Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рецептите на мама

  • 29 461
  • 218
  •   1
Отговори
  • Мнения: 15 596
Тема за споделяне на рецепти: за закуска, обяд, вечеря, за десерт или основно, за самостоятелно хранене или с помощ от мама.

Полезни и свързани теми :
Захранване - https://m.bg-mamma.com/?topic=1108465

Кой какво хапва днес - https://m.bg-mamma.com/?topic=1100061

За бебета и деца - https://m.bg-mamma.com/?topic=1107996.msg38684983#new

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 12:16 от ver4eto_sv

# 1
  • Велико Търново
  • Мнения: 6 533
Чудесна тема! Дано се изпълни с интересни предложения!
Ето няколко от мен:
- филийка с нещо намазана
- домашни солети / соленки
- плодове на парчета
- овесени ядки с банан на каша объркани..

# 2
  • Мнения: 933
Благодаря за темата Simple Smile

Правя този бананов кекс за закуска. Рецептата е от група във Фейсбук.

# 3
  • Мнения: 15 596
Започвам с любимите до вчера зеленчукови кюфтета на моя син:

1. Картоф, морков приготвям на пара (предварително настъргани). Когато са готови добавям яйце, кашкавал, зехтин  малко брашно.  После слагам в тавата за печене.
Толкова кюфтета изяде, че вече не ги иска Joy

2. Червен картоф с морков, рендосани, на пара. Омесвам със сварена червена леща, малко брашно и в печката.
И от тях си хапна.

Сега чакам вашите идеи, защото не знам кагво да му сготвя Simple Smile дори хляб отказва.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 1 567
Любимите ни кюфтета на фурна.

Рецепта от hitrinibg. С линковете има проблем, копирам направо. Изпробвана е много пъти, времето и градусите са точни, аз често пека заедно с хляб на 180 градуса, тогава времето е 30-35 минути. Хлябът от спелта и кюфтета са много любими на детето.
Замесвам общо каймата, оставям да престои в хладилник, за да се овкуси, правя няколко кюфтенца без сол за него, осолявам за нас, бележа на хартията за печене кой сектор е без сол.
Необходими продукти за кюфтета на фурна:
500 гр. кайма по ваш избор,  1 глава лук (80-100 гр.), 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1 чаена лъжичка суха домашна чубрица, малко кимион също слагам, 1 яйце, 3-4 супени лъжици галета или средата на 2 филии хляб, които са намокрени и леко изстискани (може да ги намокрите с вода или с прясно мляко), 1-2 супени лъжици олио. Аз добавям и 1 лъжица кисело мляко, стават по-сочни. Още: хартия за печене.
Аз съм по-пестелива с подправките, а и те са въпрос на вкус.
Лукът се обелва, измива и се нарязва възможно най-ситно (може да го нарежете в чопър или да го настържете на едро ренде ако ви затруднява рязането на ситно). В купа сложете каймата и към нея добавете нарязания лук, черния пипер, чубрицата, галетата, яйцето и солта(аз слагам.преди печене сол, както написах). В случай, че каймата е купена готова от магазина, не слагайте сол, защото тя вече е осолена. Омесете добре каймата. Месете поне 5 минути. Добре е ако разполагате с време да оставите каймата в хладилник поне за час-два.
Сложете лист хартия за печене в тавата на фурната. Оформете от каймата топчета в желана от вас големина. Постарайте се да са приблизително еднакви по големина. Сплескайте леко топчетата и ги оформете като кюфтета. Подредете ги на малко разстояние едно от друго.
Намажете повърхността на всяко кюфте с малко олио. Сложете тавата с кюфтетата в предварително загрята фурна на 200 градуса. Тавата поставете на средна скара. Печете около 20-25 минути или до приятен златист загар.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 14:55 от Priqtelka

# 5
  • Мнения: 15 596
Направих кюфтета от тиквичка, яйце, кашкавал, зехтин и марко брашно. На първо четене беше потресен и дори не пожела да ги подуши.

Това кремче е много приятно. Първият път му хареса, после огказа да го яде и аз и баща му дояждахме.

# 6
  • Мнения: 7 741
Включвам се с нещо, което забърках туко-що.
Сладоледен крем
6-7  парчета замразен банан
10-на горски замразени боровинки
1 с.л. маскарпоне (с връх лъжицата)(ще стане и със заквасена сметана или рикота)
Всичко в блендера 😉

Много я болят венците и исках да е студено. Винаги има замразен банан във фризера и все още имам боровинки. С пресен банан вкусът няма да е същия, препоръчвам да се пробва със замразен и може пресни плодове и който каквото обича като добавка.

За деца с АБКМ, може кокосово мляко или кокосова сметана, подозирам, че със сметаната ще е върховно 😋

Скрит текст:

Извинявам се за лошата снимка, ама мъжът на работа, пък ползвам неговия телефон за читави снимки

Утре ще напиша и пусна рецептата за киша 😉

# 7
  • Мнения: 15 596
Чакам с нетърпение рецептите ти, Кактус.
При нас също ще избива зъб/и. Яко стиска докато суче.
Питки с киноа. Не съм пробвала, но мисля да направя.

# 8
  • Мнения: 7 741
Ох, не мога да намеря време да ги опиша рецептите и кача в инстаграма, напоследък ми е много кисела щерката и не мога да се насладя на това хоби, но ще я кача и там по някое време.

Та, киш.

6 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. сирене (или на око колкото си прецените)
1 голяма или 2 по малки тиквички

Според вкуса на детето може да се сложи спанак, домати, друго сирене - примерно настърган чедър, кашкавал, моцарела, гъби, чушки печени и т.н. около 1/2 ч.ч., разбира се това е ориентир, може и по-малко.
Последният път сложих бекон към 80 гр някъде. Правила съм ги и с два вида сирена (по 1/2 ч.ч. настъргано/надробено).
Яйцата се разбиват хубаво в купа, добавя се млякото, натрошеното сирене, може щипка сол, подправки ако давате на това му върви щипка черен или червен пипер. Добавяте и другите сирена, ако ще има такива.
Тиквичките ги нарязам на дребни кубчета и ги разпределям по мъфин формите. Допълнителните съставки също режа на кубчета и разпределям по формите. Накрая заливам със течната смес и пека до готовност. До втърдяване и загар, към 40 мин на 220.
Ако искате по-малко количество, намалете на 2 мерките.


Резултатът:

# 9
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Браво Кактус, супер идея за обяд или вечеря! Simple Smile аз все още не съм давала прясно мляко, но скоро може и да дам, че рецептата звучи доста добре, а пък резултата изглежда още толкова апетитно! Поздрави Simple Smile

П.С.
Включвам се да похваля отново киша на LittleCactus! Направих го за обяд на малкия и в момента яде 4то парче! Flushed Аз направих сместа от 3 яйца, 1/3 ч.ч. прясно мляко и сирене и подправих с малко сол, малко черен пипер и повечко червен пипер, а отдолу в мъфин формички от хартия (нямам силиконови, но ще си купя) нарязах пресен спанак и броколи. Залях със сместа и пекох на 220градуса! Стана супер и аз си хапнах Simple Smile
Поздрави още веднъж!
Само да добавя, че не са толкова високи и обемни както на Кактуса, защото са във формички от хартия и са по-разляти така да се каже, но пак са супер! Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 14:30 от Angelaaaa

# 10
  • Мнения: 7 741
Анджела, супер бомбички, богати на желязо си направила. Аз пък заради твоя вариант, направих една малка тавичка киш с броколи вчера. Да видим дали ще й хареса. И понеже трябваше да оползотворя още броколи, съчиних едни картофени кюфтета с броколи


Ползвах:
3-4 картофа
1 малка глава броколи (може и по-малко, по скоро колкото мама си прецени)
1 опаковка крема сирене, обикновено, 125 гр
1 с.л. краве масло
Прясно мляко около 3 с.л.
1 яйце
Щипка сол
Щипка черен пипер

Картофите и броколите сварих на пара. Картофите намачках, добавих маслото и малко мляко, все едно правите пюре. После сложих крема сиренето и подправките, обърках хубаво. После надробих броколите в чопър и сложих около 16 с.л. от надребненото броколи (една малка глава мисля, че отиде), обърках и накрая добавих и яйцето.
После сложих хартия за печене в тавата и си оформих кюфтенцата. Време не засякох, ама докато хванат коричка, 30 мин поне на 200 градуса поне. Харесаха й доста. Изяде 3 за вечеря.
Може да сложите друго вместо броколи - спанак например. Крема сиренето определено ходи на картофено кюфте.

