Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2019, 16:58 ч.

Национална здравна информационна система

 • 400
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 932
От 15 години чета, че ще се въвежда такава система /НЗИС/ в България, но все още нищо. Размислите ми са по повод това, че като съм на почивка на другия край на България, не нося папка с амбулаторни листи и подобни. И ако се наложи да ида на лекар, удобство е да излиза е електронен вид всичко: алергии, прегледи, изписани лекарства, операции, кръвни изследвания. Също за зъболекар да излизат манипулациите. Съществуващия засега УКД -Универсален код за достъп, който имам, не дава подробна информация. Какво сте виждали в други държави, които имат електронно здравеопазване?

# 1
 • Мнения: 12 600
Дано не го въведат. Само минуси виждам.
За Германия мога да кажа, че поне докато живеехме там, нямаше такова нещо.
Ако заболяванията са толкова тежки, че да изискват носене на амбулаторни листи, по-добре човек да не ходи на твърде далечни почивки.

# 2
 • Мнения: 201
Дано не го въведат. Само минуси виждам.
Какви например? Много добре звучи това за което говори автора на темата...

# 3
 • Велико Търново
 • Мнения: 2 362
И на мен ми е интересно какви биха били недостатъците?

# 4
 • Мнения: 2 281
Дано не го въведат. Само минуси виждам.
За Германия мога да кажа, че поне докато живеехме там, нямаше такова нещо.
Ако заболяванията са толкова тежки, че да изискват носене на амбулаторни листи, по-добре човек да не ходи на твърде далечни почивки.

Колко тежки са много тежки тези заболявания? Има хронични заболявания, има автоимунни заболявания, които водят до ТЕЛК, но не те инвалидизират в смисъла на неподвижност и невъзможност за пълноценен живот. Просто изискват контрол и достъпност до история наистина. Едно електронно здравно досие би дало точно това (стига да е реализирано добре). Колко далече е много далече? Там, където има здравни структури, дори да е на друг континент не би следвало да е проблем и за "тежко болен".

# 5
 • Мнения: 12 600
Дано не го въведат. Само минуси виждам.
Какви например? Много добре звучи това за което говори автора на темата...
Вие имате личен опит или просто говорите на теория?
Слава богу, че още няма единна система между болниците, защото (поне до преди няколко години) ако си лежал в една болница, не можеше да отидеш в друга. Преживях го с детето си, когато се наложи да бъде хоспитализирана четири поредни пъти в три различни болници.
За ходене на второ, трето мнение няма да отварям дума колко е полезно един специалист да вижда кого си посетил преди него, какво са ти изписали и пр.

Smetanapalata, ако има хронични заболявания, ще си носи някаква част от документите с него. За останалите банални инфекции, които е прекарал и нямат връзка с основните заболявания, не е нужно да носи амбулаторни листи.

Та, освен удобството да не се носят документи, какви други са предимствата?

Който лекар е съвестен, ще ви прочете старите епикризи. Който не е, няма да прочете и електронното досие.
Напълно достатъчно е да  излиза електронно историята на посещенията при определен лекар или кабинет, но там зависи дали съответните лекари имат желание да се снабдят със съответния локален софтуер.

Съвсем пресен пример с баща ми. По великденските празници му стана много зле, страшно главоболие, отпадналост, кашлица,  т. Отидоха в спешното на Св. Анна, направили му снимка, не било пневмония и го изпратили по живо по здраво без никаква терапия. Казал, че го боли много челото при натиск и попитал да не е някакъв синузит, но му отвърнали, че синузитът не болял. Прибрали се, но станал още по-зле, та  майка ми едва го вдигнала до спешното в ИСУЛ, където се оказало, че синусите са му пълни с гной и го приеха по спешност в болницата. Представям си, ако беше излязло в системата, че преди няколко часа са били в друго спешно, където са написали, че нищо му няма, как щяха да го прегледат в ИСУЛ.

