Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 831
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
Явно Елия е носител и на рецесивен ген, който се е комбинирал с този на Регар и се е получило русо бебе.
Нали майката на Доран, Оберин и Елия е от Норвос, може и от нея да идва.
Не беше ли жената на Доран от Норвос?

А и тя май не е руса - тази от Норвос имам предвид.
Оф, верно бе. Тя е жената на Доран, не майката.😂
А майка му каква е знаем ли?

# 436
Обсъждали сме всички песнички на Кръпчо. Но това не пречи да си припомним и да нищим някоя конкретно.

Онаследяванто на външните белези от родителите не е толкова просто. Трябва да се вземе под внимание и белезите на предците. За пример- двамата с мъжа ми сме с кафяви очи, малкият ми син е със сини, наследил ги е от майка ми. Плюс това малките деца се променят много бързо.

За Вал ще подготвя отделен пост, че няма да стане да пиша от телефона.

# 437
  • Чужбина
За пример- двамата с мъжа ми сме с кафяви очи, малкият ми син е със сини, наследил ги е от майка ми.
Да, Джинджър, защото е рецесивен белег и е скрит. Но ти го имаш от майка ти. А мъжът ти има алел от негов родител или дядо/баба.

Аз имам сини очи, ММ има сини очи - от нас дете с кафеви очи никога не може да излезе, ако ще и 100 деца да родим. Можело, но щяло да бъде дефект, т.е. аномалия с вероятност 0,000хх %.

От двама с кафеви, може да стане дете със сини, но вероятността е малка.

А Мартелите имат русо от много поколения назад - чак от първата Денерис. Тоя ген вече трябва да се е затрил по всичката логика на нормалната генетика.

Поради тази причина, е съвсем нормално, че Джонката е с тъмна коса - майка му е доминантна на гените на Регар. Затова е Ренис е тъмна като Мартелите. А уж-брат му на Джонката е някаква голяма аномалия.

И сега тука се сетих за нещо в книгите, на което съм се смяла с глас.

Беше някъде в момента, в който Тормунд и Джонката се занимаваха да транзитират диваците от северната страна на Вала, през тунела, в южната.

Та там май (не съм 100% сигурна, че точно там де) Джонката каза, че не може да различи две момченца, защото изглеждат еднакво. И Джонката пита, дали са братя. А Тормунд вика - не, не са братя. Братовчеди са - бащите им са братя. От една майка са.

А после имаше друг пример с две момченца, които са братя, но изобщо не си приличат. Тормунд вика - братя са. От един баща. Майките им са различни.

Толкова съм смяла ... явно за диваците бащинството определя всичко.

# 438
Ели, това че Егон е рус не значи, че такъв ще бъде като възрастен индивид. Рус е бил на 2 год. Ако беше доживял до 3, можеше да е с по- тъмна коса. Плюс това Мартелите не са се женили само по между си. Не бъди сигурна, че рецусивните гени са се затрили. А и доколкото си спомням описанието на косата на Егон е pale, не е blonde или silver. Пък и нали говорихме, че между Ричард 3-ти и баба ти Бети нямало нищо общо генетично. Във Вестерос предполагам е подобно положението.

П. С. Ели, я виж родословното дърво на Мартелите. Според Уики не знаем кой е бащата на Доран, Елиа и всичките ѝ братя и сестри.

# 439
  • Чужбина
Ели, това че Егон е рус не значи, че такъв ще бъде като възрастен индивид. Рус е бил на 2 год. Ако беше доживял до 3, можеше да е с по- тъмна коса.

Hands Thumbsup Hands Thumbsup Hands ThumbsupПрава си!

А то вярно, че в Дорн имаше 3 типа външен вид. Едните бяха доста тъмни като Мартелови, а други бяха доста светли.

Джинджър, майката на Доран и на Пепелянката се води Принцеса на Дорн. Но името й не е известно, нито външният вид.

Доран бил първото оцеляло бебе на майка си. Тя имала няколко спонтанни аборта преди него. След него имало две бебета, които умрели още в люлката. Елия била родена един месец по-рано, т.е. в 8-мия месец, но оживяла (борбено момиче). След нея се родил Оберин.

