Чудесна тема! Дано се изпълни с интересни предложения! Ето няколко от мен: - филийка с нещо намазана - домашни солети / соленки - плодове на парчета - овесени ядки с банан на каша объркани..
Започвам с любимите до вчера зеленчукови кюфтета на моя син:
1. Картоф, морков приготвям на пара (предварително настъргани). Когато са готови добавям яйце, кашкавал, зехтин малко брашно. После слагам в тавата за печене. Толкова кюфтета изяде, че вече не ги иска
2. Червен картоф с морков, рендосани, на пара. Омесвам със сварена червена леща, малко брашно и в печката. И от тях си хапна.
Сега чакам вашите идеи, защото не знам кагво да му сготвя дори хляб отказва.
Любимите ни кюфтета на фурна. Рецепта от hitrinibg. С линковете има проблем, копирам направо. Изпробвана е много пъти, времето и градусите са точни, аз често пека заедно с хляб на 180 градуса, тогава времето е 30-35 минути. Хлябът от спелта и кюфтета са много любими на детето. Замесвам общо каймата, оставям да престои в хладилник, за да се овкуси, правя няколко кюфтенца без сол за него, осолявам за нас, бележа на хартията за печене кой сектор е без сол. Необходими продукти за кюфтета на фурна: 500 гр. кайма по ваш избор, 1 глава лук (80-100 гр.), 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1 чаена лъжичка суха домашна чубрица, малко кимион също слагам, 1 яйце, 3-4 супени лъжици галета или средата на 2 филии хляб, които са намокрени и леко изстискани (може да ги намокрите с вода или с прясно мляко), 1-2 супени лъжици олио. Аз добавям и 1 лъжица кисело мляко, стават по-сочни. Още: хартия за печене. Аз съм по-пестелива с подправките, а и те са въпрос на вкус. Лукът се обелва, измива и се нарязва възможно най-ситно (може да го нарежете в чопър или да го настържете на едро ренде ако ви затруднява рязането на ситно). В купа сложете каймата и към нея добавете нарязания лук, черния пипер, чубрицата, галетата, яйцето и солта(аз слагам.преди печене сол, както написах). В случай, че каймата е купена готова от магазина, не слагайте сол, защото тя вече е осолена. Омесете добре каймата. Месете поне 5 минути. Добре е ако разполагате с време да оставите каймата в хладилник поне за час-два. Сложете лист хартия за печене в тавата на фурната. Оформете от каймата топчета в желана от вас големина. Постарайте се да са приблизително еднакви по големина. Сплескайте леко топчетата и ги оформете като кюфтета. Подредете ги на малко разстояние едно от друго. Намажете повърхността на всяко кюфте с малко олио. Сложете тавата с кюфтетата в предварително загрята фурна на 200 градуса. Тавата поставете на средна скара. Печете около 20-25 минути или до приятен златист загар.
Последна редакция: пт, 10 май 2019, 14:55 от Priqtelka
Включвам се с нещо, което забърках туко-що. Сладоледен крем 6-7 парчета замразен банан 10-на горски замразени боровинки 1 с.л. маскарпоне (с връх лъжицата)(ще стане и със заквасена сметана или рикота) Всичко в блендера 😉
Много я болят венците и исках да е студено. Винаги има замразен банан във фризера и все още имам боровинки. С пресен банан вкусът няма да е същия, препоръчвам да се пробва със замразен и може пресни плодове и който каквото обича като добавка.
За деца с АБКМ, може кокосово мляко или кокосова сметана, подозирам, че със сметаната ще е върховно 😋
Скрит текст:
Извинявам се за лошата снимка, ама мъжът на работа, пък ползвам неговия телефон за читави снимки
Ох, не мога да намеря време да ги опиша рецептите и кача в инстаграма, напоследък ми е много кисела щерката и не мога да се насладя на това хоби, но ще я кача и там по някое време.
Та, киш.
6 яйца 1/2 ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. сирене (или на око колкото си прецените) 1 голяма или 2 по малки тиквички
Според вкуса на детето може да се сложи спанак, домати, друго сирене - примерно настърган чедър, кашкавал, моцарела, гъби, чушки печени и т.н. около 1/2 ч.ч., разбира се това е ориентир, може и по-малко. Последният път сложих бекон към 80 гр някъде. Правила съм ги и с два вида сирена (по 1/2 ч.ч. настъргано/надробено). Яйцата се разбиват хубаво в купа, добавя се млякото, натрошеното сирене, може щипка сол, подправки ако давате на това му върви щипка черен или червен пипер. Добавяте и другите сирена, ако ще има такива. Тиквичките ги нарязам на дребни кубчета и ги разпределям по мъфин формите. Допълнителните съставки също режа на кубчета и разпределям по формите. Накрая заливам със течната смес и пека до готовност. До втърдяване и загар, към 40 мин на 220. Ако искате по-малко количество, намалете на 2 мерките. Резултатът:
Браво Кактус, супер идея за обяд или вечеря! аз все още не съм давала прясно мляко, но скоро може и да дам, че рецептата звучи доста добре, а пък резултата изглежда още толкова апетитно! Поздрави
П.С. Включвам се да похваля отново киша на LittleCactus! Направих го за обяд на малкия и в момента яде 4то парче! Аз направих сместа от 3 яйца, 1/3 ч.ч. прясно мляко и сирене и подправих с малко сол, малко черен пипер и повечко червен пипер, а отдолу в мъфин формички от хартия (нямам силиконови, но ще си купя) нарязах пресен спанак и броколи. Залях със сместа и пекох на 220градуса! Стана супер и аз си хапнах Поздрави още веднъж! Само да добавя, че не са толкова високи и обемни както на Кактуса, защото са във формички от хартия и са по-разляти така да се каже, но пак са супер!
Последна редакция: пт, 17 май 2019, 14:30 от Angelaaaa
Анджела, супер бомбички, богати на желязо си направила. Аз пък заради твоя вариант, направих една малка тавичка киш с броколи вчера. Да видим дали ще й хареса. И понеже трябваше да оползотворя още броколи, съчиних едни картофени кюфтета с броколи
Ползвах: 3-4 картофа 1 малка глава броколи (може и по-малко, по скоро колкото мама си прецени) 1 опаковка крема сирене, обикновено, 125 гр 1 с.л. краве масло Прясно мляко около 3 с.л. 1 яйце Щипка сол Щипка черен пипер
Картофите и броколите сварих на пара. Картофите намачках, добавих маслото и малко мляко, все едно правите пюре. После сложих крема сиренето и подправките, обърках хубаво. После надробих броколите в чопър и сложих около 16 с.л. от надребненото броколи (една малка глава мисля, че отиде), обърках и накрая добавих и яйцето. После сложих хартия за печене в тавата и си оформих кюфтенцата. Време не засякох, ама докато хванат коричка, 30 мин поне на 200 градуса поне. Харесаха й доста. Изяде 3 за вечеря. Може да сложите друго вместо броколи - спанак например. Крема сиренето определено ходи на картофено кюфте.
Направих един сполучлив сладолед с ягоди. 400-500 грама ягоди, 1 кофичка заквасена сметана, 4-5 лъжици мед. Всичко се блендира. Ако се замразява в кутия се разбърква след първия час с вилица. Мъфини с банан и лимец: 1 банан, 1 яйце, 60 мл прясно мляко, 30 грама масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. оризово брашно, 1 ч.ч лимецови ядки ( смлях ги), няколко фурми. Блендирах банана и фурмите, добавих останалите продукти, блендирах отново и насипах във формички. Печат се около 30 минути на 200 градуса.
Понеже избиват 2 горни кътника едновременно, храненето е .. трудно. За утре направих по тази рецепта кашкавалки, във неопределената форма на кюфте-кебапче 225гр.брашно 80гр. Масло 150 гр.кашкавал Пр.мляко - по рецепта 60мл, при мен на око до хомогенизиране на сместа. Разтопих маслото, настъргах кашкавала и омесих т останалите съставки. Update: Не беше впечатлен и не му допаднаха на първо четене, минахме на резервния вече вариант -юфка.
Последна редакция: ср, 22 май 2019, 07:03 от ver4eto_sv
Импровизиран чийзкейк: Половин крема сирене, 2 лъжици заквасена сметана, няколко ягоди, лъжичка мед. Пасирах всичко. На дъното на купичката натроших овесено блокче ( има рецепта в тазираницата тема). Сложих половината от крема, пак натрошено блокче и останалия крем. Отгоре поръсих с брашно от рожков. Може да се украси с още ягоди или банан.
Няма раздвижване по темата. Да ви споделя, вкъщи веднъж в седмицата поне ядем шупла за закуска, много бързо става. Аз спазвам пропорциите по тази рецепта https://www.bonapeti.bg/recepti/razlozhka-shupla/ Напоследък обаче я правя със спелта брашно и ми харесва повече. На щерката също й се услажда и е удобна храна за слагане в кутийка и ядене навън. И понеже тамън се опече
Прекрасно изглежда тази шупла(не бях чувала това наименование)! Но да попитам с вентилатор ли печеш? Понеже всеки път, когато пека на вентилатор, нещо не ми се получава. 😞
Любима бебешка пица на момчетата вкъщи- тесто за пица стандартно, доматки, аз ползвам една био консерва от лидл, отгоре намачкано сирене с жълтъци и чубрица. Като се изпече намазвам с масло. Ядат я с кисело мляко.
Сухите съставки (брашно и бакпулвер) пресявам в дълбока купичка. Млякото, меда и маслото затоплям леко, в друга дълбока купичка, а след това добавям и яйцето и разбърквам добре. На тънка струя добавям сместа в купата със сухите съставки, докато междувременно енергично разбърквам.
Във формички за мъфини на дъното поставям по 2-3 разрязани малини и заливам със сместа докато покрие плодовете. Пека на 190 градуса за 20мин или до готовност. Поднасям с кисело мляко, в което съм пасирала пресни малинки и съм добавила щипка семена чиа предваритлено за около 15тина мин в млякото (домашно плодово мляко). За около 30-40мин ще имате вкусна закуска! Да ви е сладко! 🤗
Скрит текст:
П.С. Не ги снимах в тавата, но така изглеждат в готово състояние във формичките:
Скрит текст:
Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 10:10 от Angelaaaa
Една измислена супа с моркови и просо: 1 глава лук, 2 моркова, 50 грама просо ( накиснато от преди), 100 мл прясно мляко ( може и кисело), 1 жълтък или цяло яйце, мащерка, сол, олио, масло Задушаваме лука и морковите в олио. Прибавяме около литър вода. След като заври добавяме просото, мащерката и сол. Варим до готовност. От млякото яйцето и супена лъжица оризово брашно правим застройка. Добавяме бучка масло и връщаме на огъня да заври. Аь ще я предложа с малко сирене.
Супа с тиква аз я правя така: 500гр тиква, ако ще ядем и ние 1-2 моркова 1-2 скилидки чесън 1 глава лук 1-2 червени чушки 2 ч.л. червен пипер 1 ч.л. къри Сол на вкус (аз слагам Вегета) Магданоз по желание Масло
Режеш всичко може и на едро, заедно с подправките, слагаш в тенджера с вода, колкото да покрие продуктите и оставяш да се свари до готовност. Като се свари всичко прецеждаш, бульона го запазваш, а тиквата се пасира, добавя се от бульона за разреждане. Накрая се добавя маслото, може да се сервира със заквасена сметана.
Не е точно рецепта, но да споделя като идея. Открих страхотна пълномаслена извара от ферма край града, без никакви добавки, нищо общо няма с купувана на разни марки преди. Смесвам с малко банан и кокосово масло, мачкам с вилица, става като пухкав крем, на нас с баща му чак ни е вкусна. Предлагам следобед навън или сутрин мажа някоя бърза баница на тиган, днес си обра така кремчето и между другото хапваше триъгълниците от баницата, а на тесто не отказва. Изварата е много полезен продукт, в тази комбинация е и много вкусна. Даже се замислих така дали да не направя опит за чийзкейк.
Само да вметна, че доколкото съм запозната във Вегетата има натриев глутамат и поради тази причина спрях всякакви подобни овкусители, безспорно придават страхотен вкус, но за здравето не са добра идея. Споменавам в случай, че не сте обръщали внимание.
Мамита, споделям с вас и рецептата от днешния обяд в случай, че постоянно, като мен, търсите нови и разнообразни ястия.
Пилешко роле пълнено със спанак и моцарела + гарнитура пюре от червена леща
Скрит текст:
Скрит текст:
Необходими продукти:
Пилешки гърди Спанак Чесън Моцарела Зехтин Сол Черен пипер
За гарнитурата:
Червена леща Лук Чесън Сол Черен и червен пипер Сладко къри Чубрица
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се разполовяват с нож на две, за да се получат по-тънки филета, които се начукват с чукче, за да станат по-тънки и да увеличат площа си. Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус от свете страни, а от вътрешната страна на, която ще редим пълнежа се настъргва малко чесън. Спанакът се сотира за 2-3мин във вряща вода и се нарежда върху пил. гърди. Моцарелата се нарязва на кръгчета/елипси и се слага по едно парче в единия край на филето, върху вече наредения спанак. Гърдите се навиват на руло и се завръзват с конец, след което се слагат във фурната на 200 градуса за около 20тина мин (не засякох точното време, но докато хванат лек загар), като се капва малко зехтин върху всяко руло.
В касерола задушаваме с малко зехтин и вода 1 глава лук и добавяме червената леща и добавяме още малко вода. Добавяме подправките на вкус - сол, черен и червен пипер, чубрица и сладко къри и варим 5-10мин до готовност на лещата, като в последните 3-4мин добавяме и 1 глава чесън. Когато водата е почти извряла и лещата е вече готова, пасираме всичко до гладкост.
Бърза, лесна и вкусна рецепта! Да ви е сладко!
П.С. Това е рецептата в интернет, на която аз попаднах и се вдъхнових, но не следвах на 100%, както винаги 😃 На малкия и на татко му много им хареса и си хапнаха доволно!
Да кажа за моята гозба от горния линк, първата рецепта. Вместо тиквички сложих тиква, на око. 1 средноголям картоф 1/2 глава малък лук 1 морков Малко пресен магданоз Пасирах, добавих масло, прясно мляко и малко хляб надробих. Хареса му за сега.
Понеже в другата тема коментирахме киселите и Кактусчето ме подсети за грис с плодове. 400 мл прясно мляко( вода) 1 чаена лъжичка масло 5 равни супени лъжици грис Затопляме млякото и маслото. Прибавяме гриса като бъркаме непрекъснато. Варим няколко минути. Аз прибавих 200 грама замразени ягоди и ванилия. Пасирах и стана чудесно розово кремче.
Днес и готвя супа топчета за вечеря. 200 гр телешка кайма 1 глава лук 1 картоф 1 домат 1/2 водна чаша ориз Балдо малко сол магданоз и чубрица накрая Запържих лука телешкото, добавих измития ориз нарязания картоф и настъргания домат. Добавих около 2 литра вода след като завря го пасирах. Накрая сложиж ситно нарязан магданоз и малко чубрица. Може да го застроите с жълтък и 2 сл. кисело мляко. Аз все още мисля да застроя или не . Моята мома сипите с надробен хляб на дребно. П.С може да приготвите супата без да запържите продуктите. Аз лично не харесвам този вариант.
Момичета, бих искала да споделя с вас една много бърза и лесна рецепта за сурови бонбони със сушени плодове. Уникално вкусни са и засищат страховития глад за сладко и шоколад на мама и татко, а дори са подходящи за малки деца, захранени със съответните плодове и ядки.
Необходими продукти:
10-12 сушени фурми 5-6 сушени кайсии Шепа сурови бадеми (или други сурови ядки по избор) Кокосови стърготини (за добавка към сместа и за поръсване/овалване)
Начин на приготвяне:
Всички съставки се смилат добре в блендер. Оформят се топчета с големината на орех. Овалват се в кокосови стърготини и готово!!! Да ви е сладко!!!
П.С. Бонбоните могат да бъдат съхранявани в хладилник до 1 седмица. Ядките могат да бъдат накиснати във вода за няколко часа, след което да се отцедят, измият и използват за рецептата, но не е задължително.
З юфка с прясно мляко и сирене В 250 мл вода се сварява 2 шепи натрошена юфка, отцежда се и добавя 1 малка кафеена чаша прясно мляко и сирене. Юфката хем не се слепва хем става лесна за преглъщане.
14 ++ Обяд на мама и бебе👩👦 Каша с яйце 🥚 Бебешка шопска салата 🍅🥒🧀 Намачкан банан 🍌 Кашата с яйце я приготвям от 100 мл вода 1 сл брашно връх червен пипер.След като заври добавям разбърканото яйце. Бебешката шопска салата е от рендосана краставичка домат и домашно сирене. Подправям с малко сол и олио.
Сладкиш с череши 4 яйца 1 ч.ч. кис. мляко +1/2 ч.л. сода 1/2 к. чаша зехтин брашно на око с 1 бакпулвер Около 10-ина измити, почистени и разполовени череши Галета
Черешите се почистват и поръсват с галета. В купа се разбива всичко. Пече се в предварително загрята фурна първо на долен реотан около 10-15 минути докато бухне и после на горен и долен до готовност.
Солени палачинки 1 яйце, 3-4 лъжици кисело мляко, 30 грама сирене, 4-5 лъжици брашно по избор. Печа на сух тиган, после мажа с масло.
Соленки 100 грама свинска мас ( масло) 1 ч.ч. кисело мляко Половин ч.л. сода, 100 грама трици от спелта, 200-250 грама брашно, кашкавал и сирене.меси се меко тесто,разточва се и се реже на ленти, които после се усукват. Печат се за 7-8 минути.
Здравейте, имам малко домашни кайсии и ми се ще да ги добавя в нещо лесно и вкусно, което и детето може да си хапне. Дайте някакви предложения. Единствено ми идва на ум кекс някакъв, но преди съм правила такива и не ми се получават, остават сурови вътре.
Лале, оз заменям захарта с мед във всички рецепти. И на мен ми се получаваха сурови кексовете, но откакто започнах да смилам плодовете вече не. Ето този правя напоследък, като вместо захар слагам мед, получава се и с прясно и с кисело мляко, количеството брашно увеличавам на 3 чаши, правила съм го със сливи и череши. Имай предвид, че кайсиите киселеят в сладкиш, може да сложиш една идея повеме мед. https://www.supichka.com/рецепта/396/кекс-с-конфитюр-от-сини-сливи
Аз съм правила такъв кекс за нас с ММ. Стана уникален, рецептата е моя. Мисля, че няма да има проблем да се замени захарта с мед, но ако не го правиш с кокосово брашно, трябва да се сложи повече брашно, разбира се. Тук количествата са точни и всичко е съобразено с този вид брашно - кокосово. Мисля, че няма да има проблем да се сменят и плодовете . Успех!
Необходими продукти:
1ч.ч кокосово брашно 1ч.ч кафява захар 3 яйца 200мл прясно мляко Бакпулвер 80гр масло 2 Круши или друг плод по избор
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разделят от белтъците. Към жълтъците се прибавя захарта и се разбива. След това се прибавят брашното и бакпулвера и отново се разбърква. Следват разтопеното масло и млякото и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа, като внимателно се разбърква. Плодовете се редят по желание отдолу или отгоре в тавата. Сместа се изсипва в тава покрита с хартия за печене. Пече се на предварително загрята фурна на 190-200 грауса около 35мин (без вентилатор) или до готовност на кекса. Да ви е сладко!
Кюфтета със доматен сос 🍅 Кюфтета ги опекох на грил след това направих соса от доматен сок. За соса 1/4 лук 100 мл вода 100 мл доматен сок 1 сл брашно 1 сл олио Сварих водата доматения сок и настъргания лук олио, след това размих малка част от соса брашното и добавих отново в тенджерата с 4 кюфтенца. Много се хареса изяде едно кюфтенце и филия хляб без кората. 😋
Печена палачинка 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 12 с.л. брашно, щипка сол, 60 грама масло. Разтопявам маслото на дъното на тава ( 30-32см) и изсипвам сместта. Пече се около 20 минути. Става на вълни.
Бебешко"руло" Стефани Разстилам каймата и я запичам от двете страни, слагам тънки резенчета варено яйце и кашкавал. Запичам и поднасям. Направих го на парти грила, защото става по-бързо, а и направих много малко за проба. С таткото го одобрихме, малкият също. Подправки не съм ползвала.
Верчето, аз правя по подобен начин пицс върху блат от кайма. Разстилам кайма и слагам сирене, печени чушки, домати, кисели краставички (вече е голям и ползвам по малко), яйца и кашкавал.
Вчера правих нещо средно между доматена крем супа и лютеница. 1 малка глава лук 1 скилидка чесън 1 настърган морков 2печени чушки Към 800гр домати Задуших лука, чесъна и моркова в зехтин и вода. Като останаха само на мазнина добавих нарязаните печени чушки и доматите и варих до сгъстяване. След това пасирах.
Кекс с овесени ядки и банан 1ч.ч кисело мляко/2 ч. ч овесени ядки/2 бр банан, намачкани с вилица/2 яйца/100мл прясно мляко/2 с. л мед/малко канела/1 бр ванилия/половин пакетче бакпулвер
Всичко се сивпва в голяма купа. Овесени те ядки няма нужда да се киснат предварително, хубаво е да са финни. Бананите се намачкват с вилица/те са последни/. Получава се гъста каша. Тази каша изсипвам върху хартия за печене, леко намазана с масло. Това е от малкото рецепти, на които не засичам време. Пека на око, до златиста коричка на кекса, не повече от 35 мин. Загрята фурна на 200 градуса, после намалям на 180.
Един от любимите кексове на мм и щерката. Здравословен:=) Ние си го заливаме с мед, на малката без, поднесен с чашка айрян. Много го обича.
Скрит текст:
Излишно е да уточнявам, че е подходящ за малко по-големи дечица или такива, които вече, хапват пр. мляко и мед :=)
Маслен сладкиш с крема сирене и плодове 100гр масло 3 с.л. мед 1/2 пакет крема сирене 4 яйца 1ч.ч. брашно (аз ползвах лимецово и пшенично) 1 пакетче бакпулвер, 1кафяна лъжичка сода Праскови/нектарини/кайсии Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя меда, след това крема сиренето и едно по едно яйцата. Брашното се пресява и към него се добавят бакпулвера и содата. Плодовете се измиват и се разрязват на 8. Подреждат се в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене и се покриват с разбитата смес. Пече се в предварително загрята на 180гр фурна. Първо 10 минути само на долен реотан и след това 20-ина минути на горен и долен до готовност.
Споделям рецепта, която наскоро видях в блог на една майка, много лесна и вкусна, днес я приготвих:Кюфтенца от нахут:
Необходими продукти: 1 буркан сварен нахут 2 бр яйца 1/2 връзка магданоз 2,3 стръка пресен лук хималайска сол куркума и каквито подправки решите и обичате(аз сложих и малко черен и червен пипер)
Приготвяне: Нахутът се пасира заедно с яйцата(става и с пастор, може и в чопър). Получава се хомогенна смес. Добавя се магданозът, после лукът. Накрая подправките. Всичко смесено в голяма купа. Оформят се кюфтенца с помощта на лъжица. Слагат се върху хартия за печене, в предварително загрята фурна. Пекат се не повече от 20/25 минути.
Скрит текст:
Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 17:52 от Be_Special
1 настъргана ябълка 3 с.л. зехтин 1 ч.ч. нахутено брашно 1 ч.л. бакпулвер 1/2 ч.л. канела Шепа кокосови стърготини Пече се на 180° около 40-50 минути.
Нахутени кюфтенца Нахут (ползвах от консерва) Суров настърган картоф Лук Чесън Копър Магданоз Жълтък Овесени ядки Пасирам всичко и с лъжица правя кюфтенцата, които нареждам в тавичка, намазана със зехтин. Пека 30 минути на 200°, като на 15тата минута ги обърнах. Правих всичко на око, така че не мога да дам пропорции.
Царевични пръчици 120 мл. вода 1 и 1/2 с.л. царевичен грис След като качамака е готов, се изсипва в пош. Оформят се пръчици върху кухненска хартия и се пекат около 20 мин. на 180°.
Кюфтенца от сладък картоф, морков, заешко и магданоз 1 сладък картоф 1 голям морков Заешко месо Магданоз Приготвям на пара продуктите, като са готови, намачквам зеленчуците, а заешкото накълцвам, добавям магданоз. Оформя кюфтенца и пека в тава с хартия за печене. Около 30 минути от двете страни на 200°.
Картофени кюфтета Варен картоф, намачкан с жълтък и магданоз. Оформят се кюфтенца и се нареждат в тава с хартия за печене и намазана със зехтин. Пекат се на 180° около 30 минути.
