Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 май 2019, 13:26 ч.

Касапница в окръжна болница-София

 • 1 690
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте. През последните дни преливам от гняв и възмущение, търся отдушник из интернет и попаднах на този форум. Става въпрос за жената, която ме е отгледала и която за жалост страда от тежко бъбречно заболяване. Бяхме насочени към лекар от Окръжна болница в София, който да постави катетър за хемодиализа. Въпросният "лекар" меко казано се изложи. Погрешно позиционирал катетъра в аортата, вместо във вената, в която трябва и това доведе до спешна операция за отстраняване на катетъра, правилното му позициониране и дрениране на събралата се кръв в перикарда!!! Отидохме в болницата, добре запознати с факта, че поставянето на такъв катетър се прави за около половин един час с местна упойка и трябваше да се приберем малко по-късно през деня. Заради малоумната грешка на "лекаря" пациентката стана спешен случай и сега се бори за живота си, макар, че ми замазват очите с изрази като "тя е много добре". Не ми минават нито оправданията им, нито успяват да скрият от мен това, че ми спестяват част от информацията-наясно съм, защото работя в сферата на медицината (факт, който не споменах в болницата, уж разчитайки на препоръките). Зная, че в бранша рядко има наказани, поради необходимостта немърливостта и пропуските да бъдат установени от колеги. Бясна съм на системата, от която аз самата съм част! Не мога да повярвам колко егоцентрични и в същото време тъпи хора взимат дипломи и се бъзикат с живота на хората! Имам желание да се боря срещу тази несправедливост с протестни действия за промяна.

Последна редакция: сб, 11 май 2019, 13:50 от Avi_D

# 1
 • Мнения: 45
Здравейте. През последните дни преливам от гняв и възмущение, търся отдушник из интернет и попаднах на този форум. Става въпрос за жената, която ме е отгледала и която за жалост страда от тежко бъбречно заболяване. Бяхме насочени към лекар от Окръжна болница в София, който да постави катетър за хемодиализа. Въпросният "лекар" меко казано се изложи. Погрешно позиционирал катетъра в аортата, вместо във вената, в която трябва и това доведе до спешна операция за отстраняване на катетъра, правилното му позициониране и дрениране на събралата се кръв в перикарда!!! Отидохме в болницата, добре запознати с факта, че поставянето на такъв катетър се прави за около половин един час с местна упойка и трябваше да се приберем малко по-късно през деня. Заради малоумната грешка на "лекаря" пациентката стана спешен случай и сега се бори за живота си, макар, че ми замазват очите с изрази като "тя е много добре". Не ми минават нито оправданията им, нито успяват да скрият от мен това, че ми спестяват част от информацията-наясно съм, защото работя в сферата на медицината (факт, който не споменах в болницата, уж разчитайки на препоръките). Зная, че в бранша рядко има наказани, поради необходимостта немърливостта и пропуските да бъдат установени от колеги. Бясна съм на системата, от която аз самата съм част! Не мога да повярвам колко егоцентрични и в същото време тъпи хора взимат дипломи и се бъзикат с живота на хората! Имам желание да се боря срещу тази несправедливост с протестни действия за промяна.За съжаление и с протести нищо не се получава .Не само в медицината е така давам пример с мен аз искам след като завърша училище да уча за адвокат, но и в училище няма система всеки си прави каквото иска и това ме разочарова .Не само в България е така и в чужбина, но там е по-прикрито. Дано жената,която ви е отгледала да е добре.Дано да продължи да има България след 20 години ,а не една ,,Европейската членка" за която никой нищо не знае освен ,че е бедна държава.За съжаление с егоисти които взимат пари в парламента  правят си апартаменти и не ги интересува за никой дали гладува ...

# 2
 • Мнения: 22
Sonya 162, боя се, че имате основание да сте скептична. Пожелавам Ви успех в начинанията! И като станете адвокат-обадете ми се Wink Имаме да се борим за справедливост

# 3
 • Мнения: 45
Sonya 162, боя се, че имате основание да сте скептична. Пожелавам Ви успех в начинанията! И като станете адвокат-обадете ми се Wink Имаме да се борим за справедливост


Благодаря ви 😁

# 4
 • Мнения: 200
Здравей, Avi. Напълно те разбирам. Аз също съм бил на път да стана жертва на лекарски грешки. Или, което е по-лошо - умишлени злоупотреби с положение. Още по-мъчително е, когато става въпрос за твой близък човек. От една страна - разгневена си, че той страда. От друга - боли те за него. И колкото повече го обичаш - толкова по-силно те боли. Вътрешно усещаш, че не си заслужила тази болка, но няма как да избягаш от нея. И най-лесният начин "да ти олекне", поне малко, е да я канализираш под формата на гняв.

