Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 510
 • София
 • Мнения: 1 656
Здравейте, имам въпрос дали имаме право да откажем подаване на тези данни във формуляра за искане на ипотечен кредит, задължени ли сме да я предоставим? Не че банката не може да си направи проверката, но се наежихме малко като видяхме какво още изискват като инфо Simple Smile

Скрит текст:

Редакция: май сама си отговорих на въпроса. Малко по-надолу в секция Декларации има следния текст:
3. Декларирам, че предоставените от мен данни са пълни, точни и верни. Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313
от НК и че за неверни данни нося отговорност за причинените на Банката вреди, съгласно действащото законодателство.

# 511
 • Мнения: 215
Винаги може човек да откаже да сподели нещо, което го касае като заяви ясно отказа си. Стига в случая и банката да не откаже да сподели парите си. Правата са равни за всички.

# 512
 • Мнения: 3 461
Излезе данъчната оценка на имота, тя е 35 000 лева. Това добре ли е? В такъв случай колко ще бъде данъка? Малко не съм наясно за тази дан. оценка...

# 513
 • Варна
 • Мнения: 304
От няколко дни ми се върти един казус в главата.За сега само на теория.
Купуваме жилище на зелено чрез ипотека.На акт.14 прехвърляме собственост и учредяваме ипотеката. И тук идва въпроса ми,какво се случва ако строителя започне да бави строежа и съответно бави  актуването? Банката ще следи ли и изисква ли от строителя спазването на срока за издаване на съответния етап на строежа,или ние сами трябва да се справяме с това? Искам мнения от наистина запознати,а не разсъждения.Моите разсъждения и логика водя до това,че банката трябва да се намеси,но дали наистина е така?

# 514
 • София
 • Мнения: 3 525
Няма закон който да задължи строителя да завърши и нищо не можете и да му вземете,  ако реши да няма никакви активи и пасиви на името на строителната си фирма. Нищо.  Банката ще даде имота ви на ЧСИ и вие ще го загубите за стотинки,  ще продължите да дължите на банката.  Строежа ще остане завинаги недовършен.  Ще си имате право на строеж , ако решите да запазите все пак апартамента и да плащате на банката и една сграда на груб строеж- паметник.  Ще се молите да не падне.  Това са най черните краски.  Но ние имаме такъв имот,  наследствен,  недовършен.  Поне на банки не дължим нищо,  но сме собственици на земята,  затова ви го казвам. Трябвало да се съберем с другите сами да си довършим,  което се оказва скъпо и невъзможно заради неразбирателства.

# 515
 • София
 • Мнения: 1 226
Така е. Банката не я интересува, от къде ще си вземе парите, тя ще ги вземе. Нашето семейство се опари преди години с такъв имот и добре, че не беше със заем. Блокът се довърши от собствениците и взе акт 16, в центъра е.
Затова решихме, че нямо да взимаме никога вече на зелено.
Мой познат имаше подобен проблем със строител преди 5-6 години, който закъсняваше със строежа към 2 години,.бяха със заем.Искаха да го съдят, но адвокат ги посъветва да не го правят, защото ще обяви фалит и после ни пари, ни апартамент... За късмет, довършиха блока и взеха акт 16.

# 516
 • Варна
 • Мнения: 304
А нещо по въпроса ми ще кажете ли?

Ако не е станало ясно какво питам,ще си задам въпроса така: банката следи ли дали строителя си спазва сроковете за актуване,и ако не ги спазва прилага ли някакви санкции срещу него?

Ясно ми е какво се случва ако не си плащам ипотеката, или ако строителя не довърши изобщо сградата.

# 517
 • София
 • Мнения: 3 525
Банката какви отношения има със строителя?  Почти никакви.  Интересува я доколкото ипотеката е на Акт14 или 15 и толкова.  Банката ипотекира ваш имот,  интересува се оттам насетне вие да си плащате и погасявате.   Строителя го проучват преди ипотеката, и то по отношение на документацията на конкретната сграда и жилище.   Е,  сега,  ако примерно в предварителния договор имате клауза че 10 -те последни процента ще ги платите след Акт16, тогава тази сума ще ви я отпуснат след Акт16 , Това примерно и само ако има такава клауза. Но пак казвам нямат санкция върху строителя ако той протака.  Вас си ви гонят за вноските.

# 518
 • Варна
 • Мнения: 304
Но пак казвам нямат санкция върху строителя ако той протака.  

Ето това исках да разбера.Благодаря.

Иначе, да ,има такава клауза в договора, последните 10% са след акт.16.

До сега строителя бави с около 6 месеца акт.14,и ми е интересно дали след сделката банката ще го пришпорва ако продължи да се бави.

# 519
 • София
 • Мнения: 1 239
Строителят не дължи нищо на банката, и тя няма за какво да го търси. Дори и да е на траншове кредита, пак кредитополучателя си носи документите, следи срокове и тн.
Убедена съм обаче, че банките са го измислили ако строежът остане недовършен след определен срок - я предсрочна изискуемост, я друго обезпечение.
Проверяват строителя, но към момента на отпускане на кредита. Ако нещо се обърка после, студената вода си е за кредитополучателя.

# 520
 • Мнения: 169
Така е, банката няма отношение със строителя и няма защо да го пришпорва, за нея е важно да си получава парите по кредита. Важно е да има документите от строителя, за да отпусне кредит на вас, друго не я интересува. Тя не е страна по договора със строителя, банката има с вас договор за ипотечен кредит и на тази база може да гони вас за отпуснати те пари, а не друг.

# 521
 • София
 • Мнения: 3 206
Излезе данъчната оценка на имота, тя е 35 000 лева. Това добре ли е? В такъв случай колко ще бъде данъка? Малко не съм наясно за тази дан. оценка...

Би трябвало да има калкулатор някъде из интернета, за изчисляване на данъка.Мноооого е относително.
В 2 съседни квартала(младостите в София), плащахме сума с разлика 150 лв.
Жилищата са панелки и двете,едното е с 40 кв по-голямо от другото,но пак не се връзва да се плащат данъци 25 лв и 180 лв...
На нас лично , служителката в данъчното ни каза,че ако ни е основно жилище за живеене, като млада двойка получаваме някаква отстъпка и за това е толкова нисък данъка.Това 25 лв говоря с включена такса смет.
Знам, че в декларацията, която попълвахме имаше точки като "има ли нова дограма", "обзаведено ли е" и тн.
Явно си имат някакъв странен калкулатор.

# 522
 • София
 • Мнения: 3 525
То има значение дали жилището е основно за основно живеене, или второ жилище на същия собственик.
Зависи на кого е собствеността и дали жилището му е основно. Вече като второ скача ... данъка.. или там как е онявено и как се води в общината.

# 523
 • Мнения: 215
https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=385434&b=0

Вижте чл.15. Аз го пресмятам на 65 лева.

# 524
 • София
 • Мнения: 3 206

Не е така фиксирано,има и други параметри.
Най-добре би казал някой служител от общината Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт