Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лещи за очи - 7

 • 15 912
 • 397
 •   1
Отговори

Анкета

Какви лещи носите предимно?

Опции:

# 390
 • Мнения: 3
Здравейте моля да преизчислите тази рецепта за очила, към контактни лещи. Иска да отбележа, че си направих такива очила и с дясното око виждам много малко по-слабо, отколкото с лявото, ако има значение. Купих си обикновенни еднодневни лещи dailies total1 -0,75 и виждам доста добре с тях, но пак като че ли с дясното око малко по-слабо. Дали да не сложа -1 на дясното око? Моля да ме ориентирате към едномесечни лещи, няма да се носят ежедневно. Благодаря!

# 391
 • IC 1101,Abell 2029
 • Мнения: 368
А защо не отидите при този доктор който ви е изписал тази рецепта и да го питате или пък да намерите някой добър контактолог за съвет?

# 392
 • Мнения: 3
Аз за лещи отидох при нея. Но тя каза, че понеже съм с малък астигматизъм -0,5 нямало подходящи лещи за мен. Но разбрах, че имало асферични лещи, като ultrawave , а може би и други, които коригират астигматизма до някъде, реших да питам тук.  Предполагам, че има и други хора, които са с подобни резултати, като мен, използват успешно лещи.

# 393
 • IC 1101,Abell 2029
 • Мнения: 368
В сайта leshti.bg от където поръчах последните си лещи,долу вдясно на екрана има син бутон с който можете да се свързвате със специалист от сайта.Мисля че могат компетентно да ви отговорят на въпроса.Можете да им покажете и тази рецепта,както тук.

# 394
 • Varna
 • Мнения: 107
Когато диоптерът ми беше толкова нисък изобщо не предполагах, че имам нужда от очила.Не виждам смисъл да носите лещи или дори очила освен ако работата настина  изисква да виждате като орел.

# 395
 • Мнения: 3
Когато диоптерът ми беше толкова нисък изобщо не предполагах, че имам нужда от очила.Не виждам смисъл да носите лещи или дори очила освен ако работата настина  изисква да виждате като орел.
Точно така е. Няма да се ползват редовно.

# 396
 • Мнения: 7
Скрит текст:
Здравейте моля да преизчислите тази рецепта за очила, към контактни лещи. Иска да отбележа, че си направих такива очила и с дясното око виждам много малко по-слабо, отколкото с лявото, ако има значение. Купих си обикновенни еднодневни лещи dailies total1 -0,75 и виждам доста добре с тях, но пак като че ли с дясното око малко по-слабо. Дали да не сложа -1 на дясното око? Моля да ме ориентирате към едномесечни лещи, няма да се носят ежедневно. Благодаря!

Здравейте.