Но най-лесният начин не винаги е най-добрият. В термините на психоанализата това се нарича "сублимация". По-разумно според мен е да обмислиш ситуацията в дълбочина. От една страна - не оправдавам лекаря, извършил манипулацията неправилно. От друга - никой човек не е идеален, всеки допуска грешки понякога. Със сигурност не го е направил умишлено. Ти никога ли не си допускала грешки? Както казват янките - "Shits happen". Или французите - "C'est la vie...".

Значение има и факта, че днес лекар може да стане всеки, който си плати образованието. Медицината вече е бизнес, а не призвание. При това - един доста зле заплатен бизнес, поне за редовните лекари. За два часа мучене на чалга един миризлив мангал или една тъпа силиконова кифла с основно образование вземат повече пари, отколкото един лекар, учил средно 12 години, след това следвал висше 6 години и после специализирал още 5, получава за цяла година труд.

Помисли си - срещу какво ще тръгнеш да протестираш? Срещу платеното образование? Или платените медицински услуги? Или срещу ниското заплащане на лекарите, което води до ниско квалифицирани кадри? Сама разбираш, че това е глупаво. Защото протестите ти с нищо няма да променят системата. Най-много да се намери някой хитър и безскрупулен политик, който да "яхне" протеста ти и да трупа на твой гръб политически дивиденти.

Ако искаш да направиш нещо полезно - според мен можеш да посочиш името на въпросния лекар тук, с което ще предпазиш други потенциални негови пациенти. И просто продължавай да се грижиш за майка си. Защото след като те е отгледала, тя е истинската ти майка, а не биологичната. Друг път в подобни ситуации използвай всички възможни средства, за да си осигуриш преференциално отношение и максимално внимание - изтъкни, че сте колеги, т.е. "от една гилдия"; ако е уместно - предложи някаква сума на ръка; ако е нужно - прибегни и до заплахи или потърси връзки... Или намери познат лекар, който ще се ангажира лично със случая и ще даде всичко от себе си... Бори се с всички средства за доброто на най-близките си. Защото не си Исус да се бориш за спасението на целия свят... А и такава борба по дефиниция винаги е "causa perduta"...

# 5
 • Мнения: 22
Здравей, V12. Благодаря за отговора. Звучиш като психолог Simple Smile Анализирах ситуацията безброй пъти, смея да кажа, че въпреки емоциите ми, умът ми е рационален.  Знам, че грешката не е умишплена и никой не е застрахован от такива. Знам обаче също, че ако аз съм сгрешилата вероятно няма да намеря прошка.  Има грешки и грешки. Както каза, не съм Исус. Подобно на всички обикновени земни хора, не мога да простя такава грешка.
Разбира се, че съм мислила срещу какво ще тръгна да протестирам, това не са празни приказки от моя страна. Бих протестирала срещу правилото колеги от същата държава да разясняват такива нелепи ситуации. Точно сега няма да излагам цялата концепция. Когато стигна до публичното й оповестяване, ако не ти се струва глупава, запознай се Simple Smile Безпредметно е да се боря с корупцията, нея винаги ще я има, независимо от заплащането на лекарите.

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 08:27 от Avi_D

# 6
 • Мнения: 151
Лекарите не вземат никак малко пари,основната им заплата може да е  малка,но от клинични пътеки докарват доста.Няма лекар в отделение с по-малко от 10 000 на месец.И най- некадърния лекар става много кадърен като му дадеш бакшиш,мисленето и манталитета им е като на сервитьорите.Здравни осигуровки плащаме за тоя дето духа..

# 7
 • Мнения: 22
Bubolina73, бягат от отговорност и разчитат на уютното крило на "гилдията". За грешки в търговията уволняват. Грешки в медицината се оправдават. За съжаление не са малко хората, които оправдават приказказката "Въпреки усилията на медицината, човекът оживя."

