Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 14
Резултатът има значение!

Подобрява всички параметри на качеството на семенната течност, необходими за успешно зачеване и здрава бременност

В миналото, при липса на бременност след много опити, изводът винаги е бил инфертилитет. Традиционно това се е смятало за женски проблем, което е погрешно. Днес знаем, че в 50% от случаите причината са сперматозоиди, които не достигат целта. Но пониженото качество на спермата не означава задължително, че мъжът не може да има деца. Инфертилните мъже могат да имат ерекция. Импотентните мъже могат да имат деца.


Инфертилитетът е свързан със стигма. Това е тема, която мъжът избягва, когато е засегнат. Това тормози съзнанието му, особено когато вярва, че нищо не може да направи. Ситуацията е сериозна, но има надежда. Днес има начини да се „размърдат“ сперматозоидите. Решението в случая е PROfertil®. Благодарение на патентованата комбинация от осем хранителни съставки продуктът работи като фитнес център за сперматозоиди. Мъжкият инфертилитет се определя като неспособност мъжът да има деца. Субфертилният мъж има само понижена способност да има деца. Ако след 12 месеца опити за дете желаният резултат не е постигнат, мъжът може да е субфертилен. Той няма никаква причина да избягва тази тема. Има PROfertil®. Той може да направи нещо по въпроса. PROfertil® е храна за специални медицински цели. Наличен в опаковки от 60 капсули (за един месец) и 180 капсули (за три месеца).

За поръчки: https://remedium.bg/search.html?phrase=profertil
www.profertil.bg
Произведен в Германия за Lenus Pharma GesmbH Vienna/Austria
Вносител/Дистрибутор: A&D Pharma България
тел: 02 810 3949


Полезно съдържание:
Pushpin Употреба на нутрацевтика PROfertil®  за подобряване на качеството на спермата
Pushpin Преброяване на сперматозоидите - фактите
Pushpin Субфертилитетът – световен мъжки проблем
Pushpin Субфертилитет - а сега какво?
Pushpin PROfertil възстановява мъжкия и женския фертилитет


Включете се в консултативната тема и задайте своите въпроси, свързани с репродуктивното здраве на д-р Станулов и проф. Куманов!


Д-р Георги Станулов
Професор по ендокринология и андрология
Завършва Медицински университет – София, с отличен успех от държавните изпити. Придобива специалност Акушерство и Гинекология в Университетската болница в Alexandroupolis. Положил е изпит за сертифициране към Hellenic Society for Colposcopy and Cervical Pathology. Повече от три години е част от екипа на инвитро центъра към Университетската болница в Alexandroupolis. Под ръководството на професор G. Galazios се развива като отличен специалист по асистирана репродукция, като работата му се отличава с висока успеваемост. Впоследствие  е част от екипа на професор K. Nicolaides в Harris Birthright Research Centre London Великобритания. Работи последователно във Виена Ин Витро Център (в Токуда болница София) и Отделението  по Асистирана Репродукция в Университетска болница „Лозенец”.


Проф. Филип Куманов
Специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина
Завършил е Медицински факултет на Медицинска академия, София. От 1979 г. работи в Университетския клиничен център по ендокринология и геронтология, УСБАЛЕ “Акад. Ив. Пенчев” – София. Специализации в чужбина: 1987 г. – в Мюнхен със стипендия на Германската служба за академичен обмен (DAAD); 1994 г. – в Рим с индивидуална стипендия на TEMPUS; 2001 г. – в Кливланд, САЩ, със стипендия на ClevelandClinicFoundation. Автор на монографията “Климактериум у мъжа?”. Съставител и автор на монографията „Ендокринология на мъжката репродуктивна система”, Академично издателство „Проф. Марин Дринов”, 2013 г.



Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна


Информацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки вторник и петък.
Темата ще бъде активна до 23 юни 2019 г.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 12:59 от russev

# 1
  • Мнения: 14
За диетотерапия при жени с поликистозен овариален синдром (PCOS), които желаят да имат деца

PROfertil® female е специално разработен, за да покрие специфичните хранителни нужди на жени, старадащи от поликистозен овариален синдром, които желаят да имат деца. Предоставя адаптирани нутриенти за диетотерапия на това състояние и помага на женското тяло да се подготви за бременност.

Женският хормонален баланс е изключително сложна система, която може да бъде повлияна от множество фактори. Освен физиологичните и психологични аспекти, свързани със самата жена, неблагоприятно влияние могат да окажат и външни фактори като стрес, шум, стимуланти (никотин, алкохол и др.), замърсена околна среда, както и непредвидими социално-икономически фактори.

Поликистозен овариален синдром (PCOS) е едно от най-честите хормонални заболявания при жени в детеродна възраст и свързаният с това заболяване инфертилитет при жената е една от най-честите причини за невъзможност за зачеване на така желаното дете. Историята на това заболяване е много сложна и обикновено започва по време на пубертета. Симптомите значително варират от жена до жена и могат да бъдат с много различна тежест.

Когато се стигне до самите симптоми на заболяването, основна роля играят сложните механизми, регулиращи хормоналния баланс на жената. Отклоненията в женските полови хормони (естрогени) и мъжките полови хормони (андрогени), лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH) са основните причини за патологични процеси. Последните два регулират функционалните процеси в яйчниците.

Прочетете повече ТУК.

# 2
  • Мнения: 197
Здравейте,д-р Станулов.Винаги съм била с поликистозни яйчници.Опитах ИКСИ поради тубарна непроходимост.Резултата беше 0,12 заради некачествени яйцеклетки.Преди втората процедура бях 2 месеца на Пикоситол,2 месеца на профертил и 2 месеца със цикъл баланс.Опита засега приключи без трансфер,заради риск от ОХСС.Ще бъдя със ЗЕТ другия месец.Та въпроса ми е,след приема на посочените препарати,дали мога да се надявам на повишаване на шансовете за успех?

# 3
  • Мнения: 333
Здравейте ,знам,че не снава въпрос за проФертил, но ако могете да ми помогнете ще съм ви много благодарна! Искам да попитам за препарата м2тон. Препоръчан  
ми е от една общопрактикуваща док. Каза,че е много подходящ да се пие преди ин витро процедури! Подобрява качеството на яйцеклетките и също така ми каза,че много двойки благодарение на него успяли дори да зачитат по естествен път. Пие се 3,4 месеца да да има ефект. Искам да знам безобиден ли е този препарат понеже ми го предписа без никакъв преглед или изследвания? Каза,че е на билкова основа...
Благодаря предварително и приятен ден!

# 4
  • Мнения: 95
Здравейте знам,че не снава въпрос за проФертил, но ако могете да ми помогнете ще съм ви много благодарна! Искам да попитам за препарата м2тон. Препоръчан 
ми е от една общопрактикуваща док. Каза,че е много подходящ да се пие преди ин витро процедури! Подобрява качеството на яйцеклетките и също така ми каза,че много двойки благодарение на него успяли дори да зачитат по естествен път. Пие се 3,4 месеца да да има ефект. Искам да знам безобиден ли е този препарат понеже ми го предписа без никакъв преглед или изследвания? Каза,че е на билкова основа...
Благодаря предварително и приятен ден!
  Здравейте iovis,
не е редно да ви давам конкретен отговор – за да не се счете за антиреклама.  Все пак ще споделя мнение - относно препаратите на билкова основа, какъвто е цитираният от вас.
   Лично според мен много от билковите препарати ( особено тези съдържащи повече от десет билки) са недостатъчно проучени и ефектът им е недоказан. Факт е, че много двойки забременяват докато ги пият, но също е факт че много двойки забременяват ядейки вафли например. Смятам, че едва ли е нужно да ви доказвам че вафлите не помагат да се забременне, както едва ли ще оспорите че ако няколко двойки приемат вафли има шанс при някоя от тях да се случи бременност.   
   За да докажем действието на едно лекарство е необходимо да се направи клинично проучване. Изследва се група жени, като половината от тях приемат препарат, а другата половина приемат плацебо (т.е вещество без реално действие). След това се срявнява броя на забременелите. Повярвайте ми, стига да е достатъчно голяма групата – забременели ще има и при тези приемали плацебо (недействаща субстанция). Ако броят на забременелите е осезаемо по-голям при тези приемащи лекарството – може да заключим, че то действа, ако е сходен в двете групи, явно не действа.
   С най-добри пожелания. 
   Д-р Г.Станулов

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 15:16 от Д-р Георги Станулов

# 5
  • Мнения: 95
Здравейте,д-р Станулов.Винаги съм била с поликистозни яйчници.Опитах ИКСИ поради тубарна непроходимост.Резултата беше 0,12 заради некачествени яйцеклетки.Преди втората процедура бях 2 месеца на Пикоситол,2 месеца на профертил и 2 месеца със цикъл баланс.Опита засега приключи без трансфер,заради риск от ОХСС.Ще бъдя със ЗЕТ другия месец.Та въпроса ми е,след приема на посочените препарати,дали мога да се надявам на повишаване на шансовете за успех?
Здравейте Lunatichka92,
  факт е че има клинични проучвания, които доказват благоприятното действие ( по-конкретно намаляване на нивата на серумния тестостерон и подобрен баланс на половите хормони) при прием  на Глициризин, витамин Е и Омега-3 мастни киселини ( имено това са част от съставките на Profertil®) при жени с PCOS.
   Чудесно е, че сте приемали Profertil®, преди процедурата защото той има доказан ефект подобряващ качествата на овоцита, но не е излишно да го приемате и преди ЗЕТ, защото Омега-3,  Витамин Е и катехините, които съдържа - доказано подпомагат имплантацията.
   Надявам се да имате повече късмет при тази процедура и да се похвалите с положителен резултат.
   С най-добри пожелания
  Д-р Г.Станулов

# 6
  • Мнения: 14


Причината за безплодие може да се припише както на „мъжкия” фактор, така и на „женския”. През последното десетилетие се наблюдава постоянно растящ брой на патологични спермограми. До днес няма утвърдена терапия за подобряване на качеството на спермата. Целта на настоящото изпитване е приложението на продукт, съставен от 8 вещества, за които е известно, че подобряват качеството на спермата. Хипотезата е, че ефектът на отделните вещества се натрупва и по тази причина осигурява по-силен отговор.
Вижте повече ТУК.

# 7
  • Мнения: 14
Здравейте, със съпруга ми правим опити за дете от 6м,  неуспешни до момента. Аз съм на 26г, той е на 30. В тази връзка направихме някои изследвания - хормонални на двамата и спермограма на съпругра ми. При мен като проблем излезе ТСХ, че е 3.1 и в момента по препоръка на ендокринолог съм на Еутирокс.
При съпруга ми , резултата от спермограмата не беше добър и от АГ Св.София, където я правихме, ни посъветваха да търсим причината. До тук от хормоните мъжът ми има извън норма само Естрадиол 74.46 при реф.ст-ти 94.80-223.
Също така прави микробиология и стерилна урина. Резултатите са нормални. Остава само микробиология на еякулат да направи от препоръчаните му изследвания.
Прикачам и спермограмата.
Може ли да ни посъветвате къде другаде да търсим проблема, дали този лош резултата от СГ може да е случайност или на нервна почва ? Дали би се повлиял от добавки тип Профертил ? В момента пие Инозитол 1000мг,Лкарнитин 1000мг, Ларгинин 100, Витамин Е 20мг, цинг и селен. Също така и двамата приемаме цветен прашец по 10гр на ден.
Благодаря !

# 8
  • Мнения: 95
Здравейте, със съпруга ми правим опити за дете от 6м,  неуспешни до момента. Аз съм на 26г, той е на 30. В тази връзка направихме някои изследвания - хормонални на двамата и спермограма на съпругра ми. При мен като проблем излезе ТСХ, че е 3.1 и в момента по препоръка на ендокринолог съм на Еутирокс.
При съпруга ми , резултата от спермограмата не беше добър и от АГ Св.София, където я правихме, ни посъветваха да търсим причината. До тук от хормоните мъжът ми има извън норма само Естрадиол 74.46 при реф.ст-ти 94.80-223.
Също така прави микробиология и стерилна урина. Резултатите са нормални. Остава само микробиология на еякулат да направи от препоръчаните му изследвания.
Прикачам и спермограмата.
Може ли да ни посъветвате къде другаде да търсим проблема, дали този лош резултата от СГ може да е случайност или на нервна почва ? Дали би се повлиял от добавки тип Профертил ? В момента пие Инозитол 1000мг,Лкарнитин 1000мг, Ларгинин 100, Витамин Е 20мг, цинг и селен. Също така и двамата приемаме цветен прашец по 10гр на ден.
Благодаря !


   Здравейте, често казвам, че една птичка пролет не прави. Съветът ми е спермограмата да се повтори след три месеца. Използвайте това време за да я оптимизирате: приемът на Profertil и посещение при уролог биха могли да помогнат. Ако партньорът ви пуши, ходи на сауна или приема анаболни стероиди нека спре. След 3 месеца, когато е готова новата спермограма (добре е да я направите в друг център) - я качете и е ви дам съвет, как да процедирате.
С най-добри пожелания.
Д-р Г. Станулов

# 9
  • Мнения: 135

Здравейте! От 7 години при нас има първичен стерилитет. С мъжки фактор сме основно.Преминахме през няколко инвитро процедури, 2 от които и с донорски яйцеклетки. При тях имах биохимична бременност. Първоначално спермограмата на съпруга ми беше с 3% морфология. След прием на добавки, същите като състава на Профертил, само че взимани поотделно като витамини и добавки, спермограмата се подобри и морфологията стана 7%. Правихме и тест за ДНК фрагментация. Първо беше 48%, а след известен прием на добавки се подобри на 37%, но морфологията стана 4%. След 6 месеца  се получи подобрение на морфологиятя на 7%, но не сме правили SDI теста отново. Възможно ли е и при него да има подобрение?
Смятате ли че има вариант за спонтанно забременяване с тази спермограма. А как трябва да продължи да пие витамините, да прави ли почивки?

