове

На първо място е ППФ "ЦКБ-Сила", който приключва 2019 година с най-висока доходност за последния 24-месечен период от 2.71 %. Следват:

- ППФ „Съгласие" с 2.30%;

- ППФ „Топлина" с 1.99%;

- „Ен Ен ППФ" с 0.90%;

- ППФ „ДСК-Родина" с 0.89%;

- ППФ „Бъдеще" с 0.72%;

- ЗППФ Алианц България с 0.03%;

- ППФ „Пенсионноосигурителен институт" с минус 0.02%;

- ППФ „Доверие" с минус 0.18%.

Линк към Infostock.bg
http://www.infostock.bg/infostock/control/finance/funds/news/971 … nsionnite-fondove

 
Успех!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net

Информация за взаимни фондове и спестовни планове

# 178
 • Мнения: 107
Кога имаме нужда от професионален финансов консултант?



Ние сме свикнали да разбираме от всичко – поправяме си колите, водопровода, ремонтираме дома си, лекуваме се сами и какво ли още не. Има обаче области и теми, които не могат да се овладеят и обяснят лесно. Пример за такава област е сферата на финансите. Когато не сме докрай сигурни в дадена сфера и имаме нужда от съвет, тогава е подходящото време, без притеснение и недоверие, да се оставим в ръцете на експертите. Те ще ни дадат информацията, от която имаме нужда, и ще ни разкрият всичко, което трябва да знаем, за да направим информиран избор за средствата си.

Прочетете цялата статия ТУК.

# 179
 • Мнения: 107


Капка по капка – вир става. Или с други думи – най-важно е постоянството.
Колкото и да не е привична за всекиго, спестовността е застъпена като мъдро и полезно качество от нашите семейства и родове. Никой не се съмнява в необходимостта от спестяване. Просто не на всекиго е лесно да започне да я прилага на практика.
Вижте как лесно да се организирате да спестявате в статията.

Общи условия

Активация на акаунт