Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 839
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Обсъждали сме всички песнички на Кръпчо. Но това не пречи да си припомним и да нищим някоя конкретно.

Тази част ,ако сте я обсъждали, припомни ми за какво се отнася. Мелисандра е доста обезпокоена от тази песен точно.

Под морето тритони пируват със супа от морски звезди, и раци са всички слуги — заприпява Кръпчо, докато вървяха. — Знам, знам, ох, ох, ох.
Лицето на Мелисандра помръкна.
— Това същество е опасно. Много пъти съм го зървала в пламъците си. Понякога около него има черепи, а устните му са червени от кръв.
„Чудно, че не си наредила да го изгорят този нещастник.“ Само една дума в ухото на кралицата и Кръпчо щеше да отиде в огъня.

На български може би е по-трудно да се определи, но на английски звучи така:
Under the sea the mermen feast on starfish soup, and all the serving men are crabs.

Според някои фен теории, това е намек за Мандърли, който нахранва Фрейчетата с пай с човешко.
Mermen е герба на Мандърли, което в българския вариант е преведено като тритон /което аз като повечето хора приемам като животното тритон, а не митичното създание Тритон, на български нямаме русалка в мъжки род. Thinking/
Рак е герба на Борел, който пък посрещна тримата Фрей, които карат останките на Вендел Мандърли към дома му.
Супата може да е намек, че храната е уловка /като невестулкината супа на Аря/.

Може би Мелисандра е видяла нещо подобно и разбира, че Кръпчо наистина има пророческа дарба и затова го смята за опасен.

# 451
  • Чужбина
На Мъндърли не е ли Trident на английски? Може би се бъркам...

P. S. Абсолютно се бъркам (откъде съм го запомнила това?):

Точно си е white merman:

A white merman with dark green hair, beard and tail, carrying a black trident, over a blue-green field.

# 452
  • Варна
На Мъндърли не е ли Trident на английски? Може би се бъркам...

P. S. Абсолютно се бъркам (откъде съм го запомнила това?):

Точно си е white merman:

A white merman with dark green hair, beard and tail, carrying a black trident, over a blue-green field.
Скрит текст:

Peace

# 453
От пета книга е. Разговор между Теон/Смрад и Барбри Дъстин в криптите. Очевидно се има предвид периода когато Кървавият гарван е бил ръка.

Песничките на Кръпчо са предсказания. Не го намирам за досаден, а за зловещ. Щом даже Мелисандра се ужасява от него...

Изненадан съм от малкото гласове за Кралски чертог в анкетата.

аз пък Кръпчо го намирам за мистериозен. Освен предсказания, той говори и за неща, които вероятно са се случили   в миналото, но също като Мел, говори с гатанки и намеци. Да, Мел може да не е се страхува, но определено е напрегната край него, той и действа на нервите.
Така напр. Кръпчо говореше  в едно за това какво представлява  водният свят, как изглеждат русалките,с какво пируват тритоните. Няма как да знае толкова подробни неща, ако не ги е виждал. Странно е, че единственият оцелял от всички. Възможно е да е спасен от някоя русалка, но каква ли е цената.
 Също така Мел намира,че е опасно Кръпчо да е до Ширийн, сигурно ще е свързан със смъртта ти. Представен е като прекалено блед и с мъртвешки цвят на лицето когато се събужда, следу давянето, може да се е спазарил с Другите. Знаем от Мелисандра и Мокоро, че Удавения Бог е демон на Другия, съвсем възможно е Кръпчо да е бил в неговия палат, спасен от някоя русалка и тя да го е съживила с целувка, подобна на целувката на Мел.

П.С. преди години в една книга -игра на Елена Павлова срещнах думата Русал (русалка от мъжки род), но в митологията се приема, че русалките са само жени, а с тях се закачат разни морски  и речни богове тип Нерей.

." Удавиха се сто гребци и моряци, заедно с лорд Стефон Баратеон и неговата съпруга, а четири дни по-късно всеки прилив довличаше нова жътва подути трупове по пясъчната ивица под Бурен край.

Момчето бе изхвърлено на третия ден. Майстер Крессен беше слязъл с другите да помогне да разпознаят мъртъвците по име.

Когато го намериха, глупакът беше гол, кожата му — бяла, набръчкана и покрита с влажен пясък. Крессен го беше взел за поредния труп, но когато Джоми го награби за глезените, за да го извлече до погребалния фургон, момчето закашля, изплю вода и се надигна. После Джоми се кълнеше, че плътта на момчето била лепкаво студена като на мъртвец.