И понеже хареса едни соленки много,споделям рецептата им https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Страхотни са. И за хапване навън в парка или на път. Пак ще правя. За съжаление не ги снимах, но ей тука се виждат, докато прасенцето яде и си играе с тях:
Скрит текст:

# 11
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Охоо, Кактусче и това ще го пробвам скоро! Благодаря! Simple Smile

# 12
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Направих един сполучлив сладолед с ягоди.
400-500 грама ягоди, 1 кофичка заквасена сметана, 4-5 лъжици мед. Всичко се блендира. Ако се замразява в кутия се разбърква след първия час с вилица.
Мъфини с банан и лимец:
1 банан, 1 яйце, 60 мл прясно мляко, 30 грама масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. оризово брашно, 1 ч.ч лимецови ядки ( смлях ги), няколко фурми. Блендирах банана и фурмите, добавих останалите продукти, блендирах отново и насипах във формички. Печат се около 30 минути на 200 градуса.

# 13
  • Мнения: 15 596
Понеже избиват 2 горни кътника едновременно, храненето е .. трудно. За утре направих по тази рецепта кашкавалки, във неопределената форма на кюфте-кебапче Joy
225гр.брашно
80гр. Масло
150 гр.кашкавал
Пр.мляко - по рецепта 60мл, при мен на око до хомогенизиране на сместа. Разтопих маслото, настъргах кашкавала и омесих т останалите съставки.
Update: Не беше впечатлен и не му допаднаха на първо четене, минахме на резервния вече вариант -юфка.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 07:03 от ver4eto_sv

# 14
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Импровизиран чийзкейк:
Половин крема сирене, 2 лъжици заквасена сметана, няколко ягоди, лъжичка мед. Пасирах всичко. На дъното на купичката натроших овесено блокче ( има рецепта в тазираницата тема). Сложих половината от крема, пак натрошено блокче и останалия крем. Отгоре поръсих с брашно от рожков. Може да се украси с още ягоди или банан.

# 15
  • Мнения: 7 741
Няма раздвижване по темата. Да ви споделя, вкъщи веднъж в седмицата поне ядем шупла за закуска, много бързо става. Аз спазвам пропорциите по тази рецепта https://www.bonapeti.bg/recepti/razlozhka-shupla/
Напоследък обаче я правя със спелта брашно и ми харесва повече. На щерката също й се услажда и е удобна храна за слагане в кутийка и ядене навън. И понеже тамън се опече
Скрит текст:

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 567
Прекрасно изглежда тази шупла(не бях чувала това наименование)! Но да попитам с вентилатор ли печеш? Понеже всеки път, когато пека на вентилатор, нещо не ми се получава. 😞

# 17
  • Мнения: 7 741
Не, на горен и долен реотан само, без вентилатор.

# 18
  • Мнения: 878
Любима бебешка пица на момчетата вкъщи- тесто за пица стандартно, доматки, аз ползвам една био консерва от лидл, отгоре намачкано сирене с жълтъци и чубрица. Като се изпече намазвам с масло. Ядат я с кисело мляко.

# 19
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Идвам да споделя една много лесна и бърза рецепта за мъфини с малини (или други плодове по избор), които малкият много харесва за закуска. Simple Smile

Необходими продукти: (за 7-8 мъфина)

1/2 ч.ч. (От 200мл) Брашно (пресято)
1 пълна ч.л. Бакпулвер
1 яйце
60мл прясно мляко
1/2 с.л. Масло
1с.л. Мед
10тина малини

Начин на приготвяне:

Сухите съставки (брашно и бакпулвер) пресявам в дълбока купичка.
Млякото, меда и маслото затоплям леко, в друга дълбока купичка, а след това добавям и яйцето и разбърквам добре.
На тънка струя добавям сместа в купата със сухите съставки, докато междувременно енергично разбърквам.

Във формички за мъфини на дъното поставям по 2-3 разрязани малини и заливам със сместа докато покрие плодовете.
Пека на 190 градуса за 20мин или до готовност.
Поднасям с кисело мляко, в което съм пасирала пресни малинки и съм добавила щипка семена чиа предваритлено за около 15тина мин в млякото (домашно плодово мляко).
За около 30-40мин ще имате вкусна закуска! Да ви е сладко! 🤗

Скрит текст:

П.С. Не ги снимах в тавата, но така изглеждат в готово състояние във формичките:

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 10:10 от Angelaaaa

# 20
  • Мнения: 15 596
Рецепти за супички. Никак не лоши. Довечера ще пробвам първата с тиква.

# 21
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Една измислена супа с моркови и просо:
1 глава лук, 2 моркова, 50 грама просо ( накиснато от преди), 100 мл прясно мляко ( може и кисело), 1 жълтък или цяло яйце, мащерка, сол, олио, масло
Задушаваме лука и морковите в олио. Прибавяме около литър вода. След като заври добавяме просото, мащерката и сол. Варим до готовност. От млякото яйцето и супена лъжица оризово брашно правим застройка. Добавяме бучка масло и връщаме на огъня да заври.
Аь ще я предложа с малко сирене.

# 22
  • Мнения: X
Супа с тиква аз я правя така:
500гр тиква, ако ще ядем и ние
1-2 моркова
1-2 скилидки чесън
1 глава лук
1-2 червени чушки
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
Сол на вкус (аз слагам Вегета)
Магданоз по желание
Масло

Режеш всичко може и на едро, заедно с подправките, слагаш в тенджера с вода, колкото да покрие продуктите и оставяш да се свари до готовност. Като се свари всичко прецеждаш, бульона го запазваш, а тиквата се пасира, добавя се от бульона за разреждане. Накрая се добавя маслото, може да се сервира със заквасена сметана.

# 23
  • Варна
  • Мнения: 1 567
Не е точно рецепта, но да споделя като идея. Открих страхотна пълномаслена извара от ферма край града, без никакви добавки, нищо общо няма с купувана на разни марки преди. Смесвам с малко банан и кокосово масло, мачкам с вилица, става като пухкав крем, на нас с баща му чак ни е вкусна. Предлагам следобед навън или сутрин мажа някоя бърза баница на тиган, днес си обра така кремчето и между другото хапваше триъгълниците от баницата, а на тесто не отказва. Simple Smile Изварата е много полезен продукт, в тази комбинация е и много вкусна. Даже се замислих така дали да не направя опит за чийзкейк. Simple Smile

Само да вметна, че доколкото съм запозната във Вегетата има натриев глутамат и поради тази причина спрях всякакви подобни овкусители, безспорно придават страхотен вкус, но за здравето не са добра идея. Споменавам в случай, че не сте обръщали внимание.

# 24
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Мамита, споделям с вас и рецептата от днешния обяд в случай, че постоянно, като мен, търсите нови и разнообразни ястия. Simple Smile

Пилешко роле пълнено със спанак и моцарела + гарнитура пюре от червена леща

Скрит текст:
Скрит текст:

Необходими продукти:

Пилешки гърди
Спанак
Чесън
Моцарела
Зехтин
Сол
Черен пипер

За гарнитурата:

Червена леща
Лук
Чесън
Сол
Черен и червен пипер
Сладко къри
Чубрица

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се разполовяват с нож на две, за да се получат по-тънки филета, които се начукват с чукче, за да станат по-тънки и да увеличат площа си.
Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус от свете страни, а от вътрешната страна на, която ще редим пълнежа се настъргва малко чесън.
Спанакът се сотира за 2-3мин във вряща вода и се нарежда върху пил. гърди. Моцарелата се нарязва на кръгчета/елипси и се слага по едно парче в единия край на филето, върху вече наредения спанак.
Гърдите се навиват на руло и се завръзват с конец, след което се слагат във фурната на 200 градуса за около 20тина мин (не засякох точното време, но докато хванат лек загар), като се капва малко зехтин върху всяко руло.