Смокинови мъфини Ползвах 3 малки смокини Жълтък 1 ч.л. бакпулвер 1/2 ч.л. канела Зехтин на око 3/4 ч.ч. топла вода Пълнозърнесто брашно на око, доалто стане гъста смес като за мъфини
Нарязвам си смокините и ги нареждам във формички за мъфини, изсипвам отгоре сместа и пека на 180° - 6 минити на долен реотан, 10 на долен и горен.
Тиквени бисквити Продукти: 300 г тиква 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно 100 г зехтин 1 ч.л. бакпулвер 1/2 ч.л. канела
Приготвяне: Сложете почистената тиква в малка касерола с вода и сварете докато напълно омекне. Извадете и оставете да изстине напълно. След това направете на пюре. В купа сложете зехтина и към него прибавете брашното смесено с бакпулвера и канелата. Бъркайте с миксер, докато напълно се смеси всичко. Накрая сложете и пюрираната тиква. Разбъркайте с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира и се получи гъсто лепкаво тесто. В предварително застлана с пекарска хартия тава, с помощта на лъжица от тестото се правят кръгли бисквитки. Нужно е между бисквитите да има поне 2 пръста разстояние. Пекат се в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Получават се меки и ароматни бисквити.
Нахутени бисквити 160 гр. нахутено брашно 20 гр. кокосови стърготини 50 мл. вода 40 мл. зехтин 1 ч.л. канела
Смесват се сухите съставки, след което се добавя водата и зехтин. Омесва се меко тесто, което се разстила на хартия и се режат формички. Пекат се на хартия за печене на 160° - 15-20 минути.
Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 21:31 от DespicableMe
Кексчета с ч.боровинки 1 яйце 2 банана 1 с.л. кокосово брашно 4 с.л. оризово брашно (Лъжиците с щедър връх) Пр.мляко колкото поеме, до средно гъста смес Във формички за печене слагам на дъното боровинки, а отгоре сместа. Ок. 15 мин на 220 градуса.
Лимецови гризини 1 жълтък 100 мл. вода 1 с.л. разтопено масло Мащерка Лимецово брашно, колкото поеме, за даа стане меко тесто, подходящо за оформяне. От него правя топчета, а след това го разстилам на дължина и леко ги увивам. Пека върху карти за печене на 200° около 15 минити максимум, проверявам с клечка. Брашното, мазнината и подправката могат да бъдат заменени с други.
1 яйце 1 настъргана тиквичка Няколко с.л. лимецово брашно, колкото да стане гъста сместа Копър
Пека до готовност в гофретник, но става да се изпече и в тиган като палачинка.
Зеленчукова палачинка на фурна Тиквичка, картоф, печен пипер, лук, чесън, магданоз, яйце и пълнозърнесто брашно.
И за пореден път ще кажа, че това количество захар не е нормално за малко дете и то под 2 години. Рецептата може да се адаптира. В противен случай е стандартен кекс.
Е добре де тя пък не е изяла цялата тава едно малко парченце. Вие направете кексове без захар та да, видим кой ще ги яде. И само не ми казвайте за фурми и тем подобни. Големи експерти по хранене сте....
Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 08:48 от kikair
А ти пробвала ли си да направиш кекс без захар? Аз също не си падам по фурми, стевия, агаве и т.н. Ползвам мед. За тази смес 3-4 лъжици са достатъчни. Направи веднъж и виж дали ще яде. Може да се изненадаш
Аз смятам да не запознавам детето си със захарта още дълго време. Търся различни рецепти, достатъчно сладки и без захар, които опитвам и аз. Например, ако една тиква е достатъчно сладка, стават страхотни десерти, без да добавям, какъвто и да е подсладител.
Дам, тази рецепта със захарта не е рецепта "на мама", а си е обикновена рецепта за кекс. Целта на темата е да се споделят рецепти, подходящи за малки деца и бебета.
Момичета, включвам се с въпрос. От няколко дни на мен ми се е дояло мляко с ориз, но понеже не давам неща със захар на синът ми, а и рецептата е с доста прясно мляко се чудех, дали като цяло е подходящо за дете на 1г5м. Някоя от вас правила ли е за детето си този десерт на тази възраст и ако да, с какво сте замествали захарта в рецептата? С мед или сироп от агаве, дали ще се получи добре? С някакъв друг подсладител може би? Моят син е захранен с пълномаслено прясно мляко, но само в печива! За директна консумация или в по-големи количества в конкретна рецепта, не съм давала да опитва. Това е рецептата от интернет, която видях и се подсетих пак за мляко с ориз: http://poliyordanova.com/mlyako-s-oriz-1/
Като стана дума за тиква, аз правих скоро вкусен крем за малчо. 15месечен Пекох тиквата с малко канела и захар, или мед / може и съвсем натурална разбира се/.Намчках я с маскарпоне и натрошени бисквити.За 30тина мин в хладилника стяга.
Вчера видях една рецепта за бисквити с тиква и реших и аз да пробвам. Овкусявам сладките неща с банан, синът ми е на 8м. Пюре от тиква, намачкан банан, финни овесени ядки, 1 жълтък, кокосово брашно и кокосово масло, малко канела. Количествата са на око, но доста овес пое, докато стане тесто. После оформих като бисквити и пъхнах във фурната на 180 градуса за около 20- 25 мин.
Аз му правя мляко с ориз, без никакъв подсладител. Само мляко и ориз. Все пак децата не познават вкуса на захарта и сладостта, т.е. на тях няма да им е безвкусно кагто на нас, например.
Ориз с броколи, маскарпоне и пилешко месо Продукти 1/2 глава лук 2-3 розички броколи 100гр пилешко 1ч.ч. Ориз 100 гр маскарпоне
Лукът се нарязва на кубчета, пилешкото на лентички. Задушават се в зехтин и вода с розичките броколи (използвах замразени и като омекнаха ги извадих и нарязах). Като останаха на мазнина, добавих ориза и месото и долях 4 ч.ч. вода. Варих до готовност, дръпнах от котлона, добавих маскарпонето и разбърках докато се разтопи
Панирано пилешко филе с кокосови стърготини на фурна.
