Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 4
Здравейте, работя в чужбина в фирма, която изнася своите продукти в различни държави по света. Участвала съм в много търговски изложения и винаги гледам в справочника за някоя българска фирма участник просто да отидя да ги поздравя. Прави ми впечатление, че почти няма или ако има са две, три. Зарових се в интернет да видя каква информация има за българските производители, които искат да изнасят в чужбина и не знаят от къде да започнат като учудването ми беше, че освен в официалните сайтове на институциите https://www.bcci.bg и https://europa.eu/youreurope/business/selling-in-eu/selling-good … s-eu/index_bg.htm , не намерих нито асоциация или съюз на производителите, който да им дава подробна информация как да изнасят.
Възможно е и да има, но явно като търся в Гугъл от чужбина не ми излизат много резултати на български език. Започвам един блог  https://exportbg.blogspot.com/ с полезни съвети, но понеже нямам много свободно време ще ми е необходимо дълъг период, за  да го оформя в систематизирана информация. Вие какво мислите по въпроса? Има ли подробна информация и би ли било полезно да има такава?

Последна редакция: нд, 12 май 2019, 19:59 от meri_ma

# 1
  • София
  • Мнения: 4 272
Това е агенцията, отговаряща за участието на български фирми по международни изложения - на ниво асоциации, камари, индустрии и държави:
https://www.sme.government.bg
Тази агенция обедини бившите за МСП и за насърчаване на търговията.

# 2
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 362
БТПП би трябвало да разполага с информация за фирмите износители.

# 3
  • Мнения: 4
Благодаря ви момичета, но освен държавните институции, които знам, че дават тази информаця имах впредвид консултантски фирми или книги, портали, блогове, социални групи в мрежите....наръчник за хорарта от къде да тръгнат да изнасят и какви стъпки да следват, за да имат успех. Изобщо информация как се прави експорт - наръчник за износ.

# 4
  • София
  • Мнения: 4 272
Дотолкова, доколкото зависи какво се изнася, към ЕС или трети държави, продукция/препродажба, стоки или услуги, няма как да се направи унифициран документ, тип наръчник. Намесват се ДДС-та, данък при източника, СИДДО, трансферно ценообразуване, за които всяка фирма си проверява какво е положението и действа. Има закони, европейски директиви, консултантски фирми - сядаш, четеш или плащаш и те консултират.

Общи условия

Активация на акаунт