Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте,
Момиче съм на 16. Тази година завършвам 9-ти клас с профил немски език. Искам да попитам за малко повече информация как мога да замина за Германия да завърша средното си образования. Това искал да го направя с цел перфектно научаване на езика и възможност за по-лесно следване във висшо учебно заведение там. Много ви моля за адекватни отговори. Ако някой има опит и знае как стоят нещата с това ще му бъда страшно благодарна😚❤

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 978
1. къде ще живееш? град, квартира?
2. кой ще те издържа? сама ли ще живееш?

в Германия средното образование започва след 4ти клас, оценките от 3 и 4ти клас се взимат и учителят дава препоръка в какъв вид училище да продължи детето.
след гимназия може да се следва директно, но там е и доста по-трудно. т.е. за да имаш добри оценки, които после да ти стигат за следване, ще трябва да знаеш езика перфектно.

ако решиш да се запишеш след 9ти клас, най-добре е да се обърнеш директно към избраното от теб училище и да попиташ каква е процедурата. дали само с досегашните оценки ще те вземат или трябва да правиш тест, за да видят на какво ниво си. възможно е да има разлики в различните общини, провинци и т.н. тук има разлика от училище до училище в един квартал, та общо е много трудно да се отговори.

образованието в рзличните провинции е на различно ниво. Baden-Württemberg и Bayern се водят с по-добра подготовка.

отдавна нямам поглед какво е нивото на обучение в България, но ми правеше впечатление в университета, че по математика бях на ниво с тези от горепосочените провинции, а аз не съм била никога добре с математиката.
за сметка на това от към soft skills са доста напред - работа в проекти, презентиране, аргументиране - всичко това се учи още от много рано.

понеже детето ми още не е във weiterführende Schule, то нямам и директен поглед колко е материала.
най-добре попитай в немската тема, там има мами с деца в гимназии, както и други мами, които са си местили децата. Peace

Общи условия

Активация на акаунт