Пилешки гърди, нарязани на тънки ивички 1 с.л. с връх брашно от лимец Вода 1 с.л. лимонов сок Щипка сода Кокосови стърготини
Брашното се смесва с малко водичка, за да стане хомогенна смес, добавя се и содата, погасена в лимомовия сок. Всяко парче филе се потапя в сместа, а след това в кокосивите стърготини. Пече се върху кухненска хартия, но понеже този път нямах, пекох в леко намазнена тавичка. Около 40 мунити наа 200°, като на 20-тата и обърнах.
Кекс с ябълка, круша и фурми 1 ябълка 1/2 круша 3 яйца 10 фурми 1/2 ч.ч. Вода 1/2ч.ч. кисело мляко 1/2 к.ч. зехтин 1 и 1/2ч.ч. брашно 1 бакпулвер Фурмите се накисват във водата за час, а може и повече да ги държите. (Аз ги държах една нощ в хладилника). Пасират се заедно с водата. Яйцата се разбиват и към тях последователно се прибавят фурмите, киселото мляко, зехтинът и настърганите плодове. Брашното (аз ползвах лимецово, пшенично и оризово) се пресява и към него се добавя към разбитата смес. При нужда се добавя още брашно. Пече се на 180гр на фурна с вентилатор.
Последна редакция: чт, 10 окт 2019, 15:34 от Didi i Mitko
Вкусна и засищаща "салата" подходяща за цялото семейство 1/2 пакет кускус По една шепа грах и царевица и 1 морков Цедено и обикновено кисело мляко (слагах ги на око) Лимонов сок на вкус Варя всичко на веднъж, после изцеждам с гевгир и измивам със студена вода, за да не слепва кускусът. След това добавям млякото, лимоновия сок, а за нас големите може да се добави и бекон или друго пушено месо или пилешко на хапки.
1 намачкан банан 1 настърган морков 1 с.л. сусамов тахан 1 ч.ч. овесени ядки или, колкото е необходимо за лепкаво тесто Зрънца нар
Смесва се всичко, оформят се бисквитки, нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Върху бисквитките се нарежда нара. Пекат се на 200° около 15 минути.
Крем за тортата: 200 мл. мляко (ползвах домашно козе) 1 яйце 4 с.л. натурално царевично нишесте Малко водичка 1 с.л. брашно от рожков
Яйцето се разбива добре с нишесте и вода. Млякото се слага на котлона да заври. След завирането, на тънка струйка се прибавя яйцето с непрестанно бъркане. Като се сгъсти се сваля от котлона. В чаша се изсипва малко крем и се натрошава бисквита, отново крем и натрошена бисквита. Връща се за много кратко останалия крем на котлона и се разбърква с брашното от рожков. Накрая се изсипва в чашката. След като изстине се прибира в хладилник, да стегне добре.
Здравейте, аз също се чудя какво да измисля за основно и постоянно въртя разни зеленчуци по различни начини. Рецептата е на око, съжалявам, ако това ще затрудни някой. Не се увличам по здравословните продукти, така че може и да не се харесат на всеки моите рецепти. Та, зеленчукова яхния с нахут и пилешко: Сваряват се морков, лук, чушка, тиквичка и нахут. Аз ползвам от буркан, но трябва да се обелят зърната, защото не е приятно люспите като плуват в яденето. зеленчуците могат да варират според предпочитанията на детето. Към края добавям пилешкото филе, нарязано на миниатюрни хапчици, както и масло и/или маскарпоне. Гледам да не го варя прекалено дълго, за да не стане сухо.
Друго, което често правя за закуска е някакъв вид солена палачинка, разбивам едно яйце, слагам съвсем малко брашно и сирене според вкуса. Накрая изпържвам в масло.
Като казахте нахут, скоро пробвах една яхния с него и много се хареса на децата. Задушавам 1 глава лук, 1 морков, 1 скилидка чесън и 1 сладък картоф. Доливам още малко вода и добавям 1 консерва нахут ( обелен). Варя десетина мин и добавям малка консерва домати, подправям със сол, кимион и червен пипер и варя още десет минути. Може да се сгъсти, ако има нужда.
"Пържени филийки" с крем. 1 филия хляб, разрязана на 6. 1 жълтък 1 с.л. кисело мляко 1 с.л. зехтин Хляба се потапя сщв сместа от жълтък, мляко и зехтин и се пече в тавичка, застлана с хартия за печене.
За крема: 150мл. вода 2 с.л. царевично нишесте 1/2 намачкан банан 1/4 ябълка, нарязана на кубчета 1/2 ч.л. брашно от рожков
Слага се на котлона вода с нишесте да заври, като постоянно се бърка. След завирането се добавят плодовете като продължава да се бърка, докато сгъсти добре. Сваля се от котлона и се добавя брашно от рожков.
Много вкусни кексчета! 1 яйце 3 с.л. с връх оризово брашно 1 купичка малини - ок 100 гр. 1 с.л. мед Щипка рожков Кокосово масло. 20 мин на 200 гр. Фантазия...
Понеже съм мързелива ползвам готово пюре от царевица, иначе за нас съм правила, но е голяма занимавка. Вари се царевица на зърна, пасира се и се минава през цедка.
Сварих Един картоф Четвърт лук Половин морков Малко целина Добавих една чаена лъжица сметана на Лесидрен И едно бурканче пюре царевица на бейбибио
Разредих до желаната консистенция.
Уникално вкусно става. Липсваха ми само скаридите (така я правя за нас)
Аз слагам от време на време в крем супата шепа от консерва (от био щандовете) и си пасирам с люспите, не е имало проблем, но не е и ежедневие. "Мързелива" вика 😅 аз по едно време взех да ви се чудя как смогвате да готвите за бебетата по 4ри пъти на ден. Аз си признавам, че отнасяме от време на време някое купено бурканче меню или СЗ
И да не е пълен спам споделям любима рецепта , дадена ми от приятелка от форума
Бебешки Оризови курабийки без глутен
3 жълтъка 3 с.л. кокосово масло или гхи( аз сложих 2 кокосово и 1 гхи) 125 гр. Ябълково пюре Ванилия 1 ч.л. бакпулвер 250 гр. оризово брашно
Жълтъците, маслото, пюрето, бакпулвера и ванилията разбърквам в купа с лъжица или силиконова шпатула. Постепенно прибавям брашното докато стане меко тесто, което не лепи и могат да се оформят топчета или пръчици от него. Не ми отиде цялото количество брашно.