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 09:19 от Primavera555

# 10
  • Мнения: 95

Здравейте! От 7 години при нас има първичен стерилитет. С мъжки фактор сме основно.Преминахме през няколко инвитро процедури, 2 от които и с донорски яйцеклетки. При тях имах биохимична бременност. Първоначално спермограмата на съпруга ми беше с 3% морфология. След прием на добавки, същите като състава на Профертил, само че взимани поотделно като витамини и добавки, спермограмата се подобри и морфологията стана 7%. Правихме и тест за ДНК фрагментация. Първо беше 48%, а след известен прием на добавки се подобри на 37%, но морфологията стана 4%. След 6 месеца  се получи подобрение на морфологиятя на 7%, но не сме правили SDI теста отново. Възможно ли е и при него да има подобрение?
Смятате ли че има вариант за спонтанно забременяване с тази спермограма. А как трябва да продължи да пие витамините, да прави ли почивки?


Здравейте, спонтанно забременяване с подобна спермограма е напълно възможно. Конкретно във вашия случай, по-скоро смятам, че едва ли е много вероятно, поради съпътстващи проблеми (които възпрепятстват забременяването в последните 7 години). Относно начините за оптимизиране на спермограмата, смятам, че професор Куманов е по-компетентен и ще се включи със съвет.
  С най-добри пожелания
  Д-р Г.Станулов

# 11
  • Мнения: 20

Здравейте! От 7 години при нас има първичен стерилитет. С мъжки фактор сме основно.Преминахме през няколко инвитро процедури, 2 от които и с донорски яйцеклетки. При тях имах биохимична бременност. Първоначално спермограмата на съпруга ми беше с 3% морфология. След прием на добавки, същите като състава на Профертил, само че взимани поотделно като витамини и добавки, спермограмата се подобри и морфологията стана 7%. Правихме и тест за ДНК фрагментация. Първо беше 48%, а след известен прием на добавки се подобри на 37%, но морфологията стана 4%. След 6 месеца  се получи подобрение на морфологиятя на 7%, но не сме правили SDI теста отново. Възможно ли е и при него да има подобрение?
Смятате ли че има вариант за спонтанно забременяване с тази спермограма. А как трябва да продължи да пие витамините, да прави ли почивки?


Здравейте, спонтанно забременяване с подобна спермограма е напълно възможно. Конкретно във вашия случай, по-скоро смятам, че едва ли е много вероятно, поради съпътстващи проблеми (които възпрепятстват забременяването в последните 7 години). Относно начините за оптимизиране на спермограмата, смятам, че професор Куманов е по-компетентен и ще се включи със съвет.
  С най-добри пожелания
  Д-р Г.Станулов

Здравейте и от мен. Включвам се, тъй като въпросът е отправен тъкмо към мен.
Спермограмата не е с тежки нарушения. Единствено подвижността е под долната граница (26%), а би трябвало да е над 32%. Правилно отбелязва колегата д-р Станулов, че спонтанно забременяване е напълно възможно, стига Вие да сте напълно здрава.
Лечението с Profertil е правилно. Все пак бих препоръчал преглед на съпруга Ви, защото не е изключено той да има някои начални нарушения, които бихме могли да отстраним своевременно.
С най-добри пожелания,
Проф. д-р Филип Куманов, д.м., д.м.н.

# 12
  • Мнения: 44

Здравейте, това да резултатите на моят мъж от подробната спермограма.
Според вас, може ли по естествен път да се забременее с нея? Трябва ли да се пие нещо?

# 13
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 126
Здравейте, преди няколко месеца получих много проблемно акне. На 22 съм. Вчера си пуснах три хормона. Тестостеронът е в нормите. ДХЕА-С е завишен.. 11.80 при макс 11. Четвъртък ще получа резултатът и на андростендион. При толкова малко надвишена стойност има ли възможност от там да идва проблемът ? Към ендокринолог или дерматолог трябва да се обърна с готовите резултати?

# 14
  • Мнения: 135
Благодаря ви д-р Станулов и проф. Куманов!Поздрави!

# 15
  • Мнения: 20

Здравейте, това да резултатите на моят мъж от подробната спермограма.
Според вас, може ли по естествен път да се забременее с нея? Трябва ли да се пие нещо?

Здравейте!
Резултатите са повече от добри. Напълно е възможно забременяване спонтанно, по естествен път. Разбира се добрата медицинска практика изисква поне още една спермограма, напр. след 2-4 седмици след първата, за да сме сигурни, че показателите са стабилни.

# 16
  • Мнения: 44
Благодаря ви, като направим още една пак ще я кача!

# 17
  • Мнения: 95
Здравейте, преди няколко месеца получих много проблемно акне. На 22 съм. Вчера си пуснах три хормона. Тестостеронът е в нормите. ДХЕА-С е завишен.. 11.80 при макс 11. Четвъртък ще получа резултатът и на андростендион. При толкова малко надвишена стойност има ли възможност от там да идва проблемът ? Към ендокринолог или дерматолог трябва да се обърна с готовите резултати?
   Здравейте Aleksandra Dimitrova,
внезапно появилото се акне е кожен проблем, при положение, обаче че пишете в тема за проблемно забременяване, явно то се съпътства със опити за забременяване?
   DHEA-s е леко завишен и това би могло, да се дължи на много фактори. Например стрес (в работата, посттравматичен и т.н.), Синдром на поликистозните яйчници, увеличен пролактин и много рядко (наистина много рядко) на тумор или хиперплазия на надбъбречните жлези. Увеличеният (макар и леко) DHEA-s, както и акнето са вторичен проблем и е важно да се открие причината. Съветвам ви да започнете с ендокринолог.
   Качете андростендион, когато е готов.
С най-добри пожелания 
Д-р Георги Станулов
 

# 18
  • Мнения: 197
Малко със закъснение,но искам да Ви благодаря за бързия отговор,д-р Споделят.Да,ще продължа да приемам профертил и надявам се да помогне,тъй като това ще ми е последния опит.Пожелавам Ви да продължавате да помагате на хората да сбъдват мечтите си!

# 19
  • Мнения: 14


Всичко за спермограмата: как да проверите качеството на сперматозоидите и кога е необходимо да потърсите специализирана помощ? Вижте отговорите ТУК.

# 20
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 126
Здравейте, преди няколко месеца получих много проблемно акне. На 22 съм. Вчера си пуснах три хормона. Тестостеронът е в нормите. ДХЕА-С е завишен.. 11.80 при макс 11. Четвъртък ще получа резултатът и на андростендион. При толкова малко надвишена стойност има ли възможност от там да идва проблемът ? Към ендокринолог или дерматолог трябва да се обърна с готовите резултати?
   Здравейте Aleksandra Dimitrova,
внезапно появилото се акне е кожен проблем, при положение, обаче че пишете в тема за проблемно забременяване, явно то се съпътства със опити за забременяване?
   DHEA-s е леко завишен и това би могло, да се дължи на много фактори. Например стрес (в работата, посттравматичен и т.н.), Синдром на поликистозните яйчници, увеличен пролактин и много рядко (наистина много рядко) на тумор или хиперплазия на надбъбречните жлези. Увеличеният (макар и леко) DHEA-s, както и акнето са вторичен проблем и е важно да се открие причината. Съветвам ви да започнете с ендокринолог.
   Качете андростендион, когато е готов.
С най-добри пожелания 
Д-р Георги Станулов
 


Здравейте, вече е готов. Той е в нормите.

# 21
  • Мнения: 95
Здравейте, преди няколко месеца получих много проблемно акне. На 22 съм. Вчера си пуснах три хормона. Тестостеронът е в нормите. ДХЕА-С е завишен.. 11.80 при макс 11. Четвъртък ще получа резултатът и на андростендион. При толкова малко надвишена стойност има ли възможност от там да идва проблемът ? Към ендокринолог или дерматолог трябва да се обърна с готовите резултати?
   Здравейте Aleksandra Dimitrova,
внезапно появилото се акне е кожен проблем, при положение, обаче че пишете в тема за проблемно забременяване, явно то се съпътства със опити за забременяване?
   DHEA-s е леко завишен и това би могло, да се дължи на много фактори. Например стрес (в работата, посттравматичен и т.н.), Синдром на поликистозните яйчници, увеличен пролактин и много рядко (наистина много рядко) на тумор или хиперплазия на надбъбречните жлези. Увеличеният (макар и леко) DHEA-s, както и акнето са вторичен проблем и е важно да се открие причината. Съветвам ви да започнете с ендокринолог.
   Качете андростендион, когато е готов.
С най-добри пожелания 
Д-р Георги Станулов
 
Здравейте, вече е готов. Той е в нормите.
Здравейте,
съветвам ви да не се притеснявате излишно, преди консултацията с ендокринолог. Най-вероятно е просто кожен проблем.
С най-добри пожелания
Д-р Георги Станулов

# 22
  • Ловеч
  • Мнения: 187
Здравейте, при теразоосперия и некроспермия, прием на Профертил и хормони в норма, нормално ли е за 4 месеца да няма промяна? Имаме консултацияжс уролог, преди 5 месеца, според когото няма варикоцеле.
Въпроса ми е с пеавене на повече с*кс могат ли да се променят или това да е причината за резултата. Липсата на с*кс се дължи на работа.
Възможно ли е ако се зачести, да се подобрят резултатите.

# 23
  • Мнения: 95
Здравейте, при теразоосперия и некроспермия, прием на Профертил и хормони в норма, нормално ли е за 4 месеца да няма промяна? Имаме консултацияжс уролог, преди 5 месеца, според когото няма варикоцеле.
Въпроса ми е с пеавене на повече с*кс могат ли да се променят или това да е причината за резултата. Липсата на с*кс се дължи на работа.
Възможно ли е ако се зачести, да се подобрят резултатите.

Здравейте mima666,
нормализиране на честотата на половите контакти, в общия случай има благоприятно въздействие върху спермограмата. Освен това честите полови контакти, чисто статистически увеличават шанса за бременност. На ваше място, обаче - бих потърсил нова консултация с уролог (при положение, че хормонално наистина всичко е ОК). Има вероятност терато и некроспермията да се дължат на инфекции, така че бих препоръчал изследвания - в тази насока.
С най-добри пожелания
Д-р Г.Станулов

# 24
  • Мнения: 13
Здравейте,
След година и половина опити със съпругът решихме да направим разширена спермограма. Резулатите от нея се оказаха "отчайващи" - Тежко нарушение на сперматогенезата. Тератозооспермия, Криптозооспермия.
Концентрация: 3 млн/мл
Нормокинетични: 0%
Хипокинетични: 33,3%
0% сперматозоиди с нормална морфология 
Обем 0,9 мл,
брой сперматозоиди -
В клиниката веднага започнаха да ни говорят за донорска сперма, но ние не искаме и да чуем. Решихме, че ще се борим с това до край и посетихме андролог. След подробен разговор и преглед андрологът установи варикоцеле 2-ра степен и назначи изследвания на FSH, Пролактин, естрадиол, тестостерон и Инхибин Б. Днес излязоха част от резултатите (без Инхибин Б и тестостерон):
Пролактин: 216
Естрадиол: 72,5
FSH: 17,9
Въпросът ми е дали завишените стойности на FSH биха могли да са причина за тези сериозни нарушения в сперматогенезата на съпругът ми и дали това е обратимо? Има ли как да се повлияе върху този хормон?
Прегледът е след 10 дни, но до тогава няма да можем да спим спокойно.
Благодаря предварително!

# 25
  • Мнения: 79
Здравейте ,бихте ли коментирари спермограмата на мъжа ми - обема е много нисък
Можете ли да ми кажете на какво може да се дължи този малък обем?

# 26
  • Ловеч
  • Мнения: 187
Здравейте, при теразоосперия и некроспермия, прием на Профертил и хормони в норма, нормално ли е за 4 месеца да няма промяна? Имаме консултацияжс уролог, преди 5 месеца, според когото няма варикоцеле.
Въпроса ми е с пеавене на повече с*кс могат ли да се променят или това да е причината за резултата. Липсата на с*кс се дължи на работа.
Възможно ли е ако се зачести, да се подобрят резултатите.

Здравейте mima666,
нормализиране на честотата на половите контакти, в общия случай има благоприятно въздействие върху спермограмата. Освен това честите полови контакти, чисто статистически увеличават шанса за бременност. На ваше място, обаче - бих потърсил нова консултация с уролог (при положение, че хормонално наистина всичко е ОК). Има вероятност терато и некроспермията да се дължат на инфекции, така че бих препоръчал изследвания - в тази насока.
С най-добри пожелания
Д-р Г.Станулов

Благодаря, д-р Станкулов. Изследвали сме Тсх, пролакрин, естрадиол, тат, мат и са в нормите, правихме изследване и хламидия-кръв и пср и е отрицателно., също мико и уреоплазма и те са отрицателни. Моля за съвет какво друго да изследваме, защото само ни прехвърлят и сега пак ще ходим на уролог, но да сме подготвени.
Може ли да са ниски дозите в Профертил?
Също сме и с тубарен фактор (без тръби съм) и няма как естествено да станат нещата.
Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 19:48 от mima666

# 27
  • Мнения: 44
Извинявам се за въпросът ми, може бо за някои доста простоват, но не знам отговора... та въпросът ми е : Кога след положителен тест за овулация трябва да се прави секс?

