Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • Мнения: 261
Здравейте ,момичета
интересна ми е темата и ще я следя Simple Smile
Имам и едно питане за  соята.Всички знаем ,че е ГМО и не е препоръчително да се яде ,но  има ли  и  други
аргументи поради които не се препоръчва?Според вас трябва ли да се избягва и  био соята и ако тя покълва означава ли че не е ГМО?

# 46
  • Мнения: X
Подходящите продукти в картинки Simple Smile
Скрит текст:


и това, направо ми завъртя главата:
Скрит текст:

Ingredients
Vegan
∙ Makes 10
Condiments
3 tbsp Almond butter
1/3 cup Sukrin gold fiber syrup
Baking & Spices
1/4 tsp Salt
1 tsp Vanilla essence
Oils & Vinegars
2 tbsp Coconut oil
Nuts & Seeds
1 tbsp Chia seeds
1/2 cup Coconut, dessicated
2 cups Nuts and seeds (i use almonds, walnuts, pumpkin seeds and sunflower seeds), Mixed

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 9 771
Имам и едно питане за  соята.Всички знаем ,че е ГМО и не е препоръчително да се яде ,но  има ли  и  други
аргументи поради които не се препоръчва?Според вас трябва ли да се избягва и  био соята и ако тя покълва означава ли че не е ГМО?
До колкото аз знам основният аргумент срещу соята е, че е ГМО. Иначе (ако не е) всъщност е един много полезен продукт. Особено за жените след 30-35 год. Виж мъжете не трябва да я ядат. Съдържа много фитоесрогени, които са полезни за жените. И други полезни неща. Био соята, ако наистина е био, би трябвало да е ок. За покълването не съм убедена, че ако е ГМО пречи да покълне.  newsm78

Аз имам друг подобен въпрос - оризът Баланс какъв ориз е - бял или кафяв? Защото според претенциите на опаковката бил пълнозърнест, но се сварява подозрително лесно.  newsm78

# 48
  • Мнения: 27 866
статията на инес беше първата, която ми излезе при търсене с гугъл

Скрит текст:
Соя… храната,която жените асоциират със здравословно хранене и спасяването на света, не ядейки месо.

Слава Богу, че нямам телевизор. Но за съжаление не мога да се отърва от рекламите на различни „здравословни” соеви продукти. Когато отида в магазина, непрекъснато се натъквам на промоции на „най-новите, здравословни” соеви млека, соеви бургери и т.н.

Колкото и странно да е за мен, има много хора, които са убедени, че соята е най-добрия диетичен продукт. Но дали това наистина е така?

За ваше съжаление Wink, както винаги ще ви объркам малко и се надявам да ви покажа една различна гледна точка.

Ако сте жена, вероятно знаете колко е важен хормоналния баланс. Когато бива нарушен по някакъв начин, се появяват доста здравословни проблеми, които рефлектират и върху външния вид и настроението ви. Затова никой не иска хормонален дисбаланс, нали?

Защо соята вреди на здравето ви?

За да разберете, трябва да сте наясно какво е естрогенът, какво е фитоестроген и какво общо има със соята.

Както предполагам вече знаете етрогенът е хормон. А каква е основната функцияна хормоните? Те са химикали в организма, които сигнализират на останалите органи какво да правят.

За да разберете по-добре, трябва да знаете, че има естрогенни рецептори, които играя ролята на „ключалки” и естрогенни молекули, които играят ролята на „ключ”. Това което естрогенните рецептори правят е да „казват” на хипоталамуса и хипофизата, колко естроген е наличен в тялото ви. За да ключалката(рецепторът) да бъде отключен, има нужда от ключ( молекула естроген). Когато ключалката и ключът си взаимодействат, бива изпратен сигнал до хипоталамуса и хипофизата и колкото повече рецептори, бъдат запълнени от молекули естроген, толкова повече сигнали ще бъдат изпратени. Което в един момент ще доведе до червената лампичка, която ще сигнализира, че има достатъчно наличен естроген в организма ви, което пък ще доведе до изпращането на друг сигнал до яйчниците, да спрат производството на естроген!

Така, това е достатъчно информация за естрогена. Нека да минем на фитоестрогените.