Пече се 170 гр. 12-15 мин.
Не стават сладки на вкус, така че ако желаете може да се добави 1/2 ч.л. захар.
В съд поставяме ориза и варим до пълната му готовност. В купа разбиваме жълтъка, нишестето и няколко лъжици от млякото. Млякото изсипваме в тенджера и загряваме до кипване и прибавяме сварения ориз. На тънка струя прибавяме яйчната смес с нишестето. Намаляваме котлона на слаба степен. Намачкваме банана, като преди да го прибавим, овкусяваме с маслото и ванилията. Бъркаме до сгъстяване на крема. Премахваме и разпределяме млякото с ориз в чашки или купички. Отгоре поръсваме с щипка канела за вкус.
Явно понеже бях пуснала два последователни поста, единия е изтрит... Ще си напиша пак рецептите за кюфтенца
Кюфтенца от тиквички
1 тиквичка, настъргана и отцедена от вода 1 жълтък Малко сирене Малко копър Малко чесън Малко зехтин
Пека на 180 за 20тина минути до зачервяване
Кюфтенца от броколи и карфиол (става и само с едното)
1 глава броколи(малка) 1 глава карфиол(малка) Настъргвам само розите и отцеждам от вода 1 яйце Малко сирене и пармезан Малко зехтин Малко чесън
Пека на 180 за 20тина минути
Стават по същия начин и от броколи, карфиол и тиквички.
Печени броколи
Само розите, малко масло/зехтин и скилидки чесън от страни
На около 200 градуса, докато омекнат хубаво. Ако е по-стар броколи отива повече мазнинка
Запечен карфиол
Накъсвам розите, слагам зехтин и чесън, пак цели скилидки, ръся щедро с мащерка. Запичам на 180 докато омекне хубаво и почне да кафенее.
Крем супа карфиол(карфиол и броколи)
Готвя карфиолът и броколите по същия начин. После пасирам и добавям масло, мляко. Оставям по няколко розички дребни за текстура. (Не съм давала на дребното, още е рано за мляко, а без няма добър вкус, със сметана също е супер) за нас сервирам с пармезан и кротони.
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно 1 скилидка пресован чесън 8 с.л. зехти 5-6 с.л. вода Риган Сусам 1/2 ч.л. сол В купа смесваме всички сухи съставки, прибавяме към тях зехтина, разбъркваме и добавяме водата лъжица по лъжица до като получим тесто, което може да се меси. Разточваме го върху подходяща повърхност на дебелина 3-4 мм и нарязваме според вкуса на квадрати, ромбоиди, пръчици или кръгчета. За по-голямо удобство можете да го разточите директно върху лист хартия за печене, който да прехвърлите в тавичка. Поръсете с малко сол и печетев предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Нужни продукти: 1 малък карфиол 1 яйце 1 чаша галета без сол Половин чаша накълцан лук 1 скилидка чесън Пресен магданоз Чисто масло или зехтин Сирене Чубрица Карфиолът се сварява на пара или във вода. Намачква се с вилица или във чопъра. Добавят се останалите продукти (без маслото) и се разбърква добре до получаване на гъста смес. Сместа се оформя със лъжица под формата на хапки върху хартия за печене. Пече се на 200° за 20 мин. След 20 мин ги намазваме с четчица с малко разтопено масло или зехтин и оставяме за още 5 мин във фурната.
3-4 големи домата- обелени и почистени от семките. Нарязвам на кубчета. 1 морков 1/2 сладка чушка -обелена и почистена от семки Парченце кромид лук Целина - стрък 4-5 см Праз лук - стрък 4-5см Щипка сух босилек.
Вари се до готовност и се пасира "грубо" с малко масло. Аз изваждам целината, преди да пасирам, но може и да се остави. За по-големите деца може да се овкуси допълнително.
Каша с прясно мляко 200 мл прясно сварено мляко 2 сл брашно малко червен пипер сол Размивате брашното във свареното мляко слагате на бавен огън бъркате постоянно. Като закъкри добавяте малко чврвен пипер и сол. Вчера и направих топи си хляба и яде много и харесва.
"Шоколадови" кексчета с кокос 1 яйце 1 с.л. зехтин 50 мл. прясно мляко 1 ч.л. бакпулвер 100 гр. брашно от лимец 1 с.л. брашно от рожков 20 гр. кокосови стърготини 40 гр. крема сирене
Първо се правят топчета от крема сирене и кокосови стърготини. Оставят се е хладилнил, докато се приготвя кексовата смес.
Яйцето се разбива с миксер до бяло, след това се добавя зехтина и млякото. След разбъркване, се добавят брашното от лимец, от рожков и бакпулвера, като се пресеят през сито. Във формички за мъфини се изсипва по 1с.л. от сместа, поставя се кокосово топче и се допълва със смес. Пекат се в предварително загрята на 200° фурна, около 25-30 минути. Излязоха 5 броя.
Елдата се сварява заедно със зеленчуците, докато елдата поеме добре цялата вода, ако не се отцежда. Разбива се яйцето с млякото и брашното и се добавя към елдата и зеленчуците, разбърква се и се изсипва в тавичка, намазана със зехтин. Пече се до готовност на 200°.
Здравейте! Имам много ябълки и искам да направя на малката нещо с тях - щрудел или някакъв друг сладкиш. По принцип на мен и баща и ни се яде нещо тестяно, но тя каъо ни види на масата винаги иска да опита от всичко, та ми е по-лесно да е направено и за нея. Почти на 1 година е, но още не е яла белтък и прясно мляко, а за мед да не говорим. Та някой да има изпитана рецепта?
Аз имам подобен проблем - понеже ние с мм не ядем много тестено, а свекървата ни даде доста царевично брашно и грис да правим каша и качамак на детето а детето вече не й харесва тази помия и се чудя какво да го правя, леко ми е жал да го хвърлям.
Грисът може да сложиш във фризера и ще се запази дълго време. Аз с него правя реване. Имам и една рецепта за пудинг с грис и сини сливи от Кактуса. А с царевично брашно може да направиш питки или пърлеки, които може да се харесат на детето поне.
Настъргани или нарязани на ситно ябълки, завити в кори за баница. Нареждаш в намаслена тавичка, миже малко масло и отгоре, и печеш. Става нещонкато пурички с плодов пълнеж. Аз не подслаждам допълнително, понякога сслагам малко канела. Така правя и с ябълки, и с круши. По елементарно няма накъде.