# 28
  • Мнения: 95
Здравейте,
След година и половина опити със съпругът решихме да направим разширена спермограма. Резулатите от нея се оказаха "отчайващи" - Тежко нарушение на сперматогенезата. Тератозооспермия, Криптозооспермия.
Концентрация: 3 млн/мл
Нормокинетични: 0%
Хипокинетични: 33,3%
0% сперматозоиди с нормална морфология 
Обем 0,9 мл,
брой сперматозоиди -
В клиниката веднага започнаха да ни говорят за донорска сперма, но ние не искаме и да чуем. Решихме, че ще се борим с това до край и посетихме андролог. След подробен разговор и преглед андрологът установи варикоцеле 2-ра степен и назначи изследвания на FSH, Пролактин, естрадиол, тестостерон и Инхибин Б. Днес излязоха част от резултатите (без Инхибин Б и тестостерон):
Пролактин: 216
Естрадиол: 72,5
FSH: 17,9
Въпросът ми е дали завишените стойности на FSH биха могли да са причина за тези сериозни нарушения в сперматогенезата на съпругът ми и дали това е обратимо? Има ли как да се повлияе върху този хормон?
Прегледът е след 10 дни, но до тогава няма да можем да спим спокойно.
Благодаря предварително!
  Здравейте magyyy,
професор Куманов би могъл по-добре да ви консултира относно подобряване на спермограмата.
Мога обаче да ви уверя, че с почти всяка спермограма при която са налични живи сперматозоиди (а хипокинетичните са живи) е възможно успешно забременяване с ICSI. Естествено за предпочитане е показателите ѝ, предварително да се оптимизират. Можете да сте спокойни - имате шансове за бременност (с ICSI и стига при вас нещата да са ОК).
   С най-добри пожелания
   Д-р Г.Станулов

# 29
  • Мнения: 95
Здравейте, при теразоосперия и некроспермия, прием на Профертил и хормони в норма, нормално ли е за 4 месеца да няма промяна? Имаме консултацияжс уролог, преди 5 месеца, според когото няма варикоцеле.
Въпроса ми е с пеавене на повече с*кс могат ли да се променят или това да е причината за резултата. Липсата на с*кс се дължи на работа.
Възможно ли е ако се зачести, да се подобрят резултатите.

Здравейте mima666,
нормализиране на честотата на половите контакти, в общия случай има благоприятно въздействие върху спермограмата. Освен това честите полови контакти, чисто статистически увеличават шанса за бременност. На ваше място, обаче - бих потърсил нова консултация с уролог (при положение, че хормонално наистина всичко е ОК). Има вероятност терато и некроспермията да се дължат на инфекции, така че бих препоръчал изследвания - в тази насока.
С най-добри пожелания
Д-р Г.Станулов

Благодаря, д-р Станулов. Изследвали сме Тсх, пролакрин, естрадиол, тат, мат и са в нормите, правихме изследване и хламидия-кръв и пср и е отрицателно., също мико и уреоплазма и те са отрицателни. Моля за съвет какво друго да изследваме, защото само ни прехвърлят и сега пак ще ходим на уролог, но да сме подготвени.
Може ли да са ниски дозите в Профертил?
Също сме и с тубарен фактор (без тръби съм) и няма как естествено да станат нещата.
Благодаря предварително!

Здравейте mima666,
дозите в PROfertil® са ОК, въпреки това, не винаги има ефект. Високите дози, могат и да увеличат ефекта, но увеличават и страничните ефекти, което е неприемливо. Моля ви никога не надхвърляйте предписаната дневна доза.
    Ако партньорът ви е пушач, прекратяването на този вреден навик би могло да направи огромна разлика в спермограмата. Тубарният фактор, също се дължи на инфекции, така че има вероятност за проблем от такова естество. Странно е, че няма Хламидия/Уреаплазма/Микоплазма но може да има Трихомонас или нещо друго.
   С най-добри пожелания
   Д-р Г.Станулов

# 30
  • Мнения: 95
Извинявам се за въпросът ми, може бо за някои доста простоват, но не знам отговора... та въпросът ми е : Кога след положителен тест за овулация трябва да се прави секс?
Здравейте melani0,
36 часа след покачване нивото на LH (което отчитат тестовете за овулация) се случва самата овулация. В сметките е добре да се отчете, че тестовете се правят обикновено - веднъж дневно. Вероятно е покачването да се е случило преди да е направен теста. Бих ви препоръчал да имате контакт до 24 часа след позитивен тест за овулация. Понеже сперматозоидите живеят 2-3 дни, то  контакт  предхождащ овулацията - обикновено не е проблем.
  С най-добри пожелания
  Д-р Г.Станулов

# 31
  • Мнения: 95
Здравейте ,бихте ли коментирари спермограмата на мъжа ми - обема е много нисък
Можете ли да ми кажете на какво може да се дължи този малък обем?

   Здравейте coolyto,
най-честата причина за това е, че не целия материал е попаднал в контейнерчето. Според мен е добре да се направи поне още една спермограма и преглед от уролог - преди да се правят генерални заключения.
   Не е невъзможно спонтанно забременяване с тази спермограма.
   Според мен поставената диагноза не съотвтства на показателите. При концентрация над 100 млн/мл и обем 0,2 мл.  тя би трябвало да е не Олигоспермия, а Хиповолемия.
  С най-добри пожелания
  Д-р Г.Станулов

# 32
  • Ловеч
  • Мнения: 187
Д-р Станулов, благодаря Ви за бързите и изчерпателни отговори.
Партньорът вече не пуши, спря ги преди 5 години.
Изследвали сме това, което са ни карали в Плевен.
Объркана съм и защото в Плевен 2% нормални, след месец 6.6% в София, в клиники по репродукция.
Има ли надежда с 2 % нормална морфология по Крюгер, да има успех при ИКСИ.
Благодаря

# 33
  • Мнения: 95
Д-р Станулов, благодаря Ви за бързите и изчерпателни отговори.
Партньорът вече не пуши, спря ги преди 5 години.
Изследвали сме това, което са ни карали в Плевен.
Объркана съм и защото в Плевен 2% нормални, след месец 6.6% в София, в клиники по репродукция.
Има ли надежда с 2 % нормална морфология по Крюгер, да има успех при ИКСИ.
Благодаря
Здравейте mima666,
със сигурност има шанс при ICSI с 2% нормални форми от морфологията.
С най-добри пожелания
Д-р Г.Станулов

# 34
  • Мнения: 44
Д-р Г.Станулов много ви благодаря за бързите отговори и за това, че сте насреща и ни помагате! Живи и здрави!

# 35
  • Мнения: 1 385
Д-р Станулов, мога ли да пипитам за Вашето мнение: каква най-общо казано може да е причината за спиране на сърдечната дейност на ембрион? В 7 г.с. имаше такава, а две седмици по-късно не бе установена и ембриона беше започнал да се редуцира? Възможно ли е да се е стигнало до този финал поради прекарана настинка, включваща болки в гърлото и хрема като лечението е било единствено с билкови прополки.

# 36
  • Мнения: 220
Здравейте!Имам едно неуспешно инвитро което беше ноември 2018.Отключих хашимото в последствие.Предстой ми стимулация обаче вчера изследвах пролактин който е  796 при реф.ст.125-635.Преди това съм го изследвала в края на 2017г. тогава беше 402 при реф.ст.102-496.Може ли да се прави стимулация с този пролактин и дали може да се е повишил от предната стимулация?Правих консултация с ендокринолог,той ме посъветва да го изследвам още веднъж в средата на май месец,и ако е пак висок ЯМР

# 37
  • Мнения: 95
Д-р Станулов, мога ли да пипитам за Вашето мнение: каква най-общо казано може да е причината за спиране на сърдечната дейност на ембрион? В 7 г.с. имаше такава, а две седмици по-късно не бе установена и ембриона беше започнал да се редуцира? Възможно ли е да се е стигнало до този финал поради прекарана настинка, включваща болки в гърлото и хрема като лечението е било единствено с билкови прополки.
    Здравейте Ema_P,
съветвам ви да не се самообвинявате относно спонтанния аборт. Причината не е в настинката, нито в прополките. Основната причина за спонтанните аборти са генетични дефекти и то не такива унаследени от вас, а такива случили се при формирането на ембриона.
   Има и други причини, но те са по редки. Съветвам ви да се изследвате за Chlamydia, Ureaplasma и Mucoplasma, както и за Генетична предразположеност към вродени тромбофилии, ТSH, Пролактин, Витамини D и В12. На по-късен етап и при показания може да се обмисли хистероскопия. Препоръчително е да се изследват антифосфолипидни анититела, репродуктивен имунофенотип, кариотип и на двамата партньори, при отрицателен резус на майката - еритроцитни ало и автоантитела.
   Ако е единичен случай ви съветвам да не се притеснявате твърде много, но при поредица от спонтанни аборти (или ако възрастта ви е над 35) - задължително трябва да се направят всички изследвания.
  С най-добри пожелания
   Д-р Г.Станулов

# 38
  • Мнения: 95
Здравейте!Имам едно неуспешно инвитро което беше ноември 2018.Отключих хашимото в последствие.Предстой ми стимулация обаче вчера изследвах пролактин който е  796 при реф.ст.125-635.Преди това съм го изследвала в края на 2017г. тогава беше 402 при реф.ст.102-496.Може ли да се прави стимулация с този пролактин и дали може да се е повишил от предната стимулация?Правих консултация с ендокринолог,той ме посъветва да го изследвам още веднъж в средата на май месец,и ако е пак висок ЯМР
    Здравейте DanielaDobrewa,
смятам, че проф.Куманов е по-компетентен по въпроса и все пак ще ви препоръчам да повторите изследването. Пролактинът е много чувствителен и ако не е изследван правилно ( сутрин рано, без стрес) може да изглежда повишен, а всъщност да не е.
   С най-добри пожелания.
   Д-р Г.Станулов

# 39
  • Мнения: 1 065
Здравейте, д-р Станулов. През 2015г. забременях за първи път след вътрематочна инсеминация. Преди това бях правила изследвания за половопредавани болести, МБ, цитонамазка, цитомагаловирус, парвовирус, токсоплазмоза, варицела, рубеола (последните две, за да се види имам ли антитела), изследвания на всички хормони на щитовидната жлеза, изследване за ИР, генетични изследвания за тромбофилия. Всичко беше наред, като при изследванията за тромбофилия резултатите бяха следните:
Нормален генотип за:
R506Q (фактор V Лайден, FV)
20210G>A (протромбин)
1298А>C (MTHFR)
66A>G (MTRR)
I/I (ACE)
Val34Leu (F13)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)  
Дотук заключението беше, че нямам предразположеост към тромбофилия и спонтанни аборти.
Още преди да забременея започнах прием на Неофолик мета, като след положителния тест, пиех по 10 хапчета на ден до раждането. Веднага след инсеминацията започнах Дуфастон и Утрогестан, които спрях около третия месец на бременността, но впоследствие се наложи да вкарам пак Утрогестан заради контракции.
Тъй като от самото начало имах болки, се наложи да прекарам почти цялата бременност на легло. В средата на бременността се установи намалено съпротивление към средна мозъчна артерия на плода. Останалите кръвотоци бяха в норма и нямаше изоставане в растежа. Започнах терапия с Дузодрил и Флебодия, а по- късно ми беше включен и Аспирин протект, който спрях към 34-та г.с. Кръвотокът понякога влизаше в норма, но в общия случай беше под нея. Към края на бременността плацентата ми беше презряла и с калцификати. Извадиха сина ми със секцио в 37г.с. и 6 дни заради съмнение за фетално страдание.
Детето ми се роди видимо напълно здраво. Когато беше на 4-5м., забелязах, че си служи предимно с лявата ръка. Заведох го на ТФЕ и се установи, че е преживял съдов инцидент в мозъка вляво фронтално, който по всяка вероятност се е случил вътреутробно. Прогнозите бяха развитие на ДЦП и епилепсия. Започнахме веднага рехабилитация и с времето стана ясно, че е със спастична десностранна хемипареза в лека форма, като основният му проблем е фината моторика на дясната ръка. Проблемите се изчистват доста успешно, но с много работа, която ще продължава дълги години. Когато беше на 1г. и 6м., отключи епилепсия без припадъци, но с доста продължителни гърчове, която към момента е овладяна. На ЕЕГ-тата се отчиташе епилептоформена активност около мястото на инцидента. Направихе и ЯМР, на  който се видя освен загубената мозъчна тъкан и малък желязонаситен участък с давност вляво, който според някои лекари говори за прекаран мозъчен кръвизлив, както и други леки аномалии отново в лявото полукълбо, които нямат отношение към проблемите на сина ми. Според неврохирурга лявото полукълбо излежда така, сякаш не се е захранвало добре, а инцидентът е точно около средната мозъчна артерия. Умственото развитие не е засегнато.
Бременността ми беше изключително стриктно следена, непрекъснато правихме доплерови изследвания. След като разбрах за проблема на детето ми, си пуснах още два показателя за тромбофилии. Това са резултатите и коментарът от лабораторията:
Нормален хаплотип N/N  за M1/M2 (ANXA5)
Хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI)
Коментарът под последния беше следният: "Носителство на алел +505G в TAFI гена (в хомо- или хетерозиготно състояние) се асоциира с предразположение към  повтарящи се спонтанни аборти, репродуктивни усложнения и дълбоки венозни тромбози."
В момента правим опити за второ дете, но преживяното много ни уплаши. Според лекарите причината за случилото се в мозъка на сина ми е инсулт/ мозъчен кръвизлив или заради някаква инфекция, или заради лошия кръвоток. Аз непрекъснато пусках микробиологии, както и стерилна урина, правих често и кръвни изследвания. Всичко беше наред. На няколко пъти се разболях от някакъв вирус и това също се спряга като една от възможните причини заради периода на боледуването ми.
Другото, което ми правеше впечатление беше, че дори в напреднала бременност, често се случваше по цял ден да не усетя нито едно движение.
Какви изследвания още бихте ни посъветвали да направим преди следваща бременност?