Какво представляват фитоестрогените?
Соята заедно с някои ядки и бобови растения, са мощни фитоестрогени. Фитоестрогените са химикали, които по структура наподобяват естрогена, но по функции доста се различават. С други думи фитоестрогените имитират естрогените, но не могат да изпълняват техните функции. Получава се нещо, като двойка близначки- приличат си, но са коренно различни хора, с различен характер и само защото изглеждат еднакво, не означава, че действат по един и същи начин. Вероятно не е най-доброто сравнение, но само това ми дойде на ум! 😉

Фитоестрогените спадат към категорията на ксеноестрогените, което буквално означава ФАЛШИВ естроген. Ето още едно потвърждение, че фитоестрогените не са естрогени!

Как соята може да навреди на здравето ви?
Следователно какво общо имат соята, фитоестрогените и естрогените с вашето здраве?

Когато ядете соеви продукти и други фитоестрогени, налични в растителните мазнини, вие всячески се „опитвате” да нарушите хормоналния си баланс. Защо?

Помните ли естрогенните рецептори, за които ви говорех и молекулите естроген? И фактът, че дори и да не функционират, като естрогена, фитоестрогените много приличат на него?

Също както вероятно ще объркате двете близначки, когато ги срещнете, естрогенните рецептори, объркват истинския естроген с фитоестрогените. Това означава, че фитоестрогените се свързват с естрогенните рецептори. Това от своя страна ще сигнализира на хипофизата и хипоталамуса, че имате достатъчно естроген, а това ще изпрати сигнал до яйчниците ви да намалят производството на естроген!

И къде все пак е проблемът? Че фитоестрогените не могат да изпълняват функциите на естрогена. Следователно тялото ви ще бъде заблудено, че има достатъчно наличен естроген за нормалното му функциониране, но на практика това не е истина!

Така се стига до момента, в който нивата на естрогена ви са ниски, което пък от своя страна води до нарушаване в баланса и на други хормони, което пък влошава здравето ви и допринася за проблеми с настроението и теглото ви!

# 49
  • Мнения: X
Имах моментно увлечение по соевите продукти, непосредствено след като спрях да консумирам месо, дори се научих да приготвям нелоши ястия с тофу. За съжаление, всичко, което изчетох впоследствие, ме отказа - масово генно-модифицирана суровина, недобри производствени практики - нищо общо с оригиналния продукт, консерванти Е-та, М-ета, трагедия. В националната кухня дори не присъства, може да греша, но баба ми не е готвила никога със соя, което предполага, че има много други подходящи за нашия генотип и географски ширини продукти.
Разбира се не заклеймявам, соята е богата на белтъчини, мазнини, скорбяла и витамини, но стига да намерите чист продукт /понякога ми се припива соево мляко с ванилия, на закуска Rolling Eyes/ А, да, накъде прочетох, че ферментиралите соеви продукти са по-полезни - темпе, мисо и соев сос - първите не ги знам Smile, но със соевия сос по мъничко си овкусявам.

# 50
  • Мнения: 261
Благодаря ви,момичета Simple Smile
Преди години бях на лечение при д-р Гайдурков за хормонален дисбаланс.Той горещо ми препоръча да ям
био соя.Дълги години не бях яла,но от около 2 месеца започнах да си взимам био соя,но имам резерви и към нея.
Все пак  е по добре да се избягва макар да се води и био.

# 51
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 682
Ако идеята на темата е не да е просто високомазнинно, но и нисковъглехидратно (което би било от изискванията за кетоза), то нямам идея защо се обсъждат соя, ориз, плодове, че и овесени трици... Close

Изобщо нищо общо с нисковъглехидратното, камо ли пък с "кетонното" хранене...

# 52
  • Добрич
  • Мнения: 4 245
Не мога дам линк  но от всичко  което съм чела знам,  че соята има естрогенподобно действие. При жените след определена възраст прогестеронът намалява и продукти с естрогенподобно действие не са желателни. И без тях хормоналният баланс е нарушен и естрогенът преобладава.

Темата е интересна, но заглавието е подвеждащо и не отговаря на съдържанието,  щом говорим за мазнини от яйца и мляко, а не само от растения...

# 53
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 682

Темата е интересна, но заглавието е подвеждащо и не отговаря на съдържанието,  щом говорим за мазнини от яйца и мляко, а не само от растения...
Абсолютно. А явно ketotarian идва от vegetarian + keto, т.е. само растително не е.