В касерола задушаваме с малко зехтин и вода 1 глава лук и добавяме червената леща и добавяме още малко вода. Добавяме подправките на вкус - сол, черен и червен пипер, чубрица и сладко къри и варим 5-10мин до готовност на лещата, като в последните 3-4мин добавяме и 1 глава чесън. Когато водата е почти извряла и лещата е вече готова, пасираме всичко до гладкост.

Бърза, лесна и вкусна рецепта! Да ви е сладко! Simple Smile

П.С. Това е рецептата в интернет, на която аз попаднах и се вдъхнових, но не следвах на 100%, както винаги 😃
На малкия и на татко му много им хареса и си хапнаха доволно! Simple Smile

# 25
  • Мнения: 15 596
Да кажа за моята гозба от горния линк, първата рецепта.
Вместо тиквички сложих тиква, на око.
1 средноголям картоф
1/2 глава малък лук
1 морков
Малко пресен магданоз
Пасирах, добавих масло, прясно мляко и малко хляб надробих. Хареса му за сега.

# 26
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Понеже в другата тема коментирахме киселите и Кактусчето ме подсети за грис с плодове.
400 мл прясно мляко( вода)
1 чаена лъжичка масло
5 равни супени лъжици грис
Затопляме млякото и маслото. Прибавяме гриса като бъркаме непрекъснато. Варим няколко минути. Аз прибавих 200 грама замразени ягоди и ванилия. Пасирах и стана чудесно розово кремче.

# 27
  • Мнения: 4 660
Днес и готвя супа топчета за вечеря.
200 гр телешка кайма
1 глава лук
1 картоф
1 домат
1/2 водна чаша ориз Балдо
малко сол
магданоз и чубрица накрая
Запържих лука телешкото, добавих измития ориз нарязания картоф и настъргания домат. Добавих около 2 литра вода след като завря го пасирах.
Накрая сложиж ситно нарязан магданоз и малко чубрица.
Може да го застроите с жълтък и 2 сл. кисело мляко. Аз все още мисля да застроя или не . Моята мома сипите с надробен хляб на дребно.
П.С може да приготвите супата без да запържите продуктите. Аз лично не харесвам този вариант.

# 28
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Момичета, бих искала да споделя с вас една много бърза и лесна рецепта за сурови бонбони със сушени плодове. Уникално вкусни са и засищат страховития глад за сладко и шоколад на мама и татко, а дори са подходящи за малки деца, захранени със съответните плодове и ядки. Simple Smile

Необходими продукти:

10-12 сушени фурми
5-6 сушени кайсии
Шепа сурови бадеми (или други сурови ядки по избор)
Кокосови стърготини (за добавка към сместа и за поръсване/овалване)

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смилат добре в блендер. Оформят се топчета с големината на орех. Овалват се в кокосови стърготини и готово!!!
Да ви е сладко!!! Simple Smile

П.С. Бонбоните могат да бъдат съхранявани в хладилник до 1 седмица.
Ядките могат да бъдат накиснати във вода за няколко часа, след което да се отцедят, измият и използват за рецептата, но не е задължително.

Скрит текст:

# 29
  • Мнения: 4 660
З юфка с прясно мляко и сирене
В 250 мл вода се сварява 2 шепи натрошена юфка, отцежда се и добавя 1 малка кафеена чаша прясно мляко и сирене.
Юфката хем не се слепва
хем става лесна за преглъщане.

# 30
  • Мнения: 4 660
14 ++
Обяд на мама и бебе👩‍👦
Каша с яйце 🥚
Бебешка шопска салата 🍅🥒🧀
Намачкан банан 🍌
Кашата с яйце я приготвям от 100 мл вода
1 сл брашно връх червен пипер.След като заври добавям разбърканото яйце.
Бебешката шопска салата е от рендосана краставичка домат и домашно сирене.
Подправям с малко сол и олио.

# 31
  • Мнения: 2 954

Сладкиш с череши
4 яйца
1 ч.ч. кис. мляко +1/2 ч.л. сода
1/2 к. чаша зехтин
брашно на око с 1 бакпулвер
Около 10-ина измити, почистени и разполовени череши
Галета

Черешите се почистват и поръсват с галета. В купа се разбива всичко. Пече се в предварително загрята фурна първо на долен реотан около 10-15 минути докато бухне и после на горен и долен до готовност.

# 32
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Солени палачинки
1 яйце, 3-4 лъжици кисело мляко, 30 грама сирене, 4-5 лъжици брашно по избор. Печа на сух тиган, после мажа с масло.

Соленки
100 грама свинска мас ( масло)
1 ч.ч. кисело мляко
Половин ч.л. сода, 100 грама трици от спелта, 200-250 грама брашно, кашкавал и сирене.меси се меко тесто,разточва се и се реже на ленти, които после се усукват. Печат се за 7-8 минути.

# 33
  • Мнения: 15 596
Френски пържени филийки

Мляко,яйца, по рецепта захар и канела, по мя рецепта малко мед. Слагам масло в тигана и пека. Днес много ми харесаха, синът ми също хапна доволно.

# 34
  • Мнения: X
Здравейте, имам малко домашни кайсии и ми се ще да ги добавя в нещо лесно и вкусно, което и детето може да си хапне. Дайте някакви предложения. Единствено ми идва на ум кекс някакъв, но преди съм правила такива и не ми се получават, остават сурови вътре.

# 35
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Сещам се само за един кекс, но е със захар. Ако ползваш ще ти я дам.

# 36
  • Мнения: X
Сещам се само за един кекс, но е със захар. Ако ползваш ще ти я дам.

Не слагам захар. Ако може да се замени с мед, давай я. Grinning

# 37
  • Мнения: 15 596
Лале, оз заменям захарта с мед във всички рецепти. И на мен ми се получаваха сурови кексовете, но откакто започнах да смилам плодовете вече не.
Ето този правя напоследък, като вместо захар слагам мед, получава се и с прясно и с кисело мляко, количеството брашно увеличавам на 3 чаши, правила съм го със сливи и череши. Имай предвид, че кайсиите киселеят в сладкиш, може да сложиш една идея повеме мед.
https://www.supichka.com/рецепта/396/кекс-с-конфитюр-от-сини-сливи

# 38
  • Плевен
  • Мнения: 1 221



Пробвала съм го с вишни, череши и кайсии. Не слагам орехи и стафиди.

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 11:25 от delenita

# 39
  • Мнения: X
А, коняк слагаш ли? Joy Благодаря, ще сложа и орехи, че имам едни, които стоят отдавна.

# 40
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Хаха не, макар че като го правих с вишните на мойто парче си сложих вишновка и стана мнооого вкусно.

# 41
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Аз съм правила такъв кекс за нас с ММ. Стана уникален, рецептата е моя. Мисля, че няма да има проблем да се замени захарта с мед, но ако не го правиш с кокосово брашно, трябва да се сложи повече брашно, разбира се. Тук количествата са точни и всичко е съобразено с този вид брашно - кокосово. Мисля, че няма да има проблем да се сменят и плодовете Wink. Успех!