Едит: горе се изказах малко рязко за неходенето на почивки, но възприех амбулаторните листи като за някакво остро заболяване и затова. В другите случаи са по-скоро раЗни епикризи. Разбира се че хората с Телк и хронични заболявания, инвалиди и т.н.трябва да излизат и да ходят по почивки и т.н.
Мнението ми за системата обаче си остава негативно.

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 13:32 от Дъждец

# 6
 • Мнения: 2 281
Идеята е да не носиш бумаги.
И лекарите да се научат съвестно да свалят епикризи и да са ясни за всеки следващ колега, никой не се закотвя при един-единствен лекар а се търсят много често различни мнения. Знаем, че всеки лекар отхвърля лечението на предходния, затова е хубаво да има история назад.

# 7
 • Мнения: 12 600
Идеята е да не носиш бумаги.
Да де, нали питах освен неносенето на бумаги, какви други са предимствата?
Знаем, че всеки лекар отхвърля лечението на предходния, затова е хубаво да има история назад.
И затова в някои случаи е по-добре да НЕ знае каква диагноза е поставил колегата му.
Тоест тук единната системата е недостатък.

# 8
 • Мнения: 2 281
Това би наложило отговорност да се свалят адекватно епикризи и случая с баща ти да не се повтаря. Т.е. според мен би дисциплинирало/контролирало лекарите, че и те имат нужда.

# 9
 • Мнения: 12 600
Блажени са вярващите.
Живея в България вече 9 години. В началото виждах как се правят някакви подобрения в много сфери. В последните години виждам само упадък на здравеопазване и образование. Разрушиха работещия фонд за лечение на деца в чужбина, пътеките лекуват на парче, опитват се да пробутат най-евтините лекарства за разни хрон.заболявания или изобщо няма внос и т.н.
Сега проверих как стои въпросът в чужбина. Тепърва мислят да въвеждат подобна система, НО пациентът може сам да решава каква информация да предостави от нея на лекари.
Това обаче прави системата непълна и ненадеждна. Има опасност от въвеждане на грешни данни или диагнози и компютърно малко грамотни пациенти да не разберат.
Не е изключено също така работодатели, здравни каси, застрахователи, политици и др.заинтересовани да искат да се доберат до здравния статус на някого.
Защитата на лични данни ще зависи от напредъка на софтуера.
Ние сме още по дърветата в България, но не пречи някоя фирма да лапне една стабилна сума за софтуера. Вече играхме един път подобен сценарий с болничното чекиране с пръстови отпечатъци Joy

# 10
 • Мнения: 201
Дано не го въведат. Само минуси виждам.
Какви например? Много добре звучи това за което говори автора на темата...
Вие имате личен опит или просто говорите на теория?
Личен опит с електронни болнични системи нямам, но пък с болниците и заболяванията имам. Това, което описваш като проблем си е проблем и в момента. И сега като ида и дам епикриза, в която са писани глупости е същото положение и проблема не е в носителя на информацията.
В епикризите и документите към тях често има и данни от изследвания, скениери, снимки и всякакви други, които могат да са полезни при един последващ преглед.

# 11
 • Мнения: 2 281
За това всичкото си много права. Помня машинката за пръстов отпечатък , която в момента събира прах. Няма идеална система принципно, на мен разбирането за подобна система обаче включва именно стопиране на упадъка с повече контрол.
Извън всичко това-ясно е, че няма да има скоро такава система, та само си говорим.

# 12
 • Мнения: 12 600
Много по-добре беше/е тези пари да ги инвестират в обучения на лекарите и в подобряване на медицинските практики при дадени състояния. Това са неща, които могат да спасят човешки животи.
Както се получава сега с капачките за кувьози. Събират се средства за разни техники, но лекарите в малките болници не знаят как да ги използват.

# 13
 • Мнения: 2 281
Контролът ще доведе до качествена работа и обучение на лекари. Иначе пък ще се наливат в едни програми, целящи ограмотяване на грамотни лекари.

# 14
 • Мнения: 932
В МЦ Аджибадем Ситиклиник има подобна система, но тяхна вътрешна. Например кардиологът  вижда, че пациентът е ходил на гастроентеролог там.

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 13:32 от kristinia

Общи условия

Активация на акаунт