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 20:17 от Forest rain

# 40
  • Мнения: 20
Здравейте,
След година и половина опити със съпругът решихме да направим разширена спермограма. Резулатите от нея се оказаха "отчайващи" - Тежко нарушение на сперматогенезата. Тератозооспермия, Криптозооспермия.
Концентрация: 3 млн/мл
Нормокинетични: 0%
Хипокинетични: 33,3%
0% сперматозоиди с нормална морфология 
Обем 0,9 мл,
брой сперматозоиди -
В клиниката веднага започнаха да ни говорят за донорска сперма, но ние не искаме и да чуем. Решихме, че ще се борим с това до край и посетихме андролог. След подробен разговор и преглед андрологът установи варикоцеле 2-ра степен и назначи изследвания на FSH, Пролактин, естрадиол, тестостерон и Инхибин Б. Днес излязоха част от резултатите (без Инхибин Б и тестостерон):
Пролактин: 216


Здравейте!
Високото ниво на ФСХ не е причина, но е показател, че спермограмата е
Естрадиол: 72,5
FSH: 17,9
Въпросът ми е дали завишените стойности на FSH биха могли да са причина за тези сериозни нарушения в сперматогенезата на съпругът ми и дали това е обратимо? Има ли как да се повлияе върху този хормон?
Прегледът е след 10 дни, но до тогава няма да можем да спим спокойно.
Благодаря предварително!
  Здравейте magyyy,
професор Куманов би могъл по-добре да ви консултира относно подобряване на спермограмата.
Мога обаче да ви уверя, че с почти всяка спермограма при която са налични живи сперматозоиди (а хипокинетичните са живи) е възможно успешно забременяване с ICSI. Естествено за предпочитане е показателите ѝ, предварително да се оптимизират. Можете да сте спокойни - имате шансове за бременност (с ICSI и стига при вас нещата да са ОК).
   С най-добри пожелания
   Д-р Г.Станулов
Здравейте!
Високото ниво на ФСХ не е причина, но е показател, че сперматогенезата е увредена сериозно. Нека изчакаме и резултатът от инхибин В, който е много важен показател за прогнозата и тогава ще коментираме отново.
Поздрави,

Проф. Филип Куманов

# 41
  • Мнения: 13
Благодаря Ви, проф. Куманов! Резултатът от Inhibin B  е 67,4 pg/ml, а тестостеронът е 9,75 nmol/ml.

# 42
  • Мнения: 20
Благодаря Ви, проф. Куманов! Резултатът от Inhibin B  е 67,4 pg/ml, а тестостеронът е 9,75 nmol/ml.
Благодаря Ви, проф. Куманов! Резултатът от Inhibin B  е 67,4 pg/ml, а тестостеронът е 9,75 nmol/ml.
Този резултат на инхибина не е благоприятен, особено в контекста на високия ФСХ. Може би наистина остава асистираната репродукция. Все пак желателно е да видя пациента още повече че и резултатът от тестостерона не е добър.
Проф. Ф. Куманов

# 43
  • Мнения: 20
Здравейте!Имам едно неуспешно инвитро което беше ноември 2018.Отключих хашимото в последствие.Предстой ми стимулация обаче вчера изследвах пролактин който е  796 при реф.ст.125-635.Преди това съм го изследвала в края на 2017г. тогава беше 402 при реф.ст.102-496.Може ли да се прави стимулация с този пролактин и дали може да се е повишил от предната стимулация?Правих консултация с ендокринолог,той ме посъветва да го изследвам още веднъж в средата на май месец,и ако е пак висок ЯМР
    Здравейте DanielaDobrewa,
смятам, че проф.Куманов е по-компетентен по въпроса и все пак ще ви препоръчам да повторите изследването. Пролактинът е много чувствителен и ако не е изследван правилно ( сутрин рано, без стрес) може да изглежда повишен, а всъщност да не е.
   С най-добри пожелания.
   Д-р Г.Станулов
Здравейте!
Би трябвало най-напред да се уточни приемате ли някакви медикаменти, напр. приспивателни, успокоителни и др., които влияят на пролактина. Стойността Ви е съмнителна, излиза от нормите, но не е драматично висока.
Може наистина да се е повлияла от стимулацията. По-важно е да се види състоянието на Вашето хашимото, и по-точно - дали то не е довело до повишаване на ТСХ, тъй като това от своя страна може да увеличи пролактина.
И така, моля проверете ТСХ и пролактина отново в началото на месец май (сутрин на гладно, след спокойно прекарана нощ!) и тогава се свържете с мен, за да преценим ще се налага ли изследване на хипофизата с магнитен резонанс.
Поздрави,
Проф. Филип Куманов

# 44
  • Мнения: X
Здравейте, може ли този продукт да се приема от жени, които не са с ПКЯ, но съм с ИР и Хашимото ?
Благодаря!

# 45
  • Мнения: 20
Здравейте, може ли този продукт да се приема от жени, които не са с ПКЯ, но съм с ИР и Хашимото ?
Благодаря!

Здравейте,
ИР сигурно е инсулинова резистентност? На колко години сте? В определена възраст инсулиновата резистентност е нормално явление. В какво състояние е Вашето хашимото? Ако е компенсирано, нямате основание за притеснение.
Препаратът не е определен за приемане при тези състояния, които би следвало целенасочено да се лекуват със специфични средства. Ако имате проблеми със зачеване, към тях би могло да се прибави и профертил за жени.

Поздрави,
Проф. Филип Куманов

# 46
  • Мнения: 1 077
Здравейте д- р Станулов, имам няколко въпроса към вас.
Добре ли е да се шзвърши секцио точто в  39 г.с. завършена? Имам предвид да не би да е рано?
Когато съм заченала инвитро като дата а термин се взима атата според трансфера или размерът спрямо CRP в 13 г.с.? Питам защото според трансферът терминът ми е на 4.12, а според CRP на 1.12.
След извършено секцио възможно ли е да се роди естествено? Какъв период трябва да има между двете раждания? Има ли ограничения във възрастта? Понеже а второто си раждане ще съм на 40-14г.
Изтъняла ретина на окото предпоставка ли е секцио? Какво моге да се ппедприеме в този случай?
Благодаря!

# 47
  • Мнения: X
Здравейте, може ли този продукт да се приема от жени, които не са с ПКЯ, но съм с ИР и Хашимото ?
Благодаря!

Здравейте,
ИР сигурно е инсулинова резистентност? На колко години сте? В определена възраст инсулиновата резистентност е нормално явление. В какво състояние е Вашето хашимото? Ако е компенсирано, нямате основание за притеснение.
Препаратът не е определен за приемане при тези състояния, които би следвало целенасочено да се лекуват със специфични средства. Ако имате проблеми със зачеване, към тях би могло да се прибави и профертил за жени.

Поздрави,
Проф. Филип Куманов

Да, за  инсулинова резистентност става дума. 
Благодаря Ви за отговора!

# 48
  • Мнения: 28
Здравейте!
Със съпругът ми правим опити за бебе от 3,5 г., за съжаление без резултат до момента. Никога не съм забременявала, на 33 г. Нямаме открит проблем. Неговата спермограма е добра(3 пъти е изследвана и винаги е идентична), единствено морфологията е 3%, възможно ли е от там да идва проблема? Не приемаме в момента никакви витамини освен омега 3 и фолат.
Аз също съм изследвала доста неща:хормони(+AMH, Inhibin) , антикардиолипини, лупус антикоагулант, Aнтитромбин 3, цветна снимка за тръбите, ИР, HbA1c, Chlamydia, Vit. D, B12 и др., всички те са наред без отклонения. Единствено имам завишени NK клетки(вливала съм Октагам и Интралипид за тях) и съм хетерозигот  по Pai 4/5G, което се води ниско рискова мутация. Също съм с отрицателен резус-фактор и до колкото ми е известно, като новородено бебе съм получила спешна хемотрансфузия. [/img]

# 49
  • Мнения: 95
Здравейте, д-р Станулов. През 2015г. забременях за първи път след вътрематочна инсеминация. Преди това бях правила изследвания за половопредавани болести, МБ, цитонамазка, цитомагаловирус, парвовирус, токсоплазмоза, варицела, рубеола (последните две, за да се види имам ли антитела), изследвания на всички хормони на щитовидната жлеза, изследване за ИР, генетични изследвания за тромбофилия. Всичко беше наред, като при изследванията за тромбофилия резултатите бяха следните:
Нормален генотип за:
R506Q (фактор V Лайден, FV)
20210G>A (протромбин)
1298А>C (MTHFR)
66A>G (MTRR)
I/I (ACE)
Val34Leu (F13)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)  
Дотук заключението беше, че нямам предразположеост към тромбофилия и спонтанни аборти.
Още преди да забременея започнах прием на Неофолик мета, като след положителния тест, пиех по 10 хапчета на ден до раждането. Веднага след инсеминацията започнах Дуфастон и Утрогестан, които спрях около третия месец на бременността, но впоследствие се наложи да вкарам пак Утрогестан заради контракции.
Тъй като от самото начало имах болки, се наложи да прекарам почти цялата бременност на легло. В средата на бременността се установи намалено съпротивление към средна мозъчна артерия на плода. Останалите кръвотоци бяха в норма и нямаше изоставане в растежа. Започнах терапия с Дузодрил и Флебодия, а по- късно ми беше включен и Аспирин протект, който спрях към 34-та г.с. Кръвотокът понякога влизаше в норма, но в общия случай беше под нея. Към края на бременността плацентата ми беше презряла и с калцификати. Извадиха сина ми със секцио в 37г.с. и 6 дни заради съмнение за фетално страдание.
Детето ми се роди видимо напълно здраво. Когато беше на 4-5м., забелязах, че си служи предимно с лявата ръка. Заведох го на ТФЕ и се установи, че е преживял съдов инцидент в мозъка вляво фронтално, който по всяка вероятност се е случил вътреутробно. Прогнозите бяха развитие на ДЦП и епилепсия. Започнахме веднага рехабилитация и с времето стана ясно, че е със спастична десностранна хемипареза в лека форма, като основният му проблем е фината моторика на дясната ръка. Проблемите се изчистват доста успешно, но с много работа, която ще продължава дълги години. Когато беше на 1г. и 6м., отключи епилепсия без припадъци, но с доста продължителни гърчове, която към момента е овладяна. На ЕЕГ-тата се отчиташе епилептоформена активност около мястото на инцидента. Направихе и ЯМР, на  който се видя освен загубената мозъчна тъкан и малък желязонаситен участък с давност вляво, който според някои лекари говори за прекаран мозъчен кръвизлив, както и други леки аномалии отново в лявото полукълбо, които нямат отношение към проблемите на сина ми. Според неврохирурга лявото полукълбо излежда така, сякаш не се е захранвало добре, а инцидентът е точно около средната мозъчна артерия. Умственото развитие не е засегнато.
Бременността ми беше изключително стриктно следена, непрекъснато правихме доплерови изследвания. След като разбрах за проблема на детето ми, си пуснах още два показателя за тромбофилии. Това са резултатите и коментарът от лабораторията:
Нормален хаплотип N/N  за M1/M2 (ANXA5)
Хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI)
Коментарът под последния беше следният: "Носителство на алел +505G в TAFI гена (в хомо- или хетерозиготно състояние) се асоциира с предразположение към  повтарящи се спонтанни аборти, репродуктивни усложнения и дълбоки венозни тромбози."
В момента правим опити за второ дете, но преживяното много ни уплаши. Според лекарите причината за случилото се в мозъка на сина ми е инсулт/ мозъчен кръвизлив или заради някаква инфекция, или заради лошия кръвоток. Аз непрекъснато пусках микробиологии, както и стерилна урина, правих често и кръвни изследвания. Всичко беше наред. На няколко пъти се разболях от някакъв вирус и това също се спряга като една от възможните причини заради периода на боледуването ми.
Другото, което ми правеше впечатление беше, че дори в напреднала бременност, често се случваше по цял ден да не усетя нито едно движение.
Какви изследвания още бихте ни посъветвали да направим преди следваща бременност?