Необходими продукти:

1ч.ч кокосово брашно
1ч.ч кафява захар
3 яйца
200мл прясно мляко
Бакпулвер
80гр масло
2 Круши или друг плод по избор

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разделят от белтъците. Към жълтъците се прибавя захарта и се разбива. След това се прибавят брашното и бакпулвера и отново се разбърква. Следват разтопеното масло и млякото и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа, като внимателно се разбърква. Плодовете се редят по желание отдолу или отгоре в тавата. Сместа се изсипва в тава покрита с хартия за печене. Пече се на предварително загрята фурна на 190-200 грауса около 35мин (без вентилатор) или до готовност на кекса.
Да ви е сладко! Simple Smile

# 42
  • Мнения: 3 286
Когато се прави с мед същото количество  ли се слага ,като например 1ч.ч.захар т.е 1ч.ч. мед?

# 43
  • Мнения: 15 596
Аз слагам 1 супена лъжица. Той ще се захароса от 1чаша Grinning

# 44
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
1 супена лъжица е достатъчна! Ако искате да е по-сладко, сложете 2с.л.

# 45
  • Мнения: 4 660
Кюфтета със доматен сос 🍅
Кюфтета ги опекох на грил след това направих соса от доматен сок.
За соса
1/4 лук
100 мл вода
100 мл доматен сок
1 сл брашно
1 сл олио
Сварих водата доматения сок и настъргания лук олио, след това размих малка част от соса брашното и добавих отново в тенджерата с 4 кюфтенца.
Много се хареса изяде едно кюфтенце и филия хляб без кората. 😋

# 46
  • Мнения: 15 596
Страхотни гризини.

# 47
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
Една интересна рецепта с тиквички. По между един от редовете сложих сирене.

Печена палачинка
3 яйца, 300 мл прясно мляко, 12 с.л. брашно, щипка сол, 60 грама масло.
Разтопявам маслото на дъното на тава ( 30-32см) и изсипвам сместта. Пече се около 20 минути. Става на вълни.

# 48
  • Мнения: 15 596
Бебешко"руло" Стефани
Разстилам каймата и я запичам от двете страни, слагам тънки резенчета варено яйце и кашкавал. Запичам и поднасям. Направих го на парти грила, защото става по-бързо, а и направих много малко за проба. С таткото го одобрихме, малкият също. Подправки не съм ползвала.

# 49
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Верчето, ти ли даваше мюсли с прясно мляко за закуска? Как го правиш? Накисваш го от вечерта или?

# 50
  • Мнения: 15 596
В началото да, после се оказа, че хрупкаво му харесва повече, т.е. преди да седне да закусва топля мрякото, слагам мюсли и о.ядки и директно давам.

# 51
  • Мнения: 2 954
Верчето, аз правя по подобен начин пицс върху блат от кайма. Разстилам кайма и слагам сирене, печени чушки, домати, кисели краставички (вече е голям и ползвам по малко), яйца и кашкавал.

# 52
  • Мнения: 15 596
На първо четене ги одобри Мистър Каприз

# 53
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
И аз ги правих, но със сирене. Много са вкусни.

# 54
  • Мнения: 2 954
Вчера правих нещо средно между доматена крем супа и лютеница.
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 настърган морков
2печени чушки
Към 800гр домати
Задуших лука, чесъна и моркова в зехтин и вода. Като останаха само на мазнина добавих нарязаните печени чушки и доматите и варих до сгъстяване. След това пасирах.

# 55
  • Мнения: 468
Днес направих две рецепти намерени от интернет и двете са страхотни:
Първата е хлебчета с тиква:
http://vsekimojedagotvi.com/5041/eto-taka-se-pravyat-vkusni-hleb … -meki-kato-pamuk/
Втората е крем супа (последно време само това яде):
https://papu.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B … 0%BB%D0%B4%D0%B0/
Да е сладко на малките ни съкровища.

# 56
  • Мнения: 2 321
Кекс с овесени ядки и банан
1ч.ч кисело мляко/2 ч. ч овесени ядки/2 бр банан, намачкани с вилица/2 яйца/100мл прясно мляко/2 с. л мед/малко канела/1 бр ванилия/половин пакетче бакпулвер

Всичко се сивпва в голяма купа. Овесени те ядки няма нужда да се киснат предварително, хубаво е да са финни. Бананите се намачкват с вилица/те са последни/. Получава се гъста каша. Тази каша изсипвам върху хартия за печене, леко намазана с масло. Това е от малкото рецепти, на които не засичам време. Пека на око, до златиста коричка на кекса, не повече от 35 мин. Загрята фурна на 200 градуса, после намалям на 180.

Един от любимите кексове на мм и щерката. Здравословен:=) Ние си го заливаме с мед, на малката без, поднесен с чашка айрян. Много го обича.

Скрит текст:
Излишно е да уточнявам, че е подходящ за малко по-големи дечица или такива, които вече,  хапват пр. мляко и мед :=)


# 57
  • Мнения: 2 954

Маслен сладкиш с крема сирене и плодове
100гр масло
3 с.л. мед
1/2 пакет крема сирене
4 яйца
1ч.ч. брашно (аз ползвах лимецово и пшенично)
1 пакетче бакпулвер, 1кафяна лъжичка сода
Праскови/нектарини/кайсии
Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя меда, след това крема сиренето и едно по едно яйцата.
Брашното се пресява и към него се добавят бакпулвера и содата.
Плодовете се измиват и се разрязват на 8. Подреждат се в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене и се покриват с разбитата смес.
Пече се в предварително загрята на 180гр фурна. Първо 10 минути само на долен реотан и след това 20-ина минути на горен и долен до готовност.

# 58
  • Мнения: 2 321
Споделям рецепта, която наскоро видях в блог на една майка, много лесна и вкусна, днес я приготвих:Кюфтенца от нахут:

Необходими продукти:
1 буркан сварен нахут
2 бр яйца
1/2 връзка магданоз
2,3 стръка пресен лук
хималайска сол
куркума и каквито подправки решите и обичате(аз сложих и малко черен и червен пипер)

Приготвяне:
Нахутът се пасира заедно с яйцата(става и с пастор, може и в чопър). Получава се хомогенна смес. Добавя се магданозът, после лукът. Накрая подправките. Всичко смесено в голяма купа. Оформят се кюфтенца с помощта на лъжица. Слагат се върху хартия за печене, в предварително загрята фурна. Пекат се не повече от 20/25 минути.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 17:52 от Be_Special

# 59
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940
Присъединявам се.


Ябълков кекс с нахутено брашно

1 настъргана ябълка
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. нахутено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Шепа кокосови стърготини
Пече се на 180° около 40-50 минути.



Нахутени кюфтенца
Нахут (ползвах от консерва)
Суров настърган картоф
Лук
Чесън
Копър
Магданоз
Жълтък
Овесени ядки
Пасирам всичко и с лъжица правя кюфтенцата, които нареждам в тавичка, намазана със зехтин. Пека 30 минути на 200°, като на 15тата минута ги обърнах.
Правих всичко на око, така че не мога да дам пропорции.


Царевични пръчици
120 мл. вода
1 и 1/2 с.л. царевичен грис
След като качамака е готов, се изсипва в пош. Оформят се пръчици върху кухненска хартия и се пекат около 20 мин. на 180°.


Кюфтенца от сладък картоф, морков, заешко и магданоз
1 сладък картоф
1 голям морков
Заешко месо
Магданоз
Приготвям на пара продуктите, като са готови, намачквам зеленчуците, а заешкото накълцвам, добавям магданоз.
Оформя кюфтенца и пека в тава с хартия за печене. Около 30 минути от двете страни на 200°.


Картофени кюфтета
Варен картоф, намачкан с жълтък и магданоз. Оформят се кюфтенца и се нареждат в тава с хартия за печене и намазана със зехтин.
Пекат се на 180° около 30 минути.


Смокинови мъфини
Ползвах
3 малки смокини
Жълтък
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Зехтин на око
3/4 ч.ч. топла вода
Пълнозърнесто брашно на око, доалто стане гъста смес като за мъфини

Нарязвам си смокините и ги нареждам във формички за мъфини, изсипвам отгоре сместа и пека на 180° - 6 минити на долен реотан, 10 на долен и горен.


