Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 апр. 2019, 09:50 ч.

Качествена дограма - 2

 • 4 289
 • 117
 •   1
Отговори
# 1
 • Мнения: 8 140
Вкъщи сме с Алупласт и КБЕ. Доволни сме и от двете марки. 5 камерни със стъклопакет 4 сезона. Предстои ни остъкляване на южна тераса, заложихме отново на КБЕ, но с троен стъклопакет, отново 4 сезона.

# 2
 • Мнения: 367
Аз гласувам за KBE!

# 3
 • Мнения: 7 629
Не знам дали въпросът ми е точно за тази тема, но не съм открила подходящата.
Още не сме стигнали до избор на фирма за дограмата, но се чудим дали да запълним тясната страна
на терасата с тухли итонг? Да стане външна.
Чета, че поемали много влага и не били подходящи за външно застрояване.
И другият ми въпрос е - върху изграден итонг, който ще бъде отвътре на дългата част на терасата,
може ли да се монтира дограмата? Зидарията с итонга отвътре ще издържи ли дограмата?
Да уточня - не е възможно, поради старата конструкция на терасата, да се постави дограмата
директно върху парапета, тъй като е с прорези и отдолу и отгоре. Тъкмо затова се налага да градим
от вътрешната страна.
Въпросите станаха много, но ще бъда благодарна, ако някой с подобен
проблем сподели, как го е решил.


пп. Ако въпросът ми не е съвсем по темата, моля модератор да я премести .# 4
 • Мнения: 9 866
Никакъв проблем нямаш с итонга, стига да се направи както трябва. Като се измаже с каквото трябва по технология и му се сложи и изолация отгоре и се завърши с модерните силиконови мазилки, нищо няма да поема. И една дограма ще издържи без проблем. Въпросът е балконът да издържи всичко това в стара сграда. Но понеже говориш само за една тясна страна предполагам, че говориш за конзолна тераса (захваната за сградата за дълга и тясна страна) - те носят доста повече.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 938
Понеже и аз съм в стара кооперация, реших проблема, като затворих тясната страна и долната част/където беше парапета/ с термо/сандвич панел. Сложиха го едновременно с дограмата.Излезе доста по-евтино от изграждане с итонг, изолира добре, а и става бързо и чисто.

# 6
 • по пътеката
 • Мнения: 3 141
Понеже и аз съм в стара кооперация, реших проблема, като затворих тясната страна и долната част/където беше парапета/ с термо/сандвич панел. Сложиха го едновременно с дограмата.Излезе доста по-евтино от изграждане с итонг, изолира добре, а и става бързо и чисто.
може ли снимка, как е станало с термопанели и как изглеждат тези панели,откъде сте ги купили? с конструкция ли ги закачат?мерси!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 938
На работа съм в момента и не мога да снимам, но е нещо такова -
Фирмата, която слага дограмата поставя всичко.

# 8
 • Мнения: 9 866
Така, с термопанел, без съмнение е най-лесно, но не е вярно, че има добра изолация. Но за балкон, особено ако не става дума за усвояване на балкона към топло помещение, става.

# 9
 • Мнения: 7 629
Благодаря на Черна станция и Amar!  
Много полезни ми бяхте с разяснението. Flowers Bouquet
Фирмата за изработка на дограми, към която съм се насочила, ми предложи споменатия сандвич панел
и вероятно ще приема този вариант за тясната страна на терасата.

пп:  Amar, сандвич панелът е с дебелината на самите рамки на дограмата, т.е. замества стъклото в пакета -
така ли да  разбирам това от снимките?  
Хареса ми как изглежда отвън.
*******************************************************

Черна станция, след като публикувах ме извести за твоя отговор.
При мен няма да се усвоява балкона, но имаш ли представа изолацията на сандвич панелите
доближава ли се до тази на пакета със стъкло? Не държа да има изолационни свойства на
стена.
Насочих се към този панел, понеже тясната  страна е изцяло на югозапад и адски напича лятото.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 12:23 от delpel

# 10
 • Варна
 • Мнения: 938

Да, панела е с дебелината на стъклопакета, но може да се сложи и двоен.
Имам още една тераса, която ще се усвоява и там ще го направя с двоен. Някъде бях чела, че изолира колкото 25 см тухлена стена, но сега не мога да намеря сайта.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 12:34 от Amar

# 11
 • Мнения: 9 866
Не ми се рови, но помня, че изолира по-малко от тройния ми стъклопакет. Все пак е тъничко панелчето, 2 см няма. И няма начин да изолира по-добре от 12 см итонг + 3-5 см изолация върху итонга Mr. Green Но ако ти е въпрос само за да не пече и балконът няма да се усвоява - ще стане екстра така. Много по-лека ще бъде конструкцията, а ще бъде и лесно.

# 12
 • Мнения: 7 629
Площта над парапета, която мисля да обзаведа с панела, е с размери 160/140 см.
Надявам се да не ми прави ледено зимата. Мисля за лятото ще е най-удачна, но при
нашите условия няма как да се покрият всичките ми претенции.
Все някакъв компромис ще се наложи.
Ако не ми хареса и не ми е писнало от ремонти, след някоя година може и да я сменя.

# 13
 • Мнения: 1
Здравейте, някой използвал ли е услугите на фирма "МД Пласт"? Никъде няма мнения за тях.

# 14
 • Мнения: 2 964
Някой знае ли каква е максимално допустимата ширина на отваряем прозорец?

# 15
 • Мнения: 8 140
Някой знае ли каква е максимално допустимата ширина на отваряем прозорец?

Имаме прозорец 105 см., отварящ се на ножица и нормално.  Трета година го отваряме активно и нямаме проблеми. Не е пропаднал.
По- скоро помисли как ще изглежда визуално. Дали един голям или два малки.

# 16
 • Мнения: 807
Здравейте. Решила съм.да сменя дограмата на вилата. Този път нещо по -евтино. На саламандър дограмата е доста добра, харесвам и обкова рото. Дадоха ми 40 г гаранция на дограмата.
Обаче като ходих до тукашната фирма, ми  дават само 15 г гаранция за Рехау. Има хубави цветове. Има също и друга германска, нещо с дубълве беше. Цветовете са почти едно към едно с тези на моя саламандър.
Дали.да се навивам? Ако на Саламандър едно крило тройка плюс врата излиза към 1500, то там ще излезне 900

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 777
Blagoslovena, проучи оферти и за Veka, вече обкова ти си го избери, аз съм със Siеgenia Aubi.

Един познат има най-висок клас Salamander с обков Roto, точно тази комбинация. Тествах я, гледах, пипах, анализирах шушмоизолацията.

Да ти кажа не виждам никаква разлика с моята 5-камерна Veka, макар и среден клас.

Roto обковът е на степени за разлика от моята, която просто стяга, но може да се контролира с ключ. Уплънтява изключително добре, когато е двуосово избрана.

Накратко, Roto e по-плавен обков.

При всички случаи предпочитам Veka пред Rehau и всички BG производители.

