Здравейте!
Казвам се Димитър Апостолов и имам честта да ви поканя да вземете участие в новото начинание на жителите на село Царевци, което ще се проведе за първи път това лято – "Шарено село".
Инициативата започва тази година, но началото се корени още в моето детство, което започва и завършва на задната седалка на колата - на път от Пазарджик към родното село на баба, където ще прекарам лятната ваканция. Шофира дядо, а баба го ядосва с постоянните си забележки.
В Царевци следват три месеца на пълно безгрижие – първите трепети на риболова, първата дъвка, първата любов.


Тук времето и пространството са се слели, така че няма значение дали си турчин, българин или ром. Има значение дали си човек. Този безценен урок стана моя отправна точка и ми помогна по-нататък да бъде приет в добър университет в чужбина, да обиколя света и да го опозная.През десетте години, които прекарах извън България, Царевци винаги оставаше в моето съзнание като ориентир за това кой съм аз. Затова няма да се изненадате, че, когато се прибрах в България, първата ми мисъл бе какво мога да направя, за да се отблагодаря. Заварих родното село обезлюдено, със затворено училище и стопански предприятия. Но пък хората, които срещнах, желаеха да създадат възможности за развитие именно тук. Така се роди мечтата за лятно училище по биоземеделие, която сбъдваме заедно.По време на лятното училище всеки от нас ще допринесе със своите качества, умения и опит, за да направим десетте дни от 1 до 11 юли едно незабравимо пътешествие, изпълнено с приключения за всички деца и възрастни. Накратко ще представим нашия пъстър екип, в който всеки е ключ към различна врата на познанието.

Ще започнем с Галя, която е международно сертифициран експерт по биоземеделие и ще бъде щастлива да ви покаже как се сее и обработва камъш – местна култура, която е здравословен заместител на захарта.
Мустафа пък вижда бъдещето в това да ви научи как се отглеждат овце – как да ги пасете, доите и стрижете.
С радост ще ви се представи, облечен в космическия си костюм. Ще го видите как вади мед от кошера, за да ви демонстрира трудолюбието на своите пчели.
Пешо вещо ще ви разясни коя билка каква болест лекува, от кои гъби можете да станете милионери и от кои можете да си отидете за по-малко от час.Дочо ще ви очаква, седнал в старата си Лада. Той няма търпение да се метнете на задната седалка, за да слезете заедно до язовира, където ще ви разкаже за годините си като лесничей, докато ви учи как се сглобява въдица и коя риба какъв майсторлък иска.

Райна и Айше ще се радват да ви научат как да приготвяте традиционни български и турски гозби.
Екипът ни е сплотен, защото всички заедно обсъждаме, радваме се и спорим – понякога за организацията на училището, понякога за някоя ежедневна грижа.

Когато дойдете, бихме искали да прекараме време заедно в учебната градина и учебната кошара, да си готвим и да се храним заедно, да се разхождаме из горите край селото и да ловим риба на язовира.За да добиете цялостна представа за програмата по дни, можете да посетите страницата ни във Facebook.
Цената на лятното училище е 700 лева за 10 нощувки и в нея са включени храна, настаняване, път и застраховка за желаещите. За нас, жителите на Царевци, "Шарено село" представлява уникална възможност да съхраним бита и културата на родното си село, но същевременно и да ги споделим с вас – нашите гости. Ще сме изпълнили целта си, ако по време на посещението си при нас сте се забавлявали и сте научили нещо ново, което да разпали още повече любопитството ви към природата и към света. Така, както Царевци запали моето въображение в детството.


Информация:
Училището ще се проведе от 1 юли в 8:00 ч. до 11 юли в 18:00 ч.
Място: село Царевци, община Омуртаг
Събитие във Facebook
Намерете билети тук   
Телефон за връзка: 0887992452

Последна редакция: вт, 23 апр 2019, 11:57 от Редактор***