Тиквени бисквити
Продукти:
300 г тиква
1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
100 г зехтин
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела

Приготвяне:
Сложете почистената тиква в малка касерола с вода и сварете докато напълно омекне. Извадете и оставете да изстине напълно. След това направете на пюре. В купа сложете зехтина и към него прибавете брашното смесено с бакпулвера и канелата. Бъркайте с миксер, докато напълно се смеси всичко. Накрая сложете и пюрираната тиква. Разбъркайте с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира и се получи гъсто лепкаво тесто. В предварително застлана с пекарска хартия тава, с помощта на лъжица от тестото се правят кръгли бисквитки. Нужно е между бисквитите да има поне 2 пръста разстояние. Пекат се в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Получават се меки и ароматни бисквити.


Нахутени бисквити
160 гр. нахутено брашно
20 гр. кокосови стърготини
50 мл. вода
40 мл. зехтин
1 ч.л. канела

Смесват се сухите съставки, след което се добавя водата и зехтин. Омесва се меко тесто, което се разстила на хартия и се режат формички. Пекат се на хартия за печене на 160° - 15-20 минути.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 21:31 от DespicableMe

# 60
  • Велико Търново
  • Мнения: 6 533
Despicable Me, внезапно огладнях!!!

# 61
  • Мнения: 15 596


Кексчета с ч.боровинки
1 яйце
2 банана
1 с.л. кокосово брашно
4 с.л.  оризово брашно
(Лъжиците с щедър връх)
Пр.мляко колкото поеме, до средно гъста смес
Във формички за печене слагам на дъното боровинки,  а отгоре сместа. Ок. 15 мин на 220 градуса.

# 62
  • Мнения: X
Верче, много готини формички Hug
Ще ги пробвам този уикенд, че тъкмо имаме повод и се чудех какви мъфини да направя, вместо торта.

# 63
  • Мнения: 15 596
Може да се направят и в съотношение
1 яйце
1 банан
2 с.л. брашно

Аз добавям по малко мед и кокосово масло, но синът ми е на 20м, като малък не слагах мед.

# 64
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Ще ги пробвам, но с малини. Така и не си купих боровинки да си замразя. То вече стана късно май.

# 65
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Лимецови гризини
1 жълтък
100 мл. вода
1 с.л. разтопено масло
Мащерка
Лимецово брашно, колкото поеме, за даа стане меко тесто, подходящо за оформяне.
От него правя топчета, а след това го разстилам на дължина и леко ги увивам. Пека върху карти за печене на 200° около 15 минити максимум, проверявам с клечка.
Брашното, мазнината и подправката могат да бъдат заменени с други.


1 яйце
1 настъргана тиквичка
Няколко с.л. лимецово брашно, колкото да стане гъста сместа
Копър

Пека до готовност в гофретник, но става да се изпече и в тиган като палачинка.


Зеленчукова палачинка на фурна
Тиквичка, картоф, печен пипер, лук, чесън, магданоз, яйце и пълнозърнесто брашно.

# 66
  • Мнения: 4 660
Кекс с ябълка
6 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 голяма ябълка
6 с.л олио
6 с.л газирана вода
1 бакпулвер

# 67
  • Мнения: 7 741
И за пореден път ще кажа, че това количество захар не е нормално за малко дете и то под 2 години. Рецептата може да се адаптира. В противен случай е стандартен кекс.

# 68
  • Мнения: 4 660
Е добре де тя пък не е изяла цялата тава едно малко парченце.
Вие направете кексове без захар та да, видим кой ще ги яде. И само не ми казвайте за фурми и тем подобни.
Големи експерти по хранене сте....

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 08:48 от kikair

# 69
  • Мнения: 2 954
А ти пробвала ли си да направиш кекс без захар? Аз също не си падам по фурми, стевия, агаве и т.н. Ползвам мед. За тази смес 3-4 лъжици са достатъчни. Направи веднъж и виж дали ще яде. Може да се изненадаш

# 70
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940
Аз смятам да не запознавам детето си със захарта още дълго време.
Търся различни рецепти, достатъчно сладки и без захар, които опитвам и аз.
Например, ако една тиква е достатъчно сладка, стават страхотни десерти, без да добавям, какъвто и да е подсладител.

# 71
  • Мнения: 15 596
Понеже питаш кой ще яде кекс без захар - и синът ми и мъжът ми ядат без захар. След 1.5 г. Започнах да добавям мед.

# 72
  • Мнения: X
Дам, тази рецепта със захарта не е рецепта "на мама", а си е обикновена рецепта за кекс. Целта на темата е да се споделят рецепти, подходящи за малки деца и бебета.

# 73
  • Лайпциг / Перник / София
  • Мнения: 964
Момичета, включвам се с въпрос. От няколко дни на мен ми се е дояло мляко с ориз, но понеже не давам неща със захар на синът ми, а и рецептата е с доста прясно мляко се чудех, дали като цяло е подходящо за дете на 1г5м. Някоя от вас правила ли е за детето си този десерт на тази възраст и ако да, с какво сте замествали захарта в рецептата? С мед или сироп от агаве, дали ще се получи добре? С някакъв друг подсладител може би?
Моят син е захранен с пълномаслено прясно мляко, но само в печива! За директна консумация или в по-големи количества в конкретна рецепта, не съм давала да опитва.
Това е рецептата от интернет, която видях и се подсетих пак за мляко с ориз:
http://poliyordanova.com/mlyako-s-oriz-1/

# 74
  • Мнения: 595
Като стана дума за тиква, аз правих скоро вкусен крем за малчо. 15месечен Пекох тиквата с малко канела и захар, или мед / може и съвсем натурална разбира се/.Намчках я с маскарпоне и натрошени бисквити.За 30тина мин в хладилника стяга.

# 75
  • Мнения: 2 954
Angelaaaa, аз правих за нас и отделих за децата преди да сложа захарта. На тях сложих мед и плодове.  На нас си го направих с обикновена захар.

Това с тиквата и маскарпонето ще го пробвам задължително

# 76
  • Мнения: 3 912
Вчера видях една рецепта за бисквити с тиква и реших и аз да пробвам. Овкусявам сладките неща с банан, синът ми е на 8м.
Пюре от тиква, намачкан банан, финни овесени ядки, 1 жълтък, кокосово брашно и кокосово масло, малко канела. Количествата са на око, но доста овес пое, докато стане тесто. После оформих като бисквити и пъхнах във фурната на 180 градуса за около 20- 25 мин.

# 77
  • Мнения: 15 596
Аз му правя мляко с ориз, без никакъв подсладител. Само мляко и ориз.
Все пак децата не познават вкуса на захарта и сладостта, т.е. на тях няма да им е безвкусно кагто на нас, например.

# 78
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940


5 с.л. овесени ядки
3 с.л. брашно от елда
1 настъргана ябълка
1 с.л. масло
Канела

Пекох на 200° до готовност.

# 79
  • Мнения: 2 954
Ориз с броколи, маскарпоне и пилешко месо
Продукти
1/2 глава лук
2-3 розички броколи
100гр пилешко
1ч.ч. Ориз
100 гр маскарпоне

Лукът се нарязва на кубчета, пилешкото на лентички. Задушават се в зехтин и вода с розичките броколи (използвах замразени и като омекнаха ги извадих и нарязах). Като останаха на мазнина, добавих ориза и месото и долях 4 ч.ч. вода. Варих до готовност, дръпнах от котлона, добавих маскарпонето и разбърках докато се разтопи

# 80
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940


Панирано пилешко филе с кокосови стърготини на фурна.

Пилешки гърди, нарязани на тънки ивички
1 с.л. с връх брашно от лимец
Вода
1 с.л. лимонов сок
Щипка сода
Кокосови стърготини

Брашното се смесва с малко водичка, за да стане хомогенна смес, добавя се и содата, погасена в лимомовия сок. Всяко парче филе се потапя в сместа, а след това в кокосивите стърготини. Пече се върху кухненска хартия, но понеже този път нямах, пекох в леко намазнена тавичка. Около 40 мунити наа 200°, като на 20-тата и обърнах.