Последна редакция: сб, 18 май 2019, 02:40 от FragranceFanatic

# 18
 • Мнения: 367
Хора, не се лъжете по тая 40-годишна или нещо подобна гаранция. Това е наистина нелепо! Помислете!!! Наистина ли вярвате, че след 12 г. някой ще ви признае гаранцията!??!?!
По закон фирмите осигуряват 5 г. гаранция. Толкова! Всичко друго е зарибявка за хора, които са незапознати, и лично у мен веднага светва лампата, че откровено ме лъжат!
40, 20, 15 г.... това е по каталог информация за ЖИВОТА на профила, НЕ ГАРАНЦИЯ! А реално какво може да му се случи на профила според вас?!?! Пролеми могат да се очакват от други места, не от самия профил. И тези пробойни няма да влязат в гаранция над 5 г.
Саламандър за мен е попрехвалена, защото малко популярен факт е, че всъщност тази, която се внася в Бг, идва не от другаде, а от завод в Турция... така е... за нас от там...
Интересувайте се от произхода на профилите- лично аз избирам KBE- немски, произвеждат се само в Германия + обков от там, интересувайте се от опита на фирмата, която избирате, вижте какъв цех има, питайте с какви машини работи- това ще Ви осигури качествен продукт в дългосрочен план. Пълно е с гаражни фирми, които кълцат профили по разни дупки на ръка. Какъвто и да е профилът, какъвто и да е обковът... какъв продукт би излязъл от един гараж...
Аз избрах фирма още преди 15 и повече години, на която многократно се доверихме за всички места, на които сменяхме дограма. Никакъв проблем не сме имали, имат огромен цех със страхотни машини в Божурище. И съвсем коректно хората си дават 5 г. гаранция, но и първият ни апартамент, който сме правили преди повече от 15 г., не е мръднал. Не съм опирала до гаранция!

# 19
 • Мнения: 9 866
Хем си права, хем не си. Вярно е, че 40 години гаранция е обещание от типа "я камилата, я камиларя". Но не е вярно, че няма удължени гаранции, защото законът дава минимума, но не ограничава нагоре. Магнифлекс например даваха 15 години за матраци, ама това си е световна фирма, а не някакъв продавач дилър, дето след 5 години изобщо няма да го има. За моя плот от технически камък също имам 10 или колко години гаранция.

# 20
 • Мнения: 367
Аз говоря за гаранцията за тази конкретна сфера. Тя е толкова .
Иначе за много неща, вкл. за коли ако щеш, често е по-дълга.
Но тук говорим за дограма. И за разликата между живот на профила и гаранция на дограмата- нещо, с което умишлено се подвеждат хората.

# 21
 • Мнения: 9 866
Гаранцията има два компонента - законово определен минимум и от там нататък е маркетингов инструмент. Фирмите дават години отгоре на база на очаквания процент аварии и срещу застраховка или провизии. С всяка фирма можеш да се разбереш за удължена гаранция (ако си им важен клиент) срещу повече пари. 

# 22
 • Мнения: 367
В случая нали говорим за някакви 40 или 15-годишни гаранции, които били за всеки, не специално за теб и не срещу по-висока цена? Разбирам те, но не виждаш ли, че на гьотере се дават такива "гаранции", а ако наистина ги викнеш след 7 г. например дали няма да ти кажат: Ооо, неправилна експлоатация, гаранцията ни важи!

Гаранцията има два компонента - законово определен минимум и от там нататък е маркетингов инструмент. Фирмите дават години отгоре на база на очаквания процент аварии и срещу застраховка или провизии. С всяка фирма можеш да се разбереш за удължена гаранция (ако си им важен клиент) срещу повече пари. 

# 23
 • Мнения: 9 866
Именно, Саламандър например може да ти даде 15 години гаранция. Но тя трябва да е от Саламандър, а не от дилъра "Бай Хуй", дето след 3 години няма да го има. Преценили са хората, че като продават скъпо трябва да се отличават с нещо, а и си познават качеството. Но 40 са безумно много, съгласна съм. Макар че има продукти, за които се дават доживотни гаранции, каквото и да значи това.

# 24
 • Мнения: 807
Дадоха ми 40 г гаранция за цвета и профила, а 5 г гаранция за монтажа. А Рехау дават 15. Искренно съжалявам че си избухах всичките спестявания в една тераса и в един прозорец. За тях можеше с Рехау да направв половината стаи.
Искам да питам към Рехау може ли да се сложи рото? И нали имаше тук много недоволни до 5 г след ползването. Иначе чаках 40 дни за цвета.

# 25
 • Мнения: 367
Рехау са най-зле. Съветвам те да пробваш друга марка.

# 26
 • Мнения: 2 964
Добре де като казвате за някоя дограма , че е добре или зле... какво всъщност се има предвид? Та това е просто марка на самия профил. Обковът може да бъде такъв или онакъв, стъклопакетът също. Не е ли така?

# 27
 • Мнения: 367
Профилът също е важен- напривер дали се прави от отпадъчно PVC или не...
Монтажът също е много важен!

# 28
 • Мнения: 807
]Тука има Рехау, Шуко, безбожно скъп, Саламандър, Бг Трокал, ролпласт, най-гадните.

# 29
 • Мнения: 2 964
Профилът също е важен- напривер дали се прави от отпадъчно PVC или не...
Монтажът също е много важен!
А обикновеният купуващ как би могъл да знае как и от какво е произведен профилът? Търговецът би могъл всичко да каже или напише. Изобщо има ли производител, който официално някъде да си казва, че профилите му са от рециклирани материали? Сигурно странно звучат въпросите ми, но се нагледахме и наслушахме на всякакви търговски изрази. Саламандър се прави в Германия, така ли? Ами тогава това означава, че по-високите цени може да се дължат на по-високата себестойност на придукта, предизвикано освен другото и от значително по-високите заплати в Германия.

# 30
 • Мнения: 367
Саламандър, който се внася в Бг, се произвежда в Турция .
Аз съм почитател на KBE, които се произвеждат само в Германия, другаде заводи няма. Иначе и цената даже е по-добра от тази на Саламандър.
Но само профил KBE не е достатъчен, важна е и фирмата изпълнител.

# 31
 • Бургас
 • Мнения: 862
Сложихме ние скъпа дограма и съответно обков, но монтажа толкова ниско качество стана, че не ми се говори. Трябва към видовете дограма и обков да има и видове монтаж. Все още проучвам коя фирма прави и "немския" монтаж със съответните ленти, а не само да пълни с пяна. Тук съфорумник ми даде напътствия, но защо фирмите го заобикалят.

# 32
 • Мнения: 9 866
Сигурно имаш предвид това:

http://www.misiamoiatdom.com/19-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D … D0%B5%D0%BD%D0%B8

Обаче забеляза ли колко равен е отворът на прозореца? При нови сгради става, ама когато се сменя дървена дограма със стара остават едни абсолютно неравни изронени стени, за които никаква лента няма да се хване. Също така най-често отвън има и мазилка и целта е да се допре дограмата максимално плътно до нея. Та тази мазилка застъпва дограмата, как да се сложат ленти? Може и да може, ама бая трудно ми се струва и най-важното, изисква координирани действия на монтажници и строители, които да подготвят отворите. Да, ама това отнема време, а всеки иска свалянето на старата дограма и слагането на новата да стане в един ден.  Та затова се монтира само с пяна - бързо е и става за всякакви отвори.

# 33
 • Бургас
 • Мнения: 862
Благодаря за отговора. Да, точно тази система за монтаж търся фирма. Дограмата е за нов строеж и няма сваляне на стара дограма. Също така не съм притисната от време да стане за един ден.