# 8
 • Мнения: 200
@Ani_D
Не съм психолог, компютърджия съм Simple Smile Въпреки че психологията ми е нещо като хоби - чета по темата от 16-годишен. Имам успешно проведена психоанализа на момиче с хероинова зависимост, вече 19-та година напълно ресоциализирана и без рецидиви... Ако протестите срещу нещо там ти помагат да преодолееш по-лесно фрустрацията - ОК, лошо няма. Но, според мен, не се увличай твърде и не разчитай да постигнеш нещо особено... Иначе рискуваш животът ти да влезе в един цикъл на безкрайни борби с... нещо си там, което няма да те направи щастлив човек.

Лекарите не вземат никак малко пари,основната им заплата може да е  малка,но от клинични пътеки докарват доста.Няма лекар в отделение с по-малко от 10 000 на месец.И най- некадърния лекар става много кадърен като му дадеш бакшиш,мисленето и манталитета им е като на сервитьорите.Здравни осигуровки плащаме за тоя дето духа..
Ами не знам... Имах приятел лекар, който близо 20 години работи като рентгенолог. Докато не се разболя от левкемия... След това три години беше в "Бърза помощ". Почина миналата пролет на 52... Докато беше в "Бърза помощ" сме си говорили в някой бар на по чашка. Чисто вземаше 870 лв, ако не дава извънредни дежурства. И за тези пари трябваше да се разправя с пияници, мангали и хипохондрици и да взема животоспасяващи решения на момента, на място, с помощта на един стетоскоп и апарат за мерене на кръвно. Да ти кажа, обидно му беше, че хората плащат осигуровки по 16 лева на месец и очакват срещу това да получат перфектно медицинско обслужване във всеки момент. А в същото време оставят без проблеми по 100-200 лева на вечер в чалготеката, за да слушат мученето на някакъв миризлив тлъст мангал със завършен 4-ти клас. Когато обаче пациентът (ако не е социално слаб и си личи, че има възможност) му остави някой лев на ръка - с това той показва уважение към труда и личността му. Съответно - и отношението на лекаря е по-различно...

За завеждащите отделения може и да си права. Когато през 2009-та ме блъсна кола (по моя вина), бях с тежко спираловидно счупване на лявата ръка между лакътя и рамото и със счупена скула. Още първия ден в Окръжна болница - Варна, когато мой приятел и клиент дойде на свиждане, завеждащият ортопедия го дръпнал настрани и му обяснил, че ако не се постави метален пирон в ръката ми, аз никога няма да се оправя и ще остана инвалид. Пиронът струвал 1500 лева. И направо му дал адрес на фирмата, където да го поръча и да го плати, операцията беше насрочена за след три дни. В същото време отказаха да ми поставят венозен антибиотик, въпреки че счупената скула се намира над хемоенцефалитната бариера и има потенциална опасност от мозъчно възпаление. Същият този приятел - лекар ми донесе в отделението 10 флакона "Цефтриаксон", спринцовки, абукат, дестилирана вода и хепарин, за да мога сам да си поставям нужните инжекции. Само помоли да не казвам кой ми ги е дал, за да си няма той неприятности с колегите. На втория ден, когато ортопедът ме видя сам да си правя инжекция ми вдигна скандал. Аз не му останах длъжен и напуснах болницата срещу подпис, че ги освобождавам от отговорност за последствията. Отидох във Военна болница. И там същата история. Завеждащият ортопедия обясни, че без метален пирон ръката ми никога няма да зарасне правилно. Да пратя някого да го поръчва еди-къде, цена - 1350 лв. И с него се изпокарахме и напуснах на втория ден, защото някаква сестра дойде сутринта бодра-бодра и тръгна да ми поставя инжекция, без да ми обясни какво смята да ми инжектира. Накрая потърсих стари познати и отидох при Мартин Гилев, с когото се познавам още от 80-те, когато скачахме заедно с парашут в аероклуба. Човекът погледна снимките и ми обясни ситуацията: счупването е сериозно, с пирон в костта ще зарасне за около месец, без пирон - за два месеца. Но хирургичният път за поставяне на пирона минава през раменната става. Веднъж ще я отворят, за да го поставят и втори път - за да го извадят по-късно. След две такива интервенции той ми даде гаранция, че до 10 години максимум ще развия артрит на ставата. А причината да настояват толкова колегите му за операция е, че: първо - ще вземат 800 лева по здравна каса; и второ - металният пирон се изработва от титан, легиран с ванадий - сплав Ti6Al4V. Цената на 30 см пръчка е около $20, изработката - още толкова. Разликата се дели по равно между лекаря, който ме е пратил и фирмата, в която го поръчвам. Оставих му 50 лв, въпреки че той се обиди и не искаше да ми взема нито стотинка. Изкарах един месец с гипса (аз съм вегетарианец и при мен възстановяването е около два пъти по-бързо от нормалното), след това сам го свалих, започнах да ходя на плаж и всеки ден да си заравям ръката в горещия пясък... След два месеца плувах по половин час бътерфлай, без да усещам травмата...