Ето тук как някаква авторка дефинира:

Enter Ketotarian - Dr Will Cole's revolutionary programme that offers a fresh, modern twist on keto by harnessing the same fat-burning power, but with the nutritious, delicious benefits of a mostly plant-based plate. It includes 75 recipes that are veggie, vegan and pescatarian...

https://books.google.de/books/about/Ketotarian.html?id=yxfHvQEAC … n&redir_esc=y

Т.е. следва да се уточни какво се има предвид в тази тема - само растително, вегетарианско или и риба и морски дарове може....

# 54
  • Мнения: 515
Ами, така е, когато се включат яйца, риба, морски дарове и по- малко млечни; това хранене по-скоро клони към стандартното ВМ.
Това е моето хранене и все едно как се наименува и към коя група спада. Добре ми е с нисковъглехидратно вегетарианско хранене.

# 55
  • Мнения: 4 302
Ако идеята на темата е не да е просто високомазнинно, но и нисковъглехидратно (което би било от изискванията за кетоза), то нямам идея защо се обсъждат соя, ориз, плодове, че и овесени трици... Close

Изобщо нищо общо с нисковъглехидратното, камо ли пък с "кетонното" хранене...

То коментираните продукти и растителни не са, ама карай ....да върви мохабетът

# 56
  • Мнения: 1 637
Има един доктор, който много клипчета изнася в ю туб. Ще го потърся. Той говори за което храненето и си спомням, че имаше един клип и за растително кето. И аз мисля, че е един голям миш маш и трябва да си определите дали ще е ниско въглехидратно, високо мазнинно, кето ли ще е, веган ли ще е, вегетарианско ли ще е. Според мен за веган най-подходящи мазнини са онези, които не повишават инсулина, такъв например е пекана от ядките и май чията. Ще потърся линковете.

# 57
  • София
  • Мнения: 8 311
Аз и чията съм спряла. Изобщо всичко приличащо на зърнено.

Зелени листни зеленчучки - салата, бейби спанак, едни дето не им знам името, рукола.
В зелената салата слагам и сурова тиквичка, не обичам краставици.
Обичам домати, но ги намалявам, като добвям чушка и авокадо в салатата. Всичко със зехтин, но не много и лимонов сок. Не ползвам оцет от години.
В зелената салата добавям понякога и броколи, сурово, а броколи и калфиол ям и задушени, с пармезан или даже с обикновенно сирене отгоре настъргано.
Понеже ям месо, го оставям да се пече в собствена мазнина, не добавям мазнотии.
Ако е сухо слагам кокосово масло.
Като пека пържоли ползвам и кокосово мляко, стават вкусни.
От млечните ям сирене задължително, кашкавал понякога, мляко никога, сметана рядко. А и масло.
Месните няма да коментирам, но ям доста яйца, понеже ме мързи за омлет, карам на варени.

И с това се изчерпва скучното ми меню. Имам още идеи, но нещо не ми остава време за готвене от работа и спорт.

А да, купила съм си някакъв телешки протеин, та понякога замествам ядене с него.
И като ми се дояде плод, режа ягодки в салатата.

# 58
  • Мнения: X
Не успях да намеря книгата или препратки към нея, но, да - същността е keto+vegetarian. И тъй като има толкова много видове вегетарианство, темата се движи неусетно между всички. Но ако някой намери най-доброто за себе си, значи е била полезна. Аз съм ово-лакто вегетарианец от години, това което режима ме накара да променя, е повече мазнини, съвсем малко млечни и минимум въглехидрати. Сита съм, калориите от въглехидрати са в пъти по-малко отпреди, възпитавам у себе си съвсем друг режим на хранене. Харесва ми, не огладнявам след 2 часа, имам енергия, засега е моят и ако сваля някое кило ще се кълна в него Sweat Smile

# 59
  • Мнения: 1 637
Тука лима списък с продуктите подходящи за вегетарианско кето и за веган кето + рецепти. На английски е, но мога да помогна. Включват и хранителната мая към мазнините.
https://8fit.com/nutrition/vegetarian-keto-diet-meal-plan-and-food-list/

Общи условия

Активация на акаунт