Казаха ми да търся майстори работили в Германия, защото знаят кое и как.

https://marisanbg.com/bg/vrazka-na-toploizolatsionna-sistema-s-p … ge/1625/tipid/114
И такива первази искам.

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 18:31 от Bar B Q

# 34
 • Мнения: 9 866
A защо не первази от гранит или гранитогрес? Нима тенеке ти харесва повече? Е, въпрос на вкус, ама тропа при дъжд.

# 35
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
Някой знае ли каква е максимално допустимата ширина на отваряем прозорец?
това ще ти го кажат от фирмата изпълнител.
зависи от камерите на дограмата , колко стъкла е стъклопакета, както и височината. програмата изчислява колко кг може да понесе дограмата при различните варианти.
при 2 стъкла ще е по-голяма ширината , отколкото при 3.

# 36
 • Бургас
 • Мнения: 862
A защо не первази от гранит или гранитогрес? Нима тенеке ти харесва повече? Е, въпрос на вкус, ама тропа при дъжд.

Ходила съм в Германия и ми харесва този улей отстрани на первазите. За тропането при дъжд се слага допълнително под перваза подложка. Гледах и на новостроящи се къщи монтажа на дограмата с лентите и затова реших да търся и тук. Ще търся.

# 37
 • Мнения: 807
Аз отказах ламарината на фирмата за дограма. Реших да сложа плочки. Нямам никакво желание и пари за екстри.

# 38
 • Мнения: 3 107
Запис. Бях се спряла на Кьомерлинг  - фирма Оренда Инженеринг. Но след разговор с официалния представител за България, отказах се от услугите на тази фирма (Оренда). Пък  оторизираните им производители са ни далече. Някой да знае читава фирма в Пазарджик и околие? Все още ми се иска дограмата да е Кьомерлинг.

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 18:11 от La_Valletta

# 39
 • Мнения: 0
И от мен негативно мнение за "Саламандър Койчеви".

Добри са... До вземането на размери и прибирането на парите! Следва нескопосан монтаж: беше оставен около 20 см. луфт около рамката на дограмата в спалнята - в следствие на това при първия дъжд, още преди да успеем да обърнем дограмата, стената в спалнята осъмна с мокро петно върху прясната боя! Пропуска поправи майсторът, който извършваше довършителните работи у дома.
Решихме, че това е нещо незначително и би могло да се случи на всеки. Собственикът даваше вид на отговорен човек - всичко бе извършено навреме и в обещания предварително срок... До онзи ден, когато след поредния обилен дъжд започна да се процежда вода в хола от пролуката между подпрозоречната дъска и рамката на дограмата. И количеството съвсем не беше малко - ако в този момент не си бяхме у дома, щяхме да намерим пода на хола плувнал във вода. Когато на следващия ден позвъних на собственика с очакване да спази 5-годишната гаранция, залегнала като клауза в договора за монтаж, отговорът му бе "Не може да бъде, не е наша грешката" и побърза да прехвърли отговорността към този, който ни е поставял изолацията.
Редно би било да дойде човек и да огледа къде точно е проблемът, защото не се предполага, че ние трябва да разбираме от монтаж на дограма.
Накратко - решихме да извикаме друг човек да оправи проблема (нито дограмаджията, нито човека с изолацията) и бе установено, че той е именно в недоизпипания и нескопосан монтаж на дограмата - оказа се, че дори не е добре вклинена.
Имайте едно наум, когато четете хубавите отзиви, нашият опит показа, че не заслужават доверието ни и не бихме ги препоръчали никому.

# 40
 • Мнения: 9 866
... след поредния обилен дъжд започна да се процежда вода в хола от пролуката между подпрозоречната дъска и рамката на дограмата. И количеството съвсем не беше малко - ако в този момент не си бяхме у дома, щяхме да намерим пода на хола плувнал във вода. ,

Това е типично слабо място при смяна на дограми. При ново строителство се слагат разни ленти за хидроизолация, но там има достъп и всичко е равно и чисто. При наръбените и натрошени стени при смяна на дограма това става трудно. А и е сива зона кой трябва да го прави - дограмаджията или майсторът, който замазва.
И на мен ми се случи веднъж като ни санираха сградата - махнаха стария гранитогрес (това използваме отвън), сложиха изолация и сложиха отгоре друг. Ама го сложиха калпаво с едва едва замазана фуга.
След това си знаем - фугата задължително се минава със силикон за външна употреба от висок клас. Ние ползваме CS26  на Церезит. И това се прави профилактично на всякакви фуги - при дограми, по ъглите на балкона и т.н. Не е трудно, ако мъжът не е с ръце в задника и сам може да го направи. Ако не повикайте майстор, но ще ви е мирна главата.

# 41
 • Мнения: 6
Здравейте! Преди 1 година подмених старата дървена дограма на целия апартамент. На моята приятелка брат и има фирма за дограма и се консултирах с него. За съжаление той работи във Варна, а апартамента е в София и се наложи да търся месна фирма. Хубавото е, че знаех какво търся. Параметрите ,които ми препоръча са за качествена дограма на разумна цена. Дограма Рехау(немска) с троен стъклопакет, като стъклото да е 4 сезонно+ обикновенно+Ка стъкло, обков-MAKO или Sigenia. Посетих 3 фирми . Най-добра цена ми дадоха в  ЕНЕРДЖИ ПЛАСТ на Ботев. Изработиха и монтираха за 5 дена. Сега след 1 година мога да дам отзиви. Сметките за отопление паднаха драстично. Суша си прането през зимата до прозореца, но нямам дори леко запотяване на стъклата. Конденз няма. Дограмата  се почиства лесно, нямам провиснали прозорци, а през лятото помещенията не се нагряват. Препоръчвам с две ръце.

# 42
 • Мнения: 367
Само да кажа, че понятието "троен стъклопакет" е изумителна глупост, която до колкото знам полу-грамотните хора от Ролпласт вкараха в главите на потребителите с ТВ рекламите си, тъй като двойният стъклопакет означава всъщност стъклопакет с ТРИ стъкла, ТРОЕН би означавало стъклата да са 4 на брой...

Последна редакция: ср, 19 юни 2019, 18:31 от Novichka1

# 43
 • Мнения: 9 866
Думите означават това, което хората разбират като ги чуят. Щом всички разбират за какво става дума, значи троен стъклопакет си е ОК. Иначе грешни думи с лопата да ги ринеш - флекс, ксерокс, елка, скоч (лепенка)...

# 44
 • Мнения: 367
... което не означава, че не трябва да реагираме на тях и да ги приемем. Грамотността се възпитава.

# 45
 • Мнения: 9 866
E, стъклопакет с три стъкла на мен ми е неудобно за изговаряне. И затова не само Ролпласт, а всички доставчици и монтажници използват "троен стъклопакет". И не виждам какво му е толкова грешното - показва, че става дума за пакет, а не просто за тройно стъкло, и също така показва броя на стъклата.

# 46
 • Мнения: 367
Няма нужда да го изговаряш сложно, казваш просто "двоен стъклопакет". Не го наричат "троен" всички доставчици, а само неграмотните.

# 47
 • Мнения: 9 866
Няма да кажа двоен, защото ще получа две стъкла. Дреме ми дали е вярно или не. А и не съм убедена, че двоен стъклопакет е вярно. Това е нечия гледна точка, а не общоприето мнение. Не е нещо абсолютно.