Последна редакция: сб, 01 юни 2019, 17:03 от Eleonora_27

# 440
Аз пък мислих, че Елия е най - малката.😂

Има доста знатни родове в Дорн, които са потомци на първите, т.е. имат светли коси/очи. Може би някой такъв рус лорд се е оженил за Елината майка и така са придобили рецесивен ген.

# 441
  • Чужбина
Да, но Мартин явно не го е измислил точно.

Само знаем, че от първата Денерис имат Тарг кръв. Но тя явно вече е много изтъняла.

Куентин горкия много разчиташе на това, но не му стана номера.

# 442
Всъщност косите/очите на Таргите са се появили в следствие на магиите на валирианците, т.е. са някакви магични гени и не е много ясно кога и как се проявяват.😀

# 443
  • Чужбина
Всъщност косите/очите на Таргите са се появили в следствие на магиите на валирианците, т.е. са някакви магични гени и не е много ясно кога и как се проявяват.😀
Кой знае, на каква радиация от вулканите са били подложени  Grinning Grinning Grinning

И се е получила някаква мутация, подобна на албинизма.

# 444
Може, може.😂😂😂

# 445
  • Вестерос
Да, но Мартин явно не го е измислил точно.

Само знаем, че от първата Денерис имат Тарг кръв. Но тя явно вече е много изтъняла.

Куентин горкия много разчиташе на това, но не му стана номера.

Първата Денерис умира като дете...

# 446
  • Чужбина
Не, не, Тиф. Първата Денерис е имала деца от Марон Мартел.

Даже Марон построил заради Денерис Водните Градини, където децата им играели с децата на другите благородници. И дори един ден ... Денерис се смилила над децата на слугите и на охраната, и им позволила да си играят в басейните, заедно с децата на аристократите.

Оттогава тази традиция се е запазила и във Водните Градини си играят всякакви деца - бедни и богати.

А иначе ингригата с т.нар. false-paternity event (or events) в родословието на баба Бети е следната:

Елизабет II-ра се води принципно descendant на Уилям Завоевателя - Крал на Англия (William the Bastard).

Байдъуей, тоя Уилям е незаконен син на Нормандски Дюк (Нормандия е във Франция) от една негова любовница.

Та както вече споменахме, костите на Ричард 3-ти са били открити през 2012-та година. Започват изследвания.

Откриват добро митохондриално ДНК (това е по майчината линия - митохондриалното ДНК е само от яйцеклетката, това на сперматозоида го убива онова на яйцеклетката; митохондриалното ДНК се предава от майката на всичките й деца). Това митохондриално ДНК показва съвпад с митохондриалното ДНК на живи наследници на сестрата на Ричард III - Анна Йоркска.

Няма никакви съмнения, че това са останките на Ричард - 99.999% вероятност, че са те, с/у 6.7 млн към 1, че не са те.

НО ... правят и изследвания по Y-хромозомата, която е по мъжката линия. И там няма match.

Дори са открити 2 false-paternity events - 2 афери са прекъснали линията.

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 08:08 от Eleonora_27

# 447
Обсъждали сме всички песнички на Кръпчо. Но това не пречи да си припомним и да нищим някоя конкретно.

Тази част ,ако сте я обсъждали, припомни ми за какво се отнася. Мелисандра е доста обезпокоена от тази песен точно.

Под морето тритони пируват със супа от морски звезди, и раци са всички слуги — заприпява Кръпчо, докато вървяха. — Знам, знам, ох, ох, ох.
Лицето на Мелисандра помръкна.
— Това същество е опасно. Много пъти съм го зървала в пламъците си. Понякога около него има черепи, а устните му са червени от кръв.
„Чудно, че не си наредила да го изгорят този нещастник.“ Само една дума в ухото на кралицата и Кръпчо щеше да отиде в огъня.

# 448
  • Варна
Не, не, Тиф. Първата Денерис е имала деца от Марон Мартел.

Даже Марон построил заради Денерис Водните Градини, където децата им играели с децата на другите благородници. И дори един ден ... Денерис се смилила над децата на слугите и на охраната, и им позволила да си играят в басейните, заедно с децата на аристократите.

Оттогава тази традиция се е запазила и във Водните Градини си играят всякакви деца - бедни и богати.

А иначе ингригата с т.нар. false-paternity event (or events) в родословието на баба Бети е следната:

Елизабет II-ра се води принципно descendant на Уилям Завоевателя - Крал на Англия (William the Bastard).