1. Ако рецептата за очила е изготвена правилно, преизчислението е вярно: -0.75 за двете очи, защото се прилага правилота за т.нар. "сферичен еквивалент" - половината от стойността на цилиндъра се прехвърля в сферата.
2. Ако с очилата, направени по рецептата виждате малко по-слабо с едното око, напълно нормално е това да се повтори при лещите. Преди сам да променяте стойността, задължително се консултирайте с офталмолог - този, който е изписал рецептата или друг. Ако сложите -1.00 ще виждате по-добре с дясното око, но това може да предизвика леко главоболие.
3. DAILIES TOTAL 1 са всичко друго, но не и обикновени. Това са единствените лещи в света с т.нар. "воден градиент", което означава, че материалът е с различни характеристики в ядрото и на повърхността. Това ги прави най-дишащите сред всички еднодневни лещи и въпреки това водното съдържание на повърхността им е от 86% до почти 100% на самата повърхност. Отделно от това при нужда освобождават в слъзния Ви филм хидрофилен фосфолипид (phosphatidilcholine PC), който се съдържа в естествените! сълзи и стабилизира слъзния филм, намиращ се върху външната повърхност на контактната леща. Ако сте се чувствали добре с тези лещи, много трудно ще им намерите заместител. Тоест - започнали сте от най-високото ниво и сега ще слизате.
4. Ако няма да използвате лещите всеки ден, много по-добре за Вас би било от гледна точка на хигиената и минимизиране на рисковете да останете с еднодневните си лещи. За едномесечните лещи ще се нуждаете от разтвор, контейнер и желязна дисциплина по отношение на почистването и съхранението им. Едномесечна леща не означава, че е годна за 30 носения, а че материалът се променя вследствие на взаимодействието с въздуха, околната среда, сълзите Ви (липиди, протеини), разтворите за почистване и съхранение и много други фактори. Тоест ако не искате да рискувате ще се наложи да я смените след месец, дори да сте я носоли 4 - 5 пъти. Най-рисковият от тези фактори е контейнерът, в който ще ги съхранявате. Още след първите няколко поставяния на лещите в него, по вътрешните повърхности се образува биофилм, който е почти невъзможно да премахнете само с разтвора. Лещите Ви ще престояват в пресен разтвор, но въпросният биофилм ще си е вътре. Еднодневната леща просто няма време да привлече и задържи липидите, протеините и другите депозити на повърхността си, защото вечерта просто ще я изхвърлите, а на другия ден ще разпечатате нова (стерилна). Ако ви се струва скъпо, изчислете си цената за един ден (за две лещи). Едва ли ще е повече от 4 лв/ден. Ако носите 10 дни в месеца, това са 40 лв. Останалите лещи си стоят запечатани и стерилни в блистерите със срок на годност 4 - 5 години. Направете същото изчисление с едномесечните като не забравяте разтвора и вероятно ще стигнете до същата сума, но ще трябва да поемете риск.
5. "Асферичните" лещи няма да допринесат за сериозна промяна. Тези, които носите в момента също са с асферична предна повърхност.
6. Не разчитайте на компетентен съвет на специалисти от сайтовете за лещи. Не казвам, че не са компетентни, а че имат таргети за изпълнение и ще Ви препоръчат бранд, който им носи най-висок маржин или private brand, който в над 90% от случаите е далеч от водещите технологии (за да бъде предложен на по-добра цена). Лещите имат характеристики като базова кривина, диаметър и т.н. Трябва да демонстрират движение в определен диапазон върху роговицата и затова е неподходящо такъв съвет да се взима за чиста монета. Най-доброто решение лещата да бъде погледната от контактолог през биомикроскоп (има го във всеки кабинет), докато е върху роговицата.

Успех
Взех си цветни лещи с диоптър за късогледство.Но сега пък с тях наблизо не виждам,дори размазано на компа.Имате ли идея какво трябва да направя?
Здравейте.

Причините може да са няколко:

1. Цветните контактни лещи са с фиксиран отвор за зеницата. Има вероятност зеницата Ви да е по-голяма от отвора и да виждате граничната зона, от която започва цвета.
2. Материалът на лещата не е добър и слоят слъзен филм върху горната повърхност се разкъсва бързо, което влияе негативно на зрителната острота (в този случай образът би трябвало за кратко да се изяснява след премигване, преди отново да се замъгли)
3. Много малко контактни лещи са подходящи за дълго използване пред дисплеи. Когато работите на компютър, най-често сте в офис (сух въздух) и несъзнателно мигате много по-рядко от обикновено (в комбинация със сухия въздух следва бързо изсъхване на повърхността на лещата, след което намаляване на зрителната острота и дискомфорт) (В този случай можете да използвате изкуствени сълзи, предназначени за употреба върху контактни лещи.
4. На този етап съществува един единствен бранд силикон-хирдогелни (дишащи) контактни лещи. Останалите компании не инвестират много в тези продукти и затова в повечето случаи цветните лещи са произведени от остарели (недишащи) материали.

Успех

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 13:23 от AnMary

# 397
 • Мнения: 5 582
Малко извън темата за лещите. Някой да е слагал стъкла smile, били нещо като подфирма на Есилор.
Търся отзиви.Blush

Общи условия

Активация на акаунт