Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 май 2019, 18:56 ч.

Рецептите на мама

  • 2 523
  • 54
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6 141
Тема за споделяне на рецепти: за закуска, обяд, вечеря, за десерт или основно, за самостоятелно хранене или с помощ от мама.

Полезни и свързани теми :
Захранване - https://m.bg-mamma.com/?topic=1108465

Кой какво хапва днес - https://m.bg-mamma.com/?topic=1100061

За бебета и деца - https://m.bg-mamma.com/?topic=1107996.msg38684983#new

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 12:16 от ver4eto_sv

# 1
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 671
Чудесна тема! Дано се изпълни с интересни предложения!
Ето няколко от мен:
- филийка с нещо намазана
- домашни солети / соленки
- плодове на парчета
- овесени ядки с банан на каша объркани..

# 2
  • Мнения: 428
Благодаря за темата Simple Smile

Правя този бананов кекс за закуска. Рецептата е от група във Фейсбук.

# 3
  • Мнения: 6 141
Започвам с любимите до вчера зеленчукови кюфтета на моя син:

1. Картоф, морков приготвям на пара (предварително настъргани). Когато са готови добавям яйце, кашкавал, зехтин  малко брашно.  После слагам в тавата за печене.
Толкова кюфтета изяде, че вече не ги иска Joy

2. Червен картоф с морков, рендосани, на пара. Омесвам със сварена червена леща, малко брашно и в печката.
И от тях си хапна.

Сега чакам вашите идеи, защото не знам кагво да му сготвя Simple Smile дори хляб отказва.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 1 184
Любимите ни кюфтета на фурна.

Рецепта от hitrinibg. С линковете има проблем, копирам направо. Изпробвана е много пъти, времето и градусите са точни, аз често пека заедно с хляб на 180 градуса, тогава времето е 30-35 минути. Хлябът от спелта и кюфтета са много любими на детето.
Замесвам общо каймата, оставям да престои в хладилник, за да се овкуси, правя няколко кюфтенца без сол за него, осолявам за нас, бележа на хартията за печене кой сектор е без сол.
Необходими продукти за кюфтета на фурна:
500 гр. кайма по ваш избор,  1 глава лук (80-100 гр.), 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1 чаена лъжичка суха домашна чубрица, малко кимион също слагам, 1 яйце, 3-4 супени лъжици галета или средата на 2 филии хляб, които са намокрени и леко изстискани (може да ги намокрите с вода или с прясно мляко), 1-2 супени лъжици олио. Аз добавям и 1 лъжица кисело мляко, стават по-сочни. Още: хартия за печене.
Аз съм по-пестелива с подправките, а и те са въпрос на вкус.
Лукът се обелва, измива и се нарязва възможно най-ситно (може да го нарежете в чопър или да го настържете на едро ренде ако ви затруднява рязането на ситно). В купа сложете каймата и към нея добавете нарязания лук, черния пипер, чубрицата, галетата, яйцето и солта(аз слагам.преди печене сол, както написах). В случай, че каймата е купена готова от магазина, не слагайте сол, защото тя вече е осолена. Омесете добре каймата. Месете поне 5 минути. Добре е ако разполагате с време да оставите каймата в хладилник поне за час-два.
Сложете лист хартия за печене в тавата на фурната. Оформете от каймата топчета в желана от вас големина. Постарайте се да са приблизително еднакви по големина. Сплескайте леко топчетата и ги оформете като кюфтета. Подредете ги на малко разстояние едно от друго.
Намажете повърхността на всяко кюфте с малко олио. Сложете тавата с кюфтетата в предварително загрята фурна на 200 градуса. Тавата поставете на средна скара. Печете около 20-25 минути или до приятен златист загар.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 14:55 от Priqtelka

# 5
  • Мнения: 6 141
Направих кюфтета от тиквичка, яйце, кашкавал, зехтин и марко брашно. На първо четене беше потресен и дори не пожела да ги подуши.

Това кремче е много приятно. Първият път му хареса, после огказа да го яде и аз и баща му дояждахме.

# 6
  • Мнения: 4 094
Включвам се с нещо, което забърках туко-що.
Сладоледен крем
6-7  парчета замразен банан
10-на горски замразени боровинки
1 с.л. маскарпоне (с връх лъжицата)(ще стане и със заквасена сметана или рикота)
Всичко в блендера 😉

Много я болят венците и исках да е студено. Винаги има замразен банан във фризера и все още имам боровинки. С пресен банан вкусът няма да е същия, препоръчвам да се пробва със замразен и може пресни плодове и който каквото обича като добавка.

За деца с АБКМ, може кокосово мляко или кокосова сметана, подозирам, че със сметаната ще е върховно 😋

Скрит текст:

Извинявам се за лошата снимка, ама мъжът на работа, пък ползвам неговия телефон за читави снимки

Утре ще напиша и пусна рецептата за киша 😉

# 7
  • Мнения: 6 141
Чакам с нетърпение рецептите ти, Кактус.
При нас също ще избива зъб/и. Яко стиска докато суче.
Питки с киноа. Не съм пробвала, но мисля да направя.

# 8
  • Мнения: 4 094
Ох, не мога да намеря време да ги опиша рецептите и кача в инстаграма, напоследък ми е много кисела щерката и не мога да се насладя на това хоби, но ще я кача и там по някое време.

Та, киш.