Та така за лекарите... Монетата има две страни. Не оправдавам никого и не осъждам никого. Фокусирам се върху това да реша своите проблеми по най-добрия начин. Пък който иска - да ходи да се бори с вятърните мелници...

# 9
 • Мнения: 22
Хората сме различни-някои пасивни, други активни, а трети обичат винаги да са опоненти Simple Smile Разбира се, съществуват и съчетания Wink

# 10
 • Мнения: 200
Виж, не казвам да оставиш конкретния виновник да му се размине безнаказано. Можеш да изпратиш хора да го пребият, да го осакатят трайно или да го залеят с киселина - каквото прецениш, че заслужава, ако не смяташ, че грешката му трябва да бъде простена. Но ако тръгнеш да се бориш за абстрактна справедливост и промяна на системата - само ще пропилееш живота си. И то не защото не можеш да промениш нищо. А поради самото естество на битието - живеем в материален свят, с ограничени ресурси, в който всичко, което е добро за един, е зло за друг. Има една много хубава притча за цар Соломон на тази тема:

Отишли двама съседи на съд при цар Соломон.
- Да чуем първо ищеца! - наредил той.
- Мъдри царю! - започнал единият съсед - Аз имам в двора си смокиня. Всеки ден я поливам, прекопавам, пръскам, а на есен бера смокини. Но част от нейните клони надвисват над двора на съседа ми. Той не полага никакви грижи, а на есен също бере смокини от клоните над двора си. Според мен това не е справедливо и е редно да получа от него компенсация.
- Прав си! - казал Соломон - Но все пак, да чуем и ответника.
- Справедливи царю! - отговорил подсъдимият - Всичко, казано от моя уважаем съсед е съвършено вярно. Но, от друга от друга страна, той няма възможност да бере смокините от клоните над моя двор. Ако аз не ги обера, те ще паднат и ще изгният на земята. За това мисля, че след като не му причинявам никакъв материален ущърб, аз не му дължа компенсация за плодовете, които прибирам.
- И ти си прав! - отсъдил Соломон.
В този момент се обадил един от присъстващите в залата:
- Но, велики царю, не може и двамата да са прави едновременно!
Соломон се замислил малко и отговорил:
- Ти също си прав!

# 11
 • Мнения: 151
Престъпленията са от страна на лекарите.Престъпление е да правиш ненужни операции,да назначаваш ненужни химиотерапии и др.,само за едната клинична пътека,а като стреснеш хората,че положението е много сериозно и бакшиша им става сериозен.

# 12
 • Мнения: 22
И това е вярно, Bubolina73. Глупавото е, че държавата оправдава грешките на лекарите, но наказва пострадалите от тях, когато се стигне до саморазправа. Така жертвите на една лекарска грешка стават повече. Сблъсквайки се с всичко това, разбирам защо населението псува управлението.

# 13
 • Мнения: 200
От псуване полза няма. Какво казва Тери Пратчет? "Законите служат, за да те накарат да спреш, да се замислиш добре и да ги нарушиш така, че да не те хванат!" Simple Smile Или както гласи една популярна поговорка на братушките: "Не пойман - не вор!" Simple Smile Но все пак бих тръгнал да отмъщавам само на лекар, който умишлено ме е осакатил. Ако е допуснал грешка или проявил небрежност - най-вероятно ще пропусна. Все пак - хора сме и никой не може да е в топ кондиция през цялото време...

# 14
 • Мнения: 151
Като не е в топ кондиция да не работи,ама не могат да изпуснат клиничните пътеки и рушветите.Има професии при които грешките и небрежността са недопустими.

Общи условия

Активация на акаунт