Никой така и не намери обяснение за двата дни, през които глупакът се беше изгубил сред морето. Рибарите разправяха, че една русалка го научила да диша вода в замяна на семето му. "

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 13:44 от Лорд Сняг

# 454
  • Чужбина
Направо ме е срам, че песничките на тоя Кръпчо съм прескачала от отегчение.

Сенките, дето ги раждаше Мелисандра:

Цитат
— „Дойдоха сенките за танц, милорд, танц, милорд, танц, милорд.“ — Запя и заподскача от крак на крак: — „Дойдоха сенките и тук стоят, милорд, стоят милорд, стоят милорд.“

Червената сватба:

Цитат
Шутът видя Давос, спря и звънчетата на рогатия му калаен шлем са разлюляха. Глупчото заподскача от крак на крак и заприпява:

Кръв глупашка и кръв кралска, и кръв по девиче бедро, но за гостите окови, и окови за жениха, ай-ай-ай. — Шайрийн за малко щеше да го хване, но в последния миг той скочи в орловата папрат и изчезна сред дърветата. Принцесата затича след него. Давос се усмихна.

# 455
  • Вестерос
Първата Денерис умира като дете...
Не, не, Тиф. Първата Денерис е имала деца от Марон Мартел.

Даже Марон построил заради Денерис Водните Градини, където децата им играели с децата на другите благородници. И дори един ден ... Денерис се смилила над децата на слугите и на охраната, и им позволила да си играят в басейните, заедно с децата на аристократите.

Оттогава тази традиция се е запазила и във Водните Градини си играят всякакви деца - бедни и богати.

А иначе ингригата с т.нар. false-paternity event (or events) в родословието на баба Бети е следната:

Елизабет II-ра се води принципно descendant на Уилям Завоевателя - Крал на Англия (William the Bastard).

Байдъуей, тоя Уилям е незаконен син на Нормандски Дюк (Нормандия е във Франция) от една негова любовница.

Та както вече споменахме, костите на Ричард 3-ти са били открити през 2012-та година. Започват изследвания.

Откриват добро митохондриално ДНК (това е по майчината линия - митохондриалното ДНК е само от яйцеклетката, това на сперматозоида го убива онова на яйцеклетката; митохондриалното ДНК се предава от майката на всичките й деца). Това митохондриално ДНК показва съвпад с митохондриалното ДНК на живи наследници на сестрата на Ричард III - Анна Йоркска.

Няма никакви съмнения, че това са останките на Ричард - 99.999% вероятност, че са те, с/у 6.7 млн към 1, че не са те.

НО ... правят и изследвания по Y-хромозомата, която е по мъжката линия. И там няма match.

Дори са открити 2 false-paternity events - 2 афери са прекъснали линията.
Не, ама да. Мога да ти и снимам даже от книгата. Виждам , че са ти обяснили.

Таргите се свързват СЛЕД завоеванието с големите домове с Баратеон, Арин и Веларион! После с други като Ройс и т.н.

Второто дете на Алисан и Джеерис I

И ето да видиш ,че даже няма Мартел, по-късно се обвързват

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 13:53 от Tiffany А

# 456
"Никой така и не намери обяснение за двата дни, през които глупакът се беше изгубил сред морето. Рибарите разправяха, че една русалка го научила да диша вода в замяна на семето му. "
"
По -паметливите помнят, че подобна магия направи Мелисандра със Станис.

" Кръпчо скочи на крака.

— Аз ще го водя! — Звънчетата му дръннаха весело. — Ще влезем в морето и пак ще излезем. Ще яздим морски коне под вълните и русалки ще надуват раковини да възвестят идването ни, ох, ох, ох. "

В морето мъжете се женят за риби. — Кръпчо направи лека танцова стъпка и звънчетата дръннаха. — О, да, о, да, о, да.

Според Мелисандра и Мокоро, Удавения е демон на Другия. Какви са тагова русалките?
1. АКо русалка е съживила кръпчо в замяна на Семето му тя е извършила магия от типа на тази която извърши Мел със Станис създавайки негова сянка.

Дойдоха сенките за танц, милорд, танц, милорд, танц, милорд.“ — Запя и заподскача от крак на крак: — „Дойдоха сенките и тук стоят, милорд, стоят милорд, стоят милорд.“

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 13:55 от Лорд Сняг

# 457
  • Чужбина
Таргите се свързват СЛЕД завоеванието с големите домове с Баратеон, Арин и Веларион! После с други като Ройс и т.н.