          Здравейте,
наистина изглежда, че следенето на бременността е протекло стриктно.
 За съжаление се е стигнало до неприятен развой на събитията. Как беше кръвното ви, по време на бременността? Имате ли вредни навици или наднормено тегло.
   С най-добри пожелания.
  Д-р Г.Станулов

# 50
  • Мнения: 1 065
Здравейте, д-р Станулов. Аз по принцип съм с доста ниско кръвно, но към края започнах да вдигам до и малко над 120/80. Случвало се е и да е по- високо, но инцидентно. Пулсът ми често стигаше 120 през цялата бременност, заради което посетих и кардиолог, понеже имаше съмнение за пролапс на митралната клапа. Направи ми ехография и ЕКГ. Не се установи да имам някакъв проблем. Следях напрекъснато и хормоните на щитовидната жлеза. За кратък период получих хидронефроза трета към четвърта степен, тъй като плодът ми беше притиснал бъбрека. Впоследствие се оправих без намеса, като през това време непрекъснато се следях за бактерии.
По принцип със с нормално тегло, но по време на бременността качих доста, като отново в края се подух много. Нямах белтък в урината. Кръвното не се е вдигало прекалено. От болницата излязох с 20кг. по- малко, след като родих и загубих задържаните течности.
Нямам вредни навици. Не пуша, а докато бях бременна не съм си позволявала и една глътка алкохол. Внимавах какво ям, запознах се с това кои храни и подправки не са подходящи за бременни, не се гримирах, не се лакирах, не се мажех нищо, освен с един крем срещу стрии за бременни. Направих всичко, което можех, за да не навредя по някакъв начин на бебето.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 23:17 от Forest rain

# 51
  • Мнения: 95
Здравейте д- р Станулов, имам няколко въпроса към вас.
Добре ли е да се шзвърши секцио точто в  39 г.с. завършена? Имам предвид да не би да е рано?
Когато съм заченала инвитро като дата а термин се взима атата според трансфера или размерът спрямо CRP в 13 г.с.? Питам защото според трансферът терминът ми е на 4.12, а според CRP на 1.12.
След извършено секцио възможно ли е да се роди естествено? Какъв период трябва да има между двете раждания? Има ли ограничения във възрастта? Понеже а второто си раждане ще съм на 40-14г.
Изтъняла ретина на окото предпоставка ли е секцио? Какво моге да се ппедприеме в този случай?
Благодаря!
   Здравейте mileneira,
според мен в 39 г.с (завършена), не е твърде рано.
  Терминът определен от датата на ЕТ обикновено е напълно прецизен. Терминът от CRL в 13 г.с. е по-добър от този по последна редовна менструация, но все пак е субективен.
  След секцио, може да се роди нормално (т.нар VBAC), но това крие определен риск от дехисценция (разкъсване) на цикатрикса (белега върху матката) от предишното секцио. Колкото по-голям е периода след секциото - толкова по-добре. Три години, би било чудесно.
   В България, жените след 40 рядко биват оставени да родят естествено, особено след секцио.
   "Изтънялата ретина", не е коректен термин, но има предпоставки породени от промени на ретината, които налаг секцио. 
  С най-добри пожелания.
  Д-р Г.Станулов

# 52
  • Мнения: 95
Здравейте!
Със съпругът ми правим опити за бебе от 3,5 г., за съжаление без резултат до момента. Никога не съм забременявала, на 33 г. Нямаме открит проблем. Неговата спермограма е добра(3 пъти е изследвана и винаги е идентична), единствено морфологията е 3%, възможно ли е от там да идва проблема? Не приемаме в момента никакви витамини освен омега 3 и фолат.
Аз също съм изследвала доста неща:хормони(+AMH, Inhibin) , антикардиолипини, лупус антикоагулант, Aнтитромбин 3, цветна снимка за тръбите, ИР, HbA1c, Chlamydia, Vit. D, B12 и др., всички те са наред без отклонения. Единствено имам завишени NK клетки(вливала съм Октагам и Интралипид за тях) и съм хетерозигот  по Pai 4/5G, което се води ниско рискова мутация. Също съм с отрицателен резус-фактор и до колкото ми е известно, като новородено бебе съм получила спешна хемотрансфузия. [/img]
   Здравейте mary85,
след три години и половина безрезултатни опити ( при положение, че всичко цитирано е ОК) - смятам, че може би е време да започнете с асистирана репродукция. Вероятно за начало IUI, а при липса на резултат и IVF.
  С най-добри пожелания.
  Д-р Г.Станулов

# 53
  • Мнения: 95
Здравейте, д-р Станулов. Аз по принцип съм с доста ниско кръвно, но към края започнах да вдигам до и малко над 120/80. Случвало се е и да е по- високо, но инцидентно. Пулсът ми често стигаше 120 през цялата бременност, заради което посетих и кардиолог, понеже имаше съмнение за пролапс на митралната клапа. Направи ми ехография и ЕКГ. Не се установи да имам някакъв проблем. Следях напрекъснато и хормоните на щитовидната жлеза. За кратък период получих хидронефроза трета към четвърта степен, тъй като плодът ми беше притиснал бъбрека. Впоследствие се оправих без намеса, като през това време непрекъснато се следях за бактерии.
По принцип със с нормално тегло, но по време на бременността качих доста, като отново в края се подух много. Нямах белтък в урината. Кръвното не се е вдигало прекалено. От болницата излязох с 20кг. по- малко, след като родих и загубих задържаните течности.
Нямам вредни навици. Не пуша, а докато бях бременна не съм си позволявала и една глътка алкохол. Внимавах какво ям, запознах се с това кои храни и подправки не са подходящи за бременни, не се гримирах, не се лакирах, не се мажех нищо, освен с един крем срещу стрии за бременни. Направих всичко, което можех, за да не навредя по някакъв начин на бебето.
   Здравейте Forest rain,
изключително много съчувствам на хора, като вас - които правят всичко по силите си за предотвратят проблемите, но те все пак се случват.
    Предполагам е имало нещо от типа на плацентарна инсуфициенция (преждевременно изчерпаната плацента, повишаването на кръвното и отоците говорят за това). По някаква причина плацентата, не си е вършела работата достатъчно добре и това, постепенно е довело до страдание на бебето (понижената резистивност на средната мозъчна артерия и недостатъчната двигателна активност говорят за това).
    Какво можете да направите при последваща бременност: скрийнинг за прееклампсия (специалистите по фетална медицина, могат да ви го предложат) и при положителен резултат прием на аспирин от 12 г.с.. Ранното цезарово сечение (след 32 г.с.) може да се наложи. Понякога за плода е по-добре да е извън майката, отколкото в нея.
   С най-добри пожелания

# 54
  • Мнения: 1 077
Благодаря много д-р Станулов, всъщност имам руптура на ретината на няколко места, поради тази причина офталмологът предписа секцио. Разбирам, обаче, че това не е честа, дори никаква практика в други страни. Предполага се, че това няма отношенше към естественото раждане.

# 55
  • Мнения: 1 065
Благодаря много за отговорите Ви, д-р Станулов! Ще се поинтересувам за това изследване. Аз имам ранен БХС, където е изследван и плацентарен протеин, но предполагам, че това е различно от изследването за риска от прееклампсия.
Още веднъж много благодаря!

Последна редакция: сб, 20 апр 2019, 10:55 от Forest rain

# 56
  • Мнения: 95
Благодаря много д-р Станулов, всъщност имам руптура на ретината на няколко места, поради тази причина офталмологът предписа секцио. Разбирам, обаче, че това не е честа, дори никаква практика в други страни. Предполага се, че това няма отношенше към естественото раждане.
   Здравейте,
аз съм привърженик на естественото раждане, но не на всяка цена. При напъните във финалната част на раждането, вътреочното налягане се повишава и при една вече увредена ретина - може да има трагични последици. Да, естественото раждане по принцип е за предпочитане, но не винаги.
  С най-добри пожелания.
  Д-р Г.Станулов

# 57
  • Мнения: 95
Благодаря много за отговорите Ви, д-р Станулов! Ще се поинтересувам за това изследване. Аз имам ранен БХС, където е изследван и плацентарен протеин, но предполагам, че това е различно от изследването за риска от прееклампсия.
Още веднъж много благодаря!
   Здравейте, не е различно - имено това е изследването. За съжаление, явно при вас не е засякло предразположението.
  С най-добри пожелания.
  Д-р Георги Станулов

# 58
  • Мнения: 27
Здравейте, Професор Куманов и Др Станулов.
От почти година искаме дете , но бременността се бави. На 30 години съм. От моите прегледи при репродуктивен специалист не се намират причини за неуспех. При съпруга ми прегледи и спермограма също са в норма. Той е на 35.
Диагностирана съм с Хашимото и в момента съм на терапия с Еутирокс 125. Цикълът ми е на 35 дни. Ендокринологът , който ме наблюдава назначи изследване на всички хормони. От резултатите дойдоха ниски стойности на тестостерон и DHEA. Повторихме ги в друга лаборатория. И стойностите на тестостерон отново бяха много ниски. За ендокринолога ми всичко е наред. Гинекологът казва, че антимюлеровият хормон-3 е много хубав и не би трябвало да се притеснявам.
 Възможно ли е ниските стойности на тестостерон при мен да са причина за липсата на бременност. Много благодаря за отговора.

# 59
  • Мнения: 95
Здравейте, Професор Куманов и Др Станулов.
От почти година искаме дете , но бременността се бави. На 30 години съм. От моите прегледи при репродуктивен специалист не се намират причини за неуспех. При съпруга ми прегледи и спермограма също са в норма. Той е на 35.
Диагностирана съм с Хашимото и в момента съм на терапия с Еутирокс 125. Цикълът ми е на 35 дни. Ендокринологът , който ме наблюдава назначи изследване на всички хормони. От резултатите дойдоха ниски стойности на тестостерон и DHEA. Повторихме ги в друга лаборатория. И стойностите на тестостерон отново бяха много ниски. За ендокринолога ми всичко е наред. Гинекологът казва, че антимюлеровият хормон-3 е много хубав и не би трябвало да се притеснявам.
 Възможно ли е ниските стойности на тестостерон при мен да са причина за липсата на бременност. Много благодаря за отговора.
    Здравейте,
 възможно е просто да сте нямали късмет за контакти около овулацията. Смятам, че е удачно да се провери проходимостта на тръбите и след това т.нар. контролиран коитус.
За хормоните, предполагам проф.Куманов ще се включи.
С най-добри пожелания.

# 60
  • Мнения: 7
Здравейте, имам един въпрос,  моят лекър ми предписа  вагинални таблетки Фломизин за 6 дни , но на третия ден започна да ми цапа като цикъл, много тъмо кафяво. На някой да му се е случвало?

# 61
  • Мнения: 95
Здравейте, имам един въпрос,  моят лекър ми предписа  вагинални таблетки Фломизин за 6 дни , но на третия ден започна да ми цапа като цикъл, много тъмо кафяво. На някой да му се е случвало?
   Здравейте Emiliq97,
според мен временно спрете терапията и се консултирайте с лекуващия гинеколог относно кървенето. Има ли вероятност за бременност? На кой ден след цикъл сте?
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 62
  • Мнения: 1
Здравейте! Може ли да ми дадете някакъв съвет? От 2 г. с мъжа ми опитваме да имаме дете, но нещо не става.

zdraveite moje li da mi dadete nqkakyf savet ot 2 godini s majy mi opitvame da imame dete no neshto nestava


Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 23:39 от Не се сърди, човече

# 63
  • Мнения: 95
Здравейте! Може ли да ми дадете някакъв съвет? От 2 г. с мъжа ми опитваме да имаме дете, но нещо не става.

zdraveite moje li da mi dadete nqkakyf savet ot 2 godini s majy mi opitvame da imame dete no neshto nestava


Моля, пишете на кирилица!
    Здравейте atanaska1901,
съветвам ви да направите една спермограма. Лично според мен - това е изследването с което винаги трябва да започнем. Сравнително евтино е (в сравнение с една HSG, Лапароскопия или Хистероскопия), безболезнено е ( пак в сравнение с горепосочените) и ни отговаря на въпроса - каква е причината, поне в една трета от случаите на стерилитет.
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 64
  • Мнения: 197
Здравейте,д-р Станулов?Аз за втори път опирам до Вас.Нямам втори цикъл вече 50 дена след първия от спиране на лекарствата след инвитро.Приех дуфастон по схема 7дена 3×1,но засега без ефект.Моят доктор е в  отпуска.Според Вас да изчакам ли още малко или да отида на преглед при друг доктор,за да видя дали не съм образувала както от някой задържан фоликул?

# 65
  • Мнения: 14


Правенето на деца не е вече толкова лесно, колкото беше. Приблизително в 50% от случаите, когато двойките не могат да имат дете, причината е в мъжа. Най-вероятната диагноза – субфертилитет. Прочетете повече за този световен проблем ТУК.




# 66
  • Мнения: 7
Здравейте, имам един въпрос,  моят лекър ми предписа  вагинални таблетки Фломизин за 6 дни , но на третия ден започна да ми цапа като цикъл, много тъмо кафяво. На някой да му се е случвало?
   Здравейте Emiliq97,
според мен временно спрете терапията и се консултирайте с лекуващия гинеколог относно кървенето. Има ли вероятност за бременност? На кой ден след цикъл сте?
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов
Дес е четвъртия ден от цикъла.
А след цикъл на 14тия ден

# 67
  • Мнения: 721
Искам да попитам как влияе приемът на "Профертил" върху апетита, инсулинът повишава ли се рязко, оказва ли полза относно коса, кожа? Какъв прием препоръчвате?

