Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 май 2019, 13:30 ч.

Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

 • 23 535
 • 526
 •   2
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 840
Старите теми:
Скрит текст:

HushedMemoSmileAirplaneHouseBooksBikePeople BowDateSweat SmileNature SparklesHands ClapWear Mortar BoardTadaScrollMoneybagMoneybagMoneybag

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – не забравяйте, че актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен, във всяка община го издават и не е необходимо българският акт за раждане да се превежда.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   Справка от работодателя на родител или копие от данъчната декларация - за доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведена на английски);
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog-

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/

Начини за връщане на част от направените разходи:  
връщане на част от разходите за здравна застраховка Данъчна администрация на Нидерландия
връщане на част от разходите за наем на жилище статия от блог, в която се обяснява как се процедира

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
Международни карти за студентски намаления   isic
Съвети за пътуване и самолетни билети:   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy (от врата до врата 31,5 кг – 49.99 лв.)
aramex (20 кг – 3-5 дни – 52 лв.)
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Парични преводи:
Проект за намаляване на таксите за международни банкови преводи:    news.bnt    mediapool
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   transferwise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия). Благодарим, Ясмина!
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.

Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)

-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда:
Get rid of it in Breda!

-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция

Полезна информация:
от Amelia опит от пътуване в Холандия
от Sash пътепис - на лов за квартира в Бреда
Програма Еразъм предложения и възможности за нашите студенти

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 10:21 от Sash

# 1
 • София
 • Мнения: 1 840
Моля, прегледайте първия пост от новата тема. Има добавени неща - например линкове със съвети за връщане на част от направените разходи. Ако някой се сеща нещо важно и полезно, което можем да сложим в първия пост, сега е моментът да предложи, в първите 24 часа може да се редактира, т.е. до утре - 8 май, 13:30

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 10:19 от Sash

# 2
 • Мнения: 1 852
Sash,благодаря за темата. Мога ли да помоля холандските мами да се включат със съвет. Синът ми има нужда от спешен преглед. При посещение в спешния кабинет на болницата в квартала му, са го попитали има ли GP, след което са го пренасочили към общопрактикуващ лекар към чиято практика се е записал. Но за да си направи среща, трябва да чака до утре за да влезе името му в системата. А той продължава да има нужда от спешна помощ.  И то специалнизирана, а не на GP. Моля за информация - задължително ли е да имаш GP, за да посетиш спешен кабинет. При условие, че има  BSN и адрес в града.
Предварително благодаря на отзовалите се.

# 3
 • Мнения: 578
G.D. не знам дали това ще помогне, но не пречи да го опита момчето поне за съвет, из експатските форуми препоръчват да се звъни на Central Doctor's Service

You can call the Central Doctors’ Service on +31 (0) 20 592 34 34 if you do not need an ambulance, but are in urgent need of medical advice and:

    You are not registered with a GP
    You cannot reach your GP, or
    It is out of hours
The help line is open evenings, weekends and public holidays.

# 4
 • София
 • Мнения: 616
G. D, за специалист на нас ни трябваше първо джи пи, но не беше спешно и си изчакахме. И си плати първо при джи пито, после специалиста, а после си ги иска от застрахователя.

# 5
 • Мнения: 1 693
ГД, нашата девойка преди месец беше с проблем - висока температура, тежка кашлица и звъня по болници. Тогава се съветвах и с Росс и както тя каза, така и нейна (на дъщерята) колежка-холандка потвърди, че при проблем и липса на Джи-Пи трябва да отиде в център за спешна медицинска помощ, където няма как да я върнат, безусловно, без Джи-Пи и т.н. Иначе да, добре е да се запише при Джи=Пи , но тогава при проблем се звъни в работно за него време и след разговор с асистента се назначава час, може да има свободен след седмица, разбира се, според степента на проблема, което, обаче, преценя асистента - поне така се случи с нашата дъщеря.
Тя отиде в спешен медицински център и я прегледаха, но вися няколко часа. Специфичното е, че не влизаш по реда си, а по степента на спешност на докараните там.
Но за специализирана помощ трябва Джи -Пи да те изпрати, или, ако от спешното преценят... Вече е друг въпрос дали и колко ще се наложи да се плати - изследвания и т.н., но това са подробности.
Та, на въпроса ти - в спешен кабинет би следвало да те приемат без коментари.  Не знам има ли разлика между спешен към районната болница и друг, един вид централно-спешен, като бърза помощ, това да пита той холандец или ако Росс чете, ще ти каже.

