Много хора пътуват по работа и имат често дълги полети. Те определено знаят, че липсата на добър сън през нощта наистина може да повлияе на работоспособността.

Решихме да разберем колко сериозно липсата на сън може да афектира работещите всеки ден и открихме някои доста интересни факти:

1. Средностатистическият човек получава приблизително 7 часа и 50 минути сън, докато един маркетингов директор оцелява с 6 часа и 18 минути сън. Всъщност, на колкото по-висока позиция работите, толкова по-малко сън получавате.

2. Да сте уморени е подобно на това да сте пияни – например 24 часа в будно състояние имат същия ефект, който имат четири чаши вино върху речта, нивото на агресивност, паметта и вземането на решения.

3. Липсата на сън може да бъде буквално катастрофална – сънливостта се оказва фактор, допринесъл за катастрофата на космическата совалка Challenger и нефтения разлив на „Ексон Валдес“.

4. Липсата на сън може да има дълбоки последствия за физическото здраве, като включително допринася за затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета, както и за съкращаване на продължителността на живота.

Как да си набавите достатъчно сън?

Ако не получавате достатъчно сън, има само един начин да го компенсирате – да спите повече. Това няма да се случи като си легнете рано само една вечер. Ако не сте спали достатъчно в продължение на месеци, вече сте натрупали голямо количество недостиг на сън, така че очаквайте възстановяването да отнеме поне няколко седмици. Можете също така да намерите други разумни съвети в нашия блог, които ще ви помогнат да се борите с недоспиването (като например избягване на вечерното хранене и създаване на спалня, подходяща за сън).



Какво можете да направите като мениджър, за да помогнете на хората, с които работите, да получат така важния за здравето сън?

1. Насърчете екипа си да тръгва от работа навреме, когато това е възможно.
2. Осигурете време за физическа активност по време на работния ден.
3. Осигурете здравословни енергийни закуски като мляко и банани и не ги насърчавайте да разчитат на кофеин или енергийни напитки като бързо решение на проблема. Те могат временно да повишат енергията и концентрацията, но в дългосрочен план могат да нарушат режима на съня.
4. Избягвайте да изпращате имейли след нормалното работно време.
5. Помислете за гъвкаво работно време, за да помогнете на хората да работят в часовете, в които са най-продуктивни.

Като работодател или колега е важно да се опитате да направите всичко по-горе, за да помогнете на служителите да бъдат здрави, енергични и ефективни на работното място. Като специалисти по съня, ние сме тук, за да ви помогнем в този процес.
Като обучите себе си и своя екип относно влиянието на лишаването от сън, можете да направите голяма промяна в работата, ефективността и здравето на всеки един член от екипа.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 17:44 от Редактор*