# 68
  • Мнения: 2 624
Здравейте.
Със съпругът ми правим опити за дете от почти 5 години , като през това време не съм забременяла нито веднъж.
Още в самото начало направих цветна снимка, където тръбите бяха проходими.
2 години по-късно ми се наложи лапароскопска операция за отстраняване на 3кисти на десния яйчник.
При операцията се установиха сериозни сраствания около яйчника, прилежащата тръба и дясната част от матката, които бяха отстранени. Противно на очакванията тръбата отново е била проходима и не са я отстранили. Яйчника също беше запазен, въпреки че е с намален размер, но работи и имам овулация и от него.
При направена подробна микробиология се установиха микоплазма и уреаплазма и при двама ни, които лекувахме с прием на АБ. При контролните МБ, тази на мъжът ми, направена на спермален секрет , беше чиста. При мен обаче, незнайно как,  се бяха появили  ешерихия коли, ендеробактерии и гарднерела вагиналис. Отново пихме Аб и двамата, след което пак пуснахме контролни и вече всичко беше чисто. Изследвахме и хламидии 2 пъти, и бяха все отрицателни.
Наскоро обаче, повече от 2 години от направеното лапаро, се оказа че съмнителната дясна тръба се е запушила и има хидросалпингс. Сега ми предстои нова операция за да се отстрани тръбата.
Въпросът ми е това на хронична инфекция ли се дължи?. Трябва ли да пуснем микробиологии и какъв патоген да търсим в тях?
Кистите които оперирахме тогава се оказаха фоликуларни. Имам лека поликистоза която се изразява в леко повишен 17 ОН прогестерон, тестостерон на горна граница и нисък прогестерон при наличие на доказана с преглед  овулация. Овладяла съм я донякъде с допълнителен прием на Утрогестан през втората фаза и Иногинол. Имам и дефицити на вит.Д, В12 и фол.к-на които контролирам с допълнителен прием. През последните 2 години имам редовна овулация всеки месец. Преди това не мога да кажа че съм я следила толкова стриктно.
Преди 3м инхибин Б беше 75. АМИ не съм изследвала скоро , тъй като последният път беше силно завишен заради ПКЯ. При прегледите също не се наблюдават признаци за изчерпване на резерва, въпреки че сигурно не ми остава много време.
През последните 2 години имаме правени и 3 СГ и 3 SDI тест.
Общото количество сп. е около 250-280 мил
концентрацията около 75-85 мил
бързо подвижните сп около 26%
бавноподвижните около 28%
останалите са трептящи на място или неподвижни
морфологията и при 3те СГ е 5%
Но имаме и силно понижена биологична преживяемост - Бързоподвижни на 12ти час 0%, бавноподвижни на 12ти час 2%. На 24ти час и двете са на 0% - също изследвана 3 пъти със съвсем леки разлики от 1-2%
Резултатите от трите  SDI теста са 35  -33  -35,6% ДНК фрагментации.
HDS – High DNA Stainability  (% sperm cells with immature chromatin) около 3-4%
През времето между изследванията е пил Спермотренд, Профертил, Проксийд плюс и вит.С 2х1000мг, както и пчелен прашец с мед...
без никаква видима промяна.

Ще съм ви благодарна за всеки съвет и насока които бихте могли да ми дадете.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 01:59 от geizer

# 69
  • Мнения: 95
Здравейте,д-р Станулов?Аз за втори път опирам до Вас.Нямам втори цикъл вече 50 дена след първия от спиране на лекарствата след инвитро.Приех дуфастон по схема 7дена 3×1,но засега без ефект.Моят доктор е в  отпуска.Според Вас да изчакам ли още малко или да отида на преглед при друг доктор,за да видя дали не съм образувала както от някой задържан фоликул?
  Здравейте, Lunatichka92,
според мен е време за преглед. Доста е вероятно, наистина да има фоликуларна киста.
  С най-добри пожелания
  Д-р Георги Станулов

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 11:06 от Д-р Георги Станулов

# 70
  • Мнения: 95
Здравейте, имам един въпрос,  моят лекър ми предписа  вагинални таблетки Фломизин за 6 дни , но на третия ден започна да ми цапа като цикъл, много тъмо кафяво. На някой да му се е случвало?
   Здравейте Emiliq97,
според мен временно спрете терапията и се консултирайте с лекуващия гинеколог относно кървенето. Има ли вероятност за бременност? На кой ден след цикъл сте?
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов
Дес е четвъртия ден от цикъла.
А след цикъл на 14тия ден
   Здравейте Emiliq97,
има много причини за едно такова кървене. Смятам, че е време за преглед. Възможна ли е бременност?
  С най-добри пожелания.
  Д-р Георги Станулов

# 71
  • Мнения: 95
Искам да попитам как влияе приемът на "Профертил" върху апетита, инсулинът повишава ли се рязко, оказва ли полза относно коса, кожа? Какъв прием препоръчвате?
   Здравейте, Daisy^Slava,
не смятам, че има пряко въздействие върху апетита. Полза за косата и кожата, хипотетично би трябвало да има.
Препоръчителният прием е по една мека капсула и една таблетка дневно.
  С най-добри пожелания
  Д-р Георги Станулов

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 17:39 от Д-р Георги Станулов

# 72
  • Мнения: 95
Здравейте.
Със съпругът ми правим опити за дете от почти 5 години , като през това време не съм забременяла нито веднъж.
Още в самото начало направих цветна снимка, където тръбите бяха проходими.
2 години по-късно ми се наложи лапароскопска операция за отстраняване на 3кисти на десния яйчник.
При операцията се установиха сериозни сраствания около яйчника, прилежащата тръба и дясната част от матката, които бяха отстранени. Противно на очакванията тръбата отново е била проходима и не са я отстранили. Яйчника също беше запазен, въпреки че е с намален размер, но работи и имам овулация и от него.
При направена подробна микробиология се установиха микоплазма и уреаплазма и при двама ни, които лекувахме с прием на АБ. При контролните МБ, тази на мъжът ми, направена на спермален секрет , беше чиста. При мен обаче, незнайно как,  се бяха появили  ешерихия коли, ендеробактерии и гарднерела вагиналис. Отново пихме Аб и двамата, след което пак пуснахме контролни и вече всичко беше чисто. Изследвахме и хламидии 2 пъти, и бяха все отрицателни.
Наскоро обаче, повече от 2 години от направеното лапаро, се оказа че съмнителната дясна тръба се е запушила и има хидросалпингс. Сега ми предстои нова операция за да се отстрани тръбата.
Въпросът ми е това на хронична инфекция ли се дължи?. Трябва ли да пуснем микробиологии и какъв патоген да търсим в тях?
Кистите които оперирахме тогава се оказаха фоликуларни. Имам лека поликистоза която се изразява в леко повишен 17 ОН прогестерон, тестостерон на горна граница и нисък прогестерон при наличие на доказана с преглед  овулация. Овладяла съм я донякъде с допълнителен прием на Утрогестан през втората фаза и Иногинол. Имам и дефицити на вит.Д, В12 и фол.к-на които контролирам с допълнителен прием. През последните 2 години имам редовна овулация всеки месец. Преди това не мога да кажа че съм я следила толкова стриктно.
Преди 3м инхибин Б беше 75. АМИ не съм изследвала скоро , тъй като последният път беше силно завишен заради ПКЯ. При прегледите също не се наблюдават признаци за изчерпване на резерва, въпреки че сигурно не ми остава много време.
През последните 2 години имаме правени и 3 СГ и 3 SDI тест.
Общото количество сп. е около 250-280 мил
концентрацията около 75-85 мил
бързо подвижните сп около 26%
бавноподвижните около 28%
останалите са трептящи на място или неподвижни
морфологията и при 3те СГ е 5%
Но имаме и силно понижена биологична преживяемост - Бързоподвижни на 12ти час 0%, бавноподвижни на 12ти час 2%. На 24ти час и двете са на 0% - също изследвана 3 пъти със съвсем леки разлики от 1-2%
Резултатите от трите  SDI теста са 35  -33  -35,6% ДНК фрагментации.
HDS – High DNA Stainability  (% sperm cells with immature chromatin) около 3-4%
През времето между изследванията е пил Спермотренд, Профертил, Проксийд плюс и вит.С 2х1000мг, както и пчелен прашец с мед...
без никаква видима промяна.
Ще съм ви благодарна за всеки съвет и насока които бихте могли да ми дадете.
    Здравейте geizer,
смятам че приложените от вас данни насочват към Инвитро ( с индикация тубарен фактор) след отстраняване на тръбата. Доста вероятно е да е имало хронична инфекция причинила хидросалпингса. Най-често подобни проблеми са в резултат на хламидиална инфекция. Бихте могли да направите ( и двамата), микробиологично изследване (посявка и директна намазка) + PCR за Chlamydia, Ureaplasma, Mucoplasma и Trichomonas, но вероятно е те да са ОК, защото може възпалитения процес вече да е приключил. За съжаление, последиците от него(сраствания, хидросалпингс)  остават.
    Нарушената биологична преживяемост, също до известна степен насочва към Ин витро. Ако партньорът ви пуши, нека спре незабавно.
   Шансовете за успех, са ОК - все пак имате  поликистоза (вероятно ще се извадят доста яйцеклетки).
   С най-добри пожелания.
     Д-р Георги Станулов

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 17:38 от Д-р Георги Станулов

# 73
  • Мнения: 2 624
Благодаря Ви Д-р Г.Станулов.
А дали е възможно да се изследва проба от самата тръба след като се премахне, за да се види има ли активна инфекция и от какво е предизвикана?
След операцията в действителност сме се насочили към инвитро, но се притеснявам да не се появят и нови изненади и в другата тръба например.

# 74
  • Мнения: 95
Благодаря Ви Д-р Г.Станулов.
А дали е възможно да се изследва проба от самата тръба след като се премахне, за да се види има ли активна инфекция и от какво е предизвикана?
След операцията в действителност сме се насочили към инвитро, но се притеснявам да не се появят и нови изненади и в другата тръба например.
   Здравейте geizer,
когато тръбата се извади - би трябвало да бъде изпратена за хистологично изследване, което до голяма степен ще отговори на въпроса относно произхода и давността на възпалението.
  С право се притеснявате за другата тръба, ако обаче е засегната - тя би могла да бъде също отстранена, по преценка на оператора. 
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 75
  • Мнения: 2 624
Благодаря ви много. Задължително ще искам да се направи хистология.  Simple Smile

# 76
  • Мнения: 20
Здравейте, Професор Куманов и Др Станулов.
От почти година искаме дете , но бременността се бави. На 30 години съм. От моите прегледи при репродуктивен специалист не се намират причини за неуспех. При съпруга ми прегледи и спермограма също са в норма. Той е на 35.
Диагностирана съм с Хашимото и в момента съм на терапия с Еутирокс 125. Цикълът ми е на 35 дни. Ендокринологът , който ме наблюдава назначи изследване на всички хормони. От резултатите дойдоха ниски стойности на тестостерон и DHEA. Повторихме ги в друга лаборатория. И стойностите на тестостерон отново бяха много ниски. За ендокринолога ми всичко е наред. Гинекологът казва, че антимюлеровият хормон-3 е много хубав и не би трябвало да се притеснявам.
 Възможно ли е ниските стойности на тестостерон при мен да са причина за липсата на бременност. Много благодаря за отговора.
    Здравейте,
 възможно е просто да сте нямали късмет за контакти около овулацията. Смятам, че е удачно да се провери проходимостта на тръбите и след това т.нар. контролиран коитус.
За хормоните, предполагам проф.Куманов ще се включи.
С най-добри пожелания.
Здравейте и от мен!
При жена на Вашите години липсата на забременяване не може да се свърже специално с ниски нива на тестостерон и ДХЕАС при редовна менструация щом като и Антимюлеровият хормон е с нормални стойности!. Трябва да се търси причината другаде. Как е пролактинът при Вас?
Поздрави,
Проф. Ф. Куманов

# 77
  • Мнения: 1 225
Здравейте,д-р Станулов,
Бих искала да Ви попитам,в следствие на тези изследвания ,според Вас нужда ли е НМХ терапия и Вие бихте ли изписали след евентуален трансфер?
Благодаря!

# 78
  • Мнения: 95
Здравейте,д-р Станулов,
Бих искала да Ви попитам,в следствие на тези изследвания ,според Вас нужда ли е НМХ терапия и Вие бихте ли изписали след евентуален трансфер?
Благодаря!
  Здравейте Мадлеeн,
на ваше място бих допълнил изследванията с Val 34 LEU XIII, ACE I/ D и Антифосфлипидни антитела и едва тогава бих преценил: Aspirin, LMWH  или въобще как бих процедирал.
     Ако е имало поредица от спонтанни аборти, вероятно по-скоро бих предписал чисто емпирично LMWH. Според мен е ясно, че няма как да изследваме всички мутации, водещи до променено кръвосъсирване и понякога (например след няколко спонтанни аборта) е оправдано да изпишем НМХ терапия и без конкретни данни от генетичните изследвания. Тази терапия е със сравнително малък риск от усложнения, съответно съотношението риск/полза , в доста случаи е ОК.
   С най-добри пожелания
   Д-р Геоги Станулов

# 79
  • Мнения: 1 077
Здравейте,д-р Станулов,
Бих искала да Ви попитам,в следствие на тези изследвания ,според Вас нужда ли е НМХ терапия и Вие бихте ли изписали след евентуален трансфер?
Благодаря!
  Здравейте Мадлеeн,
на ваше място бих допълнил изследванията с Val 34 LEU XIII, ACE I/ D и Антифосфлипидни антитела и едва тогава бих преценил: Aspirin, LMWH  или въобще как бих процедирал.
     Ако е имало поредица от спонтанни аборти, вероятно по-скоро бих предписал чисто емпирично LMWH. Според мен е ясно, че няма как да изследваме всички мутации, водещи до променено кръвосъсирване и понякога (например след няколко спонтанни аборта) е оправдано да изпишем НМХ терапия и без конкретни данни от генетичните изследвания. Тази терапия е със сравнително малък риск от усложнения, съответно съотношението риск/полза , в доста случаи е ОК.
   С най-добри пожелания
   Д-р Геоги Станулов

Какъв може да бъде рискът, ако профилактично приложим терапия с НМХ през бременността?
Има ли рискове за хлода и какви са те?

# 80
  • Мнения: 2 624
Здравейте,д-р Станулов,
А какво ви е мнението относно хомозиготна мутация в HLA-G гена.
Според генетиците терапията с аспирин е достатъчна при тази генна мутация, но според имунолозите са нужни и вливки с Интралипид или Октагам тъй като можело да се получи и имунен отговор срещу ембриона. Едни препоръчват по-ниски дози, а други двойно по-високи...
Вие какво бихте препоръчали във случая. Доста съм объркана относно тази мутация.