# 48
 • Мнения: 6
Novichka1: Лично аз не знам как е правилно. Мисля, че като се каже троен стъклопакет се има предвид пакет с 3 стъкла. Вие твърдите, че троен стъклопакет е пакет с 3 въздушни камери. Може да сте права, но бихте ли се аргументирали

# 49
 • Мнения: 2 964
Ако имаме две стъкла (без значение как ще го наречем) как така въздушните камери да са три? Имаме стъкло-разстояние-стъкло. Това прави една въздушна камера и две стъкла. Къде тук е тройното?

# 50
 • Мнения: 367
Двоен стъклопакет е следното: стъкло- въздушна камера-стъкло- въздушна камера- стъкло- така да се каже 2 "пакета" въздушни възглавници- от там идва и името стъклопакет.
Троен стъклопакет би означавало да има 3 въздушни камери.
Обикновеният стъклопакет е стъкло-въздушна камера-стъкло.
Ако попаднете на добра фирма, ще ви го обяснят.

# 51
 • Мнения: 2 964
Т.е. двоен или троен се има предвид не броя стъкла, а брой въздушни камери? Е, както Черна Станция казва - все тая, важното е да се разбере поръчващия с фирмата какво точно има предвид.

# 52
 • София
 • Мнения: 1 226
Работила съм в няколко фирми за дограма и такова понятие  като стъклопакет с една камера не се използва от мнозинството, да не говорим двоен стъклопакет, с три стъкла. То са две въздушни камери, но са три стъкла и всички така го използват. Няма как всички да са неуки, странно, а?

# 53
 • Мнения: 367
Изобщо не е странно. В кои фирми си работила, за да знаем къде да не поръчваме? Wink

# 54
 • София
 • Мнения: 1 226
По-скоро кажи ти къде работиш, за да не ходим там. 😁 Май само ти си чувала за подобни понятия.

# 55
 • Мнения: 9 866
Изобщо не е странно. В кои фирми си работила, за да знаем къде да не поръчваме? Wink

Как в някоя фирма наричат нещо изобщо не е показател за уменията им. Предполагам че ти си почнала в някоя фирма, шефът те е "закърмил" със своите разбирания и оттогава ги приемаш за светая светих и всичко останали за некадърници. Да, ама не. Това е вносна технология, разработена в чужбина и без адекватен превод на български. На английски му казват тройно стъкло, на немски също е тройно остъкляване, тук е преведено свободно като троен стъклопакет. Някой може да харесва друго има, друг трето... Това не е физика, че да се каже твърдо "водата кипи при 100 градуса", нито математика, да се каже със 100% вярност, че Питагоровата теорема е вярна. Тук имаме свободен термин и важното е да е универсален и разбираем. И той е такъв, защото носи информация - първо, че става дума за пакет и второ, че става дума за три стъкла. А твоята концепция, независимо дали е по-логична или не, не е масовата.

# 56
 • Мнения: 367
Не знам за какъв шеф ми говориш, тъй като аз нямам нищо общо с бранша, но съм се информирала преди да купувам и специално за английски и немски понятия хич не ми говори, че явно си доста боса...
Това, че нещо е масово грешено изобщо не означава, че е правилно. Всъщност стана голяма дискусия, а просто беше забележка от моя страна- който би желал да знае кое е правилно, да разбере. Който държи да го казва по друг начин, нека продължи- това въобще не ме интересува.

# 57
 • Мнения: 9 866
Аз мога да ти дам стотина линкове за "tripple panes" "Dreifacheferglasung", ти ми дай някоя статия за двоен стъклопакет. Иначе нямам претенции да не съм боса, просто съм чела. Да видим откъде е дошъл терминът.

# 58
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
3 стъкла обединени в пакет. от там идва и влязлата употреба на тройния стъклопакет.
преди 2 седмици сменях дограмата от 2 различни фирми. и при двете в договора за гаранция е записано "стъклопакет" като в скоби е пояснено, че това е въздушното пространство м/у стъклата. за него се отнася гаранцията.
при всички положения и най-добрата дограма поставена от калпав майстор ще ви стъжни положението. там е истината.  Laughing

пп. то масово се използва и думата бушон вместо предпазител, но в магазина те разбират. и няма спор

# 59
 • София
 • Мнения: 3 626
Здравейте,

Искам да си сложим на жилището хубава дограма. Да е шумоизолирана и с добра изолация. Коя фирма и каква дограма ще препоръчате?
Пълен лаик съм и за това не знам как бих избрала....жилището - апартамен - кухня, 2 спални с прозорци и хол. След като сложим дограмата ще го санираме.
Какъв стъклопакет бихте препоръчали?

# 60
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
търси качествен майстор.

# 61
 • Мнения: 124
Мога да дам много добри отзиви за Трокал, с три стъкла, 5 камерна, само, че не знам точната марка на механизмите, ще пиша допълнително. Механизмите за затваряне също са много важни, не само профила. Всеки майстор/фирма работи с различни материали, за това е важен и този, който поставя/монтира, не само самата фирма производител на профила, стъклопакета, механизмите. Всичко е комплексно.

# 62
 • Мнения: 36
Какво мислите за 5 камерна дограма на Profilink? Такава ще ни слагат в апартамента и се чудя добра ли е, да я сменям ли с друга?

# 63
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
дограмите са добри. майсторите са калпави. Laughing
обърни внимание и на обкова.

# 64
 • Мнения: 36
дограмите са добри. майсторите са калпави. Laughing
обърни внимание и на обкова.


Какво е обкова?

# 65
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
Скрит текст:
дограмите са добри. майсторите са калпави. Laughing
обърни внимание и на обкова.


Какво е обкова?
механизмите, които държат прозорците и вратите - металните части. напиши го в гугъла за да го видиш.

# 66
 • Мнения: 47
Здравейте, някой може ли да ми препоръча за Плевен добра фирма за дограма, ако е възможно да е малко по- евтино. Не разбирам много от дограми дали трябва да е pvc или някаква друга за мен е  важно  да е издръжлива.

# 67
 • Мнения: 634
Здравейте, какво трябва да е стъклото на ПВЦ дограма с изцяло източно изложение и висок етаж? Има ли ограничение в размера на  прозореца да е едно цяло без вертикален неотвараяем растер, за да е здрав и стабилен?

# 68
 • Мнения: 6
Здравейте,
Извинявам се, но ще пиша от профила на мъжа ми.

Чета тук мненията на доста хора и ми прави впечатление, че се споменават все едни и същи фирми.

Внимавайте със скритите реклами и анти-реклами.

Мой познат, който работеше в такава фирма, ми каза, че като нямат работа ходят по форумите да се рекламират и да пишат негативи за конкуренцията.

За да не прозвучи това, което ще  напиша, по същия начин - ще кажа само името на фирмата, която ни скоси нервите и също така съдра кожата, защото цените им са ужасно надути на фона на другите - за същата дограма, която предлагат и всички останали, а на другите няма да пиша имената, за да не прозвучи като реклама, а само ще кажа от кои дограми сме доволни и от кои не.

Имаме 3 вида дограма от различни фирми.

Изключително некоректно и непрофесионално отношение получихме от Пласт Маркет.
След като ни взеха капарото и дадоха големи обещания до 2-3 седмици дограмата да е готова, реално монтажът беше след почти 3 месеца след много разправии и нерви. Последно научихме, че имало голямо забавяне заради отпуските на колегите им. Това нас не ни интересува - трябваше да ни бъде даден реален срок на изработка, а ние да си преценим чака ли ни се толкова или не. Освен това след набързо направения некачествен монтаж имаше хрущящи при затварянето прозорци и врати,  сгрешени размери, не пасващи и проблемни стъклопакети, и като цяло - аз не бих си правила повече нищо при тях. А цените им са ужасяващи!

Казват, че евтиното излиза скъпо и решихме да си направим дограмата с фирма, която не дава най-евтините цени, уж за по-добро качество на изработка и монтаж. Сайтът им изглежда професионално направен и човек си мисли, че и те са професионалисти. Огромна грешка! Вземат ли веднъж парите - започват да те мотаят и мотаят... От монтажа останахме изключително недоволни и си доуплътнихме с пяна сами. Вътрешният перваз не беше добре хванат за дограмата, отзяваше, имаше дупка между него и дограмата, и ни казаха да си сложим сами силикон, което и направихме, за да запълним дупката. Така обаче стои грозно, защото силиконът се цапа постоянно и стои мръсен на фона на бялата дограма.

На терасните врати не ни сложиха дръжки отвън и като излизаме на терасата не можем да ги притворим добре.
Имаше и други неща, но ще стане прекалено дълго.

А сега за дограмите. Имаме следните дограми, слагани с различни фирми:

Рехау, 5 камерно - недоволни сме от него. Двойният стъклопакет със стъкло 4 сезона не дава достатъчно добра шумо и студо изолация. Също така, когато ни убедиха да го сложим ни казаха, че е произведено в Германия, но ни спестиха допълнителната важна информация, че са правени от рециклиран материал. Научихме го впоследствие от познат, работещ в същия сектор, в друг град. Само след 1година вече е започнало да пожълтява отвън - Рехауто е сложено на прозорец с южно изложение. Обкова е Сигения и също не сме доволни от него. Убедиха ни, че Сигения е достатъчно добър и МАКО бил прехвален и нямало нужда от толкова скъп обков. Имаме МАКО на друг прозорец в същата стая, сложен по-късно, и разлика има - буквално запечатва прозореца.

Века - след като останахме недоволни от Рехауто решихме да сложим Века на другата стая, за която също ни казаха, че се прави в Германия и не е от рециклиран материал. Сложихме я на северна стена - определено сме по-доволни от Рехауто, пак е с двоен стъклопакет, но като че ли е по-стабилна и поне досега не е увиснала. Съжаляваме, че не сме сложили 3-ен стъклопакет за по-добра шумоизолация.

Профилинк -  (2015г.) - за баня и таван са ок, но не ми харесват механизмите.Избрахме тях, защото искахме 4 камерен профил, за да имаме повече светлина в помещенията, защото прозорците са ужасно малки така или иначе. Шумоизолацията е ок, но не е върховна - трябваше да сложим 3-ен стъклопакет.

Моят познат, работещ в бранша, ми каза, че няма нужда да се слага от най-скъпите дограми. На тях изкуствено им завишават цената, за да забаламосат по-платежоспособните клиенти и да им вземат повече пари. Най-много шум и студ влизат през стъклата, така че по-добре да се инвестира в качествен 3-ен стъклопакет и нормален профил, примерно Века или Алупласт, вместо да се хвърлят камари пари за скъпи профили. От скъпите той препоръча ШУКО - на тях и обкова и общо взето всичко си било на ШУКО, но се чакало много дълго време, около 3 месеца и били много скъпи.

Ако си правя дограма отново - бих сложила 3-ен стъклопакет. Единствената стая, на която накрая сложихме 3-ен стъклопакет - много по-тихо е, и съм убедена, че и зимата ще е по-топло.

Не ви ли прави впечатление, че всички говорим за марки ПВЦ профили, а никой не говори за марки стъкла и стъклопакети? Да, има Ка, 4 сезона и не знам си какви още, но като марки - никой никога не ни е казвал къде се произвеждат и от кого! Защо се крие тази информаия, когато значително по-голямата част от един прозорец е стъкло/стъклопакет, а не дограма?

Последна редакция: нд, 01 сеп 2019, 23:17 от T-REX

# 69
 • Мнения: 9 866
Има разлика между стъкло и стъклопакет. Стъкло в България мисля, че не правим, всичко е внос. И май общо взето си е качествено.
Виж стъклопакети си прави всяка фирма едва ли не. И там е по-важно какво правят за да не остане влага вътре в пакета, а вече дали е пълен с аргон наистина - кой да ти каже Mr. Green

# 70
 • Мнения: 367
Без въобще да желая да споря за каквото и да е от написаното, само искам да кажа, че изхождайки пък от моя опит, хич не съм съгласна с голяма част от написаното от теб (Без да визирам фирмата, която е била некоректна с вас- от нея нямам никакви впечатления!). Но всеки има право на мнение, така че няма да коментирам конкретно твърдение по твърдение.
Скрит текст:
Здравейте,
Извинявам се, но ще пиша от профила на мъжа ми.

Чета тук мненията на доста хора и ми прави впечатление, че се споменават все едни и същи фирми.

Внимавайте със скритите реклами и анти-реклами.

Мой познат, който работеше в такава фирма, ми каза, че като нямат работа ходят по форумите да се рекламират и да пишат негативи за конкуренцията.
За да не прозвучи това, което ще  напиша, по същия начин - ще кажа само името на фирмата, която ни скоси нервите и също така съдра кожата, защото цените им са ужасно надути на фона на другите - за същата дограма, която предлагат и всички останали, а на другите няма да пиша имената, а само ще кажа от кои дограми сме доволни и от кои не.

Имаме 3 вида дограма от различни фирми.

Изключително некоректно и непрофесионално отношение получихме от Пласт Маркет.
След като ни взеха капарото и дадоха големи обещания до 2-3 седмици дограмата да е готова, реално монтажът беше след почти 3 месеца след много разправии и нерви. Последно научихме, че имало голямо забавяне заради отпуските на колегите им. Това нас не ни интересува - трябваше да ни бъде даден реален срок на изработка, а ние да си преценим чака ли ни се толкова или не. Освен това след набързо направения некачествен монтаж имаше хрущящи при затварянето прозорци и врати,  сгрешени размери, не пасващи и проблемни стъкла, и като цяло - аз не бих си правила повече нищо при тях. А цените им са ужасяващи!

Казват, че евтиното излиза скъпо и решихме да си направим дограмата с фирма, която не дава най-евтините цени, уж за по-добро качество на изработка и монтаж. Сайтът им изглежда професионално направен и човек си мисли, че и те са професионалисти. Огромна грешка! Вземат ли веднъж парите - започват да те мотаят и мотаят... От монтажа останахме изключително недоволни и си доуплътнихме с пяна сами. Вътрешният перваз не беше добре хванат за дограмата, отзяваше, имаше дупка между него и дограмата, и ни казаха да си сложим сами силикон, което и направихме, за да запълним дупката. Така обаче стои грозно, защото силиконът се цапа постоянно и стои мръсен на фона на бялата дограма.

