Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 май 2019, 10:18 ч.

Медицина в България

 • 1 034
 • 21
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 423
МУ-София си пазим нивото.
Имайте предвид, че ако няма мъже над минимален бал за всички места, се заемат от жени.
Някои от преподавателите ни изтекоха към СУ, но е много важно, че за разлика от тях за асистенти си държим на медици и фармацевти дори за общите дисциплини като биология и мед. микробиология. Важно е, биолозите и микробиолозите от СУ са добри, но те са учили повече норма, не патология толкова екстензивно. Асистенти с медицинско образование са по-добри. Обучението е напълно изравнено с това на Запад, съвременно е, никога не съм се чувствала неадекватна като професионално ниво в чужбина, когато си правех дипломната.
Друго важно. Корупция. В МУ-София и ограничена. Изпит е 800 лв (за Фармацевтичния, предполагам тарифите в МФ са същите), но ако се учи, няма да ви скъсват, просто за да платите. Завършила съм спокойно МУ-София без платен дори един изпит.
Учете английски, огромна част от самообучението след завършването, ако искате да сте добри лекари, фармацевти, ще трябва да четете западни учебници и статии непрекъснато. Втори език - руски, там също има добра информация.
На мен химията ми отне две години, биологията една за подготовка. Единайсети клас учих химия и английски, за да взема Certificate of Advanced English към Cambridge, дванайсети клас - химия и биология. Бал 32.98, влязох първо желание фармация, редовна бройка. Ще спите с учебниците обаче. Потърсете лекциите на Велинов по химия.
НЕ ИЗБИРАЙТЕ матура биология или химия! Ако имате шестици по тези предмети в дипломата за средно, ще рискувате да си свалите бала, ако не изкарате пълно 6 на матурата. При матура по тези предмети МУ-София взима нейната оценка. Излишен риск. Аз плаках, като разбрах, че и бяхме първи випуск с матури. За щастие напразно. Матурите не са трудни. Аз взех английски с 5.92, БЕЛ 5.86 без подготовка. Можете да я вземете на обща култура, ако детето я има. И тройка да бях изкарала, нямаше да има значение.  Чужд език ще ви е важен и при програма Еразъм. МУ плаща щедро стипендии за тези програми, прекрасни са, ще спечелите много. Сега имат обучение в Русия през юли.
При други въпроси съм насреща.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 10:17 от Cherry Lady

# 16
 • Мнения: 1
Здравейте! Присъединявам се във форума и темата тъй като след горе-долу 2 години (надявам се) ще кандидатствам в МУ-Плевен. Бих искал да прочета всякаква информация за университета, преподаватели, КСИ, т.н. Четох навсякъде стари теми, но бих желал актуална информация! Благодаря!

# 17
 • Мнения: 161
Влез във Фейсбук групата за КСК . Има подробна информация за всичко, което те интересува. В качеството си на родител, съм почерпила доста полезни съвети от тази група!

# 18
 • Мнения: 1 143
Влез във Фейсбук групата за КСК . Има подробна информация за всичко, което те интересува. В качеството си на родител, съм почерпила доста полезни съвети от тази група!

Извинявай, може ли линк към групата? Може и на бележка.

# 19
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 394
Ripple , заповядай ! Blush
https://www.facebook.com/groups/1069084166504402/

# 20
 • Мнения: 1 143
Как стои въпросът с намирането на работа след завършването?
Имам предвид основния курс, не специализациите. Кандидатства се в болници, поликлиники, медицински центрове..?
Когато се прави специализация, къде се работи, на място, където има нещо общо с предмета на специализацията или няма значение?
С каква заплата започва един млад специалист? (Знам, че е относително, но все пак.)

Извинявам се за лаишките въпроси, но в тази сфера нещата ми се струват по-специфични.

# 21
 • Мнения: 40
Знам че и във варна са добри. Мои приятели учат за медицина и казват че, изискванията за знание е от 8 до 11 клас висчки издания на учебници, мидля че бяха 4 и по химия и по биология. Това прави 4 години по 4 учебника по 2 предмета = 32 учебника, някои са по 200-300 страници. Също така има и сборници и справопници. Най-добре да си избре университет и да се ибади лично да ви обяснят защото всеки си има тазлични изисквания и допълнителни помагала за подготовка.
Здравейте, синът ми е решил, че иска да кандидатства медицина и нищо друго.
Притеснявам се от това, което чувам-частни уроци от 11 клас, цена на урока 50 лв. за час, 10 деца се борят за едно място и т.н.
Той със сигурност ще положи усилия и ще отнесе отговорно, но всяква информация по тема кандидатстване, шанс за влизане, брой деца за 1 място и т.н. ще ми е от полза.
Освен в Софийския МУ, заслужава ли си да се учи медицина в друг град?

Общи условия

Активация на акаунт