Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 апр. 2019, 21:02 ч.

Съпруг алкохолик

 • 5 094
 • 54
 •   2
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 325
Аз имам чичо, който е алкохолик, общо взето - разбито семейство и пропилян живот.
Получи инсулт преди години, уплаши се и спря да пие. Отскоро обаче е събрал смелост и май отново е започнал, макар че се крие от нас. Борбата е за цял живот и рядко е успешна.

# 46
 • София
 • Мнения: 13
Сигурна съм, че е възможно човек да спре, ако поиска и е с достатъчно силна воля.

За съжаление, отстрани изглежда лесно, но реалността не е такава. Понякога дори при осъзнаване на проблема и борба с него пак не се случват нещата в дългосрочен план. Нагледала съм се на алкохолизирани изпълнения и у нас, и сред роднини, та и от приятели съм чувала... Има осъзнаване, желание за промяна, лечения, психолози, хапчета, подкрепа, надежда и изведнъж хоп, като дойде някой семеен празник и "само едно", "само днес, нали е празник". Е, познайте дали е само едно и дали е само на празника.
Независимо дали темата е пързалка или не, все някой ще влезне да прочете от нужда или любопитство.
Известна част от детството ми премина в горния сюжет, та когато няма надежда, според мен децата не бива да преживяват и да бъдат свидетели на пиянски истории, независимо дали има, или няма някаква форма на насилие.

# 47
 • Мнения: 142
Любопитно ми е каква е позицията на майките на алкохолиците?За съпругите,за децата знам,но родителите на алкохолика какво мислят по въпроса,къде са те в цялата история?

# 48
 • София
 • Мнения: 408
Любопитно ми е каква е позицията на майките на алкохолиците?За съпругите,за децата знам,но родителите на алкохолика какво мислят по въпроса,къде са те в цялата история?


Специално в нашия случай мойта бивша свекърва седеше и гледаше как се съсипва детето й. И си намираше оправдания за какво пие. Всички други бяха виновни но не и тя. За мен тя беше главния виновник сина и да стигне до това положение.

# 49
 • Мнения: 142
Абсолютно същото поведение наблюдавам и аз.В същото време обаче си мисля ако моя син е в такава ситуация,бих направила всичко възможно да му помогна,но ако не успея,едва ли бих обвинявала някой друг.

# 50
 • Мнения: 1
Здравейте, казвам се Владо и съм алкохолик. Пиша тук, за да кажа на Вас съпруги и майки, че има надежда. Алкохолизма е болест на тялото, ума и духа. Седем процента от хората по цял свят страдат от тази болест. Аз съм на 46г и пия от 16г възраст. Баща ми също беше алкохолик и майка ми се разведе с него когато бях на 13 години.Той по-късно почина от цироза. Аз също се разведох с първата си жена към която съм проявявал и физическо насилие. От 9 години живея с втората си жена, която гледаше как пред очите и деградирам:2 пъти са ми взимали книжката за шофиране в нетрезво състояние, напускал съм работи, уволнявали са ме, взимал съм кредити, проигравал съм големи суми на хазарт, били са ме и още какви ли не глупости съм правил. Но жена ми наистина искаше да ми помогне, не разбирах защо, не разбирах защо не ме изостави? Ходил съм по психолози, но те не ми помогнаха. Един ден жена ми ми изпрати този сайт на Вайбър: http://www.aa-bg.info/
Аз все още дълбоко в себе си знаех, че не съм алкохолик и че мога да спра да пия ако наложа волята си. Но не можех, опитвал съм хиляди пъти, но без резултат-най дългият ми период в който не съм пил е бил 2-3 дни. Та един ден просто влязох в сайта, видях, че има сбирка в Пловдив и просто отидох на адреса. Това се случи на 15.08.19г и от тогава съм трезвен ден за ден вече 2 месеца и 3 седмици. В началото си мислех, че това е някаква секта или религиозна организация, но не е. Единственото условие за членство е желанието да се спре пиенето. За съжаление без човек да е достигнал своето собствено дъно и той лично да има желание да спре да пие от цялото си сърце и душа няма как да стане. Анонимни Алкохолици е сдружение от мъже и жени, което е помогнало на милиони хора от цял свят да потдържат своето заболяване в ремисия. Те помогнаха и на мен. Има и групи в които се събират съпруги или деца на алкохолици, които много им помагат да живеят щастлив живот дори когато съпруга продължава да пие.

# 51
 • Мнения: 16
Владо,в момента най-важното е да не решиш,че си се справил с проблема,и можеш да изпиеш една бира,щом си спрял веднъж,повече не докосваш.Аз имах същия проблем(заради тема за алкохола се регистрирах),и специалиста с който работих е в Пловдив.Не допускай грешката да направиш изключение по никакъв повод,става по-сложно,от опит го знам.Много хора твърдят,че бивш алкохолик няма,аз съм на противоположно мнение.
Успех в начинанието.

# 52
 • Мнения: 6 358
Прочетох темата и...малко не вярвам на авторката. 50-годишна жена, с 32-годишна дъщеря. Rolling Eyes Вероятно се е оженила за този мъж още на 16-17 години, когато това не беше изключение, аз съм на близка възраст. На 18 вече е родила дете. Дъщерята не иска да вижда баща си и вероятно живее отделно. Би могла да подкрепи поне малко финансово майка си, за да избяга от алкохолика. А може би и да я приюти за малко, ако е възможно.Тя иска да му помага обаче. За 32-33 години не е разбрала, че на такъв човек не може да се помогне. Сякаш за първи път вижда пиян човек. ooooh!
Защо 50-годишна сама жена няма възможност да се изнесе някъде? В Бургас са се свършили квартирите ли? Работиш ли, авторке? Ако работиш, все взимаш някаква сносна заплата при близо 30-годишен стаж, който би трябвало да имаш. И тя ще ти позволи да наемеш нещо малко и да се изнесеш.Някак не мога да повярвам, че авторката не работи. Алкохолиците обикновено пропиват всичките си пари и едва ли жената ще има от какво да живее, ако не работи. За мен обяснението" нямам възможност да се изнеса" не работи. Не могат да се изнесат жени с малки деца, особено ако едното е бебе и жената е в майчинство още. Когато си свободен, винаги можеш да намериш спасение за себе си.
Законовите положения няма да коментирам, защото не съм юрист, но вярвам на юриста в темата.Мама Звярка вече обясни.

# 53
 • София
 • Мнения: 4 713
Ън, като при прочела темата, сигурно си забелязала, че авторката не е писала, така, леко от 7 месеца.
Дали ще влезе само, за да отговори на въпросите ти? Божа работа!
Simple Smile

# 54
 • Русе
 • Мнения: 182
Иван Славков (Батето) доживя до 70г. въпреки че беше тотален алкохолик. Важно е с какво се наливате...

Общи условия

Активация на акаунт