Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания и манипулира хората...

повече по темата - -> https://www.facebook.com/bg0t0v/posts/10213965587633488

# 1
 • Мнения: 4 137
Всяко нещо в прекалени дози е вредно.Било то позитивизъм,любов,или слънчева светлина..

# 2
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 899
абсолютно...

# 3
 • Мнения: 5 351
Мина му модата на това. Едно време всички бяха пощурели по "Тайната" и подобни, сега тук-таме някой вярващ е останал.

# 4
 • Мнения: 18 207
Зависи какво се разбира под "позитивно мислене".
Зависи от дозата.

# 5
 • out of space
 • Мнения: 7 800
"Всяко зло за добро", "Всяко чудо за три дни"- адски вредни поговорки.

Има ситуации, които са си адски гадни и да си позитивен е просто нелепо.

# 6
 • Мнения: 7 444
Имам Дежа Вю.. Thinking

# 7
 • Мнения: 2 451
Истински позитивни хора познавам твърде малко. Повечето, дето се кичат с тази титла, са агресивни типчета, които изпадат в истерия, ако нещо се усъмниш в правотата или позитивизма им.
Мисля, че ако трябва да избирам между мрънкалници и позитивни хора, ще избера мрънкалници.
Освен другото, тъй наречените позитивни хора обикновено комбинират агресията с нисък интелект.

# 8
 • Чужбина
 • Мнения: 3 787
Едно време всички бяха пощурели по "Тайната" и подобни, сега тук-таме някой вярващ е останал.

А аз още едно време се чудех, какъв коефициент на интелигентност се изисква, за да пощурееш по подобна повърхностна глупост.

Не знам, дали въпросното позитивно мислене ги прави зависими хората, но определено ги кара да изглеждат абсолютно сдухани и ненормални в очите на другите.

# 9
 • Мнения: 15 183
Аз пък не съм ги срещала тези позитивни хора. Къде са? Сериозно, само чувам отвреме навреме за тях, но досега сдухан позитивар не съм срещала от каква да е нация или възраст. Общо взето навсякъде и всички ми се струват еднакви, но не и позитивни, което намирам за прекрасно.

# 10
 • Мнения: 2 474
Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания и манипулира хората...повече по темата - -> https://www.facebook.com/bg0t0v/posts/10213965587633488

Непрекъснато отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да вземат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират.

Психологът го е казал много точно в цялото интервю! (Само не съм съгласен, че "жертви на това позитивно мислене са всички тези банкери" и политическите отрепки... Wink) Аз познавам доста "позитивни" хора, които реално не виждат по-далеч от носа си, но си мислят, че са наясно с всичко и животът е розов, щото са им внушили че като са насрани, ухаят на парфюм. Grinning Grinning Във филма "Тайната" има някои подсказки, обаче не е задълбочено психологическо изследване на това кое спира и кое помага на човек да постигне целите и мечтите си., а чисто и просто комерсиално изпълнение по американски. Simple Smile  Чел съм много книги по темата от филма, и то доста години преди той да се появи, и години наред съм сърфирал по ню ейдж вълната, с какви ли не хора съм се запознавал и общувал.  Grinning Работата е там, че всеки има в ума си определени блокажи или настройки, които го спират (или съответно помагат) да постига желаното, но те са дълбоко в подсъзнанието и само с едното розово мислене не могат да бъдат преодолени. Simple Smile   Освен това може да има и други фактори, които излизат извън обхвата на стандартната психология и изобщо ординерното мислене. А играчите зад кулисите не мислят само в розово, това е сигурно.  Grinning


# 11
 • София
 • Мнения: 942
Психиатърът Николай Михайлов много сполучливо нарича "позитивното мислене" - метафизика за домакини Grin

# 12
 • Мнения: 18 207
До тук не разбрах какво се има предвид под "Позитивно мислене". А дори и да се оплюе нещо, то първо следва да знаем какво е то. Разбрах, че имало такова нещо и то "невротизирало хората", но в какво се състои то не стана много-много ясно.
Позитивната психология, например, няма нищо общо с това човек да седи и да се самозалъгва, че нещата са хубави. Позитивен означава външен, обективен, основан на реално съществуващи факти. Хората не се убеждават и самоубеждават в прекрасността на положението си, а търсят къде са им силните страни, за да ги активират, като ресурс за справяне със слабите страни и проблемите, което си е нещо добро. Изучават се и слабите страни, за да се работи по подходящ начин с тях.
Та не разбрах всъщност против кое се воюва.  

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 06:33 от Judy

# 13
 • Мнения: 605
Аз лично не само се невротизирам,а и изпитвам вина,че не мога да съм позитивна,дори се ядосвам на тези,които промотират позитивно мислене.Хората имат депресии,тревожност,паническо разстройство,невинаги са негативни ей така,да правят напук.Иначе концепцията за позитивната нагласа ми допада,стига да е поднесена разумно и реалистично.

# 14
 • Мнения: 18 207
Аз лично не само се невротизирам,а и изпитвам вина,че не мога да съм позитивна,дори се ядосвам на тези,които промотират позитивно мислене.Хората имат депресии,тревожност,паническо разстройство,невинаги са негативни ей така,да правят напук.Иначе концепцията за позитивната нагласа ми допада,стига да е поднесена разумно и реалистично.

Ми точно в позитивната психология, да речем, както вече писах, под "позитивизъм" се има предвид реализъм, залагане на реално съществуващи позитиви, каквито всеки човек има, реално изследване и установяване на негативи и работа с тях чрез съответната метода на школата.
Посещавала съм такива обучения и нищо невротизиращо не видях у тях. Напротив, прекрасно се чувствах, само дето нямам време да ходя.

Общи условия

Активация на акаунт