Грисът може да сложиш във фризера и ще се запази дълго време. Аз с него правя реване. Имам и една рецепта за пудинг с грис и сини сливи от Кактуса. А с царевично брашно може да направиш питки или пърлеки, които може да се харесат на детето поне.
Грисът и той е царевичен, не знам дали ще стане вкусно с него рецептата на кактус.
Ами царевичният има една идея по-особен вкус и аз го предпочитам солен - т.е. качамак 😂 но нищо не пречи да му се добави плод и мед например. Със сините сливи е добър вариант за всякакъв грис, защото са много сладки. В моят край се прави "фалшив" шоколад от сини сливи и тоя пудинг с грис ми прилича на точно този вкус. А царевичният хляб ще е най-лесният начин за опалзотворяване. Аз правя качамак с вода, на 1л вода, 1ч.ч., даже понякога +100мл вода. С грисът (пшеничен) ми е друго съотношението. Полентата става пъти по-хубава с прясно мляко, но вкъщи почти не се купува вече. Много хубава комбинация на полентата е с месо - примерно печено в гювеч, дето е станало на конци, разпада се. Вчера точно ядохме това за вечеря - полента със свинско варено.
Страхотни царевични пръчици стават. Детето ги хапва с кеф. Прави се качамак, след това се загребва с лъжица и се оформят пръчици върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 20-30 минути. Идеален вариант за по-големи деца, домашни "гризки".
Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 13:04 от DespicableMe
Аз лично избягвам възможно най-много всякакви въглехидрати, защото съм с ИР, а мм е на диета, но това е друга тема.. Благодаря за идеите, вярно, че може да направя царевични пръчици. Само още един въпрос - с пош ли се оформяха или може и просто с лъжица да си оформя?
DespicableMe, страхотни идеи ни даваш, благодаря. 🤗 Детето много хареса мусаката от елда, точно скоро не бях му приготвяла нещо с нея. Хубаво разнообразие се получи.
Зеленчукови кюфтета за цялото семейство (Приготви ги ММ, както и доста от ястията ги приготвя той, да не си преписвам само на мен заслуги) Картофи, нахут (може и от консерва), моркови, лук, чесън, червена леща, брашно от елда, подправки, зехтин. Всички зеленчуци се сваряват и отцеждат от водата. След това се пасират заедно с подправките. Прибавя се брашното, докато стане гъста смес. След това с намазани със зехтин ръце, се оформят кюфтета, които се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200° около час.
Ябълков сладкиш. Стана много вкусен. 2 и 1/2 настъргани ябълки 1 ч.л. мед 4-5 натрошен ореха Бучка разтопено масло 1/2 ч.к. сода бикарбонат Канела Оризово брашно(слагах на око, колкото да стане кексова смес) Пече се 15 минити на долен реотан и 30-40 минити на долен и горен на 200°, до суха клечка.
Здравейте мами, идвам с огромна молба да ми дадете рецепта за бисквити подходящи за първо даване на подобен тип храна. Знам че има прекрасни рецепти тук , но просто нямам време да търся , с близнаци на почти годинка съм , предполагам знаете какво е. Предварително благодаря и пак се извинявам ако мястото на поста ми не е тук.
Любимите бисквитки на доста от нашите деца, тук има страхотни идеи и рецепти на наша любима съфорумка. https://www.instagram.com/p/BtMOhqajozo/?igshid=zl94oh3b7o07 Това е другата ми любима рецепта на LittleCactus, само че аз винаги използвам фини овесени ядки, не трици. 🤗
Лимонов кекс По рецепта за лимоново кремче на Деспикабъл, но беше твърде кисело за нас, затова добавих: Още мед Брашно от ржков Пр.мляко, брашно от лимец и бяло брашно. Стана фантазия, мм изяде 1/2 още преди да го обърна.
Аз правих портокалов кейк. От форума, от една тема. Със зехтин се приготвя и доста хора изказаха съмнение по това отношение. Обаче го приготвих и става вълшебено вкусен(за жалост не давам още от него на щерката, защото има доста захар в него) , а зехтинът не се усеща, ама въобще! Най-вероятно и тук ще е така.
Зехтинът може да бъде заменен с всякаква друга мазнина, изобщо не е горчив, стана супер. Но заради комбинацията от мед и фурми е доста сладък. И аз правя портокаловия кейк, любим е у дома.
Пробвах сладките по рецепта на Верчето. Малко ги промених, вместо брашно от рожков сложиш кокосово, сложих и малко мляко и масло. Прасенцето ги хареса, аз татко ѝ и каката също. Правих си разни експерименти за крем за торта за първия ѝ рожден ден и го сервирах със сладките, добре се получи. Прасенцето всичко си изяде
Не е нещо сложно, но вкъщи много го харесаха.Сипах на малката една лъжица, а таткото и каката излапаха останалия. Едно малко масло, оставено на стайна температура се разбива с кокосова захар докато стане пухкаво. Аз сложих малко кокосова захар на око и опитвах докато разбивам. След това добавих една кутия маскарпоне 250, като вече бърках с лъжицата. Ако се добави и сметана сигурно би станало още по-добре, но аз вчера дадох за пръв път мляко в печиво и не посмях да сложа направо сметана. Тортата ще я правя малко закъсняла, чак в неделя, та ще видя дали ще се осмеля до тогава.
То и аз не давам захар, но кокосовата е с най-нисък гликемичен индекс от повечето подсладители. Включително мед и кленов сироп и определено не е толкова сладка.
Правих нишесте крем с кокосово мляко 500мл и 3с.л. царевично нишесте и пакетче захар с бургундска ванилия. Май трябваше да е по-рядко обаче.
Смесих цедено КМ с маскарпоне равни количества. И смесих с нишестето. Имам замразени боровинки и ги сварих с малко накиснати фурми да пуснат хубаво сок и пасирах, добавих малко чия, за да желира.
Редих бисквити обикновени на житен дар, заливам с крем, малко боровинки (тук да вметна, че щеше да е по-хубаво да накисна бисквитите в мляко, а не само да разчитам на крема. Просто малката щеше да хареса повече така.) Та, три реда бисквити, крем и сладко. И това беше:)