# 81
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Ей много яка рецепта. Моя мъж ще ме накара да ги пържа, но ще опеча и за децата.

# 82
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940
И аз бих направила пържени за нас, но и на фурна стана вкусно. Панировката и с яйца може да се направи.

# 83
  • Мнения: 2 954
Кекс с ябълка, круша и фурми
1 ябълка
1/2  круша
3 яйца
10 фурми
1/2 ч.ч. Вода
1/2ч.ч. кисело мляко
1/2 к.ч. зехтин
1 и 1/2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Фурмите се накисват във водата за час, а може и повече да ги държите. (Аз ги държах една нощ в хладилника). Пасират се заедно с водата. Яйцата се разбиват и към тях последователно се прибавят фурмите, киселото мляко, зехтинът и настърганите плодове. Брашното (аз ползвах лимецово, пшенично и оризово) се пресява и към него се добавя към разбитата смес. При нужда се добавя още брашно. Пече се на 180гр на фурна с вентилатор.

Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 15:34 от Didi i Mitko

# 84
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Ябълкови палачинки

1 обелена и настъргана ябълка
1 яйце
Разтопено масло
Брашно от лимец
Вода

# 85
  • Мнения: 15 596
Днес правя тези рецепти:


# 86
  • Мнения: 2 954
Вкусна и засищаща "салата" подходяща за цялото семейство
1/2 пакет кускус
По една шепа грах и царевица и 1 морков
Цедено и обикновено кисело мляко (слагах ги на око)
Лимонов сок на вкус
Варя всичко на веднъж, после изцеждам с гевгир и измивам със студена вода, за да не слепва кускусът. След това добавям млякото, лимоновия сок, а за нас големите може да се добави и бекон или друго пушено месо или пилешко на хапки.

# 87
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940





Бисквити и бисквитена торта


1 намачкан банан
1 настърган морков
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.ч. овесени ядки или, колкото е необходимо за лепкаво тесто
Зрънца нар

Смесва се всичко, оформят се бисквитки, нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Върху бисквитките се нарежда нара. Пекат се на 200° около 15 минути.

Крем за тортата:
200 мл. мляко (ползвах домашно козе)
1 яйце
4 с.л. натурално царевично нишесте
Малко водичка
1 с.л. брашно от рожков

Яйцето се разбива добре с нишесте и вода. Млякото се слага на котлона да заври. След завирането, на тънка струйка се прибавя яйцето с непрестанно бъркане. Като се сгъсти се сваля от котлона. В чаша се изсипва малко крем и се натрошава бисквита, отново крем и натрошена бисквита. Връща се за много кратко останалия крем на котлона и се разбърква с брашното от рожков. Накрая се изсипва в чашката. След като изстине се прибира в хладилник, да стегне добре.

# 88
  • Мнения: 106
Здравейте, аз също се чудя какво да измисля за основно и постоянно въртя разни зеленчуци по различни начини. Рецептата е на око, съжалявам, ако това ще затрудни някой. Не се увличам по здравословните продукти, така че може и да не се харесат на всеки моите рецепти. Та, зеленчукова яхния с нахут и пилешко:
Сваряват се морков, лук, чушка, тиквичка и нахут. Аз ползвам от буркан, но трябва да се обелят зърната, защото не е приятно люспите като плуват в яденето. зеленчуците могат да варират според предпочитанията на детето. Към края добавям пилешкото филе, нарязано на миниатюрни хапчици, както и масло и/или маскарпоне. Гледам да не го варя прекалено дълго, за да не стане сухо.

Друго, което често правя за закуска е някакъв вид солена палачинка, разбивам едно яйце, слагам съвсем малко брашно и сирене според вкуса. Накрая изпържвам в масло.

# 89
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Като казахте нахут, скоро пробвах една яхния с него и много се хареса на децата. Задушавам 1 глава лук, 1 морков, 1 скилидка чесън и 1 сладък картоф. Доливам още малко вода и добавям 1 консерва нахут ( обелен). Варя десетина мин и добавям малка консерва домати, подправям със сол, кимион и червен пипер и варя още десет минути. Може да се сгъсти, ако има нужда.

# 90
  • Мнения: 8
Уникални рецепти, а най-обичам подобни бързи т.е. мързеливички, а всъщност толкова вкусни, че да си оближеш екрана на компютъра Simple Smile
Благодаря!

# 91
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940


"Пържени филийки" с крем.
1 филия хляб, разрязана на 6.
1 жълтък
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. зехтин
Хляба се потапя сщв сместа от жълтък, мляко и зехтин и се пече в тавичка, застлана с хартия за печене.

За крема:
150мл. вода
2 с.л. царевично нишесте
1/2 намачкан банан
1/4 ябълка, нарязана на кубчета
1/2 ч.л. брашно от рожков

Слага се на котлона вода с нишесте да заври, като постоянно се бърка. След завирането се добавят плодовете като продължава да се бърка, докато сгъсти добре. Сваля се от котлона и се добавя брашно от рожков.

# 92
  • Мнения: 15 596
Много вкусни кексчета!
1 яйце
3 с.л. с връх оризово брашно
1 купичка малини - ок 100 гр.
1 с.л. мед
Щипка рожков
Кокосово масло.
20 мин на 200 гр.
Фантазия...

# 93
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Мъфини с грейпфрут

1 яйце
50мл. зехтин
1/2 пасиран грейпфрут
1/2 ч.л. сода
100гр. брашно

Пекат се 6-7 минути на долен реотан и 10-15 на долен и горен в предварително загрята на 200° фурна.

За нас направих подобен кекс, само че с цял портокал с кората и захар по рецепта на съфорумка.

# 94
  • Мнения: 3 250
Крем супа от царевица

Понеже съм мързелива ползвам готово пюре от царевица, иначе за нас съм правила, но е голяма занимавка. Вари се царевица на зърна, пасира се и се минава през цедка.

Сварих
Един картоф
Четвърт лук
Половин морков
Малко целина
Добавих една чаена лъжица сметана на Лесидрен
И едно бурканче пюре царевица на бейбибио

Разредих до желаната консистенция.

Уникално вкусно става. Липсваха ми само скаридите (така я правя за нас)

# 95
  • Мнения: 15 596
С бебешко пюре Simple Smile
Ще я направя, благодаря!

# 96
  • София
  • Мнения: 1 473
Аз слагам от време на време в крем супата шепа от консерва (от био щандовете) и си пасирам с люспите, не е имало проблем, но не е и ежедневие.
"Мързелива" вика 😅 аз по едно време взех да ви се чудя как смогвате да готвите за бебетата по 4ри пъти на ден. Аз си признавам, че отнасяме от време на време някое купено бурканче меню или СЗ

И да не е пълен спам споделям любима рецепта , дадена ми от приятелка от форума


Бебешки Оризови курабийки без глутен

3 жълтъка
3 с.л. кокосово масло или гхи( аз сложих 2 кокосово и 1 гхи)
125 гр. Ябълково пюре
Ванилия
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. оризово брашно

Жълтъците, маслото, пюрето, бакпулвера и ванилията разбърквам в купа с лъжица или силиконова шпатула. Постепенно прибавям брашното докато стане меко тесто, което не лепи и могат да се оформят топчета или пръчици от него. Не ми отиде цялото количество брашно.

Пече се 170 гр. 12-15 мин.

Не стават сладки на вкус, така че ако желаете може да се добави 1/2 ч.л. захар.

# 97
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Мляко с ориз и банан
500мл мляко (ползвах домашно козе)
2 жълтъка
6 с.л. ориз
2 банана
Ванилия
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. масло
Канела

В съд поставяме ориза и варим до пълната му готовност.
В купа разбиваме жълтъка, нишестето и няколко лъжици от млякото.
Млякото изсипваме в тенджера и загряваме до кипване и прибавяме сварения ориз.
На тънка струя прибавяме яйчната смес с нишестето. Намаляваме котлона на слаба степен.
Намачкваме банана, като преди да го прибавим, овкусяваме с маслото и ванилията. Бъркаме до сгъстяване на крема.
Премахваме и разпределяме млякото с ориз в чашки или купички.
Отгоре поръсваме с щипка канела за вкус.