6 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. сирене (или на око колкото си прецените)
1 голяма или 2 по малки тиквички

Според вкуса на детето може да се сложи спанак, домати, друго сирене - примерно настърган чедър, кашкавал, моцарела, гъби, чушки печени и т.н. около 1/2 ч.ч., разбира се това е ориентир, може и по-малко.
Последният път сложих бекон към 80 гр някъде. Правила съм ги и с два вида сирена (по 1/2 ч.ч. настъргано/надробено).
Яйцата се разбиват хубаво в купа, добавя се млякото, натрошеното сирене, може щипка сол, подправки ако давате на това му върви щипка черен или червен пипер. Добавяте и другите сирена, ако ще има такива.
Тиквичките ги нарязам на дребни кубчета и ги разпределям по мъфин формите. Допълнителните съставки също режа на кубчета и разпределям по формите. Накрая заливам със течната смес и пека до готовност. До втърдяване и загар, към 40 мин на 220.
Ако искате по-малко количество, намалете на 2 мерките.


Резултатът:

# 9
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 671
Браво Кактус, супер идея за обяд или вечеря! Simple Smile аз все още не съм давала прясно мляко, но скоро може и да дам, че рецептата звучи доста добре, а пък резултата изглежда още толкова апетитно! Поздрави Simple Smile

П.С.
Включвам се да похваля отново киша на LittleCactus! Направих го за обяд на малкия и в момента яде 4то парче! Flushed Аз направих сместа от 3 яйца, 1/3 ч.ч. прясно мляко и сирене и подправих с малко сол, малко черен пипер и повечко червен пипер, а отдолу в мъфин формички от хартия (нямам силиконови, но ще си купя) нарязах пресен спанак и броколи. Залях със сместа и пекох на 220градуса! Стана супер и аз си хапнах Simple Smile
Поздрави още веднъж!
Само да добавя, че не са толкова високи и обемни както на Кактуса, защото са във формички от хартия и са по-разляти така да се каже, но пак са супер! Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 14:30 от Angelaaaa

# 10
  • Мнения: 4 094
Анджела, супер бомбички, богати на желязо си направила. Аз пък заради твоя вариант, направих една малка тавичка киш с броколи вчера. Да видим дали ще й хареса. И понеже трябваше да оползотворя още броколи, съчиних едни картофени кюфтета с броколи


Ползвах:
3-4 картофа
1 малка глава броколи (може и по-малко, по скоро колкото мама си прецени)
1 опаковка крема сирене, обикновено, 125 гр
1 с.л. краве масло
Прясно мляко около 3 с.л.
1 яйце
Щипка сол
Щипка черен пипер

Картофите и броколите сварих на пара. Картофите намачках, добавих маслото и малко мляко, все едно правите пюре. После сложих крема сиренето и подправките, обърках хубаво. После надробих броколите в чопър и сложих около 16 с.л. от надребненото броколи (една малка глава мисля, че отиде), обърках и накрая добавих и яйцето.
После сложих хартия за печене в тавата и си оформих кюфтенцата. Време не засякох, ама докато хванат коричка, 30 мин поне на 200 градуса поне. Харесаха й доста. Изяде 3 за вечеря.
Може да сложите друго вместо броколи - спанак например. Крема сиренето определено ходи на картофено кюфте.

И понеже хареса едни соленки много,споделям рецептата им https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Страхотни са. И за хапване навън в парка или на път. Пак ще правя. За съжаление не ги снимах, но ей тука се виждат, докато прасенцето яде и си играе с тях:
Скрит текст:

# 11
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 671
Охоо, Кактусче и това ще го пробвам скоро! Благодаря! Simple Smile

# 12
  • Плевен
  • Мнения: 1 070
Направих един сполучлив сладолед с ягоди.
400-500 грама ягоди, 1 кофичка заквасена сметана, 4-5 лъжици мед. Всичко се блендира. Ако се замразява в кутия се разбърква след първия час с вилица.
Мъфини с банан и лимец:
1 банан, 1 яйце, 60 мл прясно мляко, 30 грама масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. оризово брашно, 1 ч.ч лимецови ядки ( смлях ги), няколко фурми. Блендирах банана и фурмите, добавих останалите продукти, блендирах отново и насипах във формички. Печат се около 30 минути на 200 градуса.

# 13
  • Мнения: 6 141
Понеже избиват 2 горни кътника едновременно, храненето е .. трудно. За утре направих по тази рецепта кашкавалки, във неопределената форма на кюфте-кебапче Joy
225гр.брашно
80гр. Масло
150 гр.кашкавал
Пр.мляко - по рецепта 60мл, при мен на око до хомогенизиране на сместа. Разтопих маслото, настъргах кашкавала и омесих т останалите съставки.
Update: Не беше впечатлен и не му допаднаха на първо четене, минахме на резервния вече вариант -юфка.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 07:03 от ver4eto_sv

# 14
  • Плевен
  • Мнения: 1 070
Импровизиран чийзкейк:
Половин крема сирене, 2 лъжици заквасена сметана, няколко ягоди, лъжичка мед. Пасирах всичко. На дъното на купичката натроших овесено блокче ( има рецепта в тазираницата тема). Сложих половината от крема, пак натрошено блокче и останалия крем. Отгоре поръсих с брашно от рожков. Може да се украси с още ягоди или банан.

Общи условия

Активация на акаунт