Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рецептите на мама

  • 20 184
  • 207
  •   1
Отговори
# 195
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 4 637

Паниран патладжан с пармезан на фурна:
2 патладжана
2 белтъка
100гр. галета
50гр. пармезан
Сол
Олио

Патладжан се обелва, нарязва на пръчици и се посолява. Оставя се в тавичка наклонен, за да може да се изтече водата му. След това се измива и подсушава. Белтъците се разбиват леко с вилица, галетата се смесва с пармезана. Всяка пръчица патладжан се потапя в белтъци, овалва се в галета и се нарежда в тава, застлана с хартия за печене. Поливат се отгоре съвсем леко с олио и се пекат в предварително загрята на 200° фурна за 20 минути.
Сосчето е чесново от домашна майонеза, чесън и цедено мляко.

# 196
  • Мнения: 10 514
Кекс


По тази рецепта:
https://www.supichka.com/рецепта/108/лесен-кекс

Като аз използвах:
Вместо олио - краве масло,
Какао- брашно от Рожков,
 чаша захар - 1 ч.л кокосова захар.
Сложих и малко повече бакпулвер, нямах ванилия и не поръсих с пудра захар. Стана много вкусен.

# 197
  • Мнения: 10 514
Баница на тиган:





По тази рецепта:
Като използвах обикновено бяло брашно и настъргана моцарела, защото нямах сирене.

# 198
  • Мнения: 82
Мъфини с извара

За 12 бр.
2 яйца
275 г извара (1 опаковка)
2 с.л. мед (с три става доста сладичко)
60 г масло - разтопено
60 мл пр.мляко
10 г бакпулвер (1 опаковка)
10 с.л. брашно щедри, с връх
(една голяма 330 мл чаена чаша)
Ванилия
Ябълка или праскова за декорация
Всичко се смесва и се излива във формичките за мъфини, в които предварително са поставени хартиени кошнички или хартия за печене.
Декорира се с плод по желание и се пече в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар и суха клечка.

Страта с тиквички и домати

За 4 порции
4-5 филии хляб
1 и 1/2 домат
1 тиквичка голяма
7 яйца
1 кофичка кис.мляко
50 гр Сирене
100 гр кашкавал
30 гр кр.масло
1/2 скилитка чесън
Босилек
Магданоз
Тиквичката и доматите се белят и се режат на кубчета, посоляват се със сол, босилек и магданоз и се разбъркват добре. Филиите се начупват в тавичката (26 см) застлана с хартия за печене и върху тях се изсипват зеленчуците. Разпределя се нарязаното на кубчета масло. Пече се в загрята на 200° фурна за около 20 мин., като към 10тата мин. се разбърква и пак се връща във фурната за още 10 мин.
От яйцата, кис.мляко, чесънът, натрошеното сирене и настъргания кашкавал се прави заливката. Добавя се към запечените зеленчуци и се пече още 20 мин. или до приятен загар. Оставя се за 10-15 мин. във формата, за да стегне и тогава се вади.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 00:58 от Toni Totoni 625736

# 199
# 200
  • Мнения: 82
Мъфини от тиквички
Ползвах обикновена червена чушка, замених половината кашкавал с натрошено и обезсолено сирене и понеже ползвах хартия за печене във формите не ги намазах с масло, а поставих по малко парченце масло отгоре. Сол и пипер също не съм слагала.

Патладжан на фурна

1 голям патладжан
1 голям домат
Кашкавал
1 скилитка чесън
1 к.л. сух босилек
1 к.л. червен пипер
щипка бял пипер
Сол
Олио

Патладжанът се реже на филийки или шайби с дебелината на кутре, осолява се и се оставя за 30 мин., след като изтече водичката се измива добре, правят се леки нарези (на решетка) от двете страни и се нарежда в тавичка застлана с хартия за печене.
В купичка се пресова чесънът, добавят се солта, босилекът, червеният пипер, белият пипер и олиото, разбърква се добре. С тази смес се намазват патладжаните от горната страна. Пекът се в загрята на 200° фурна за 15 мин. Вади се тавата от фурната, нарежда се нарязаният на шайби домат, настъргания кашкавал и се пече още 15 мин.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 01:33 от Toni Totoni 625736

# 201
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 4 637
Чили кон карне
1 глава жълт лук
1 глава червен лук
1 зелен пипер
1 червен пипер
1 консерва боб с доматен сос
1 консерва царевица
1 връзка магданоз
2 люти чушки убиец 🌶 🔥 😄
Олио
Сол

В олио и малко вода задушавам под капак двата вида лук и пипера. След това добам каймата и я раздробявам. Отново слагам капака. След известно време сипвам консервите, похлупвам и намалям котлона на средна степен. Готвя така около 15 минути, за Моника отделих 2 порции без чушка, а за нас сложих. Накрая подправям със сол и магданоз.

# 202
  • София
  • Мнения: 5 247
Постна крем-супа с червена леща - без подправките!

Пюре от авокадо и ябълка (за над 9 мес.)

1 бр. авокадо
1 бр. ябълка
1 ч.л. брашно от рожков
2 с.л. вода
50 г мед

Плодовете се обелват и почистват и се слагат в блендер заедно с водата, меда и брашното от рожков. Разбива се до получаване на гладко пюре.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 14:23 от Vanja77

# 203
  • Мнения: 10 514
Извинявай, сигурна ли си, че медът е 100гр?

# 204
  • София
  • Мнения: 5 247
Така е рецептата, но когато е само с авокадо, а аз реших да добавя и ябълка, за това си права че медът трябва да се намали. Благодаря за бързата реакция, ще редактирам рецептата.

# 205
  • Мнения: 2 912
Как така пюре за 9 месечно с мед? Мед под една година не се дава

# 206
  • Мнения: 10 514
Бебешко тирамису (без захар и кафе)





400 мл течна сметана
Домашни бишкоти (рецепта долу)
Малини
Брашно от рожков


Бишкоти, по тази рецепта, без захарта и ванилията


https://www.cookwithasmile.com/домашни-бишкоти/

# 207
  • Мнения: 82
Торта с бисквитени блатове

Блат:
2 яйца
85 гр масло
2 с.л. мед
2ч.л. бакпулвер
Брашно колкото поеме до меко тесто, което не се лепи по ръцете
Крем:
250гр маскарпоне (1 малка опаковка)
400гр заквасена сметана (1 голяма кофичка)
2с.л. мед
1/2 портокал накъсан на парченца
В дълбока купа разтопих маслото и привавих меда, бърках докато се смесят добре и се поохлади. Добавих и яйцата и бърках с тел до хомогенна смес, след това започнах да слагам и брашното заедно с бакпулвера. Замесих меко тесто, което не се лепи по ръцете, разделих на 3 части, увих го във фолио и го прибрах в хладилника за 30 мин.
Разточвах направо в/у хартията за печене. От всяко парче тесто излязоха по 2 блата 20см на 10 см, а от остатъците още 3. Пекох ги по 2 в тавата на 180 градуса без вентилатор по средата на фурната за около 5 мин. или до леко порозовяване.
За крема просто смесих всички съставки и готово.
Трябва да отбележа обаче, че кремът се оказа недостатъчен, следващият път ще направя двойна доза.

Общи условия

Активация на акаунт