Байдъуей, тоя Уилям е незаконен син на Нормандски Дюк (Нормандия е във Франция) от една негова любовница.

Та както вече споменахме, костите на Ричард 3-ти са били открити през 2012-та година. Започват изследвания.

Откриват добро митохондриално ДНК (това е по майчината линия - митохондриалното ДНК е само от яйцеклетката, това на сперматозоида го убива онова на яйцеклетката; митохондриалното ДНК се предава от майката на всичките й деца). Това митохондриално ДНК показва съвпад с митохондриалното ДНК на живи наследници на сестрата на Ричард III - Анна Йоркска.

Няма никакви съмнения, че това са останките на Ричард - 99.999% вероятност, че са те, с/у 6.7 млн към 1, че не са те.

НО ... правят и изследвания по Y-хромозомата, която е по мъжката линия. И там няма match.

Дори са открити 2 false-paternity events - 2 афери са прекъснали линията.

Тая Дорнска Денерис е втората, ама като прочетеш Огън и кръв ще видиш Simple Smile

В една книга четох относно войните на Бялата и червената роза, че самата майка на Едуард 4 е говорела, че не бил на баща си ами на някакъв певец - нещо я бил ядосал. Какъв е проблема и Ричард 3 и другите й деца да са били от други мъже?
Много пъти съм мислила, че е адски тъпо да се търси "сигурна" кръвна връзка и наследяване по бащина линия, освен ако не държат жена си под ключ.
Четох и за едно изследване, че един на 10 мъже отглеждал чуждо дете без да знае и това било свързано с овулацията - броя изневери се вдигал драстично по това време, което е свързано с подсъзнателно търсене на най-добрия биологичен партньор Simple Smile

# 449
  • Чужбина
И да продължа поста за Y-хромозомата на Ричард III-ти и за това, защо тя е интересна.

Ричард III-ти няма останали потомци - има легитимен син, който умира на 10-11 години. Копелетата му не са оставили наследници, които да са известни.

Тогава решили, че могат да изследват потомци на братята на Ричард, защото те имат същата Y-хромозома.

Единият му брат, Едмунд е убит, когато е бил на 17 г.
Другият, Джорд, имал син и дъщеря. Само дъщерята, обаче, оставила наследници.
Брат му Едуард IV (крал на Англия преди Ричард III) имал 3-ма сина, но нито един от тях нямал потомство. Злите езици говорят, че самият Ричард III-ти е убил двама от синовете на брат си Едуард, за да стане крал.

Затова учените решили да изследват Y-хромозомата на 5 живи наследници на Едуард III-ти, който е пра-пра-дядо на Ричард III-ти по бащина линия И пра-пра-пра-пра-дядо по майчина (пълна лудница).

Оказало се, че Y-хромозомата на един от 5-мата живи не съвпадала с тази на останалите.

Тогава взели проба от още един жив наследник, който, по протокол, трябвало да има много солидна кръвна връзка с Ричард. Неговата Y-хромозома се оказала различна от тази на Ричард, както и на оня, чията Y-хромозома се оказала различна при първото изследване.

Т.е. има 2 пробива в бащинството.

Интересното в случая е, че учените не знаят, дали фалшивото бащинство е станало преди Ричард III-ти или след него. Искали да изследват още, но баба Бети не позволила.

1) Ако се окаже, че 1 или 2 фалшиви бащинства са се случили преди Ричард III-ти, тогава Войната на Розите е нелигитимна. Може би Ричард, брат му и баща му изобщо не са имали право на Трона по кръвна линия.

Дори може да се окаже, че Тюдорите и Стюардите са нямали легитимно право на Короната. Grinning

Баба Бети е директна потомка на племенницата на Ричард III-ти - Елизабет Йоркска. Тук, разбира се, не трябва да се забравя, че Елизабет II-ра има кралска кръв и по друга линия.

2) Ако 1 или 2 фалшиви бащинства са се случили след Ричард III-ти, тогава Войната на Розите не е била за нищо. Но пък остава отворен въпросът, колко легитимно е съвременното кралско семейство.

Някои анти-роялисти, разбира се, твърдят, че всички потомци на Уилям Завоевателя са нелигимни, защото той е бил копеле.

Общи условия

Активация на акаунт