# 81
  • Мнения: 95
Здравейте,д-р Станулов,
Бих искала да Ви попитам,в следствие на тези изследвания ,според Вас нужда ли е НМХ терапия и Вие бихте ли изписали след евентуален трансфер?
Благодаря!
  Здравейте Мадлеeн,
на ваше място бих допълнил изследванията с Val 34 LEU XIII, ACE I/ D и Антифосфлипидни антитела и едва тогава бих преценил: Aspirin, LMWH  или въобще как бих процедирал.
     Ако е имало поредица от спонтанни аборти, вероятно по-скоро бих предписал чисто емпирично LMWH. Според мен е ясно, че няма как да изследваме всички мутации, водещи до променено кръвосъсирване и понякога (например след няколко спонтанни аборта) е оправдано да изпишем НМХ терапия и без конкретни данни от генетичните изследвания. Тази терапия е със сравнително малък риск от усложнения, съответно съотношението риск/полза , в доста случаи е ОК.
   С най-добри пожелания
   Д-р Геоги Станулов

Какъв може да бъде рискът, ако профилактично приложим терапия с НМХ през бременността?
Има ли рискове за плода и какви са те?
Здравейте,
страничните ефекти на LMWH са кървене (или повишена склонност към кървене), остеопороза (има изследвания, които отричат нарастването на риска), тромбоцитопения (намаляване броя на кръвните пплочици, рядко но животозастрашаващо усложнение), кожни реакции (чести, но безобидни). Не трябва да се забравя и неудобството от ежедневното инжектиране, както и рискът от инфекция при него.
  Смята се (а за някои от препаратите има убедителни данни), че не преминават ембриоплацентарната бариера, т.е не би трябвало да имат ефект върху бебето. Все още не са 100% доказано безопасни (въпреки, че са наистина много безопасни), така че е добре да преценяваме съотношението риск/полза.
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 82
  • Мнения: 95
Здравейте,д-р Станулов,
А какво ви е мнението относно хомозиготна мутация в HLA-G гена.
Според генетиците терапията с аспирин е достатъчна при тази генна мутация, но според имунолозите са нужни и вливки с Интралипид или Октагам тъй като можело да се получи и имунен отговор срещу ембриона. Едни препоръчват по-ниски дози, а други двойно по-високи...
Вие какво бихте препоръчали във случая. Доста съм объркана относно тази мутация.

Здравейте,
има доста мутации за които се знае, че се свързват с повишена честота на спонтанни аборти. Сравнително, лесно е да се направят проучвания по този въпрос. Изключително трудно е обаче да се оцени ефекта от дадено лечение, при конкретната мутация. За целта трябва да се съберат хиляди бременни, при част от тях на случаен принцип да се даде лекарство или плацебо и после да се оцени ефекта от лечението. Нали се сещате, каква част от бременните биха били склонни да участват в клинично проучване (експеримент). Поради тази причина, нямаме убедителни данни за ефекта от профилактичното прилагане на различни препарати, при повечето от мутациите.
   Как да се действа е оставено да реши на лекаря. Винаги преценяваме съотношението полза риск. Аз лично съм по-умерен и по принцип не бих предписал нещо с недоказан категорично ефект и хипотетичен риск.
   С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 83
  • Мнения: 2 624
Благодаря за отговора. Хубаво е човек да чуе още едно мнение  Simple Smile

# 84
  • Мнения: 95
Здравейте, кога на рано може да се установи бременност на ултразвук?
  Здравейте melani0,
бременност може да бъде установена в 5-та гестационна седмица от ПРМ (3-та от зачатието). Най-общо, когато βhCG надхвърли 1500 и все още не виждаме гестационен сак в матката, това говори за извънматочна бременност.
  С най-добри пожелания
   Д-р Георги Станулов

# 85
  • Мнения: 44
Благодаря ви !

# 86
  • Мнения: 14


Субфертилитет е дума, която може да означава много неща. Тя може да означава, че качеството или количеството на сперматозоидите са под препоръчителните от СЗО норми. Може също да означава, че има ДНК фрагментация. Може да е индикация, че подвижността на сперматозоидите е ниска или че процентът на „жизнените“ сперматозоиди – които би трябвало да са 58% – е недостатъчен. Най-често при субфертилитет се касае за комбинация от тези фактори.
Какво да правите, когато спермограмата потвърди субфертилитет? Прочетете повече ТУК.

# 87
  • Мнения: 79
Здравейте докторе имам едно бързо питане. Преди 2 седмици ми правиха диагностична лапароскопия и 3 дни след операцията започна едно кафеникаво течение всекидневно, но не толкова силно като цикъл.Трябва да ми дойде до 4 дни и се чудя дали това зацапване е нормално.

# 88
  • Мнения: 95
Здравейте докторе имам едно бързо питане. Преди 2 седмици ми правиха диагностична лапароскопия и 3 дни след операцията започна едно кафеникаво течение всекидневно, но не толкова силно като цикъл.Трябва да ми дойде до 4 дни и се чудя дали това зацапване е нормално.
   Здравейте coolyto,
често имаме зацапване след лапароскопия, особено ако е била комбинирана с хистероскопия и все пак смятам за удачно да уведомите лекаря, който е извършил операцията.
  С най-добри пожелания
  Д-р Георги Станулов

# 89
  • Мнения: 192
Здравейте д-р Станулов .Бих искала да коментирате ако е възможно следната диагноза поставена след лапароскопия за остраняване на тръби .,а именно:  Двете тръби изглеждат кистозно изменени .Кистите са без изменения .Няма данни за възпаление    това е от патоморфология и патохистология на едно .    Тези кистозни изменения кога могат да се появят при ембрионалното развитие или в по- късен етап .                                                                                                                                        
       .Аз такава диагноза чувам за пръв път .Правена е цветна снимка преди 6 години с коментар ,че са проходими но тънки и нагънати   тръбите  .Правената цветна снимка преди операцията е с по -обширен коментар като хидросалпинкс ,ампуловидни сраствания .                    Благодаря предварително !

# 90
  • Мнения: 95
Здравейте д-р Станулов .Бих искала да коментирате ако е възможно следната диагноза поставена след лапароскопия за остраняване на тръби .,а именно:  Двете тръби изглеждат кистозно изменени .Кистите са без изменения .Няма данни за възпаление    това е от патоморфология и патохистология на едно .    Тези кистозни изменения кога могат да се появят при ембрионалното развитие или в по- късен етап .                                                                                                                                       
       .Аз такава диагноза чувам за пръв път .Правена е цветна снимка преди 6 години с коментар ,че са проходими но тънки и нагънати   тръбите  .Правената цветна снимка преди операцията е с по -обширен коментар като хидросалпинкс ,ампуловидни сраствания .                    Благодаря предварително !
   Здравейте d-r Sveta,
най-чести са перитубарни кисти на тръбата т.нар кисти на Моргани, но те обикновено са единични. Вродени са и са в резултат от проблем в развитието на половата женскта система.  Множествени кисти са редки и могат да се дължат на възпаление, ехинококоза (много рядко) или тумори (още по-рядко).
  Изискайте повече информация от патолога.
   С най-добри пожелания
    Доктор Георги Станулов

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 19:08 от Д-р Георги Станулов

# 91
  • Мнения: 5

 Здравейте,според Вас,има ли нужда да се прави разширена или някаква друга спермограма

# 92
  • Мнения: 95

 Здравейте,според Вас,има ли нужда да се прави разширена или някаква друга спермограма
   Здравейте Sacarlet,
ако сте млада (под 30 години) и пробвате отскоро ( по-малко от година) не смятам, че се налага. В противен случай бихте могли да я допълните с НВА, ДНК фрагментация, Крюгер и т.н.
   С най-добри пожелания
   Доктор Георги Станулов

# 93
  • Мнения: 192
Д-р Станулов това е единственото ,което са ми дали" големите" лекари Истамбул за което съм заплатила не малка сума в евро .Направо нямам думи .Това пише на турски ,като се преведе буквално като телеграфен запис  от което за мен няма диагноза като хората .Нито е изследвано това хистологически като тук в България и като  по белия свят .Е ще си остане загадка в крайна сметка какво е точно .

# 94
  • Мнения: 79
Здравейте ,бихте ли коментирари тази спермограма - може ли да се постигне естествено забременяване?




# 95
  • Мнения: 197
Здравейте пак ,д-р Станулов.Бях Ви попитала дали е възможно да имам киста от задържан фоликул.Обадих се до клиниката в която правих процедурата,но ми казаха да изчакам до вторник и ако няма цикъл да отида на преглед.Приех дуфастон-7дена 3×1.Спрях го миналия вторник,но още нямам цикъл.От 3дена имам ПМС,обаче и сутрин повръщам.Дали е възможно да съм бременна?С една непроходима тръба съм и с добра спермограма.

# 96
  • Мнения: 95
Здравейте ,бихте ли коментирари тази спермограма - може ли да се постигне естествено забременяване?


  Здравейте, coolyto,
може да се забременее с такава спермограма. Моля ви направете още една след 3 месеца в някой Ин витро център.
   С най-добри пожелания
   Доктор Георги Станулов

# 97
  • Мнения: 95
Д-р Станулов това е единственото ,което са ми дали" големите" лекари Истамбул за което съм заплатила не малка сума в евро .Направо нямам думи .Това пише на турски ,като се преведе буквално като телеграфен запис  от което за мен няма диагноза като хората .Нито е изследвано това хистологически като тук в България и като  по белия свят .Е ще си остане загадка в крайна сметка какво е точно .


 No comment

# 98
  • Мнения: 95
Здравейте пак ,д-р Станулов.Бях Ви попитала дали е възможно да имам киста от задържан фоликул.Обадих се до клиниката в която правих процедурата,но ми казаха да изчакам до вторник и ако няма цикъл да отида на преглед.Приех дуфастон-7дена 3×1.Спрях го миналия вторник,но още нямам цикъл.От 3дена имам ПМС,обаче и сутрин повръщам.Дали е възможно да съм бременна?С една непроходима тръба съм и с добра спермограма.
  Здравейте Lunatichka92,
всичко е възможно. Направете един тест за бременност (уринарен) за начало.
  С най-добри пожелания
  Д-р Георги Станулов

# 99
  • Мнения: 197
Благодаря,докторе.Правих 2 към 15.04 и бяха отрицателни

# 100
  • Мнения: 95
Благодаря,докторе.Правих 2 към 15.04 и бяха отрицателни
Здравейте, днес е 4 май, не е лошо да направите още един.
  С най-добри пожелания.
  Д-р Георги Станулов

# 101
  • Мнения: 31
Здравейте 🙂 имам нередовна менструация.. Последната такава беше на 15 март. Този месец ми беше изписан утрогестан за предизвикване на цикъла, но от последното хапче до днес са минали 11 дни, а все още нямам цикъл. На 1 май си правих тест за бременност и беше отрицателен, а на 3 май бях на преглед и лекъря каза, че имам удебелена лигавица на матката и да чакам да ми дойде.. Какво да правя в тази ситуация? Благодаря за отделеното време Simple Smile

# 102
  • Мнения: 95
Здравейте 🙂 имам нередовна менструация.. Последната такава беше на 15 март. Този месец ми беше изписан утрогестан за предизвикване на цикъла, но от последното хапче до днес са минали 11 дни, а все още нямам цикъл. На 1 май си правих тест за бременност и беше отрицателен, а на 3 май бях на преглед и лекъря каза, че имам удебелена лигавица на матката и да чакам да ми дойде.. Какво да правя в тази ситуация? Благодаря за отделеното време Simple Smile
    Здравейте AnnaGrigorova,
 направете си нов тест. Смятам, че е доста вероятно да е положителен.
    С най-добри пожелания
    Доктор Георги Станулов

# 103
  • София
  • Мнения: 430
Здравейте Д-р Станулов , колко трябва да сме притеснени от тези показатели по Крюгер , мъжа ми е на 34г.
В момента се подготвяме за инвитро.
Благодаря Ви ,

# 104
  • Мнения: 20

 Здравейте,според Вас,има ли нужда да се прави разширена или някаква друга спермограма
   Здравейте Sacarlet,
ако сте млада (под 30 години) и пробвате отскоро ( по-малко от година) не смятам, че се налага. В противен случай бихте могли да я допълните с НВА, ДНК фрагментация, Крюгер и т.н.
   С най-добри пожелания
   Доктор Георги Станулов

Здравейте,
показаната от Вас срепмограма е с нормални стойности.  Разбира се на един единствен резултат не може да се разчита напълно. Ето защо Ви препоръчвам след около 1 месец след тоя резултат да си направите нова, също като тази стандартна спермограма. Не е необходимо засега друго.
Поздрави,