# 98
  • Мнения: 3 250
Явно понеже бях пуснала два последователни поста, единия е изтрит... Ще си напиша пак рецептите за кюфтенца

Кюфтенца от тиквички

1 тиквичка, настъргана и отцедена от вода
1 жълтък
Малко сирене
Малко копър
Малко чесън
Малко зехтин

Пека на 180 за 20тина минути до зачервяване

Кюфтенца от броколи и карфиол (става и само с едното)

1 глава броколи(малка)
1 глава карфиол(малка)
Настъргвам само розите и отцеждам от вода
1 яйце
Малко сирене и пармезан
Малко зехтин
Малко чесън

Пека на 180 за 20тина минути

Стават по същия начин и от броколи, карфиол и тиквички.

Печени броколи

Само розите, малко масло/зехтин и скилидки чесън от страни

На около 200 градуса, докато омекнат хубаво. Ако е по-стар броколи отива повече мазнинка

Запечен карфиол

Накъсвам розите, слагам зехтин и чесън, пак цели скилидки, ръся щедро с мащерка. Запичам на 180 докато омекне хубаво и почне да кафенее.

Крем супа карфиол(карфиол и броколи)

Готвя карфиолът и броколите по същия начин. После пасирам и добавям масло, мляко. Оставям по няколко розички дребни за текстура. (Не съм давала на дребното, още е рано за мляко, а без няма добър вкус, със сметана също е супер) за нас сервирам с пармезан и кротони.

# 99
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Сусамови крекери

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 скилидка пресован чесън
8 с.л. зехти
5-6 с.л. вода
Риган
Сусам
1/2 ч.л. сол
В купа смесваме всички сухи съставки, прибавяме към тях зехтина, разбъркваме и добавяме водата лъжица по лъжица до като получим тесто, което може да се меси. Разточваме го върху подходяща повърхност на дебелина 3-4 мм и нарязваме според вкуса на квадрати, ромбоиди, пръчици или кръгчета. За по-голямо удобство можете да го разточите директно върху лист хартия за печене, който да прехвърлите в тавичка. Поръсете с малко сол и печетев предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.

# 100
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Карфиолени кюфтенца

Нужни продукти:
1 малък карфиол
1 яйце
1 чаша галета без сол
Половин чаша накълцан лук
1 скилидка чесън
Пресен магданоз
Чисто масло или зехтин
Сирене
Чубрица
Карфиолът се сварява на пара или във вода. Намачква се с вилица или във чопъра.
Добавят се останалите продукти (без маслото) и се разбърква добре до получаване на гъста смес.
Сместа се оформя със лъжица под формата на хапки върху хартия за печене.
Пече се на 200° за 20 мин.
След 20 мин ги намазваме с четчица с малко разтопено масло или зехтин и оставяме за още 5 мин във фурната.

# 101
  • София
  • Мнения: 1 473
Бебешка доматена супа

3-4 големи домата- обелени и почистени от семките. Нарязвам на кубчета.
1 морков
1/2 сладка чушка -обелена и почистена от семки
Парченце кромид лук
Целина - стрък 4-5 см
Праз лук - стрък 4-5см
Щипка сух босилек.

Вари се до готовност и се пасира "грубо" с малко масло. Аз изваждам целината, преди да пасирам, но може и да се остави.
За по-големите деца може да се овкуси допълнително.

# 102
  • Мнения: 4 660
Каша с прясно мляко
200 мл прясно сварено мляко
2 сл брашно
малко червен пипер
сол
Размивате брашното във свареното мляко слагате на бавен огън бъркате постоянно. Като закъкри добавяте малко чврвен пипер и сол.
Вчера и направих топи си хляба и яде много и харесва.

# 103
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940


"Шоколадови" кексчета с кокос
1 яйце
1 с.л. зехтин
50 мл. прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. брашно от лимец
1 с.л. брашно от рожков
20 гр. кокосови стърготини
40 гр. крема сирене

Първо се правят топчета от крема сирене и кокосови стърготини. Оставят се е хладилнил, докато се приготвя кексовата смес.

Яйцето се разбива с миксер до бяло, след това се добавя зехтина и млякото. След разбъркване, се добавят брашното от лимец, от рожков и бакпулвера, като се пресеят през сито. Във формички за  мъфини се изсипва по 1с.л. от сместа, поставя се кокосово топче и се допълва със смес. Пекат се в предварително загрята на 200° фурна, около 25-30 минути.
Излязоха 5 броя.

# 104
  • Мнения: X
Дояде ми се направо, много добре изглеждат Heart Eyes

# 105
  • Мнения: 2 321
DespicableMe, разкошна рецепта. Утре ще я пробвам. Поздравления, неизчерпаеми идеи и чудни неща показваш всеки път :]

# 106
  • Велико Търново
  • Мнения: 6 533
УАУУУУ!!!! Чак ми идва да си тръгна от работа и да отивам да готвя!

# 107
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Мусака с елда

1/2 ч.ч. предварително накисната елда
1 тиквичка
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 морков
1 яйце
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. брашно от елда
Подправки
Зехтин

Елдата се сварява заедно със зеленчуците, докато елдата поеме добре цялата вода, ако не се отцежда. Разбива се яйцето с млякото и брашното и се добавя към елдата и зеленчуците, разбърква се и се изсипва в тавичка, намазана със зехтин. Пече се до готовност на 200°.

# 108
  • Пловдив
  • Мнения: 1 238
Здравейте! Имам много ябълки и искам да направя на малката нещо с тях - щрудел или някакъв друг сладкиш. По принцип на мен и баща и ни се яде нещо тестяно, но тя каъо ни види на масата винаги иска да опита от всичко, та ми е по-лесно да е направено и за нея. Почти на 1 година е, но още не е яла белтък и прясно мляко, а за мед да не говорим. Та някой да има изпитана рецепта?

# 109
  • Мнения: X
Аз имам подобен проблем - понеже ние с мм не ядем много тестено, а свекървата ни даде доста царевично брашно и грис да правим каша и качамак на детето Rolling Eyes а детето вече не й харесва тази помия и се чудя какво да го правя, леко ми е жал да го хвърлям.

# 110
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Грисът може да сложиш във фризера и ще се запази дълго време. Аз с него правя реване. Имам и една рецепта за пудинг с грис и сини сливи от Кактуса. А с царевично брашно може да направиш питки или пърлеки, които може да се харесат на детето поне.

# 111
  • Мнения: 7 741
Печени ябълки. Разрязвате на две, почиствате семките, поръсвате малко канела и наливате мъничко вода на дъното на тавата.

# 112
  • Мнения: 296
Настъргани или нарязани на ситно ябълки, завити в кори за баница. Нареждаш в намаслена тавичка, миже малко масло и отгоре, и печеш. Става нещонкато пурички с плодов пълнеж. Аз не подслаждам допълнително, понякога сслагам малко канела. Така правя и с ябълки, и с круши. По елементарно няма накъде.

# 113
  • Мнения: X
Грисът може да сложиш във фризера и ще се запази дълго време. Аз с него правя реване. Имам и една рецепта за пудинг с грис и сини сливи от Кактуса. А с царевично брашно може да направиш питки или пърлеки, които може да се харесат на детето поне.

Грисът и той е царевичен, не знам дали ще стане вкусно с него рецептата на кактус.