# 6
 • София
 • Мнения: 14
Здравейте отново,

Някой оттук има ко опит с тегленето на заем за таксите на обучение? От Едланта ми казаха, че трябвало първо да я платя и после да чакам да ми я преведат на вноски.
Аз си мислех, понеже заминавам в началото на август, дали не може да си отворя холандска банкова сметка и да се регистрирам в общината, и директно да взема кредита. Два пъти писах на Тилбург, но те ми пратиха някакъв линк към сайта им, в който нищо полезно не пишеше. Знаете ли към кой орган трябва да се обърна в такъв случай?
Благодаря Simple Smile

Синът ми е първа година във Fontys-Venlo и още при подаването на документите за унито заявихме, че искаме плащане на учебната такса на вноски и кандидастване за заем в DUO. В Холандия той си откри студенска сметка в ИНГ-банк и си извади BSN-номер в общината. След записването, Fontys му изпрати сума и дати на вноските и започна автоматично да си ги тегли от сметката му. След около месец-два кандидатства за заем директно през сайта на DUO, имаше избор и сам да посочи размера на вноските.Беше одобрен автоматично и то още същия ден, изпратиха му схема с дати за плащане на всички вноски, възстановиха му и първите 2 вноски... 

# 7
 • Мнения: 18 887
Съквартирантка на сина катастрофира лошо с колелото и бе обслужена от Спешна помощ, не е чакала. Очевидно си е била спешен случай. Била доста зле потрошена. Ако има нужда, от там ще пратят на специалист. При нея - снимки, травматология,  ортопедия. Вечерта се прибрала в квартирата и разказала. Слава Богу счупвания не е имала, но доста натъртвания е поела.
Не съм питала обаче какво и дали е плащала на място, но ще питам.

# 8
 • Мнения: 1 108
Благодаря за новата тема.Следя ви момичета и чета всичко,което пишете.

# 9
 • Мнения: 1 852
Благодаря за споделеното.  В късния следобед той е отишъл отново я спешното,  бил е прегледан,  взели са му проби за изследване,  изписано му е лечение.  Посъвервали са го днес да мине през личния си лекар с резултатите и да обсъдят случая,  евентуално ако личния реши да го пренасочи към специалист. 

# 10
 • Мнения: 76
G.D , какво се случва със сина ти, надявам се всичко да е наред.

# 11
 • Мнения: 1 852
Добре е, благодаря. Вече е по добре. Инфекция, вероятно след прекарана настинка. Като прибавим перманентно студеното и ветровито време, карането на колело и скейтборд независимо вали ли, духа ли... Повече  изплашен май беше. Щом твърдо е решил днес да посети и личния си лекар за допълнително мнение. Макар че баща му му направи видео връзка със специалист от тук, диагнозата се припокри с тази в спешния център. Лекарствата не смениха, потвърдиха схемата на лекуване които му изписаха от тук.
Ако мога да съм от полза - ако детето ви има нужда от лекарство, личния лекар да направи рецепта, изписва имената на детето на латиница, както е по паспорт, вписва в рецептата дата на раждане, сканирате рецептата, там я принтира и бегом към аптеката. Хубаво е да се изпише названието на лекарството така както е популярно в Холандия, или неговия аналог. В началото  като не беше наясно как да процедира, синът ми се спаси точно с такава рецепта. Ако ползва допълнително здравно осигуряване, лекарството е безплатно, в противен случай си го плаща. Цените са в пъти над тези у нас за аналогични продукти. Например опаковка с два блистера диклофенак е 20 евро, широкоспектърен антибактериален антибиотик който тук е 4-5 лева опаковката, там за опаковка от два блистера е платил 28 евро. В аптеката са му издали документ и са го уверили, че НзОк тук ще му възстанови средствата. Но аз това никак не го вярвам, не зная случай при който касата да покрива лекарството, освен ако нямаш допълнителен пакет към частен здравен фонд. Парите в случая не са важни, важно е отношението на лекуващите и здравето на младия човек. Нямам основание да съм недоволна, погрижиха се за детето, важното е да знае как да процедира занапред при подобна ситуация. 
Сега се моля по бързо да се възстанови, защото го чака вълнуващ четвърти блок в който е нахъсан да хвърли цялата си енергия и ентусиазъм, нова работа, и ако случайно заскучае - търсене на квартира за следващата година.

# 12
 • София
 • Мнения: 616
G. D., радваме се, че всичко е вече по-добре! Би ли споделила за видео връзката, ваш познат ли е или някой предлага подобна услуга? Ако прецениш, че ще е реклама, може и на лични да пишеш.

# 13
 • Мнения: 1 852
Ranick, благодаря за милото отношение. Не е услуга, като повечето българи сме малко като  Зайо от Мечо Пух - имаме познати и роднини  почти навсякъде. Като ни сподели Цецо за симптомите , заподозряхме за какво става въпрос,  вперегнахме целия наличен ресурс ,  и така...   Това май е най-лошата страна от пребиваването на децата ни далече от дома. От болести по-лошо няма, да се молим да са живи и здрави, всичко друго се оправя.

# 14
 • София
 • Мнения: 616
G. D. Hug На нас ни се наложи и лекар и зъболекар да посетим за изминалата година. За да стигнем до джи-пито, обаче, както StefanB бе споменал, се свързва с оператор и той преценява. Разговорът ни беше таксуван14Е, които любезно я подканиха да плати на място.

Общи условия

Активация на акаунт