Да, Маскара е писала, че не тази.  smile3538

Първо трябва да прочета Светът.

Вие напредвате ли с Огън и Кръв?

Аууууу, сега Тиф като е постнала сниманото ... много много ми се чете. Голяма краста е това. НЕкъв пълен ужас.

Мерси, Тиф  bouquet bouquet bouquet

# 458
  • Вестерос
Първо прочети Огън и кръв, после светът.

Аз съм на танца тъкмо

# 459
Плюх си на масрафа, и купих Огън и Кръв от Панаира. чета хаотично. Намерих някои интересни неща за любимия септон Барт, но разчитах на повече за него. Най-интересното на което попаднах е за Ерея, и смъртта й.
другото интересно на което попаднах, е как Барт е уредил дълга с Желязната Банка.

ако някоя русалка е съживила Кръпчо с целувка, както Мелисандра съживяваше с целувка.... то русалката като служител на Другия може да съживява хибриди-Други

Когато го намериха, глупакът беше гол, кожата му — бяла и набръчкана и покрита с влажен пясък . Крессен го беше взел за поредния труп, но когато Джоми го награби за глезените, за да го извлече до погребалния фургон, момчето закашля, изплю вода и се надигна. После Джоми се кълнеше, че плътта на момчето била лепкаво студена като на мъртвец.

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 14:03 от Лорд Сняг

# 460
Да и аз мислех, че става дума за тази случка,  защото в голямата зала  на Мандърли имаше много морски създания като украса. Но не и че е толкова точно.
Защо обаче Мелисандра се притесни? Тази случка не уя засяга пряко.  Тя за втори път разбра думите му и този път  се притесни , първия път ставаше дума за нея и ѝ е забавно, дори се подиграва на Крессен.

"— Ето ви сега и една гатанка — каза Мелисандра. — Умен глупак и глупав мъдрец. — Наведе се, вдигна падналия на пода шлем на Кръпчото и го постави на главата на Крессен."

Имаше и едно: "Под морето дъртата риба изяде младата рибка "

# 461
А, това е лесно. Мелисандра  (вероятно)е много много много много стара и чрез рубина крие годините си. Кресен е млад в сравнение с нея.

няколко са възможностите Мелисандра да се притесни

1. Разбира, че Кръпчо знае какво е направила със Станис
2. Разбира, че Кръпчо познава някой, който използва сходна на нейната магия

Дойдоха сенките за танц, милорд, танц, милорд, танц, милорд.“ — Запя и заподскача от крак на крак: — „Дойдоха сенките и тук стоят, милорд, стоят милорд, стоят милорд.“

ОЩе повече, че Мелисанда е наричана "сянка на Станис", но "сянка" има и друг смисъл и Мелисандра проумява, че Кръпчо знае повече отколкото показва.

# 462
  • Варна
— Аз ще го водя! — Звънчетата му дръннаха весело. — Ще влезем в морето и пак ще излезем. Ще яздим морски коне под вълните и русалки ще надуват раковини да възвестят идването ни, ох, ох, ох. "

Предстояща кампания по море, вероятно с флотата която строи Мандърли /русалките/, а може би и на Аурейн Водите /копеле Веларион - морско конче/.
Вероятно става дума за предстоящото ходене до Хардхоум - ще влезем и пак ще излезем. Т.е. предвижда се отиване и връщане.

# 463
Така погледнато може и да е за Виктарион - ще отиде да вземе Денерис и ще се върне. Морските коне и русалките обичайно ги свързвам с железните.

„Това е грешно — помисли тя. — Няма тръби във водните палати на Удавения бог. Под вълните тритоните поздравяват своя владетел, като надуват морски раковини.“

Ще влезем в морето и пак ще излезем. Ще яздим морски коне под вълните и русалки ще надуват раковини да възвестят идването ни, ох, ох, ох. " - Кръпмо - според мен става дума или за Вик или за Юрон

Онези  които отидоха в Хардхоум, не вярвам да се върнат, Мелисандра твърди, че те са загубени завинаги.

# 464
  • Варна
Мелисандра твърди и че Станис е АА.

„Това е грешно — помисли тя. — Няма тръби във водните палати на Удавения бог. Под вълните тритоните поздравяват своя владетел, като надуват морски раковини.

А според мен, че  Мандърли първи ще издигнат Джон за крал на Севера. Или ще приветстват Станис в ЗХ.

Общи условия

Активация на акаунт