Къпането на детето не е просто хигиенна процедура, а едно от първите удоволствия. Вътреутробното развитие протича във водна среда, затова след раждането му водата е изключително привлекателна за детето, в нея то се чувства свободно и разкрепостено. Изчезва неловкостта на движенията, възниква усещането за пълен комфорт, почти сливане с водната стихия. В нея то има възможност да прояви активност и любознателност, да направи своите първи открития. А вие винаги сте до него, за да го запознаете с тези приятни усещания и да споделите възторга му.

Много деца очакват с нетърпение вечерния ритуал на къпането. Но има и такива, които не проявяват ентусиазъм в този момент. Внезапна смяна на настроението, капризи, сълзи – това са най-разпространените признаци, че къпането се е превърнало в наказание за детето.

Как да постъпят родителите в тези случаи? Как да привлекат детето в банята и трябва ли да продължат къпането против неговото желание? Много специалисти съветват да се замислите за причините за такова поведение. Спомнете си, може би първият опит за къпане е бил неудачен? Например, водата е била твърде гореща или потапянето във ваничката е било твърде рязко и неочаквано? А може би то просто се страхува от шума на течащата вода?

Щом разберете причината за детските сълзи, ще намерите и правилното решение и, запасени с търпение, ще започнете да го приучвате постепенно към къпането. Например, можете да напълните ваната заедно с детето. Нека то се убеди, че водата е приятно топла и няма от какво да се страхува. Като начало можете да организирате различни игри в банята, за да може то да се почувства в безопасност и да пристъпи към контакта с водата само когато е готово за това. Проследете на какъв етап се проявява страхът – дали преди или непосредствено във ваната. Може би си струва да промените „ритуалите” преди къпане. А може би нежеланието за къпане се дължи на елементарна умора? В такъв случай си заслужава една вечер да пропуснете и да се задоволите само с измиване.

Най-важното е да свържете темата за водата с изключително положителни емоции. Да се отнесете с разбиране към страховете на детето и да избегнете строгостта и принудата, които само ще засилят паниката му.

Превръщането на къпането от хигиенна процедура в увлекателно занятие може да стане с помощта на прости методи и играчки. Например, можете да отворите крана така, че водата да тече на тънка струйка и да покажете на детето как да постави дланта си и да се опита да хване бягащата водичка. То ще изпита възторг и изумление, защото до този момент предметите, попаднали в ръката му, никога не са бягали. Така детето ще се запознае с едно от свойствата на водата. Плаващата на повърхността играчка, която се изплъзва от протегната му ръка, гъбата, която при изстискване пуска вода – чудесата в банята нямат край!

Когато детето привикне към изненадите в банята, можете да му предложите да си поиграе с чашки, които да пълни с вода и да ги излива. То ще бъде погълнато от новото и увлекателно занимание, съсредоточаването върху което ще му позволи да се задържи в седнало положение и да се чувства спокойно във водата.

Детето се плаши от душа? Нормално е, нали неговите струи „бият” по нежната кожа, а освен това шуми страшно. На първо време можете да замените душа с лейка. Покажете на детето как топлите струйки се леят отвисоко. Нека да подложи ръце и да почувства колко са нежни тези струйки и как изобщо не са страшни. И след това, когато внимателно полеете гръбчето, раменете и главата му, то няма да се изплаши, а ще изпита удоволствие.

Детската кожа е много чувствителна и съприкосновението и с топлата вода кара детето да изпитва куп приятни усещания. Докато то седи спокойно, загребете вода в дланта си и леко полейте рамената, гръбчето и ръцете му, коментирайки своите действия: „А водичката бяга, бяга по раменцата, по ръчичките и стига чааак до пръстчетата…” Постепенно детето ще започне да свързва своите усещания с вашите думи. Това ще му помогне да осъзнае по-добре себе си, своето тяло. По време на къпането обръщайте внимание на мимиките му: възхищение, удивление, удоволствие. Споделете емоциите му. Когато мама е наблизо и е настроена в унисон, детето се чувства много по-добре. Къпете детето не само с топла вода, но и с нежни докосвания, с ласкави думи. И тогава къпането ще се превърне в истински празник за него и за вас.

Най-важното е отсъствието на насилие. Принудата може да сложи край на всяко удоволствие. Ако детето не е в настроение и капризничи, по-добре отложете къпането. Не считайте, че подготовката и времето за къпане са аксиома и трябва да станат на всяка цена и то точно по начина, по който вие сте решили. По-добре отстъпете веднъж, отколкото да къпете детето със сълзи и истерии. Нека то винаги се радва на водата, а тя да му носи само здраве и удоволствие.Други полезни съвети:
- Не бързайте да поставите детето във ваната, изчакайте момента, когато то ще се чувства по-уверено в седящо положение и ще може да действа, без да губи равновесие.
- Постелете на дъното на ваната специално килимче против хлъзгане.
- Водата трябва да стига до кръста на детето. Оптималната температура е 36-37°С, по-добре не се доверявайте на вашата преценка, а използвайте специален термометър.
- Не оставяйте детето в банята нито за миг без наблюдение.
- По време на къпане водата изстива и детето може да се простуди, затова периодично добавяйте топла вода.
- След къпане загърнете детето в голяма пухкава хавлия и го облечете в добре затоплена стая, пазете го от въздушно течение.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 15:21 от Pедактop