На терасните врати не ни сложиха дръжки отвън и като излизаме на терасата не можем да ги притворим добре.
Имаше и други неща, но ще стане прекалено дълго.

А сега за дограмите. Имаме следните дограми, слагани с различни фирми:

Рехау, 5 камерно - недоволни сме от него. Двойният стъклопакет със стъкло 4 сезона не дава достатъчно добра шумо и студо изолация. Също така, когато ни убедиха да го сложим ни казаха, че е произведено в Германия, но ни спестиха допълнителната важна информация, че са правени от рециклиран материал. Научихме го впоследствие от познат, работещ в същия сектор, в друг град. Само след 1година вече е започнало да пожълтява отвън - Рехауто е сложено на прозорец с южно изложение. Обкова е Сигения и също не сме доволни от него. Убедиха ни, че Сигения е достатъчно добър и МАКО бил прехвален и нямало нужда от толкова скъп обков. Имаме МАКО на друг прозорец в същата стая, сложен по-късно, и разлика има - буквално запечатва прозореца.

Века - след като останахме недоволни от Рехауто решихме да сложим Века на другата стая, за която също ни казаха, че се прави в Германия и не е от рециклиран материал. Сложихме я на северна стена - определено сме по-доволни от Рехауто, пак е с двоен стъклопакет, но като че ли е по-стабилна и поне досега не е увиснала. Съжаляваме, че не сме сложили 3-ен стъклопакет за по-добра шумоизолация.

Профилинк -  (2015г.) - за баня и таван са ок, но не ми харесват механизмите.Избрахме тях, защото искахме 4 камерен профил, за да имаме повече светлина в помещенията, защото прозорците са ужасно малки така или иначе. Шумоизолацията е ок, но не е върховна - трябваше да сложим 3-ен стъклопакет.

Моят познат, работещ в бранша, ми каза, че няма нужда да се слага от най-скъпите дограми. На тях изкуствено им завишават цената, за да забаламосат по-платежоспособните клиенти и да им вземат повече пари. Изолацията реално я дава стъклото, така че по-добре да се инвестира в качествен 3-ен стъклопакет и нормален профил, примерно Века или Алупласт, вместо да се хвърлят камари пари за скъпи профили. От скъпите той препоръча ШУКО - на тях и обкова и общо взето всичко си било на ШУКО, но се чакало много дълго време, около 3 месеца и били много скъпи.

Не ви ли прави впечатление, че всички говорим за марки ПВЦ профили, а никой не говори за марки стъклопакети? Да, има Ка, 4 сезона и не знам си какви още, но като марки - никой никога не ни е казвал къде се произвеждат и от кого! Защо се крие тази информаия, когато значително по-голямата част от един прозорец е стъкло, а не дограма?

Последна редакция: нд, 01 сеп 2019, 17:41 от Не се сърди, човече

# 71
 • Мнения: 39 085
Моля, ако някой скоро е слагал дограма за остъкляване на лоджия, без зидане, да ми препоръча фирма.
Первазът е 4 см и открих само 1 фирма, която каза, че може да го направи. Но ми се иска да сравня поне 2 оферти. Търся нещо бюджетно, само за предпазване от прах, дъжд и сняг. Топлина, камери, изолации и т.н. са без значение.

# 72
 • София
 • Мнения: 3 626
Преди 1 месец сложихме ПВЦ Кьомерлинг 5 камерна, Ка стъкло - 4 сезона, профил Мако. Ами супер доволна съм. Спрях се на конкретен човек, не голяма фирма - препоръчан ми от близък човек, който е работил с него. Много добра оферта ми даде и спази сроковете.
Едната стая ни е изток, другата запад. Добре шумоизолира и топлоизолира. Ще видим и като захладнее как ще е. Разбира се ще правим и външна изолация и очаквам добра топлоизолация. Реших, че като сменям дограма няма да правя компромис с качеството.

# 73
 • Мнения: 634
Wonder_woman__ ,  за източната стая какво стъкло сложихте?

# 74
 • София
 • Мнения: 3 626
Wonder_woman__ ,  за източната стая какво стъкло сложихте?

5 камерна 3 стъкла - ка, 4 сезона.

# 75
 • Мнения: 634
А на западната същите ли? Няма ли някакво значение изложението?

# 76
 • София
 • Мнения: 3 626
А на западната същите ли? Няма ли някакво значение изложението?

Не едни и същи са. Сутрин огрява детска и кухнята, след обяд след 15 ч. до късно вечер спалнята и хола. Ще видим зимата как ще бъде.

# 77
 • Мнения: 921
Здравейте! Започвам да събирам оферти за дограма. Количествата са като за двуетажна къща. Моля, дайте малко насоки как да процедирам. Имам номенклатурата на дограмата - размери, отваряемо/неотваряемо, вид стъклопакет за всеки прозорец.  По поща ли да се свързвам или по телефон? На място ли да ходя? Да искам ли отстъпки или допълнителни екстри като бонус? В момента нямам дори бегла идея колко ще ми струва и честно казано съм малко притеснена. Всеки съвет ще ми е от полза...

# 78
 • Мнения: 8 140
Сега през есента и зимата работата на фирмите за дограми драстично намалява и пускат % намаление.
Не казваш откъде си. Най- хубаво е на място, но щом не можеш по-добре на имейл, защото ще имаш възможност да прикачиш снимка на прозореца и размерите му. Провери много добре фирмите за дограми, ние хванахме промоция троен стъклопакет на цената на двоен. Разликата е осезаема. Ако решиш мога да ти дам координати на тази фирма, за която ти говоря да си свериш часовника. В нашият град тя е най- евтината и качествено работеща.

# 79
 • София
 • Мнения: 3 626
Здравейте! Започвам да събирам оферти за дограма. Количествата са като за двуетажна къща. Моля, дайте малко насоки как да процедирам. Имам номенклатурата на дограмата - размери, отваряемо/неотваряемо, вид стъклопакет за всеки прозорец.  По поща ли да се свързвам или по телефон? На място ли да ходя? Да искам ли отстъпки или допълнителни екстри като бонус? В момента нямам дори бегла идея колко ще ми струва и честно казано съм малко притеснена. Всеки съвет ще ми е от полза...

Зависи от кой град си. Ако си от София е по добре с размери да обиколиш няколко фирми и да вземеш оферти. Аз за София се бях спряла на Лукспласт. Добра цена и отстъпка дадоха, но в последствие се спрях на конкретен човек препоръчан от близък. Той ми даде близка оферта до тази на Лукспласт.
За 3 стаен апартамент за смяна на дограма на хол, 2 стаи и слагане на дограма на балкон ни излезна всичко 3 100 лв. (сваляне на стара от 2 стай, хол и демонтаж на балконска, но слагане на балкона, тъй като го усвоихме) - избрахме Кьомерлинг 5 камерна, Ка стъкло - 4 сезона - 3 стъкла. Обков Мако.

# 80
 • Мнения: 921
Къщата не е в София, но "пускам пердето" и ще искам оферти и от Софийски фирми. В момента Ворошилов имат доста добра промоция, макар че не знам как са откъм качество. Дори и да си сложат транспорт, пак има сметка, тъй като дограмата на цялата къща не е никак малко...

# 81
 • София
 • Мнения: 3 626
Къщата не е в София, но "пускам пердето" и ще искам оферти и от Софийски фирми. В момента Ворошилов имат доста добра промоция, макар че не знам как са откъм качество. Дори и да си сложат транспорт, пак има сметка, тъй като дограмата на цялата къща не е никак малко...

Ако искате мога да Ви дам на ЛС координати на нашият човек. Ворошилов не са ОК с качеството.

# 82
 • Мнения: 1 428
Здравейте! Може ли мнение за тази дограма и стъклопакет?

# 83
 • Мнения: 367
Още един глас и от мен ПРОТИВ Ворошилов.

# 84
 • София
 • Мнения: 1 226
Ние сложихме дограма Саламандър, със стъклопакет бяло/ 4 сезона. За стая, която се огрява от слънцето (запад, юг), не се препоръчва К стъкло, защото свойството на К стъклото е да задържа топлината в стаята и при директно огряване от слънцето става парник в стаята.

# 85
 • Мнения: 921
Здравейте! Имаме 3 оферти, които са горе-долу на еднаква цена и съответстват на бюджета ни. Стъклопакетът и на трите места е троен - 4 сезона / бяло / Ка. Коя комбинация профил - обков е по-добрата? И за трите места имаме препоръки от техни клиенти Simple Smile
- профил 5к Кьомерлинг 76 + обков Мако
- профил 5к Саламандър + обков Рото
- профил 5к Трокал 76 + обков ВинкХаус

# 86
 • Мнения: 8 140
Напиши и цените на трите оферти.

# 87
 • Мнения: 921
Напиши и цените на трите оферти.
- профил 5к Кьомерлинг 76 + обков Мако - 5020 лв.
- профил 5к Саламандър + обков Рото - 4800 лв.
- профил 5к Трокал 76 + обков ВинкХаус - 4950 лв.

# 88
 • София
 • Мнения: 1 226
Аз бих сложила Кьомерлинг заради обкова Мако, който е австрийски.
Иначе може и Саламандър.
Трокал не бих сложила, най-малкото обковът Уинкхаус е турски и не е от най-качествените.

# 89
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
Напиши и цените на трите оферти.
- профил 5к Кьомерлинг 76 + обков Мако - 5020 лв.
- профил 5к Саламандър + обков Рото - 4800 лв.
- профил 5к Трокал 76 + обков ВинкХаус - 4950 лв.
проучи къде са читави майсторите.
и най-добрата дограма може да я прецака "кадърния" майстор.

# 90
 • Мнения: 921
И на трите места майсторите са с добри отзиви от клиенти. Смятам, че по този показател офертите са равни Simple Smile

# 91
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
И на трите места майсторите са с добри отзиви от клиенти. Смятам, че по този показател офертите са равни Simple Smile
бих отхвърлил Трокал. вероятно са от Ролпласт.
залагам на по-добър обков и гаранция.

# 92
 • Мнения: 8 140
Саламандър да е по-евтина от Кьомирлинг? Сигурно ли е това?

# 93
 • Мнения: 921
Саламандър да е по-евтина от Кьомирлинг? Сигурно ли е това?
Да, такива са офертите. Може би комбинацията с обков Рото го прави по-евтин вариант...

# 94
 • Мнения: 1
Здравейте.
Опитваме се да изберем дограма.
От всичко прочетено, разбрах че Саламандър, Кьомерлинг и Реаху са най-добрите производители.
Зажалост са многи скъпи за нас.
Като втори вариант се спряхме на Алуоласт и Трокал - 5 камерна, 3 стъклопакета, К стъкло, дървесен цвят.
Но не можем да изберем фирма изпълнител.
Кой монтира вашата дограма?
Доволни ли сте от майстора?
Каква дограма избрахте за вас?
Благодаря ви.

# 95
 • Мнения: 9 866
В стария апартамент имам Трокал от Ролпласт. Ми доволна съм - всичко си направиха в срок, докараха и свои хора мазачи за обръщането. Монтажът е добър. Наскоро нещо леко се измести, веднага изпратиха човек да регулира балконската врата безплатно - имало 5 години гаранция.  И я купихме изгодно - всяка пролет пускат едни промоции при ранно записване.

Та до тук добре, но имай предвид, че не може да се обобщава. Аз съм доволна от офиса на Ролпласт на "Мадрид" и "Черковна". Други хора много ругаят Ролпласт, но всъщност ругаят други офиси. Та си е до късмет и не приемай препоръки за фирма като цяло, защото няма такова нещо. Има конкретен офис на конкретна фирма и пак няма гаранции, защото може да имат няколко бригади и едната да е свястна, а другите не. Когато поръчвах оптичен интернет + телевизия от Виваком първо дойдоха едни катили, дето казаха, че не можело да се прокара оптиката както аз искам. И си тръгнаха, а договорът пропадна. После сключих нов, дойде друга бригада (пак към същия офис на Виваком) и свършиха идеално работата.

# 96
 • София
 • Мнения: 297
Здравейте.
Опитваме се да изберем дограма.
От всичко прочетено, разбрах че Саламандър, Кьомерлинг и Реаху са най-добрите производители.
Зажалост са многи скъпи за нас.
Като втори вариант се спряхме на Алуоласт и Трокал - 5 камерна, 3 стъклопакета, К стъкло, дървесен цвят.
Но не можем да изберем фирма изпълнител.
Кой монтира вашата дограма?
Доволни ли сте от майстора?
Каква дограма избрахте за вас?
Благодаря ви.
Ние сме с класическа бяла дограма на Рехау,обикновено стъкло и двукамерен стъклопакет.Доволни сме,че няма канденз. Изложетието е изцяло южно и затова може би държи и топло.Монтираха я монтажниците на фирмата,от която поръчахме.

# 97
 • Мнения: 382
И коя е фирмата?

# 98
 • София
 • Мнения: 1 121
Аз връхлитам с един тъп въпрос, но понеже нищо не разбирам от дограми....
Ще сменям дограма на изцяло източно помещение и ме вълнува какъв стъклопакет трябва да избера, за да е с най-добри топлоизолиращи свойства. Достатъчно ли е да е троен стъклопакет или трябва да са специални стъкла? Шум няма, вълнува ме само топлината.

# 99
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 178
5 камерна с доплащане за Ка стъкло.  

Иначе топа на топа на топа е 6-камерна - но там цените са потресаващи...а спрямо 4-камерната и като видиш цените на 6 камерните и леко поумекват краката....искаш да седнеш да се посвестиш.

А и българска няма 6 камерна.
Отедлно и много се лъже  коя е 5-6 камерна.

# 100
 • Мнения: 1 027
Ако е висок етаж, може да е доста "проветриво" по принцип. И доста "напечено" през лятото, ако няма съседни засенчващи сгради, на изток може да си пече почти до 13-14 ч. (естествено към обяд вече не е перпендикулярно, а кОсо, но все пак си нагрява).
Най-често ветровете в София са от северо-изток през зимата и северо-запад през лятото. Естествено има и южни ветрове, но не толкова често.
Та помисли дали искаш да те пази стъклото от студено или от топло, или от двете.
Броят на камерите няма особено голямо значение, като се има предвид, че самата дограма с камерите е нищожен % от общата площ на прозореца. Ширината на профила на дограмата (на камерите) има значение за това дали можеш да си сложиш троен стъклопакет и дали ще бъде достатъчно стабилна рамката (дограмата). Но тези 2 неща компютърната програма на фирмата си ги смята автоматично.
Стъклата в стъклопакета, освен К и разни други такива, може да са и с различни дебелини, аз си сложих троен стъклопакет 6-4-4 мм. Това само на един голям холов прозорец тип панорамен, т.е. много голям. Там дограмата е 77 мм. мисля, камерите въобще не съм ги отразила, защото не ме вълнуват.
Имам и трислойна дървена дограма, имам и ПВЦ дограма, доволна съм от всички, нямам конденз никъде.
С изключение на големия прозорец в хола (заедно с вратата към балкона), всички останали ПВЦ дограми не са с хиляда камери, с двоен стъклопакет са без никакви екстри, обикновено стъкло 2х4 мм.
Мисля, че по-важно от броя на камерите е добрата изработка и добрият монтаж, естествено и добрият обков (механизмите на прозорците).