# 114
  • Плевен
  • Мнения: 1 221
Е защо да не стане? Не е е с някакъв чак толкова специфичен вкус.

# 115
  • Мнения: 7 741
Ами царевичният има една идея по-особен вкус и аз го предпочитам солен - т.е. качамак 😂 но нищо не пречи да му се добави плод и мед например. Със сините сливи е добър вариант за всякакъв грис, защото са много сладки. В моят край се прави "фалшив" шоколад от сини сливи и тоя пудинг с грис ми прилича на точно този вкус.
А царевичният хляб ще е най-лесният начин за опалзотворяване.
Аз правя качамак с вода, на 1л вода, 1ч.ч., даже понякога +100мл вода. С грисът (пшеничен) ми е друго съотношението. Полентата става пъти по-хубава с прясно мляко, но вкъщи почти не се купува вече.
Много хубава комбинация на полентата е с месо - примерно печено в гювеч, дето е станало на конци, разпада се. Вчера точно ядохме това за вечеря - полента със свинско варено.

# 116
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940
Страхотни царевични пръчици стават. Детето ги хапва с кеф. Прави се качамак, след това се загребва с лъжица и се оформят пръчици върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 20-30 минути. Идеален вариант за по-големи деца, домашни "гризки".

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 13:04 от DespicableMe

# 117
  • Мнения: 1 412
Царевичното брашно е полезно не го отбягвайте.!!!👍

# 118
  • Мнения: X
Аз лично избягвам възможно най-много всякакви въглехидрати, защото съм с ИР, а мм е на диета, но това е друга тема.. Благодаря за идеите, вярно, че може да направя царевични пръчици. Само още един въпрос - с пош ли се оформяха или може и просто с лъжица да си оформя?

# 119
  • Варна
  • Мнения: 1 567
DespicableMe, страхотни идеи ни даваш, благодаря. 🤗
Детето много хареса мусаката от елда, точно скоро не бях му приготвяла нещо с нея. Хубаво разнообразие се получи. Simple Smile

# 120
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940

Зеленчукови кюфтета за цялото семейство (Приготви ги ММ, както и доста от ястията ги приготвя той, да не си преписвам само на мен заслуги)
Картофи, нахут (може и от консерва), моркови, лук, чесън, червена леща, брашно от елда, подправки, зехтин.
Всички зеленчуци се сваряват и отцеждат от водата. След това се пасират заедно с подправките. Прибавя се брашното, докато стане гъста смес. След това с намазани със зехтин ръце, се оформят кюфтета, които се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200° около час.


 Ябълков сладкиш. Стана много вкусен.
2 и 1/2 настъргани ябълки
1 ч.л. мед
4-5 натрошен ореха
Бучка разтопено масло
1/2 ч.к. сода бикарбонат
Канела
Оризово брашно(слагах на око, колкото да стане кексова смес)
Пече се 15 минити на долен реотан и 30-40 минити на долен и горен на 200°, до суха клечка.

# 121
  • Мнения: 96
Здравейте мами, идвам с огромна молба да ми дадете рецепта за бисквити подходящи за първо даване на подобен тип храна. Знам че има прекрасни рецепти тук , но просто нямам време да търся , с близнаци на почти годинка съм , предполагам знаете какво е. Предварително благодаря и пак се извинявам ако мястото на поста ми не е тук.

# 122
  • Варна
  • Мнения: 1 567
Любимите бисквитки на доста от нашите деца, тук има страхотни идеи и рецепти на наша любима съфорумка. Simple Smile
https://www.instagram.com/p/BtMOhqajozo/?igshid=zl94oh3b7o07
Това е другата ми любима рецепта на LittleCactus, само че аз винаги използвам фини овесени ядки, не трици. 🤗

# 123
  • Мнения: 15 596

Гофрети
1 яйце
Сирене, мляко и брашно на око

# 124
  • Мнения: 15 596
Весела Коледа!

Лимонов кекс
По рецепта за лимоново кремче на Деспикабъл, но беше твърде кисело за нас, затова добавих:
Още мед
Брашно от ржков
Пр.мляко, брашно от лимец и бяло брашно. Стана фантазия, мм изяде 1/2 още преди да го обърна.

# 125
  • Мнения: 15 596
Кекс к праскови (от компот без захар) и банан:
1 банан
1 яйце
Щипка бакпулвер
Праскови от компот на око
3 препълнени лъжици бяло брашно


Спагети с пр.мляко и кайма:
Малко пр.мляко, щипка брашно, кайма, спагети


Спагети със заквасена сметана и сушени манатарки.

# 126
# 127
  • Мнения: 15 596
Някой да има рецепта за домашни гризини тип rice up?
http://www.rice-up.zone/brown-rice-cakes-bg.html

# 128
# 129
  • Мнения: 15 596

Синковецът уважи 3 броя.

# 130
  • Мнения: 6 508
Верче, меки ли се получават или по-твъди?

# 131
  • Мнения: 15 596
Досха са мекички. И таткото ги уважи.

# 132
  • Мнения: 6 508
Супер, ще се правят тогава.

# 133
# 134
  • Мнения: X
Този ябълков сладкиш няма ли да е леко горчив от зехтина? Не може вместо него да се сложи разтопено масло? Simple Smile

# 135
  • Мнения: 15 596
Защо да не може?! Аз си преработвам рецептите по вкуса на семейството Simple Smile

# 136
  • Мнения: 2 321
Аз правих портокалов кейк. От форума, от една тема. Със зехтин се приготвя и доста хора изказаха съмнение по това отношение. Обаче го приготвих и става вълшебено вкусен(за жалост не давам още от него на щерката, защото има доста захар в него) , а зехтинът не се усеща, ама въобще! Най-вероятно и тук ще е така.

# 137
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 5 940
Зехтинът може да бъде заменен с всякаква друга мазнина, изобщо не е горчив, стана супер. Но заради комбинацията от мед и фурми е доста сладък.
И аз правя портокаловия кейк, любим е у дома.

# 138
  • Мнения: 6 508
Пробвах сладките по рецепта на Верчето. Малко ги промених, вместо брашно от рожков сложиш кокосово, сложих и малко мляко и масло. Прасенцето ги хареса, аз татко ѝ и каката също. Правих си разни експерименти за крем за торта за първия ѝ рожден ден и го сервирах със сладките, добре се получи.

Прасенцето всичко си изяде
Скрит текст:

# 139
  • Мнения: 15 596
Лимонче, дай рецепта за крема. Нали и моето има рд скоро и аз се чудя какво да направя за децата да папат.

# 140
  • Мнения: 6 508
Не е нещо сложно, но вкъщи много го харесаха.Сипах на малката една лъжица, а таткото и каката излапаха останалия.
Едно малко масло, оставено на стайна температура се разбива с кокосова захар докато стане пухкаво. Аз сложих малко кокосова захар на око и опитвах докато разбивам. След това добавих една кутия маскарпоне 250, като вече бърках с лъжицата.
Ако се добави и сметана сигурно би станало още по-добре, но аз вчера дадох за пръв път мляко в печиво и не посмях да сложа направо сметана. Тортата ще я правя малко закъсняла, чак в неделя, та ще видя дали ще се осмеля до тогава.

# 141
  • Мнения: 15 596
Идейно.
Аз ще сложа мед, че захар не давам.

# 142
  • Мнения: 6 508
То и аз не давам захар, но кокосовата е с най-нисък гликемичен индекс от повечето подсладители. Включително мед и кленов сироп и определено не е толкова сладка.

# 143
  • Мнения: 3 250
Верче, хич не е сложна.

Правих нишесте крем с кокосово мляко 500мл и 3с.л. царевично нишесте и пакетче захар с бургундска ванилия. Май трябваше да е по-рядко обаче.

Смесих цедено КМ с маскарпоне равни количества. И смесих с нишестето. Имам замразени боровинки и ги сварих с малко накиснати фурми да пуснат хубаво сок и пасирах, добавих малко чия, за да желира.

Редих бисквити обикновени на житен дар, заливам с крем, малко боровинки (тук да вметна, че щеше да е по-хубаво да накисна бисквитите в мляко, а не само да разчитам на крема. Просто малката щеше да хареса повече така.) Та, три реда бисквити, крем и сладко. И това беше:)

Уважи се!

# 144
  • Мнения: 151
Здравейте.Моля за читава рецепта за бебешки бисквитки,които да са без захар и да са подходящи за бебоци с 1 зъбче😁