Проф. Ф. Куманов

# 105
  • Мнения: 95
Здравейте Д-р Станулов , колко трябва да сме притеснени от тези показатели по Крюгер , мъжа ми е на 34г.
В момента се подготвяме за инвитро.
Благодаря Ви ,
  Здравейте,
факт е че когато ви кажат, че 96,5% от сперматозоидите са с аномалии - звучи фрапиращо. Факт е също обаче, че с подобна спермограма, често се случват бременности. Според броя и подвижността на сперматозоидите - дори спонтанно. При вас явно се налага IVF  по-друга причина, така че нещата ще се получат, не му се притеснявайте.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 106
  • Мнения: 5
Здравейте д-р Станулов! Аз съм вече на 38г, а съпруга ми на 40г и вече нямаме време. От 2013 год правим опити за второ дете, като през първата година започнах нова работа, имах изпити и стресът беше голям.  През 2016г.  забременях, но се оказа мисед за съжаление. След изчистването пих противозачатъчни 3 мес. и още един се пазихме и отново подновихме опитите. През 2017г се консултирахме със специалист репродуктивни проблеми - пих иногинол, вливах интралипид след който телесната ми температура ми падаше до 35 градуса. След като и след тази терапия не се получи нищо, през 2018 г направихме лапароскопия. Резултата беше ужасяващ - след секциото през 2008г са прихванали дясната тръба за коремната стена, а лявата напълно запушена и той ни препоръча директно инвитро. Ние изчакахме, защото все си мислим че ще стане чудото. В края на 2018г се консултирахме с друг лекар, за второ мнение и той препоръча цветна снимка на тръбите. През март тази година и нея направихме и резултата е доста различен - лява тръба проходима и стеноза на дясна тръба. Нищо общо с резултата от лапарото.  Посъветва ни да изчакаме до три месеца и ако не се получат нещата, инвитро. Но ми каза да пия само фолиева киселина. През тези години сме правили спермограма, хормони, хламидии - всичко в норма, НК клетки които бяха леко завишени. Дали не може допълнително докато чакаме тези месеци, да вземем и някакви добавки аз и съпруга ми. Благодаря ви предварително

# 107
  • Мнения: 20
Здравейте ,бихте ли коментирари тази спермограма - може ли да се постигне естествено забременяване?


  Здравейте, coolyto,
може да се забременее с такава спермограма. Моля ви направете още една след 3 месеца в някой Ин витро център.
   С най-добри пожелания
   Доктор Георги Станулов

Здравейте и от мен!
Спермограмата е нормална. Референтните стойности са малко поизостанали от времето. така че нямате основания за тревога. Присъединявам се към колега и Ви препоръчвам нова спермограма, която ще разгледаме и анализираме.
Поздрави и приятен ден,
Проф. Ф. Куманов

Здравейте Д-р Станулов , колко трябва да сме притеснени от тези показатели по Крюгер , мъжа ми е на 34г.
В момента се подготвяме за инвитро.
Благодаря Ви ,
  Здравейте,
факт е че когато ви кажат, че 96,5% от сперматозоидите са с аномалии - звучи фрапиращо. Факт е също обаче, че с подобна спермограма, често се случват бременности. Според броя и подвижността на сперматозоидите - дори спонтанно. При вас явно се налага IVF  по-друга причина, така че нещата ще се получат, не му се притеснявайте.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 108
  • Мнения: 14


Как PROfertil възстановява мъжкия и женския фертилитет? Прочетете съветите на Д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести и ендокринология с 10-годишен опит в лечението на репродуктивни проблеми при мъжа и жената.


# 109
  • София
  • Мнения: 430
Благодаря Ви ,
Дано Simple Smile

# 110
  • Мнения: 95
Здравейте д-р Станулов! Аз съм вече на 38г, а съпруга ми на 40г и вече нямаме време. От 2013 год правим опити за второ дете, като през първата година започнах нова работа, имах изпити и стресът беше голям.  През 2016г.  забременях, но се оказа мисед за съжаление. След изчистването пих противозачатъчни 3 мес. и още един се пазихме и отново подновихме опитите. През 2017г се консултирахме със специалист репродуктивни проблеми - пих иногинол, вливах интралипид след който телесната ми температура ми падаше до 35 градуса. След като и след тази терапия не се получи нищо, през 2018 г направихме лапароскопия. Резултата беше ужасяващ - след секциото през 2008г са прихванали дясната тръба за коремната стена, а лявата напълно запушена и той ни препоръча директно инвитро. Ние изчакахме, защото все си мислим че ще стане чудото. В края на 2018г се консултирахме с друг лекар, за второ мнение и той препоръча цветна снимка на тръбите. През март тази година и нея направихме и резултата е доста различен - лява тръба проходима и стеноза на дясна тръба. Нищо общо с резултата от лапарото.  Посъветва ни да изчакаме до три месеца и ако не се получат нещата, инвитро. Но ми каза да пия само фолиева киселина. През тези години сме правили спермограма, хормони, хламидии - всичко в норма, НК клетки които бяха леко завишени. Дали не може допълнително докато чакаме тези месеци, да вземем и някакви добавки аз и съпруга ми. Благодаря ви предварително
   Здравейте Me4ta81,
при положение че от 2013 не се получават нещата, смятам че е малко вероятно да се получат в тези 3 месеца. Според мен е време за действие, преди да сте станали на 40. Съпругът ви може да приема добавки - например ProFertil® и това би имало само благотворно влияние върху спермограмата, съответно успеваемостта.
   С най-добри пожелания.

# 111
  • Мнения: 14
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣. 
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не. 
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.

FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14

# 112
  • Мнения: 95
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣.
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не.
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.
FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14
    Здравейте Helena6330,
на 27 години сте, няма повод за притеснения нито преди консултацията ви с репродуктивен специалист, нито след това. Започнете със спермограмата.

   Относно хормоните, предполагам професор Куманов, ще вземе отношение.

  С най-добри пожелания

# 113
  • Мнения: 14
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣.
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не.
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.
FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14
    Здравейте Helena6330,
на 27 години сте, няма повод за притеснения нито преди консултацията ви с репродуктивен специалист, нито след това. Започнете със спермограмата.

   Относно хормоните, предполагам професор Куманов, ще вземе отношение.

  С най-добри пожелания

Здравейте,
Благодаря за бързия отговор. Вече сме запазили час за спермограма и час за консултация. Естествено като човек, който тепърва тръгва по този път исках поне да зная дали има нещо фрапантно в резултатите ми.

Поздрави.

# 114
  • Мнения: 79
Здравейте ,

Интересува ме дали е възможно лапароскопията да повлияе на овулацията.Преди 3 седмици ми правиха диагностична лапароскопия и днес 8-9 ден от цикала - теста за овулация отчете положителен резултат.Преди винаги е била межу 10-14 ден?

# 115
  • Мнения: 95
Здравейте ,

Интересува ме дали е възможно лапароскопията да повлияе на овулацията.Преди 3 седмици ми правиха диагностична лапароскопия и днес 8-9 ден от цикала - теста за овулация отчете положителен резултат.Преди винаги е била межу 10-14 ден?
    Здравейте, coolyto,
самата лапароскопия - според мен не, но стресът свързан с нея би могъл да окаже влияние.
   С най-добри пожелания
  Доктор Георги Станулов

# 116
  • Мнения: 20
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣.
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не.
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.
FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14
    Здравейте Helena6330,
на 27 години сте, няма повод за притеснения нито преди консултацията ви с репродуктивен специалист, нито след това. Започнете със спермограмата.

   Относно хормоните, предполагам професор Куманов, ще вземе отношение.

  С най-добри пожелания

Здравейте и от мен!

Сама виждате, че стойностите на Вашите хормони не излизат извън нормалните граници. Що се отнася до ДХЕАС, неговото леко повишение може да бъде свързано с Вашата възраст - известно е, че у младите този хормон е по-висок и с годините намалява. Преди време това даде основание на един известен ендокринолог да охарактеризира ДХЕАС като "Фонтан на младостта". Предполагам нямате високо кръвно налягане?
Интензивният спорт, въобще физическите натоварвания не се отразяват благоприятно на репродуктивните способности и у двата пола. Специално при жената физическите усилия могат да блокират, макар и временно, овулацията и това да затрудни забременяването. Затова - умереност и в спорта е най-подходящата тактика!
Съпругът Ви задължително трябва да направи спермограма при условие на въздържане между 2 и 6 дни и след това ще обсъдим резултата.
Поздрави и до скоро!
Проф. Филип Куманов

# 117
  • Мнения: 79
Здравейте ,

След направена лапароскопия с проходими тръби,  но двустранно със салпингитни изменения -нагънат ход,задебелени стени и нарушен фимбриален апарат , какви са шансовете за забременяване естествено?
Да се насочим ли направо към инсеминация или инвитро?

# 118
  • Мнения: 155
Здравейте, на 34 год съм, мъжът ми е на 40.  Преди 8 години имах спешна операция заради спукана киста. Правим неуспешни опити от 7 год. Имаме 2 инсеминации и 1 инвитро.Той е с диагноза азооспермия,аз съм с Луф синдром и една запушена тръба с хидросалпингс и перитубарни адхезии двустранно( хистеросалпингография). Предлагат ми лапароскопия за премахване на тръбата и след това Икси. Моля за коментар и може ли да подобрим показателите.  Благодаря Ви предварително!

# 119
  • Мнения: 95
Здравейте ,

След направена лапароскопия с проходими тръби,  но двустранно със салпингитни изменения -нагънат ход,задебелени стени и нарушен фимбриален апарат , какви са шансовете за забременяване естествено?
Да се насочим ли направо към инсеминация или инвитро?
   Здравейте,
особено ако салпингитът е бил причинен от хламидия, то вероятно тръбите са проходими, но функционално негодни. Вероятността за спонтанна бременност е намалена, а тази за извънматочна - завишена. Инсеминацията, според мен не е опция. Избирате спонтанни опити, при шанс за извънматочна или директно IVF. Лично за мен при избор лапароскопия или IVF, второто е по-безопасният и ефективен вариант.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 120
  • Мнения: 95
Здравейте, на 34 год съм, мъжът ми е на 40.  Преди 8 години имах спешна операция заради спукана киста. Правим неуспешни опити от 7 год. Имаме 2 инсеминации и 1 инвитро.Той е с диагноза азооспермия,аз съм с Луф синдром и една запушена тръба с хидросалпингс и перитубарни адхезии двустранно( хистеросалпингография). Предлагат ми лапароскопия за премахване на тръбата и след това Икси. Моля за коментар и може ли да подобрим показателите.  Благодаря Ви предварително!
  Здравейте, азооспермия, ще рече никакви живи сперматозоиди. Убедена ли сте, че това е диагнозата? Иначе, хидросалпингсът е добре да се отстрани.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 121
  • Мнения: 14
Скрит текст:
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣.
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не.
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.
FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14
   Здравейте Helena6330,
на 27 години сте, няма повод за притеснения нито преди консултацията ви с репродуктивен специалист, нито след това. Започнете със спермограмата.

   Относно хормоните, предполагам професор Куманов, ще вземе отношение.

  С най-добри пожелания

Здравейте и от мен!

Сама виждате, че стойностите на Вашите хормони не излизат извън нормалните граници. Що се отнася до ДХЕАС, неговото леко повишение може да бъде свързано с Вашата възраст - известно е, че у младите този хормон е по-висок и с годините намалява. Преди време това даде основание на един известен ендокринолог да охарактеризира ДХЕАС като "Фонтан на младостта". Предполагам нямате високо кръвно налягане?
Интензивният спорт, въобще физическите натоварвания не се отразяват благоприятно на репродуктивните способности и у двата пола. Специално при жената физическите усилия могат да блокират, макар и временно, овулацията и това да затрудни забременяването. Затова - умереност и в спорта е най-подходящата тактика!
Съпругът Ви задължително трябва да направи спермограма при условие на въздържане между 2 и 6 дни и след това ще обсъдим резултата.
Поздрави и до скоро!
Проф. Филип Куманов

Здравейте,

много съм благодарна за отговорите.
Правилно предположихте, че нямам високо кръвно налягане, винаги е било в норма. Тук явно е редно да отбележа, че спортувам активно 4 пъти седмично тренировки + нормална физическа интензивност през останалото време (ходене пеш, не ползвам асансиор и такива дребни неща) се надявам да влиза в рамките на нормалното.

Предстой в четвъртък да правим спермограмата и ще пиша резултата.

Поздрави.

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 11:49 от AnMary

# 122
  • Мнения: 20
Здравейте, на 34 год съм, мъжът ми е на 40.  Преди 8 години имах спешна операция заради спукана киста. Правим неуспешни опити от 7 год. Имаме 2 инсеминации и 1 инвитро.Той е с диагноза азооспермия,аз съм с Луф синдром и една запушена тръба с хидросалпингс и перитубарни адхезии двустранно( хистеросалпингография). Предлагат ми лапароскопия за премахване на тръбата и след това Икси. Моля за коментар и може ли да подобрим показателите.  Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

след като мъжът Ви е с азооспермия (т.е. няма сперматозоиди) не виждам как ще стане процедурата, вкл. и ICSI. В такива случаи е необходимо да се изследва (не е трудно, нито скъпо) причината за азооспермия и според резултата ев. да се предприеме лечение, т.е. стимулация на сперматогенезата. Специално се налага да отбележа, че не всички случаи с азооспермия са лечими и податливи на стимулиране.
Ако мъжът Ви пожелае, може винаги да се срещнем и обсъдим ситуацията.

Поздрави,
Проф. Филип Куманов

# 123
  • Мнения: 79
Здравейте ,

След направена лапароскопия с проходими тръби,  но двустранно със салпингитни изменения -нагънат ход,задебелени стени и нарушен фимбриален апарат , какви са шансовете за забременяване естествено?
Да се насочим ли направо към инсеминация или инвитро?
   Здравейте,
особено ако салпингитът е бил причинен от хламидия, то вероятно тръбите са проходими, но функционално негодни. Вероятността за спонтанна бременност е намалена, а тази за извънматочна - завишена. Инсеминацията, според мен не е опция. Избирате спонтанни опити, при шанс за извънматочна или директно IVF. Лично за мен при избор лапароскопия или IVF, второто е по-безопасният и ефективен вариант.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов


Може ли да се кандидатства за фонда за инвитро с тези показатели?