Печикамъков, защо трябва да е "българска" дограмата?

# 101
 • Мнения: 367
Ние последния път хванахме промоция 6-камерна на цената на 5-камерна и сме супер доволни.

# 102
 • София
 • Мнения: 297
Ако въпросът е адресиран към мен-дограматя ни е от фирма"Ролпласт".Но сега мисля,че не рабатят вечу с "Рехау",не съм сигурна.Подменяхме дограмата
през 2010 г.

# 103
 • Варна
 • Мнения: 718
След 2 години затишие се включвам в темата с въпрос, дано някой може да сподели какво да правя, разбира се, че ще изслушам и фирмата какво ще ми предложи.

Дойде момента, в който ще трябва да избера дали искам промяна в заложеното по договор. Строят сграда. Дограмата, която ще се монтира е 7 камерна, ще е с двоен стъклопакет 32мм /4 + 4/ мм, като едното стъкло ще е 4 сезона. При желание може да бъде поставен троен стъклопакет 44мм. Аз мисля да го направя, понеже мястото не е от най-тихите. Въпросът ми е какви стъкла да използвам. Изложението ще е изток/югоизток - холокухня и запад/северозапад - спални. Като преобладават изтока и запада.
Това, което прочетох е, че К-стъкло не се препоръчва за такива изложения, понеже лятото шанса да стане като в парник е много голям. Но тъй като не съм запознат - пиша и питам. Моля за мнения, благодаря.

П.П. Става въпрос за Варна, тук нямаме кой знае какви студове, но пък лятото с влагата е тежко.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 09:38 от MapTo_D

# 104
 • Мнения: 9 866
"Лятото" е 2-3 месеца, а студът у нас е поне двойно повече. Затова за мен е по-добре стъкло, което вкарва топлина вътъре, в комбинация с тента или ролетни щори.

# 105
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 178
Никакъв парник не е  с КА стъкло!
 - особено пък в изключително студена Варна със чудовищно люта зима от средата на ноември до края на април!

Три зими подред гледам декември до 31 март  температурите в"топла" Варна и  са по ниски от Берлин - Дортмунд - Копенхаген - Амстердам - Брюксел!  

Краткото лято тук се отварят Ка стъклата и няма как да стане парник...
още повече че тук - дори юни и юли след полунощ е доста студено до разсъмване.

# 106
 • Варна
 • Мнения: 718
Не, че нещо, но предшолагам имаш проблем, щом според теб зимите тук са люти. Предполагам хемоглобина е нисък...
Юни и юли доста студени след полунощ, да не живееш в друг град? Аз от април до края на октомври ходя на плаж, само за информация.
Както и да е, извинявам се за отклонението.
Иначе от фирмата ми предложиха външно 4 сезона, средно бяло и вътрешно К стъкла. Ще се допитам и до други фирми, ей така просто да видя те какво биха ми предложили.

# 107
 • Мнения: 382
На мен ми предлагат малко странна комбинация за стъклопакета - нискоемисионно - бяло - нискоемисионно плюс външни щори за лятото. Идеята им е, че високоенергийното стъкло спира слънчевите лъчи и през есен, зима и пролет се усещало по-студено в помещенията. Има някаква логика, особено за едната спалня, която ми е северозападна.

# 108
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
при северозападно изложение какви слънчеви лъчи да очаква човек ...? по-удачно е да се спира "бягането"  на топлото навън.

# 109
 • Мнения: 382
Да, и аз това казвам - за тази стая има логика. Но другите две са южни - там ми е странно с две К-стъкла.

# 110
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 178
Стрийз - това важи за напълно затворени Ка стъкло без никакво отваряне и за една минута на ден.    

Та не разбирам за какъв парник говори горе градският ми и ти пък защо се плашиш....
зимата/1 декември до 5-7 април/   ако не отопляваш помещението и с 8 камернна с троен стъклопакет и Ка стъкло темп. ще е мноого ниска...лятото  пък стоят отворени  стъклата  и няма как да стане парник и на изцяло южен апартамент.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 14:15 от Печикамъков

# 111
 • Мнения: 1 241
Здравейте, търся райбери за дограма с аларма във Варна, ако знаете къде се предлагат и на каква цена.

# 112
 • Мнения: 320
Сложихме ние скъпа дограма и съответно обков, но монтажа толкова ниско качество стана, че не ми се говори. Трябва към видовете дограма и обков да има и видове монтаж. Все още проучвам коя фирма прави и "немския" монтаж със съответните ленти, а не само да пълни с пяна. Тук съфорумник ми даде напътствия, но защо фирмите го заобикалят.
Здравейте, коя фирма ви монтира дограмата? Благодаря !

# 113
 • Бургас
 • Мнения: 862
Не съм все още открила тази фирма с монтажа. Търся, но имам време, защото още сме на груб строеж. Лошият монтаж беше в един стар апартамент.

# 114
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 3 540
текучеството при монтажниците е голямо. работят известно време в дадена фирма , после напускат и започват индивидуална работа като си мислят, че вече са спецове в занаята.
напълно възможно е качествена работа от миналата година на дадена фирма да е под всякаква критика през тази година.

# 115
 • Мнения: 1
Здравейте,

Имате ли впечатления от тази фирма - http://fixbg.eu/main-bg/1564-za-dogramata.html ? Ще съм благодарен, ако споделите мнение!

# 116
 • Мнения: 191
Здравейте,
Сменяхме дограмата , сега търся профили за обръщане на прозорци, но ще ги монтираме ние без  майстори. Въпросът ми е знаете ли фирми, които предлагат такива?  Вече пробвахме от няколко места. От едното поръчахме, но така и не можаха да изпълнят поръчката, от другите все нямат налични цветове и дори повечето сайтове са с един и същ физически адрес.
Та, много ще съм ви благодарна, ако знаете и дадете препоръки за фирма, която предлага  такива профили и наистина е коректна?

# 117
 • Варна
 • Мнения: 718
Здравейте отново.
От фирмата ми изпратиха оферта.
Предлагат ми 2 варианта за троен стъклопакет.
1: 4мм 4 сезона Planitherm 4s evolution + 4мм бяло +  4мм Ка Planitherm XN

2: 4мм Planistrar Sun + 4мм бяло +  4мм Ка Planitherm XN

Разликата в цената е 216лв, втория вариант е по-скъпия. Заслужава ли си реално?

Предлагат ми и tps дистанционер с 'топъл край', който уж трябва да предпазва от поява на влага, ама нещо не го вярвам.

Моля за някакви мнения. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт